Leirintäalue
Jätehuolto
Mitä vähemmän syntyy jätettä, sitä enemmän säästyy energiaa ja luonnonvaroja. Samasta syystä jätteet kannattaa lajitella ja kierrättää. Ehkäisemällä jätteen syntyä saadaan aikaan myös taloudellisia säästöjä, jätteestähän maksetaan sekä hankinta- että poistovaiheessa.
Jätelailla ehkäistään jätteiden syntyä
Suomessa astui voimaan vuonna 1994 uusi jätelaki, jonka ensisijaisena tavoitteena on vähentää jätteen syntymistä. Toisella sijalla on jätteen käyttäminen raaka-aineena eli kierrätys. Vasta kierrätykseen kelpaamattomat jätteet joko hyödynnetään energiana tai viedään kaatopaikalle.
Korvaamalla paperiset käsipyyhkeet pestävillä kangaspyyhkeillä tai kangaspyyherullilla säästää paperia: yksi kangaspyyherulla vastaa noin 24 000 kertakäyttöistä käsipyyhettä.
Jätteiden synnyn vähentämiseksi kannattaa välttää kertakäyttötuotteiden käyttöä yleisissä saunoissa, majoitusrakennuksissa, kioskeissa ja ravintoloissa. Myös lajittelulla ja kompostoinnilla sekajätteen määrää saadaan pienennettyä merkittävästi.
Kompostoi!
Kompostin mullan voi käyttää vaikka leirintäalueelle perustetulla omalla kasvimaalla, jota kausipaikkalaiset voivat viljellä.
Lajittelu helpoksi asiakkaille
Asiakkaille on oltava näkyvillä selkeät lajitteluohjeet. Jotta jätepisteen käyttö olisi asiakkaille mahdollisimman helppoa ja miellyttävää, kannattaa jätepiste pitää siistinä. Aina parempi, jos tila on katettu ja hyvin valaistu.
Kompostointi kannattaa
Biojäte on arvokas luonnonvara, joka ei kuulu kaatopaikalle, vaan kompostoitavaksi mullaksi. Leirintäalueilla, jotka usein sijaitsevat taajamien ulkopuolella, on hyvät mahdollisuudet kompostointiin.
- Osta vain tarpeeseen: suunnittele etukäteen ja suosi pitkäikäisiä ja korjattavia tuotteita
- Vältä ylipakattuja tuotteita
- Suosi täyttöpakkauksia esim. pesuaineissa
- Suosi hankinnoissa lähellä tuotettuja ja ympäristömerkittyjä tuotteita