- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- Mitä Windows XP:n tilalle?
Mitä Windows XP:n tilalle?
Alkavana keväänä olisi sitten korkea aika luopua Windows XP:n käytöstä, kun Microsoft on uhannut lopettaa sen turvapäivitykset. Varmaankin se on meistä monilla vielä jossakin koneessa. Samalla joutuu harkitsemaan sen koneen vaihtamista johonkin uuteen koneeseen ja esim. vanhan MS Office -ohjelmiston ja muiden vanhassa koneessa käytettyjen ohjelmien korvaamisesta joillakin uusilla ohjelmilla tai ainakin uudemmilla versioilla.
Tästä aiheesta voisi tässä ketjussa keskustella. Jäsenkeskustelussa keskusteltiin jo hiljattain Chromebookista, joka on yksi vaihtoehto. Tein tänne uuden avauksen, kun siellä Jäsenkeskustelussa tämä aihe hautautuu liian nopeasti kaiken muun alle. Alkuperäisen Chromebook-keskustelun pitäisi avautua jäsenille tästä linkistä https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?E26564M=57&x26564=103813636 mutta ehkä on paikallaan tehdä siitä jonkinlainen yhteenveto myös tähän ketjuun.
Oisko Linux? Ainoa kunnon käyttis. pkk
Itse vaihdoin koko koneen ja mukana tuli Windows 7. Vaentelin tässä vaihtoa Windows kasiin mutta yksi alan mies vähän toppuutteli. Kyllä tässä kaikki tuntuu toimivan ihan ok. Tosin ei minulla mitään ihme-ohjelmia olekaan pyörittävänä.
Minulla on ollut W8 nyt hiukan yli vuoden, ei mitään valittamista sen jälkeen kun oppi käyttämään kunnolla.
Minulla on viisi vanhaa konetta, joissa vähän tehoja, ja windowssit ovat muutenkin hyytyneet ajan saatossa.
Jokaiseen koneeseen olen laittanut Linuxin keveimmän Lubuntu -version windowssin rinnalle .
Hirveen helppo asentaa ja toimii vikkelästi.
Miksi luopua jos kaikki ohjelmat jotka on koneesssa toimii?
Jos kuitenkin vaihdat on MS Officen korvaajaksi sopiva ilmainen Open Office. Taipuu monelle kielelle. Itse kirjoitan sillä esim. Viron kotitehtevät ja kun asetan PC:n näppäimistöksikin Viron niin löytyy ü ja õ suoraan ilman kikkailua. http://www.openoffice.org/fi/index.html
Vastaus Markku Hämäläiselle: On ennustettu, että sen jälkeen kun Microsoftilta ei tule enää turvapäivityksiä Windows XP:hen, niihin koneisiin kohdistuu massiivisia tietoturvahyökkäyksiä. Silloin eivät pankitkaan ole velvollisia korvaamaan asiakkaiden tileiltä haittaohjelmilla kaapattuja rahoja, koska pankit edellyttävät asiakkaiden pitävän tietokoneensa ajan tasalla suojausten suhteen.
Minulla on pöytäkoneena viime toukokuussa ostamani kone, jossa on Windows 8.1. Sen kanssa ei ole ongelmia sen jälkeen, kun on sen erikoispiirteet opetellut. Toimisto-ohjelmistona minulla on siinä maksuton Libre Office. Kokemukseni mukaan se toistaa Excelillä tehdyt tiedostot tarkemmin Excelin kaltaisesti kuin Open Office, jota myös joskus vuosia sitten kokeilin toisessa koneessa. Nykyisin laadin kaikki tekstiasiakirjat, taulukot yms. ensisijaisesti suoraan Google Driveen siellä olevilla Googlen ohjelmilla. Niillä ei kuitenkaan pysty muokkaamaan sinne ladattuja Excel-tiedostoja. - Windows XP minulla on miniläppärissä, jota käytän nyt lähinnä matkailuautossa. Olen ollut myös sairaalahoidossa ja käyttänyt sitä siellä.
Kysymyksiä Linuxia suositteleville: Mistä siihen Linuxiin saa sovellusohjelmia? Ja onko niiden asentaminen yhtä helppoa kuin Windows-koneisiin? Jos vaihdan miniläppärini Windows XP:n Ubuntu Linuxiin, voinko sen jälkeen käyttää sillä Google Driveä, Google Mapsia, Googlen verkkoalbumeita (=PicasaWeb) ja USB-levyille tallentamiani tiedostoja, jotka ovat enimmäkseen MS Office-, PDF, JPG, DivX, AVI, WAV tai mp3-formaateissa. USB-levyt ovat NTFS-formaatissa. Entä voiko sillä käyttää Youtubea ja katsella Adobe Flash Playerin vaativia videoita?
Minulla on 20 vuoden takaa ikävä kokemus Unixista: Sain työpaikalla käyttööni kalliin Sun-työaseman, jossa oli Unix. Kaikki tietotekniikka-ammattilaiset kehuivat, kuinka hyvä kone se on, mutta minä en pystynyt tekemään sillä mitään sellaisia asioita, joita halusin omalla työasemallani tehdä. Niinpä minulla oli työpaikan työaseman takana piilossa omalla rahalla ostamani kannettava PC, jossa käytin salaa omalla rahalla ostamiani PC-ohjelmia, jotka olivat muuten kalliita siihen aikaan.
Asia kiinnostaa minuakin kovasti. Ikäväkseni huomasin ettei 7-järjestelmää enää saa, olin aikonut siihen vaihtaa sillä inhoan 8-käyttistä jo kokeilemattakin. Monet sanookin että se on lelu. 8-koneita tosin näyttää saavan halvalla.
Tuossa linkissä myös asiaa Linuxsista XP:n korvaajana. Ei hyvältä vaikuta ellet Timo ole perehtynyt vähän syvemmälti bittimaailmaan.
http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288639070296.html
Käyttäjän lisäys viestiin 5.1.2014 klo 21:43:24 eikös kasi ollut kehitetty alunperin tablettien käyttikseksi joten se jo rajaa sen sopivuutta kunnon tietokoneen kättikseksi?
Kiitos tuosta artikkelista, jota en ollut aiemmin nähnyt! Se kannettava miniläppärini on pian 4 vuotta vanha. Vaimollani on suunnilleen saman ikäinen isompikokoinen kannettava Acer. Molemmat koneet toimivat nykyisin tavattoman hitaasti. Niiden tyhjentäminen Windowsista ja asentaminen Linux-koneiksi ehkä palauttaisi niiden alkuperäisen nopeuden. Minua askarruttaa lähinnä se, pystynkö sen jälkeen tekemään sillä niitä asioita, joihin kannettavaa tietokonetta kodin ulkopuolella tarvitsen.
Esim, Meilahden sairaalassa olin noin puoli vuotta osastolla, jossa jokaisella potilaalla on sängyssä edessään erittäin monipuolinen Linux-pohjainen työasema. Sillä ei pystynyt katsomaan tiettyjä tv-sarjoja, joita halusin netistä katsoa, koska tarvittavia "codeceja" ei ollut asennettu. Sama vika on syksyllä 2012 ostamassani Samsung-"älytelevisiossa", jossa on Linux. Sen kaikki internet-toiminnot, jotka nostivat laitteen hintaa parisataa euroa, ovat olleet minulle TÄYSIN hyödyttömiä, koska se ei pysty näyttämään mitään sellaista, mitä haluaisin sillä netistä katsoa.
Käyttäjän lisäys viestiin 5.1.2014 klo 22:11:36 PS: Windows 8 sisältää Windows 7:n ja sen lisäksi erilaisen aloitusnäkymän. Minusta siihen ei liity pöytäkoneessa muuta ongelmaa kuin se, mistä ja millä tavalla erilaiset tutut toiminnot löytää.
Mulle se kasi ei tarjoa mitään etuja seiskaan verraten. Keväällä hankin kasiläppärin ja olen sen käyttöä opetellut. Kokemusten perusteella on nyt parhaillaan pöytäkoneen (XP) vaihto meneillään ja seiskan ostin. Samanlaisen ostin juuri autoläppäriksi.
Kuinka pitkään W7 toimii? Mun kuulemat arviot ovat luokkaa 10-15 vuotta.
@timppa
Olematta miteskään Linuxin tuntija arvelen että siihen saa nykyisin aika monipuolisesti tarvittavat palikat. Googlaamalla löytyy kaikenlaista, esim. hakusanoilla "Ubuntu silverlight" löydät Ubuntun eri versioihin palikoita joilla saat katseltua ms silverlight'ia vaativat videot.
Meillä on nyt pari vuotta ollut yksi ubuntua ajava läppäri eikä mitään ongelmia ole ollut sen monipuoliseen käyttämiseen tarvittavien palikoiden löytämisessä. Sekä ohjelmien löytäminen että asentaminen on tosi yksinkertaista.
Parempi puolisko halusi siihen myös spider -pasianssin joka on vain windowsille mutta sekin oli aika helppo ratkaista: asensin ubuntuun windows-emulaattorin ja johan pyörii windowsohjelmatkin. Viruksista en tiedä, ehkä pyörivät nekin, toistaiseksi ei ole moisia havaittu.
Eli vanhan läppärin omistajalle Linux on tosi varteenotettava vaihtoehto ja ainakin Ubuntu -jakelupaketti tuntuu toimivan nopeasti ja luotettavasti. Jo pelkkä koneen käynnistyminen on nopeudessa aivan eri luokkaa kuin windowsilla.
mot
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 10:43:43 Niin Timolle vielä että kun asennat vaikka Ubuntun niin koneellesi tulee samalla linkki Ubuntun ohjelmakirjastot sisältäviin jakeluihin. Kun koneella on nettiyhteys löytyvät lisättäviksi haluamasi ohjelmat suoraan käyttiksen menuvalikoista ja voit asentaa ne suoraan sieltä. Sen yksinkertaisemmin homma ei voisi toimia.
Janhosen kanssa samalla linjalla. Wanha rauta ja XP tahmasi jo todella paljon, potku vaan puuttui jo niistä. Juniori kokosi uuden koneen, seiskalla, ja johan on nopeaa. Ei kerkiä enää kaljaakaan juomaan koneen ääressä, vaan pitää lipittää viiniä mamman kanssa sohvalla... Ja Photoshoppihan on mulla se raskain ohjelma.
Kiitokset Martti Toivoselle houkuttelevasta Ubuntu-infosta! Onko sinulla tietoa tai kokemusta, osaako se käsitellä NTFS-formaatissa olevia ulkoisia USB-levyjä. Se on minulle kynnyskysymys.
Sitä Windowsia ei varmaankaan voi poistaa koneesta ennen Ubuntun asentamista, mutta onkohan Windows XP:ssä "Uninstall"-toiminto? Ei sen koneeni kovalevylle mahdu paljon uutta ellen samalla poista siitä jotakin.
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 11:31:06 Löysinkin googlaamalla tietoa edellä esittämästäni NTFS-kysymyksestä. On siis mahdollista, että nukkuva Windows tuhoaa herättyään kaiken, mitäi Ubuntu on hänen nukkuessaan NTFS-levylle kirjoittanut.
Linuxin Ubuntua voi kokeilla niin että tekee netistä asennuslevykkeen, joka sitten antaa vaihtoehdot ladata sen kokeilua varten asentamatta, asentaa windowsin rinnalle tai sitten ainoaksi käyttikseksi jolloin se tyhjentää ensin koko koneen.
Olen kopioinut piuhojen kautta windows-koneen kovalevyltä omia tiedostojani ja se osasi lukea niitä.
Ubuntun mukana tulee Firefox-selain, Office-ilmaisohjelmat ym.
Siihen on hyvät ohjeet lisäohjelmien hakemiseen.
Viruksia ei tietääkseni Linuxiin tule.
Kiitos! On sitä nyt niin paljon kehuttu, että taidan uhrata tuon miniläppärini ja tehdä siitä puhtaan Ubuntu-koneen, mutta vasta sitten kun eräät muut kiireet ovat ohitse. Ulkoisten NTFS-levyjen käyttö on ilmeisesti turvallisempaa, jos koneessa ei ole ollenkaan Windowsia. Jos ilmenee yhteensopivuusongelmia Googlen pilvipalvelujen kanssa, ostan uuden Windows 8 -koneen.
...ja kaikki ihanuudetko Ubuntussa ovat yhtä Suomen kielisinä kuin windowsissakin?
Minullakin tuo XP alkoi hidastella ja vein sen tietäjälle.Hän puhui kovalevyn mahd.viasta kun pitää vähän jo ääntä.Minä kun en mitään asiasta ymmärrä suostuin vajaan satasen remonttiin.Tuli sitten puheeksi että hänellä on liisauksesta palanneita toimistokoneita 7 käyttiksellä hintaan 150e.Siinä sitten nopea päätös Asserin XP vaihtui Asserin Veriton pöytäkoneeseen 7 käyttiksellä ja valokuvat muistitikulla alle 150e.Minulle riittävä teho koneessa.
Tein jo äsken luettelon, mitkä toiminnot miniläppärissäni pitäisi toimia Ubuntun asennuksen jälkeen. Ilmeisesti en voi sittenkään luopua Windows XP:stä, sillä sen jälkeen en pystyisi lukemaan Outlook Express -sähköpostiohjelmalla menneinä vuosina kertynyttä arkistoa. En käytä sitä ohjelmaa enää, mutta niissä vanhoissa viesteissä ja niiden liitteissä on paljon sellaista tietoa, mikä on vain siellä eikä missään muualla. Toki mulla on niistäkin datatiedostoista varmuuskopiot, mutta niiden lukemiseen tarvitaan Outlook Express-ohjelma, josta ei liene Ubuntu-versiota?
Uskon, että kaikki Googlen pilvipalvelut toimivat hyvin sen jälkeen kun on asentanut selaimeksi Chromen. Mutta oletteko saaneet läppäriin sisäänrakennetun kameran toimimaan Ubuntussa? Entä onko Skypestä Ubuntussa toimivaa versiota?
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 15:47:40 Google tiesi jo kertoa, että Skypen voi asentaa Ubuntuun.
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 17:26:24 Peruutan täten tämän viestin 1. kappaleen sisällön! Nimittäin imuroin ja asensin juuri äsken Windows 8 -pöytäkoneeseeni Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelman. En ala käyttää sitä sähköpostiohjelmana, mutta se osasi lukea sisäänsä varmuuskopioleyltä Outlook Expressillä käymäni sähköpostikirjeenvaihdon. Kaikki viestit valokuva- ym. liitteineen näkyvät siinä hienosti. Se on historiallista aineistoa, jota en tarvitse kannettavassa koneessa.
Linuxia voi kokeilla windows-koneessa asentamalla se wubin kautta: http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-ubuntu-with-windows
Se asentuu kuten normaali windows ja luo virtuaalisen osion kovalevylle muuttamatta mitään windowsissa. Tiedostonhallinnassa näkyy kansio, jonka nimi viittaa linuxiin (en muista nimeä). Ainoastaan käynnistykseen tulee kohta missä valitaan käynnistetäänkö windows vai linux. Kahdessa koneessa on ollut se ja linux tai windows toimii kuten se olisi ainoa käyttis.
Wubin pystyy poistamaan tietokoneesta kuten normaalin windows-ohjelman, jonka jälkeen kone palaa taas samanlaiseksi kuin se oli ennen wubia.
Hidas kone nopeutuu linuxilla merkittävästi. Ubuntun mukana tulevat kaikki normaalisti tarvittavat ohjelmat vakiona ja loput voi asentaa pakettien hallinnan kautta, ei siis samalla tavalla kuin windows-ohjelmat. Wubilla asennetulla linuxilla voi käyttää koneessa olevia windowsin tiedostoja ja ulkoisen kovalevyn tietoja. Tai sitten voi ladata netistä live-linuxin http://www.ubuntu.com/download/desktop/try-ubuntu-before-you-install
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 21:18:57 Muistaakseni ubuntun mukana tulee Thunderbird, joka osaa lukea vanhat outlookin viestitiedostot tuonti-toiminolla.
Käyttäjän lisäys viestiin 6.1.2014 klo 21:25:31 Suomalaiset ubuntu-sivut: http://www.ubuntu-fi.org/
Ubuntu 13.04 on nyt asennettuna miniläppäriini. Tähän mennessä olen törmännyt seuraaviin ongelmiin:
Ensin piti selvittää, tarvitseeko miniläppärini 64 vai 32 bitin version. Vastaus löytyi googlaamalla englanninkielisiltä keskustelufoorumeilta: Pitää asentaa 32-bittinen. Varsinainen asennus oli ongelmaton. Mutta:
Kun käynnistän koneen, se tarjoaa mahdollisuuden valita joko Windows XP_n tai Ubuntun. Kun olen valinnut Ubuntun, tulee virheilmoitus "mount: can't read /proc/mounts no such file or directory"
Sisäänkirjautuminen ei hyväksy asennusvaiheessa antamaani käyttäjätunnusta 'Timo' ja salasanaa. Pääsen sisään vain vierailijana (Guest login).
Firefox ei saa yhteyttä internetiin. Ehkä minun pitäisi jossakin määritellä suojattu WLAN-verkkoni salausavain, mutta en löydä sellaista paikkaa.
Systeemin kielivalinnoissa on tarjolla vain englanti.
Jossakin kohdassa törmäsin kysymykseen "Authentication is required to change user data. Password for root: ___" En tiedä, mitä siihen pitäisi syöttää. Asennuksen yhteydessä itse määrittelemäni käyttäjän Timo salasana ei kelpaa.Käyttäjän lisäys viestiin 7.1.2014 klo 08:50:13 Katsoin äsken, siis asennuksen jälkeen em. ongelmien ratkaisemiseksi asennusohjeita sivustolta http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen ja totesin, että asennusprosessini ei ollut ollenkaan sellainen kuin siellä oleva kuvasarja esittää.
Käyttäjän lisäys viestiin 7.1.2014 klo 09:14:48 Tuohon samaan ongelmaan on moni muukin törmännyt ja kysynyt neuvoa englanninkielisillä keskustelufoorumeilla, mutta kunnon vastausta en ole vielä läytänyt: http://goo.gl/DCyOhE
Näin sivusta seuraavana täytyy todeta, että ei mennyt asennus ihan niin kuin Stromsössä? Puhuvat aina, kuinka helppoa on heittää Ubuntu koneelle ja antaa palaa, mutta totuus näyttäisi olevan toisenlainen. Itselläkin ollut ajatusta kokeilla tuota "vapaan koodin" ihanuutta, mutta tainpa jättää turhat murheet ottamatta.
Jos ehdit, jaksat ja viitsit, Timo, niin kertoile, miten projektin kanssa selviät!
Luin noita edelliseen viestiin linkkaamiani Googlen löytämiä avunpyyntöjä ja niihin kirjoitettuja vastauksia. Yksi nistä sisälsi neuvon, että pitäisi asentaa uudempi Wubi.exe -tiedosto ja siinä oli linkki, mistä sen sai. Siirsin aiemmin imuroimastani paketista sen nimisen tiedoston syrjään ja korvasin tuolla uudella. Käynnistin sen ja koko asennusprosessi meni läpi ongelmitta. Se kesti paljon pidempään kuin ensimmäisellä kerralla ja siinä oli paljon enemmän erilaisia vaiheita. Nyt minulla on tässä koneessa Ubuntu versio 13.04 rev 279, mutta edelleen myös Windows XP. Koneen käynnistyksen yhteydessä se tarjoaa kolme käynnistysvaihtoehtoa: 1) Windows XP, 2) Ubuntu, 3) Ubuntu with special options (tai jotakin sen tapaista).
Nettiyhteydn avaamisessa ei ollut ongelmia ja kirjoitan tätä nyt Ubuntun Firefoxilla langattoman kotiverkkoni kautta. Nyt asennus näyttää siis onnistuneen. Aamupäivä tähän meni, iltapäivällä joudun tekemään muuta muualla.
Pankit..nehän on ronkeleita eikä huoli verkkoonsa kaikkia selaimia eikä kaikkien selaimien kaikkia versioita. Mutta miten nämä käyttikset? Asioiko esim. Ubuntulla verkkopankissa kuin tyhjää vaan?
Itsellä on pöytäkoneessa win7 ja Ubuntu eri kovalevyillä ja voin valita kännistyessä kummalta levyltä kone boottaa. Testasimme pojan kanssa Anyseen asennusta Ubuntuun (poika tekee sulatettuja systeemejä Linuxiin joten homma oli hänelle piece of cake). Homma onnistui, mutta sen käyttöönotto on sen verran kryptinen homma, etten asennakkaan läppäriin Ubuntua, koska se on meidän matkatelkkari.
Olet, Markku, lucky man, kun sulla on tollanen kaveri turvana!
Ainakin Dansken nykyinen versio toimii ilman ongelmia, siinähän oli aiemmin se java kompastuskivenä mutta ei ole enää. mot
Tuon http://www.download.fi/tyopoyta/ohjelmien_pikakaynnistys/classic_shell.cfm
kun laittaa Windows 8:een niin pääsee eroon siitä typerästä "laatikkoleikistä". Voi jatkaa XP tai 7 mallisella työpöydällä.
Tuo Virtasen linkin kuvaama ohjelmahan parantaa 8:n pisteitä kovasti. Miksei tuollaisesta kukaan aiemmin ole vihjaissut?
Kiinnostaisi muuten menettääkö kasiin siirtyessään XP:ssä olevia "ihanuuksia" kuten Windows Media Playerin ja Media Center kuvaohjelman
Kyllä minä Martti kerroin tuosta modifikaatiosta jo kuukausia sitten, kun en alun alkaeenkaan suostunut tiilenpäitä lukemaan ja tein uudesta koneestani vanhan xp:n näköisen.
Pikkuläppärissäni aion säilyttää xp:n ja katson silkasta mielenkiinnosta, mitä tapahtuu, vai onko pelottelu vain kaupparatsujen myyntihommaa.
"On ennustettu, että sen jälkeen kun Microsoftilta ei tule enää turvapäivityksiä Windows XP:hen, niihin koneisiin kohdistuu massiivisia tietoturvahyökkäyksiä."
Kyllähän Microsoft haluaisi kaikkien vaihtavan käyttöjärjestelmää aina kun uusi ilmestyy. Uusissa käyttöjärjestelmissä taitaa olla aina eniten aukkoja.
Käytti mitä järjestelmää hyvänsä, kanattaa huoletia aina tietoturvasta. Palomuuri, virus- ja bottisuojaus tulee olla kunnossa ja ajan tasalla.
Turvallisin järjestelmä lienee Linux jos sen itse kääntää ja nimeää kansiot valtavirrasta poikkeavasti, mallia: bin => mökki, home => hima, jne.
Entäs Applen Mac book?
Martti Valtoselle: Ei Windows 8:an siirtyessä menetä mitään sellaista, mitä XP:ssä on, vaan päinvastoin siinä on niistä uudempia versioita ja lisäksi ihan uusia apuohjelmia.
Ihmettelen joidenkin kiintymystä siihen vanhojen Windowsien työpöytään. Omasta Mielestäni Windows 8:n aloitusnäkymä on paljon selkeämpi kuin se vanha, jossa kuvakkeet ovat sikin sokin ja niiden tekstit ovat niin pienet, että minun on vaikea niitä lukea miniläppärin 10,1" näytöltä. Windows 8:ssa ohjelmien käynnistyskuvakkeet ovat selkeästi luettavia ruutuja. Joidenkin ruutujen sisällä on ajantasaista tietoa sillä avattavasta ohjelmasta (esim. lämpötila omalla paikkakunnalla). Windows 8:n "Sovellukset"-näytöltä on paljon helpompi löytää jokin harvoin käytetty sovellus kuin XP:n työpöydältä, koska sen kuvakkeet saa nappia painamalla neljään eri järjestykseen (luokan, nimen, asennuspäivän tai käytön mukaan).
Jos se olisi mahdollista, poistaisin vanhan mallisen työpöydän kokonaan käytöstä omasta koneestani. Uusi on hyvä ja mukava, kunhan vain ensin
poistaa aloitusnäkymästä kaikki sellaiset sovellukset, joita ei itse käytä, ja tekee aloitusnäkymään erillisen kuvakkeen jokaiselle sellaiselle sovellukselle ja Web-osoitteelle, jossa itse käy säännöllisesti. Esim. minulla on aloitusnäkymässä oma tiilensä, joka avaa tämän keskustelufoorumin ja vastaavalla tavalla toiset tiilet kahdelle muulle keskustelufoorumille.Aloitusnäkymästä poistetut sovellukset ovat kuitenkin edelleen käytettävissä Sovellukset-näkymän kautta, joka avautuu napsauttamalla aloitusnäkymän alareunassa olevaa alaspäin osoittavaa pientä nuolta, ja niitä voi haluttaessa ottaa helposti sieltä takaisin aloitusnäkymään.
Olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaiset aloitusnäkymät Windows 8:a moittivat henkilöt ovat itselleen rakentaneet. Ellei se vastaa erinomaisen hyvin omia tarpeita, ilmeisesti käyttäjältä on jäänyt tekemättä sen räätälöinti omien tarpeiden mukaiseksi.
Käyttäjän lisäys viestiin 8.1.2014 klo 13:33:37 Korjaan: Outlook Express -ohjelman menettää. Sitä ei Wondows 8:ssa ole.
Kiitos Timo selvityksestä. Outlookissa en mitään menettäisikään, en ole käyttänyt sitä vaan Elisan Kotipostia aikoinaan ja nyt Gmailia.
Käyttäjän lisäys viestiin 8.1.2014 klo 14:31:30 Kuka muuten muistaa miten kritisoitiin näiden sivujen asun muutosta. Itsekin pidin niitä poispilattuina. Vaan tottuu ja sopeutuu kummasti kaikkeen.
Kaikkea on vaikea ymmärtää: Arviot noihin XP:hen kohdistuviin tietoturvahyökkäyksiin kun päivitykset loppuvat.
Entä jos ostaa esim F-Securen tietoturvaohjelman?
Eikö sekään poista tietoturvahyökkäyksiä? Sehän maksaa kai 40-50 euroa/vuosi kolmeen koneeseen joten per kone hinta on reilun euron/kk.
Onko tuo kai lähinnä pelotteluksi tulkittavat "asiantuntijalausunnot" taas kerran täyttä fuulaa.
Kuka kantaa vastuun jos koneessa ei ole muuta kuin W8:n mukanaan tuoma suojaus? Kenelle lasku lähetetään?
Ei kai F-Secure tai muut vastaavat maksullisetkaan kanna vastuuta jos koneeseen luikertaa vakoitu/virus-ohjelma mutta heiltä nyt saa pätevää neuvontaa ongelmatapauksissa.
Olen käyttänyt kaikissa koneissani jo kohta 20 vuoden ajan mainittua ohjelmaa ja kun olen itse möhlinyt (pari kertaa tietokoneella) niin apua on sieltä tullut.
Luultavasti kaupallisten tahojen painostuksesta yksikään todellinen ja rehellinen asiantuntija ei tule kertomaan julkisesti vaikkapa sitä että XP:n käyttäminen on turvallista edelleenkin jos se on suojattu vaikkapa sellaisella huipputuotteella kuin F-Secure (jota itsekin käytän) on. Totuutta mahdoton selvittää joten ei auta kuin hylätä hyvä käyttis. Nuo hidastumisongelmatkin olen selättänyt määrätyillä huoltotoimilla silloin tällöin. Kone on vielä 7 vuoden jälkeenkin miltei sormiani nopeampi vaikka yhteysnopeus on vain 2 megaa.
Hidastumis ongelmista,näyttöön tulee ilmoitus että koneesi tehot ei riitä.Korjaa tilanne asentamalla ilmainen ohjelma Win system zip ultilities system.Ohjelma väittää olevansa ilmainen mutta haluaa toimiakseen luottokortin numeroista lähtien kaikki tiedot.Tietääkö joku mikä tämä ohjelma on?
No ainakin se on maksullinen, ja hyvin vaikeasti purettava sopimus. Luottokortilta peritään vuosittain maksu.
http://www.winzip.com/eula.html
@timppa
Siis WinZip on pakkausohjelma, jolla kuka tahansa voi tehdä zip-tyyppisiä tiedostopaketteja. Se on aina ollut maksullinen.
Joka päivä se munkin koneella valehtelee että 'tietokoneesi suorituskyky on heikko.'
Samalla firmalla näyttää nyt olevan muitakin tuotteita eli nyt on puhe tuotepaketista nimeltään System Utilities Suite.
WinZip-yhtiön tuotteet: http://www.winzip.com/prod_info.html
Cnetin toimittajan arvostelu System Utilities Suitesta: http://download.cnet.com/WinZip-System-Utilities-Suite/3000-2094_4-75376239.html
WinZip tunnetaan kyllä hyvämaineisena yrityksenä.
CCleaner on hyvä ilmainen suomenkielisenä saatava ohjelma. Sillä saa siivottua koneen tarpeettomista tiedostoista ja putsattua rekisterin. Sitten siinä on työkaluissa kohta Aina ajettavat ohjelmat. Suuressa osassa ohjelmia on oletuksena että käynnistyvät taustalle kun koneen käynnistää. On paljon ohjelmia jotka käynnistyvät kyllä kun niitä tarvitsee mutta ei niiden tarvitse käynnistyä koneen käynnistyksen yhteydessä. Estä-toiminnolla sen saa estettyä. Jos tulee estettyä liikaa niin eston voi poistaa. Tuo on yksi konsti nopeuttaa konetta. Itse olen sen hyväksi todennut lähipiirini koneissa.
Xp:n tilalle laitoin muutama vuosi sitten MAC Minin ja olen ollut tyytyväinen. Tuo siis kotikoneena. Työkoneen vaihdoin MAC Book Prohon kolme vuotta sitten, kummasakaan ei ole paluuta vanhaan Windows maailmaan.
Hauska seurata tuota temmellysta aiheen ympärillä. Huomaan säästäväni aikaa MAC koneilla huomattavasti aikaisempaan verrattuna.
Kannataa tutustua: http://www.apple.com/fi/osx/what-is/
Käyttäjän lisäys viestiin 8.1.2014 klo 23:43:10 Tuli mennäkesänä hankittua reissuja varten ja toiseksi koneeksi uusi MAC Book Air 13, kevyt ja vikelä kone, mukana mohta erinomaista ohjelmaa ja lisää saa huomattavan edullisesti.
Jouni kirjoittaa asiaa,kyllä tuo MAC tulee olemaan minukin kannetava työkone,kun kauppaan kerkiää.
Mainoksen uhriko,kun tuossa todettiin: -jos olet ihastunut iPadiin jne, siis olen oikeesti ihastunut ja siksi ostan se MAC-koneen. Siis mainoksen uhri ,sääliksi käy totesi itse m laukkanen
"Hidastumis ongelmista,näyttöön tulee ilmoitus että koneesi tehot ei riitä.Korjaa tilanne asentamalla ilmainen ohjelma Win system zip ultilities system."
Tuollaiset "mainokset" ovat hyvin epäilyttäviä, varsinkin jos koneessa ei ole aiemmin saman nimistä ohjelmaa.
Kysessä saattaa olla botti joka koettaa haetuttaa viruksen. http://fi.wikipedia.org/wiki/Botti
Pari esimerkkiä.
Työkoneen selain alkoi mennä aina väärälle kotisivulle vaikka kuinka asetti kotisivun uudelleen. Virustutka ei löytänyt mitään, mutta kun ajettiin SpyBot ohjelma, niin johan alkoi tomimaan. Koneessa oli botti joka muutti selaimen asetuksia.
Naapuri sai koneeseensa varoituksen jossa kerrottiin siinä olevan viruksen ja käskettiin lataamaan poisto-ohjelma, joka olikin se varsinainen virus. Ko. virus sekoitti niin koneen ettei asiantuntia huoltokaan saanut sitä enää kuntoon muuten kuin jysäämällä koko kiintolevyn uusiksi.
Winzipiä vastaava ilmainen ohjelma on esim. ZipGenius. http://www.zipgenius.com/
Käyttäjän lisäys viestiin 9.1.2014 klo 11:55:41 Tuolla on vihjeit WinXP:n käyttäjille http://support.microsoft.com/kb/842988/fi
Nuo Linuxit ja Macit on senverran marginaalisia juttuja, että kun tulee ongelmia käytössä, ei naapurin pc-käyttäjät osaakkaan neuvoa mikä meni pieleen.
Soittele siinä sitten tyttären pojalle suomeen, ja selvitä mikä jumittaa omalla tietokonekielelläsi (noku se ny ei toimi) johon luurin toisessa päässä oleva nappula rupeaa selittämään scrollaamisista, buuttaamisista jne.
Kun PC-papat istuu porukalla punaviinilasien ääressä yhdessä ratkaisemaan ongelman ihan vaan hyvässä seurassa. Jollakin saattaa olla vaikka joku mielenkiintoinen ohjelma, joka joltakin puuttuu, sekin tulee siinä saamaan uuden käyttäjän.
Joskus verrannut näitä Linuxin ja Macin käyttäjiä rätticitikan omistajiin, jos ymmärrätte mitä tarkoitan ;)
Olen nyt parina päivänä harjoitellut Ubuntun käyttöä. Juuri äsken kävin sillä kokeeksi Nordean verkkopankissa. Siinä ei ollut mitään ongelmaa, koska Firefox-selain tulee Ubuntun asennuksen yhteydessä siihen. Olen myös onnistunut lisäämään Firefoxiin Adobe Flash Player -lisäosan, jonka jälkeen se näyttää videoita esim. Yle Areenasta ja Saksan television ykköskanavan (DasErste.de) videoarkistosta, mistä seuraan erästä saksalaista tv-sarjaa.
Firefoxin lisäksi Ubuntun asennus laittoi heti käyttövalmiiksi mm. Libre Office -toimisto-ohjelmat, jotka vastaavat Microsoftin Wordia, Exceliä ja PowerPointia. Valmiiksi asennettujen ohjelmien lisäksi olen löytänyt ja asentanut ohjelmavarastoista eräitä kiinnostavia ohjelmia (esim. Chrome-selaimen, joka pelaa paremmin yhteen Googlen pilvipalvelujen kanssa kuin Firefox). Mutta en ole vielä keksinyt, mistä ja miten asentamani lisäohjelmat käynnistetään! Näen siis "Ubuntu Software Centeristä", että tietyt ohjelmat on koneeseeni asennettu, mutta en osaa käynnistää niitä. Lukemissani ohjeissa ei ole sitä neuvottu. Osaako joku auttaa?
Sulla ei ole siellä alhaalla työoöydän alareunassa menukohtaa "Sovellukset"? Jos se puuttuu pitäisi se lisätä. Kokeiles mennä hiirellä sinne työpöydän alareunassa olevaan paneeliin ja paina hiiren oikeaa nappia. Pitäisi tulla menu jossa kohta "Lisää paneeliin" . Sen valitsemalla saat menun josta pitäisi loytyä kohta jonka avulla saat paneeliin tuon valintakohdan "Sovellukset" joka avaa koneeseen asennetut sovellukset.
Hiukka sotkuisesti esitetty mutta kokeiles edetä tuolla tavalla. mot
Ja Kaitsulle: ei tuo Linux enää ihan noin marginaalinen ole, siihen saa kyllä apuja netistäkin aika helposti. Meikä ei kylläkään käytä sitä konetta meillä missä tuo ubuntu on joten mun neuvot nyt on mitä sattuu.
Ahonen & Co
Ootteko muuten huomannut täällä kyseltävän vinkkejä MAC koneen käytöstä tai ongelmista?
Rautiaisen epäilyjen jälkeen MAC OSX markkinaosuus on kasvanut 2%...
Käyttäjän lisäys viestiin 9.1.2014 klo 19:26:58 Ai niin toi zip tiedostojen purku on valmiina MAC OSX käyttiksessä eikä käynnistä valikolle ole tarvetta. Suosittelen tutustumaan.
Kiitos Martti Toivoselle Ubuntu-neuvoista! Sainkin jo ongelman ratkaistuksi ainakin yhdellä tavalla juuri ennen viestiäsi. Mulla ei ole työpöydän alareunassa mitään menua, mutta vasemmassa laidassa on pystysuuntainen pino valmiiksi asennettujen ohjelmien ja toimintojen käynnistyskuvakkeita. Siinä päällimmäisenä on juuri tuo "Sovellukset". Aluksi siinä ei näy kuin muutamia Ubuntun valmiiksi asentamia (Terminal, Text Editor, yms), mutta kun hakukenttään kirjoittaa vaikkapa "c", siihen tulee kaikkien c-kirjaimella alkavien koneeseeni asennettujen ohjelmien käynnistyskuvakkeet, joita ovat mm. Calculator ja Chrome (molemmat itseni asentamia). Jos kirjoittaa "ch", jäljelle jää vain Chrome. Kun Chrome on käynnissä, Googlen pilvipalvelut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Ehdin testata vain Driven ja Gmailin. Sitten miniläppäristäni loppui akun varaus ja se täytyi sammuttaa (sitä ei voi enää käyttää virtajohto kytkettynä).
Jouni Hirvoselle: Onhan se zip-pakettien purku ollut jo pitkään myös Windowsissa. Erillisen ohjelman joutuu hankkimaan vain jos haluaa itse "zipata" omia tiedostojaan muille lähetettäviksi paketeiksi.
Mutta tässä keskusteluketjussa kukaan ei ole kiinnostunut siitä tiedostojen pakkausohjelmasta vaan saman firman aktiivisesti tyrkyttämästä ohjelmistokokoelmasta, joka mm. siivoaa Windowsin "registryn" ja muillakin tavoin nopeuttaa Windows-koneen toimintaa.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.