Politiikkaa.
Toivo Koistinen
29.03.2024 14:54
Se on tuo laskuoppi varsinkin politiikasa hankalanpuoleista, kun mikä on kokonais vaikutus asioilla..
Keski, ja pien eläkelläisiä on suurin osa, ja tosi, että kun heiltä otetaan pois, niin kertyy.
Mutta se kääntöpuoli. Hintojen nousu palkkojen mukaan, ja siihen lisänä nythän nousi ruuan arvonlisävero, asumistuki leikataan, ja vastaavaa mitä lisää tulee, niin paljonko porukkaa joutuu kelan luukulle. Sekinraha on jostain pois.
Kulutuksen väheneminen, koska pien ja keskitulosten täytyy sitä vähentää, ja koska kuten jo ilmene mitä valtionvarain ministeri sanoi.
Isotuloisia on niin vähän, että hejän veron alennuksella ei ole mitään merkitystä talouteen, elikkä kääntäen pystyykö he sitten paikkaamaan se kulutuksen väheneminen mikä noista toimista tulee, elikkä miten siinä talouskasvu....
Niinja sekin mitä ratio sanoi. Amerikaklaistutkimus todistaa, että kotitarve viljely, ja siitä ruuan valmistus aiheuttaa suuremmat päästöt, kun kaupasta ostettu ruoka.
Porkkanapelto kesannolle, ja eikun tosiaan vyöhön lisäreikää, köyhillä, kun raha ei riitä kaupan evääseen, niin maailma pelastuu kaikinpuolin.
Kivunlehti teetä, jos kesällä aurinkossa lämpiää saikkavesi... Mutta ei naapurin pihakoivusta.
Tp
Ari Kuusisto
29.03.2024 15:11
Täytyy nyt sanoa että Halisen kirjoituksissa kyllä on poliittista ainesta,puoluetta en tiedä lyödä säppiin.
Heikki Ikonen
29.03.2024 15:40
Eläke puhtaana käteen 3/2018 vs
Eläke puhtaana käteen 3/2024
Kk kasvua yhteensä 6 vuojessa 216e / 6 = keskimäärin 36e/v
Tekee vuotta kohen 36e eli
6 vuojessa keskimäärin eläkkeen käteen jäävän osuus on keskimäärin kasvanut 36e/v. Sehän tekee joka kuukauvelle 3e korotuksen, jipii. Tarkistin omalta tiliotteelta. ;) H
jk vanhempia tiliotteita ko 3/2018 eli 6v ei saa ko tilauksesta.
Kari Rautiainen
29.03.2024 16:11
Harri HalinenKyllä.
Olen tosi kauan, etten edes osaa sanoa kauanko, käyttänyt työssäni ja "vapaalla" niitä ja se on saanut aikaa epäluuloa niihin koska joku ennakkoasenteinen tietojen syöttäjä/tutkija on saanut lukuja soveltaa oman mieltymyksensä mukaan.
Isoja ja merkityksellisiä virheitä niistä ei paljoakaan löydy tai ne korjataan tyylikkäästi "tilastovirheenä".
Nää ne on hienoja nää mediaaniluvut. Miksi ne niitä ilmottaa ollenkaan.
Jos meillä on luvut 1, 2, ja 100, niin mediaani on 2. Vaikka keskiarvo olis 51,5.
Että ihan ei aukee mulle miksi näitä mediaaneja lehdistö harrastaa.
Ari Kuusisto
29.03.2024 17:49
Mediaaani taitaa olla parempi kun on hajontaa enemmän kun kolme.
Kiinnostuin miksi käytetään ja selvishän se.
"Mediaanin erityinen hyöty keskilukuna on, että siihen eivät vaikuta muista muuttujan arvoista huomattavasti poikkeavat suuret tai pienet arvot. Jos havaintojen määrä on pieni, voi tällaiset äärimmäisen poikkeavat arvot vaikuttaa suuresti aritmeettisen keskiarvon suuruuteen. Tämän vuoksi esimerkiksi palkkatietoja raportoitaessa käytetään yleensä keskilukuna mediaania keskiarvon sijasta. Tällöin joidenkin henkilöiden erittäin suuret palkat eivät vaikuta ’vääristävästi’ tuloksiin, kun keskustellaan keskimääräisestä palkasta."
Eli ei vaikuta niin paljon nämä johtajapalkat ja apulaispalkat,ääripalkat.
Kari Rautiainen
29.03.2024 18:37
Näinhän se Ari on ilmanmuuta. Kun otanta on tarpeeksi suuri niin toimii hyvin. Antaa yhden näkemyksen sekin.
Toki matikka-ammattilaisena minä tämän, mutta kun sitä käytetään myös väärissä yhteyksissä.
Kari Rautiainen
29.03.2024 18:46
Ari Kuusisto
29.03.2024 20:03
Just kun 2017 kiitelty eläke uudistus tehty alkaa syksyllä taas Orponkin halusta eläke uudistus neuvottelut ,mutta onneksi netto maahanmuutto on kasvanut niin saadaan aikaan neuvottelut hyvistä asemista.Eläkkeet nousuun.
Kari Rautiainen
29.03.2024 20:13
Jos 1,5 miljoonaa eläkeläistä olisi yhtenäinen kohderyhmä, niin yksikään poliitikko ei uskaltaisi kaivaa hautaansa.
Mutta kun ne tietää ettei mitään yhtenäisyyttä ole… eläkeläisille voi tehdä mitävaan ilman että äläkkä syntyy.
Harri Halinen
29.03.2024 20:44
Minkä arvelette vastareaktion olevan jos suht vähän tuotto/veroarvoa kansantaloudelle tuottava ja enemmän kulu/muuta negatiivistä yhteiskunnalle tuova jos käytettäisiin ryhmän joukkovoimaa.
Määrän teho tällä ryhmällä on huonompi kuin työpanoksen yhteiskunnalle antavilla.
Kävisi kuten SAK:lle käy pitkässä juoksussa jolleivät uudistu nykymaailmaan.
Kari Rautiainen
29.03.2024 21:28
Harri HalinenMinkä arvelette vastareaktion olevan jos suht vähän tuotto/veroarvoa kansantaloudelle tuottava ja enemmän kulu/muuta negatiivistä yhteiskunnalle tuova jos käytettäisiin ryhmän joukkovoimaa.
Määrän teho tällä ryhmällä on huonompi kuin työpanoksen yhteiskunnalle antavilla.
Kävisi kuten SAK:lle käy pitkässä juoksussa jolleivät uudistu nykymaailmaan.
Joo, mutta nää 1,5 miltsiä on äänestäjiä. Melkonen kohderyhmä.
Sitäpaitsi, ne on duuninsa tehny ja eläkkeensä tienannu. Ja kyllä noin ison porukan verokertymällä merkitys on.
Kari Pykälä
29.03.2024 23:37
Ottakaapa kantaa https://www.infowars.com/posts/hidden-from-public-study-identifies-issues-with-mrna-vaccines-that-could-have-fatal-consequences/ Onko valetietoa vai manipulointia?
Kari Pykälä
30.03.2024 01:15
Miksi laitoin tuon linkin em.? Kerron sen teille. Meitä oli kolme veljestä. Yksi jeljistä vaimoineen sairastui vakvavaan korononaan. Veljeni pyynnöstään me kaksi hänen vanhempaa veljeään menimme koronapiikille. Piikin otto vaiheessa sanoin piikittäjälle , että ehkä kadun tuotakin toimenpidettä.(niin kuin kadunkin) Nuorin veljeni joka oli jo sairaalassa vaimonsa kanssa Osittaisessa tehohoidossa (vaimo on ammatltaan lääkäri), selvisivät tilanteesta, kuin myös heidän lapsensa. He eivät ole piikittäneet itseään. Itsellenni todennäköinen piikitys on aiheuttanut monia ongelmia hengitykseen ja muuhunkin vireyteen. Vieläkin ollaan hengissä. Ollaan nuorimman veljen kanssa sairastettu jälkeenkin korona varmaan kaksi kertaa. Kumpikin vielä pärjäilee hän työelämässä ja minä eläkkeellä. Kuitenkin em. tilanteessa keskimmäinen veljeni kuoli yhtä äkkiä (neljä kk eka piikistä) seisovilta jaloitaan. Intialaisen lääkärin mukaan sydän infakttiin. Tämä Intialainen siis teki kuolinsyy lausunnon, koska oli Helsingissä hänen hoitava lääkäri. Velipoika kuoli siis kotiin ja tämä lääkäri ei siis voinut asiaa todeta eikä häntä siinä vaiheessa nähnyt. Näin toimiii etä lääkärin vastaanotto. Miksi uskoisin tässä yhteiskunnassa muuhunkaan oikeiudenmukaisuuteen?
Korona kriisin pahimassa vaiheessa Uudeltamaalta estettiin kulkeminen muuhun suomeen. Nyt lyödääm työväestöä turpaan Tää on varmaankin sitä demokratiaa niinkun rysslandiassa?
Toivo Koistinen
30.03.2024 08:15
No tämä kaiki on tätä aikaa, ja ihminen, ja ihmiskunta toimii kuten toimii.
Mutta taudista sen verta, että jo 70 luvun alakupuolella lääkäri ennusti, että kun aina keksitään bakteereille, ja viruksille rokote, niin ne rieteytyessään, muutuesaan oppivat kiertämän rokotteet, ja jossain vaiheessa tulee se maailman lopun virus, joka leviää kuten kornona, mutta niittää tehokkaasti, ja harventaa ihmiskunnan minimiin, ellei kokonaan.
Esim. sairaala bakteeri on liki immuuni lääkkeille.
Tp
Harri Halinen
30.03.2024 08:48
Kari RautiainenJoo, mutta nää 1,5 miltsiä on äänestäjiä. Melkonen kohderyhmä.
Sitäpaitsi, ne on duuninsa tehny ja eläkkeensä tienannu. Ja kyllä noin ison porukan verokertymällä merkitys on.
Tottakai, mutta selvä vastareaktio tulee vallassa olevilta, eikä kaikki mahdollisesti valittavat esim. kansanedustajiksi ole vain eläkeläisten etua ajavia, vaan joukossa on perinnerasitteisia joita on suomalaisissa paljon.
Millään ei eläkeläisiä saa yhden puolueen taakse. Meillähän oli parhaimmillaan kolme ko. puoluetta.
muokattu: 30.3.2024 08:50
Harri Halinen
30.03.2024 09:47
Vahvasti haiskahtaa samanlaiseksi kuin aiemmin olleet ihmisten tuntoihin vetoavat asiat. Ei köytetä pelkästään terveyteen liittyvissä asioissa vaan myös politiikkaan ja rahaan.
MInulle jäi epäilyttäväksi nuo osin ilmoitetut negatiiviset vaikutukset/vahinko ihmiselle.
Kari Rautiainen
30.03.2024 10:19
Harri HalinenVahvasti haiskahtaa samanlaiseksi kuin aiemmin olleet ihmisten tuntoihin vetoavat asiat. Ei köytetä pelkästään terveyteen liittyvissä asioissa vaan myös politiikkaan ja rahaan.
MInulle jäi epäilyttäväksi nuo osin ilmoitetut negatiiviset vaikutukset/vahinko ihmiselle.
Nää on asioita joista interwebin ihmeellisestä maailmasta löytää haluamansa tiedon. Halusi sitten ihan mitä vaan. Foliohattutietoa on suuntaan jos toiseen.
Ari Kuusisto
30.03.2024 10:45
Toivolle, siinä mielessä huolesi aiheellinen että kuolleisuus lähtenyt vuonna 2021 nousuun ja tipahtanut 2017 vuoden tasolle ( elinajanodote 2022 vuonna syntyvillä pojilla 78,6 ja tytöillä 83,8 vuotta tyttöjen taso ollu viimeksi 2013 ja poikien taso ollut 2017 samassa jamassa) 1950 -2021 ei ole kertaakaan elinajanodote laskenut noin.
Jos taas vertaa 1950 lukuun silloin odoteluvut ollut aivan toisella tasolla,1950 syntyneet pojat vähän päälle 60v ja tytöt vähän alle 68v.
Erikoinen juttu tilastossa on että naisten elinajanodote on tippunut 0,9v puolessatoista vuodessa ja miesten vain 0,6v.Muuttujia en ossoo sannoo,kessu vai siideri ja paakkelssi.
Kyllä 20 luvulla syntyneet elää kuitenkin paljon pidempään luultavasti kun esimerkiksi meikämanne.
15 vuotta nauttivat eläkettään pidempään kun minä, eläkeiän nosto tietysti muuttaa tilannetta.
Tulee mieleen että kun räknätään paljonko eläke on vain vaikka viidessätoista vuodessa noussut, mun mielestä kannattaa olla tyytyväinen kun on saanut sitä nostaa tililtä sen viistoista vuotta ja seurata pientä nousua.
Oma faija ei nostanut sentin latia vaikka sitä itelleen kerrytti.Joka kuukausi eläkettä on pieni eurojackpotvoitto.
Eläkkeen alkua odotellessa,jos sille nyt pääsisin.
Virve Pitkäranta
30.03.2024 12:39
Joskus laskeskelin, että pitää jaksaa olla eläkkeellä n. 16 vuotta niin on saanut omansa pois.
Pääsen eläkkeelle joskus 66 vuotiaana ja siis kuolen n.76-77 vuotiaana niin kyllä eläkefirmojen pitäs tuolla pärjätä vaikka eläkkeet vielä vähän nousisikin.
JukkaP.
Harri Halinen
30.03.2024 13:05
Laskitko että maksoit itse sekä työntekijän että -antajan ko. eläkemaksut?
Siitä huolimatta täytyy olla tosi suuret tulot joista ko. maksut tuli maksettua.
Toivo Koistinen
30.03.2024 13:10
Se huoli on hieman kakasijakoinen. Toisaalta kun näkee pieniä lapsia, niin tulee, millanen heidän aikuisuutensa, ja onko sitä.
Toisaalta mitä ihminen tekee luonnolle, ja toisilleen, niin... Noh näille ei voi mitään, jotenka en juurikaan aattele koko asia.
Tp
Virve Pitkäranta
30.03.2024 13:35
Harri HalinenLaskitko että maksoit itse sekä työntekijän että -antajan ko. eläkemaksut?
Siitä huolimatta täytyy olla tosi suuret tulot joista ko. maksut tuli maksettua.
YEL maksut tulee takasi n. 16 vuodessa.
Duunarihan saa nopeemmin omansa pois kun palkasta pidätetään muistaakseni nykyään n. 4% ja työnantaja maksaa n.20%
Jukka P.
Toivo Koistinen
30.03.2024 14:22
Näitähän voi puida, jääkö saamisen puolelle, tai maksun, vaikkapa veroissa. Jos terveenä taivaltaa, niin jääkö miten saamapuolelle.
Mutta vakavan pitkän sairauden kanssa elellä, ja varsinkin nuorena jo eläkkeelle jouduttuan kuten eräs rouva, joka pysäytti nuorena naisena pienen autonsa liikennevaloihin, ja kuorma-auto ajoi yli. Loukasi selkänsä ja joutui rullatuoliin, ja eläkkeelle.
Ilkeästi sanoen niin taisi voittaa eläkemaksuissa, mutta olisi mieluummin ollu terveenä, vaikka pääsi myöhemmin eroon rulaltuolista, mutta hyvin hyvin monta kipeää päivää on ollu.
Liekkö miten silläkkään kuiten väliä, kun niittomies koputtaa olokapäähän, ja sannoo että sammutahhan se tietämiskone, niin lähetään.. Elämän kohtaloita on varsin monenlaisia.
Tp
Kari Rautiainen
30.03.2024 14:47
Ari Kuusisto
30.03.2024 14:59
Loppujen lopuksi kuitenkin eläkemaksut ja verot ym. maksaa se loppuasiakas palvelun tai tuotteen hinnassa.
Kirjaus siitä on tietysti vaihdellut aikojen saatossa niin yrittäjän kun duunarin maksamaksi.
Sehän on vain miten sen ajatellaan maksettavan.
Työeläke.fi:
"Vuonna 2024 maksuprosentti on työntekijän osuus mukaan lukien 25,12."
"Vuonna 2024 työntekijän maksuprosentti on 53-62-vuotiailla 8,65 prosenttia ja muilla 7,15 prosenttia."
"Tilapäinen työnantaja maksaa kiinteää TyEL-maksua. Vuonna 2024 tilapäisen työnantajan vakuutusmaksu on 26,12 % työntekijän maksuosuus mukaan lukien."
Harri Halinen
30.03.2024 15:09
Valitettavan pientä on viime vuosina ollut eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotto, mutta se johtuu pääosin kun riskejä ei voi ottaa ko. rahoilla ja sehän on oikein että minimoidaan riskit menettämisestä.
Pääasia olisi että tuotot pysyttelisivät inflaatiota suurempana.
Varannot saattavat pienentyä tulevaisuudessa
Korjaan viimeiseen kappaleeseen: Po. kertymät.
muokattu: 30.3.2024 15:10
Heikki Ikonen
30.03.2024 16:23
Hintoihinsa ko tulee niin järki voittaa, asiassa ko asiassa, niin mualimalla ko ihan koti maasaki. ;) H
https://www.is.fi/autot/art-2000010325205.html
Kari Rautiainen
30.03.2024 16:50
Harri HalinenValitettavan pientä on viime vuosina ollut eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotto, mutta se johtuu pääosin kun riskejä ei voi ottaa ko. rahoilla ja sehän on oikein että minimoidaan riskit menettämisestä.
Pääasia olisi että tuotot pysyttelisivät inflaatiota suurempana.
Varannot saattavat pienentyä tulevaisuudessa
Osakesijoittamisella on aina riskinsä. Että kyllähän niitä otetaan. Mutta niitä pitää katsoa pitemmällä aikavälillä jollei ole tarkoitus niitä samantien myydä. Vuodet 22 ja 18 oli huonot, se on selvää, mutta pitemmällä aikavälillä…
Kyllä corona söi munkin pikku salkusta vähän, mutta kun en ollutkaan myymässä niin asia on jo korjaantunut.
Toivo Koistinen
30.03.2024 16:52
Autoilusa meillä kaikilla on päästöttömin asia ajamaton kilometri, ja se ei miksikään muutu, vaikka miten tekisi.
No nyt voi aatella, että sähköauto, ja tuulisähkölataus.
Mutta paljonko päästöjä tulee kun ne rakennetaan pistetään molemmat käyttöön.
Tp
Ps
Meleko mahtava homma, kun nuo tuhannet isot tuulivoimalat puretaan 2-30 vuuen päästä, mikäli on purkajia
Harri Halinen
30.03.2024 18:01
Tarkoitin ettei noille eläkeyhtiöille ole tullut (pieniä poikkeuksia pl.) siinä määrin kuin sijoitysyhtiöille ja yksityille sijoittajille.
Valvotaanhan niitä (teoriassa?) ainakin jälkikäteen.
Siis kuuluu Finanssivalvonnalle.
muokattu: 30.3.2024 18:03
Kari Rautiainen
30.03.2024 18:22
Harri HalinenTarkoitin ettei noille eläkeyhtiöille ole tullut (pieniä poikkeuksia pl.) siinä määrin kuin sijoitysyhtiöille ja yksityille sijoittajille.
Valvotaanhan niitä (teoriassa?) ainakin jälkikäteen.
Kyllä siellä valvonta on päällä kokoajan, eikä vain teoriassa.
Harri Halinen
30.03.2024 20:17
Sana "teoriassa" johtuu siitä tapahtuneista pankkien kriiseistä. SKOP ja KOP.
Seppo Yliniemi
30.03.2024 20:39
Saapa näkyä kumpi laki saadaan nopeammasti valmiiksi,oikeus poliittisiin lakkohin vai rajalaki.
Veikkaan politisten lakkojen laki.
Lakko on kermaperseille isompi uhka kuin laittomat maahanmuuttajat.
Kari Rautiainen
30.03.2024 21:15
Harri HalinenSana "teoriassa" johtuu siitä tapahtuneista pankkien kriiseistä. SKOP ja KOP.
Ennen oli ennen. Nyt on nyt. Moni asia on muuttunut. Elannon osuuskassaakaan ei ole enään.
Harri Halinen
30.03.2024 22:25
Ei ollut pankkivalvontaa koskeva laki/käytännöt valvonnassa ajan tasalla. Onkohan eläkeyhtiöitä koskeva?
Jos ensimmäinen kupru tulee, silloin nähdään.
Seppo Yliniemi
30.03.2024 22:35
Niin sielä eläkerahastos o kapitaalia jota seuraavaksi pommitetaan.
Ari Kuusisto
31.03.2024 09:29
Muistikuva on että eläkeyhtiöille annettiin mahdollisuus pienentää varallisuutta rahastoistaan takavuosina.
Mahtanut tulla liian vakavaraiseksi että piti korjata tilanne.
Piti vähän kaivaa mutun tueksi kun ei syö "bethoveria".
"1997 rahoitus- ja vakavaraisuussäännöksiä uudistettiin tavoitteena työeläkemaksun
nousupaineen alentaminen."
Olikin tarve pienentää maksujen nousupainetta.
Muistelin näitä lamavuosien muistissa pölyttyneitä keskusteluja.
muokattu: 31.3.2024 10:36
Kari Rautiainen
31.03.2024 09:57
Ari KuusistoMuistikuva on että eläkeyhtiöille annettiin mahdollisuus pienentää varallisuutta rahastoistaan takavuosina.
Mahtanut tulla liian vakavaraiseksi että piti korjata tilanne.
Kerro lisää. Mihin ne rahat meni?
Ari Kuusisto
31.03.2024 10:46
Oli aikaa Esko Ahon ja Iiro Viinasen.
"Tietoruutu 1.5. 1990-luvun muutoksia eläketurvassa
1993 palkansaajat alkoivat osallistua työeläketurvan rahoittamiseen työntekijän työeläkemaksulla.
1994 työntekijän eläkemaksusta tuli pysyvä osa työeläkkeiden rahoitusjärjestelmää.
Lain mukaan työntekijäin työeläkemaksu määräytyy TEL:n kokonaismaksun kasvun perusteella siten, että puolet kasvusta lisätään vuosittain työntekijän työeläkemaksuun.
1994 eläkkeen perusteena olevaa palkkaa määrättäessä työansioista vähennettiin
työntekijäin työeläkemaksua vastaava osuus. Voimaantulosäännöksen vuoksi ensimmäisen kerran työeläkemaksun osuus vähennettiin työansioista vuonna 1996.
1994 yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajaa nostettiin kolmella vuodella (55 -> 58).
1994 indeksitarkistuksia ei tehty.
1996 eläkepalkka laskettiin uusien säännösten mukaan kunkin työsuhteen päättymistä edeltäneiden enintään 10 viimeisen kalenterivuoden eli niin sanottujen valintavuosien ansioiden perusteella.
1996 työeläkkeiden indeksiturvaa muutettiin ottamalla käyttöön kaksi eri eläkeindeksiä eli siirryttiin niin sanotun taitetun indeksin järjestelmään, jossa työikäisten työeläkeindeksi oli 50/50 kuluttajahintaindeksin ja ansiotasoindeksin suhteen, mutta
65-vuotta täyttäneillä ansiotasoindeksin painona oli 20 ja kuluttajahintaindeksin painona 80.
1996 työkyvyttömyyseläkkeissä tulevaa aikaa ja sen karttumisprosentteja muutettiin
(eläketasoa heikentäviksi).
1997 työttömyyseläkeputken ikärajaa nostettiin kahdella vuodella (53 -> 55).
1997 rahoitus- ja vakavaraisuussäännöksiä uudistettiin tavoitteena työeläkemaksun
nousupaineen alentaminen."
Kari Rautiainen
31.03.2024 10:55
Joo, tuo muutos tehtiin sillon kyllä. Antoi mahdollisuuden tuottoisampaan sijoittamiseen.
Harri Halinen
31.03.2024 11:00
Sehän on selvää että kaikki rahakasat kiinnostavat poliitikkoja. Isot ja isommat kuten mainitut eläkerahasto sekä pienet pahan päivän varalle eläkeläisten keräämät.
Nyt puhutaan eläkkeiden pienentämisestä jotta saataisiin nuo eläkeläisten säästöpikkurahat käyttöön muualle "tärkeämpään". Ne ovat summana suuri mutta vanhuksille ja perillisille elintärkeitä.
Harri Halinen
31.03.2024 11:24
Minulla tuon tilin nimi on Arkkurahasto.
Ari Kuusisto
31.03.2024 11:57
Laitetaan vähän lisää vettä myllyyn että päästään keskustelussa sinne tonniin.
Tämä 2005 uudistus mainitaan koko historian mittavimpana uudistuksena joka vaikutti lähes kaikkiin.
"Tietoruutu 1.6. Vuoden 2005 työeläkeuudistuksen
keskeiset muutokset
Eläkkeen karttuminen ulotettiin nuorempiin ja koko työuraa koskemaan. Karttuma oli
1,5 prosenttia 18 vuodesta lähtien, samalla työnantajan vakuuttamisvelvollisuus muutettiin alkamaan tästä iästä. Edelleen karttumien osalta sovittiin, että 53–62-vuotiaille
karttuma on 1,9 prosenttia. Toisaalta 53-vuotta täyttäneille otettiin käyttöön korkeampi
työeläkemaksu. Vanhempien 60-vuotiaiden 2,5 prosenttia karttuma poistettiin ja luotiin kannustinkarttumaksi nimetty 4,5 prosentin karttuma 63–67-vuotiaille.
Vanhoista varhennusvähennyksistä ja lykkäyskorotuksista luovuttiin. Niiden tilalle tuli helpommin ymmärrettävämmäksi ajateltu 63 vuoden iästä 67 vuoden ikään jatkuva
kannustinkarttuma. Ajatus oli, että yhdellä karttumaprosentilla voidaan yhdistää eläkkeen lykkäyskorotus ja uuden eläkkeen karttuminen.
Varhennetun vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostettiin kahdella vuodella. Varhennusmahdollisuus säilyi 62 vuoden iässä ja lykkäyskorotus 68 vuoden jälkeen.
Yksilöllinen varhaiseläke poistettiin.
Työttömyyseläke lakkautettiin. Sen tilalle tuli parannettu työttömyysturva, ts. työttömien oikeus työttömyyseläkkeeseen korvattiin työttömyysturvan lisäpäivillä, joiden kautta
saattoi siirtyä vanhuuseläkkeelle joustavan ikärajan puitteissa.
Osa-aikaeläkkeen ikärajaksi sovittiin 58 vuotta (voimassa ollut erillislaki oli 56 vuotta).
Työansioiden tarkistamisessa eläkkeellesiirtymisvuoden tasoon otettiin puoliväli-indeksin sijaan käyttöön palkkakerroin. Palkkakertoimessa ansiotason muutoksen paino
on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia. Samalla 65 vuotta täyttäneille
voimassa ollut työeläkeindeksi (20/80) ulotettiin koskemaan kaikkia eläkkeensaajia.
Otettiin käyttöön elinaikakerroin.
Kuntoutusta sovittiin tehostettavan ja työkyvyttömyyseläkkeiden ehtoja muutettiin.
Sovittiin alle 3-vuotiaan lapsen hoidosta ja opiskelusta karttuvasta eläketurvasta (VEKL).
Lisäksi muutosten pohjalta oli mahdollista yhdistää yksityisen sektorin eläkelait (TEL,
LEL, TaEL) ja muuntaa LEL Työeläkekassa työeläkeyhtiöksi."
Harri Halinen
31.03.2024 14:00
https://www.etk.fi/wp-content/uploads/2024/03/alustava-rahavirtakuva-2023-etkfi.png
Kuvasta näkyy miten eläkkeet rahoitetaan.
Ainoa huolestuttava piirre on se, joka ei näy kuvassa että eläkemenojen määrä on 7 vuotta suurempi kuin tulojen. Siksi pitää saada tuottoja (tekijöitä) lisää siitä joukosta joka ei tuo yhteiskunnalle.
Muuten ei hyvää seuraa muutaman kymmenen vuoden sisällä jos meno jatkuu nykyisenä.
Tosin tuohon liittyy yksityiskohta valtion aiempaan eläkeuudistuksen vuoksi.
Valtion työntekijöiltä ja valtiolta kerätty eläketulo oli vain alle 50 prosenttia maksetuista valtion eläkkeistä joka näkyy kenties osana valtion tukea?
muokattu: 31.3.2024 15:55
Kari Rautiainen
31.03.2024 15:54
Selvähän se, valtion eläkettä saa ne jotka on olleet joskus valtion leivissä. Ja niitä tietysti on paljon. Vaimokin on ollut joskus esihysteerisellä kaudella valtion ravitsemuskeskuksen palveluksessa, ja siksi sillä pieni siivu tulee valtionkonttorilta.
Pertti Aro
31.03.2024 15:55
Aika erikoinen ketju aiheesta Kotimaan Matkailu . Kaikkien pitäisi olla tietoisia siitä että mennyt on mennyttä ja sitä ei saa miksikään muuttetua, joten miksi sitä jauhaa ? Luulisi kesänä Kotimaan matkailun olevan kiinostavampi aihe ?
Harri Halinen
31.03.2024 16:12
Kyse ei olekaan menneisyydestä vaan nykyisyydestä ja tulevaisuuden uhkista ja mahdollisuuksista.
Kotimaan matkailu on ihan hyvä osio ja kirjoituksen otsikosta näkee aiheen, siitä voi jotain ymmärtää.
Aiheen esiintyminen täällä johtuu johtuu ihan kirjoittajista riippumattomista syistä.
Aiheen kiinnostavuus näkyy kirjoitusten määrästä.
Valtion eläkkeistä on kerätty vain 1,5 mrd (2022?). Oletan valtion osuuden johtuvan siitä koska esim. YEL:iin perustuvana kertymä olisi kai n. 5 mrd.
Ei ole kenenkään syy koska kun järjestelmä aloitti eikä kertymään ollut mitään.
Näin asian ymmärrän.
Korjatkaa jos luulen väärin.
Kari Rautiainen
31.03.2024 16:43
Harri HalinenKyse ei olekaan menneisyydestä vaan nykyisyydestä ja tulevaisuuden uhkista ja mahdollisuuksista.
Kotimaan matkailu on ihan hyvä osio ja kirjoituksen otsikosta näkee aiheen, siitä voi jotain ymmärtää.
Aiheen esiintyminen täällä johtuu johtuu ihan kirjoittajista riippumattomista syistä.
Aiheen kiinnostavuus näkyy kirjoitusten määrästä.
Valtion eläkkeistä on kerätty vain 1,5 mrd (2022?). Oletan valtion osuuden johtuvan siitä koska esim. YEL:iin perustuvana kertymä olisi kai n. 5 mrd.
Ei ole kenenkään syy koska kun järjestelmä aloitti eikä kertymään ollut mitään.
Näin asian ymmärrän.
Korjatkaa jos luulen väärin.
Onhan se menneestäkin kysymys. Kuten tuo vaimo joka tyttönä on ollut valtion hommissa ja saa valtion eläkettä siitä.
Eikä valtio voi sijoitustoiminnassaan ottaa samoja riskejä kun yksityiset eläkevakuutusyhtiöt.
Julkispuoli on eri asemassa kokonaan. Lehdissä oli meteli kun joku kunta oli leikillään lotonnu muutaman rivin. Ei käy semmonen mitenkään päinsä. Jos firma lottoaa niin mitä se kellekään kuuluu.
Kari Rautiainen
31.03.2024 19:52
Pertti AroAika erikoinen ketju aiheesta Kotimaan Matkailu . Kaikkien pitäisi olla tietoisia siitä että mennyt on mennyttä ja sitä ei saa miksikään muuttetua, joten miksi sitä jauhaa ? Luulisi kesänä Kotimaan matkailun olevan kiinostavampi aihe ?
Osallistujamäärästä voisi päätellä ettei ihan turha aloitus ollut kuitenkaan. Kotimaan matkailu aloituksia on kyllä luettavaksi vaikka kuinka. Kyllä tänne yks politiikkakin sopii sekaan.
Ari Kuusisto
31.03.2024 20:44
Hyvä ketju,tällä alustalla muutenkaan tapahdu paljon,ja miten sitä nyt tavataan sanoa,eihän näitä ole pakko lukea eikä kommentoida,tylsää kotimaan osiota varsinkaan ulkomailta.
Uutiset kertoi ettei eläkeläisiltä suomalaisten enemmistö halua leikata.
Eläkeläisten asumistukikin säilyy vaikka muilta niistetään.