- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailu ulkomailla »
- Portugalin vastaisku
Portugalin vastaisku
Ihan sattumalta piipahdin paikallispankkiini Millenniumiin hakemaan uudet tunnusluvut 25.11.16
Siellä oli kaikilla Hangon keksi-tekohymyt päällä. Kun esitin sitten asiani, niin nisukahvet tuotiin pöytään ja kyseltiin kuulumisia ; käykö vasarahai hyvinkin koukkuun, mitens se on puolukka, entäpä naurisnäiveröiset .. jne.
Asiaan päästiin, kun tirehtööri kysyi onko mulle tuttu tämä black friday, 25.11.2016. Eipä oikein ollut, mutta pankkimies sanoi että kohta on.
5-6 liuskan paperibumaskan allekirjoituksen yhteydessä selvisi, että kun mulla on kakkosasunto, fiskaalinumero ja rahnaakin tilillä, niin saan lääkärin kotikäynnin 2-3 tunnissa, ja mahdolliset jatkohoidot privaattisairaalassa lopun ikäni - täysin ilmaiseksi !
Hiukan siinä haavi auki ammottelin, mutta kyllä ne tosissaan olivat.
Melkoinen houkute, kun vertaan Suomen tarjoamaan 6 tuntia polilla kököttämiseen, jatkotutkimuksiin hirveät jonot, no kaikkihan tiedämme missä jamassa senioriterveydenhuolto meillä on.
Käyhän näyttäytymässä kerran vuodessa, ja tuossa muutama puhelinnumero, niin lääkäri tulee hätiin jos apua tarviit, vaikkapa vain flunssaan
Minun mielestäni hieno veto Portugalilta.
Liekö vieläkään olla tarjolla ilmaisia pullakahveja. Onnittelut jos näin on.
Siinäpä Sinulle pohtimista, kaima.
Jos mielestäsi Suomen senioriterveydenhuolto on mallillaan, ja eikun paranee, niin siunausta uskollesi.
En ollut aiemmin kuullut mistään maasta, joka olisi älynnyt tällaista tarjota. Se Portugalin tarjoama veroetu,
jolla saatiin sikarikkaat halvan verotuksen takia (niitä taisi loppujen lopuksi olla peräti satoja) muuttamaan - hankkimaan kakkosasunnon Portugalista) joutuivat suomen kansan armottoman kateuden kohteeksi. Etua nyt puretaan, ja hähhähhää takaisin Suomeen vaan.
Se mitä tällä halusin kertoa, on yksinkertaisesti tähän mennessä ylivoimaisesti paras etu, minkä mikään Euroopan maa voi tarjota eläköityville. Maassa missä turismi kituu, mutta asunnot ja elinkustannukset hinnoiltaan hyvin edulliset, ymmärretään, että ei me suommalaiset ihan persaukisia olla, vaan kulutetaan siinä missä muuallakin.
Kai ne on täällä tietoisia kuinka retuperän perukkeilla ikäihmisten hoito Suomessa on. Vai mitä kaima luulet ?
Päättivät tarjota sellaisen edun, mikä takuulla kiinnostaa.
Mulla on nyt selkä kondiksesssa, mutta joku saakelin allergian tapainen päällä. Testaan kuvion, pyydän kikujun katsomaan, niin sitten tiedän enemmän.
Pitääkin varoa tuota pankkia hyppää pian veromaksajan syliin turvaan velkojiltaan.
Tuliko isketyksi ilmaan, vai tyrmäsikö moderaattori?
Täällä Portugalissa olen minäkin asunut jo yli 2 vuotta. Mitään sairasvakuutuksia ei ole, vaan julkisella puolella olen asioitani hoidellut.
Terveyskeskukseen olen saanut lääkäriajan aina jo samalle päivälle, jolloin olen aikaa ollut varaamassa. Tarvittaville erikoislääkäreillekin olen saanut ajat jatkuvaan seurantaan ja laboratoriokokeisiin. Maksut parista eurosta pariin kymppiin, riippuen tutkimuksesta, osa ilmaisia. Ilman lähetettäkin voi mennä laboratorioon, jolloin hinnat ovat noin kolmasosa Suomen hinnoista. Erikoislääkäreistä täällä on kova pula julkisella puolella, joten joskus joudutaan tosin jo varattuja aikoja siirtämäänkin.
Suomessa pudotessani työterveyshuollosta julkiselle puolelle oli tilanne se, että minulle oli määrätty ns. omalääkäri. Koska tuo omalääkäri ei työskennellyt koko kesänä, ei minulla ollut mahdollisuutta päästä kenellekään muullekaan lääkärille koko kesänä. Toiseenkaan terveyskeskukseen en voinut mennä, koska minulla oli se omalääkäri.
Toivottavasti uusi SOTE tuo muutoksen tuohon Suomen surkeaan tilanteeseen.
Onko ne nämä eri maiden tarjoamat veroedut, verottomuuden yksityiseille ja vallankin firmoillle loppujen lopuksi valtioiden välistä keskinästä hölmöyttä.
Kenelle Teistä on hyötyä siitä, että vero maksetaan tai tulo on siirrettävissä verotettavaksi alemmalla verokannalla toiseen maahan kun missä verottava tulo on ansaittu?
Valtion pitää huolehtia siitä ettei sellainen ole tarpeellista.
Koska EU uudistaa Augustuksen aikana luodun verotusjärjestelmän tälle vuosituhannelle?
Onko ne nämä eri maiden tarjoamat veroedut, verottomuuden yksityiseille ja vallankin firmoillle loppujen lopuksi valtioiden välistä keskinästä hölmöyttä.
Kenelle Teistä on hyötyä siitä, että vero maksetaan tai tulo on siirrettävissä verotettavaksi alemmalla verokannalla toiseen maahan kun missä verottava tulo on ansaittu?
Onhan tuossa kokonisuudessa etuja ja hyötyä ihan kaikille jaettavaksi
Minä maksan edelleen Suomeen saman prosentin kuin muutkin verotettavasta tulostani.
Valtiolle olen siis hyötyseniori. Samoin olen hyötyseniori Portugalille, sillä sehän saa minulta kaikki välilliset verot.
Se ratkaisevin tekijä tässä onkin homman sujuvuus. Kissanpierun vertaa en välitä valtioiden välisistä suhmuroinneista. Kyllä tähän ikään pitää jo ymmärtää realiteetit, eikä siunailla mikä miltäkin kantilta katsoen on kenelle edullisinta. Terveydenhuolto on niin syvällä persiassa, Suomessa, että iloisna otan tämän tarjotun edun vastaan. Minähän se eniten tässä hyödyn, kyllä oma terveys on kallis, varsinkin jos nääntyy jonoihin ja byrokratiaan ennen varsinaiseen hoitoon pääsyä. Nyt se on 2-3 tunnin päässä. Sanoisin, että mahdottoman arvokas on tämä hyötäni - minulle.
Yksilön kannalta (oman ittensä) kyseessä on ihan terve markkinakuvio. Millä motiivilla tästä muuta saa irti, kuin sen, että nyt eräänlainen Lidl (Portugal) tarjoaa erittäin huomattavan edun, ja vastikkeeksi minä makselen välilliset kulut , alv ym verot Portugaliin. Silti asun Suomessa, ja maksan myös kaikki suomalaiset välilliset verot, tuloverojen lisäksi ?
Ihan normaali ja terve kilpailutilannehan tässä on kyseessä; kuka tarjoaa enemmän vähemmillä veloituksilla, vie potin. Voittaja on tietty minä, sillä lasken ison arvon terveydenhuoltoni toimimiselle. Kukapa ei laskisi ?
Olen nähnyt hyvinkin läheltä Portugalin "normaalisairaanhoidon" joka lienee jopa suomalaista parempi, mutta yllä kuvaamilla ehdoilla en emmi hetkeäkään, vaan panin kiiruusti nimeni papereihin, ja kas kummaa - saan ilman mitään maksuja tai sitoumuksia yksityissaairaanhoidon edut. Hulluhan tuollaisesta kieltäytyisi.
Ei ne monen tunnin jonot polille täällä ole sen parempaa kuin odottelu Suomessakaan.
Ja privaattipuolen kustannukset ovat täällä Suomen luokkaa - black friday oli kuin lottovoitto minulle n. kuukausi sitten.
Voisi kannattaa täällä oleksivien muidenkin kysäistä Millennium Bank :sta samaa etua.
Eipä tuo ota jonsei antaisikaan.
Kuten sanoin, Suomihan tässä hyötyy myös, sillä pääosan veroistani maksan kotomaahan, mutta nyt jono lyhenee yhdellä, eikä kukaan häviä missään.
Jukka en tarkoitanut vastauksessani ketään yksityisesti vaan asiaa yleensä.
En todella nää mitään järkeä siinä, että valtiot käy verokilpailua jossa kansallisvaltion veropohjaa pyritään ja houkutellaan siirrettäväksi verotettavaksi toisen maahan, alemmin verokannoin tai verosopimuksin (mm. Hollanti, Luxemburg, Irlanti) ) kun missä verottava tulo on syntynyt.
Toinen epäkohta tässä on se, että mahdollisuus verokikkailuun on käytännössä pääomatuloilla ja tavallinen palkansaaja jota tuloverotetaan kotimaassa joutuu tämän verokikkailun maksumieheksi. Muuta maksumiestä ei ole. Toinen asia missä tämä näkyy on valtion velkaantuminen. Valtio on pakotettu ottamaan velkaa, kun osa valtion veropohjasta katoaa verokikkailun seurauksena.
Valtioden kesken tämä verokikkailu on nollasummapeliä, ja on hyvin epäsolidaarista toista valtiota kohtaan.
(solidaarisuus tosin on sana joka haudattiin jo 90-luvulla)
Voehan paaskat,
laadin hienon vastikkeen Matin kirjoitukseen, ja ennen lähetä näpäystä annoin vaimon vielä lukea jutun, ja kävin silläaikaa kusella.
Heti sitten sen lähetin, mutta katosi kuin prupsu Gobin autiomaahan.
On tämä niin skeidaa, kun alusta ei vaan toimi.
Täytynee kyhätä uudelleen se kommenttini, joka oli hyvä. Kestikin tätä riemua pari tuntia, fyj faan !
"Toinen epäkohta tässä on se, että mahdollisuus verokikkailuun on käytännössä pääomatuloilla ja tavallinen palkansaaja jota tuloverotetaan kotimaassa joutuu tämän verokikkailun maksumieheksi. Muuta maksumiestä ei ole. Toinen asia missä tämä näkyy on valtion velkaantuminen. Valtio on pakotettu ottamaan velkaa, kun osa valtion veropohjasta katoaa verokikkailun seurauksena."
Lainaus Matin tekstistä oli sentään jäänyt hiiroseen. Vastedes täytynee hiirettää jokainen kelvollinen teksti.
Tämä se on paluuta ammoisiin aikoihin. Mutta näpyttelen uusiksi, ajatus ei sentään näin äkkiä katoa.
"Toinen epäkohta tässä on se, että mahdollisuus verokikkailuun on käytännössä pääomatuloilla ja tavallinen palkansaaja jota tuloverotetaan kotimaassa joutuu tämän verokikkailun maksumieheksi. Muuta maksumiestä ei ole. Toinen asia missä tämä näkyy on valtion velkaantuminen. Valtio on pakotettu ottamaan velkaa, kun osa valtion veropohjasta katoaa verokikkailun seurauksena."
Lainaus Matin tekstistä oli sentään jäänyt hiiroseen. Vastedes täytynee hiirettää jokainen kelvollinen teksti.
Tämä se on paluuta ammoisiin aikoihin. Mutta näpyttelen uusiksi, ajatus ei sentään näin äkkiä katoa.
Yritys 2.
Kun lopulta hiffasin kuvion, niin Matin mieliteeseen on kantaa otettava. Asiahan on viime vuosien kuuma peruna, Sote, ja kuinka vaikeata on sen toteuttaminen. Onko Portugal löytänyt oikotien oman taloutensa kohetamiseen, vaikka edellinen yritys karahti kiville.
Niin tullee käymään näille muutamille maille, jotka vielä onnistuneesti ovat saaneet veroedut puretuiksi, kuten Suomi sai Portugalinkin vihdoin purkamaan verokikkailut.
Pottu oli hyvin pieni, ja raa'an haaleakin, sillä selvisi, että näitä Portugalin "veropakolaisia" ei montaa sataakaan ollut. Paljon melua, vähän hilloa joillekuille, millä ei mitään todellista merkitysstä ollut.
Minä lähestyin tätä uutta täkyä ensin vain omasta vinkkelistä, niinhän kaikki tekevät, joita oma terveyden-sairaudenhuolto kiinnostaa.
Voisit Matti selventää missä luuraa nyt se verokikkailu. Jo kerroin, että toistaiseksi asun Suomessa, jonne maksan kaikki veroni. Aikalailla isommalla prosentilla kuin jos asuisin vain Portugalissa. Ero voisi olla liki 10% luokkaa, ilman välillisiä veroja. Kun ne otetaan huomioon prosenttiero on jo lähes 30. Suomen hintataso on Euroopan huippua, Portugalin liki matalinta. Tästähän syntyy se kuluttajan kannalta oleellisin ero, rahassa mitattuna.
Kuitenkin seniorikansalainen joutuu vertailemaan myös moniaita muita eroja. Minä olen suurta ikäluokkaa, joka osaa antaa arvoa terveydelle, kun sitä vielä on. Suomessa asun hajoitusalueella, millä on omat etunsa, mutta joka samalla lisää elinkustannuksia. Äkkiseltään vauraalta kuulostava Tammisaari on kuntaliitosten kautta alle keskikastiin jämähtänyt haja-alueryväs, jonka terveydenhuolto on kriisikunnossa. Senioreilla ei ole mitään toivoa päästä kunnallisen hammashoidon kuvioon. Ei, vaikka 2 vuotta jonottaisi.
Polille toki pääsee, mutta siihen se jääkin. Jatkotutkimuksiin kuukausien jonot, synnyttämään 100km päähän Jorviin jne. Ja ruuhkasuomessa ollaan, äyrityinen n. 23.
Eikä tunnu missään, että rinne vuosittain rinkoittain rahaa raahaan.
Minä kun helssaan hyvästit paikalliselle Kelalle, mutta maksan edelleen veroni Tsaareen,
niin ilosiahan nuo ovat. Yksi ruikuttaja vähemmän mutta verorinkka aina jouluksi on ne kaksi plussapuolta.
Portugal näkee nyt pidemmälle kuin Suomi, sillä tuo pankin ( =valtion) tarjous tuo maahan täsmäkohderyhmän, joka on isompi kuin äkkiä luulisi. Maksukykyiset keskituloiset seniorit kautta Euroopan. Tällä sakilla on varaa elellä suht leveästi, mutta toistaiseksi ei Portugal ole voinut ylpeillä terveydenhuollollaan, sillä täällä on hyvinkin ankeat sairaalaolot, pitkät jonot (joskin ulkomaalaiset privilegisoidaan, kuten 2 vuotta täällä asunut ylempänä kertoi)
Taskulaskin ei sentään ole patterit tyhjinä, vaan on räknäilty pidemmän päälle kreeditit ja deebitit, ja todettu, että tarjoamalla tuo houkutin, niin se saa ajan myötä tyhjät hotellit ja residenssit täyttymään. Ja koko ajan tämä mahtijoukko ronttaa tileiltään selvää rahaa kulutukseen.
Jokuko uskoo, ettei näin olisi ? Kyseessähän on Lidl-tyyppinen toistuva tarjous. Hissukseen alhaiset elinkustannukset alkavat purra. Samoin suoranaisten verojen lasku jopa liki 10 %, välilliset verot 25-30%. Sitten ollaankin tilanteessa, josta kaikki hyötyvät.
Paitsi tietty ne köyhimät. Mutta maa vaurastuu väkisinkin.
Tuli liian pitkä juttu, mutta voisit Matti lisäperustella tuota maksumies-asiaa, kuten myös
valtion velanoton tarvetta - mihin ?
Jukka kuten sanoin, en tarkoittanut sinua tai ketään yksityisesti vaan verokikkailua yleensä.
Asiaa voi myös lähestyä toisinpäin. Miksi rikkaat pyrkii siirtämään verotuksena esim. Portugaliin
Ei se ilmaston vuoksi sitä tee vaan siksi, että he hyötyvät siitä ja - Suomi häviää.
Tai miksi sähköyhtiö Caruna on ottanut "itseltään" velkaa 8,5 % kiinteällä korolla jolla korkomenolla Suomessa syntynyt tulos siirrettään korkomenoina maahan/maihin jossa ei veroteta tai veroprosentti on Suomea pienempi.
Tai tapahtuu peräti niin, että verotus perustuu yhtiön ja valtion X kanssa tehtyyn verosopimukseen tyyliin "maksakaa meille 3 % tulosta niin asia on ok".
Tästä on helppo päätyä valtion velanottoon.
Valtion tulos on: tuotot - menot = tulos. Jos pitkään tilanne on ollut tämä ja tulojen menojen erotus = alijäämä on pitänyt kattaa lainalla. Ja tietenkin velkaa on pitänyt ottaa ns. rullaavana velanottona vanhojen erääntyvien velkojen ja korkojen maksuun, koska tulorahoitusta valtion miinusmerkkisestä tuloksesta johtuen ei ole.
Mikäli valtio tässä tilanteessa jakaa verohelpotuksia (vaikka yhteisöveronprosentin alennus 24:stä 20 prosenttiin) joillekin ryhmille ja/tai veronmaksajat siirtää verotustaan muihin maihin seuraa tästä automaattisesti valtion tulojen aleneminen = valtiontalouden alijäämä kasvaa ja se on katettava uudella lainalla.
Tätä kattamista velalla on jo tehty n. 110 miljardin edestä ja edelleen velka kasvaa.
Yhtesöveroprosentin alennus maksoi valtiolle ainakin 800 miljoonaa, eikä paljon puhuttua vipuvaikutusta ollut.
Velanottokierrettä valtio voi lievittää myymällä omaisuuttaan. Tälla on kaksi välitöntä seurausta.
Jos myytävä omaisuus myydään alihintaan (kuten usein on tapahtunut) valtion tilanne vain pahenee.
Jos taas myytävän omaisuuden tuotto on suurempi kun kauppahinnan suuruisen lainan korko, seuraa tästäkin valtiolle tulojen menetystä. Ts. tällöin myydään lypsävä lehmä ja pahimmassa tapauksessa politikot ostaa myyntirahoilla separaattorin.
Jukka kuten sanoin, en tarkoittanut sinua tai ketään yksityisesti vaan verokikkailua yleensä.
Asiaa voi myös lähestyä toisinpäin. Miksi rikkaat pyrkii siirtämään verotuksena esim. Portugaliin
Ei se ilmaston vuoksi sitä tee vaan siksi, että he hyötyvät siitä ja - Suomi häviää.
Tai miksi sähköyhtiö Caruna on ottanut "itseltään" velkaa 8,5 % kiinteällä korolla jolla korkomenolla Suomessa syntynyt tulos siirrettään korkomenoina maahan/maihin jossa ei veroteta tai veroprosentti on Suomea pienempi.
Tai tapahtuu peräti niin, että verotus perustuu yhtiön ja valtion X kanssa tehtyyn verosopimukseen tyyliin "maksakaa meille 3 % tulosta niin asia on ok".
Tästä on helppo päätyä valtion velanottoon.
Valtion tulos on: tuotot - menot = tulos. Jos pitkään tilanne on ollut tämä ja tulojen menojen erotus = alijäämä on pitänyt kattaa lainalla. Ja tietenkin velkaa on pitänyt ottaa ns. rullaavana velanottona vanhojen erääntyvien velkojen ja korkojen maksuun, koska tulorahoitusta valtion miinusmerkkisestä tuloksesta johtuen ei ole.
Mikäli valtio tässä tilanteessa jakaa verohelpotuksia (vaikka yhteisöveronprosentin alennus 24:stä 20 prosenttiin) joillekin ryhmille ja/tai veronmaksajat siirtää verotustaan muihin maihin seuraa tästä automaattisesti valtion tulojen aleneminen = valtiontalouden alijäämä kasvaa ja se on katettava uudella lainalla.
Tätä kattamista velalla on jo tehty n. 110 miljardin edestä ja edelleen velka kasvaa.
Yhtesöveroprosentin alennus maksoi valtiolle ainakin 800 miljoonaa, eikä paljon puhuttua vipuvaikutusta ollut.
Velanottokierrettä valtio voi lievittää myymällä omaisuuttaan. Tälla on kaksi välitöntä seurausta.
Jos myytävä omaisuus myydään alihintaan (kuten usein on tapahtunut) valtion tilanne vain pahenee.
Jos taas myytävän omaisuuden tuotto on suurempi kun kauppahinnan suuruisen lainan korko, seuraa tästäkin valtiolle tulojen menetystä. Ts. tällöin myydään lypsävä lehmä ja pahimmassa tapauksessa politikot ostaa myyntirahoilla separaattorin.
Matti, lähestymme nyt tätä aihetta aivan eri näkövinkkeleistä. Olethan kuullut, että Suomi on purkanut liki kaikki veroetuuden siirrot muihin maihin ? Viimeksi on tämän vuoden aikana päätetty ja kaatumassa se paljon puhuttu Portugalin veroetu.
Jos meinaa suomalaisena pysyä, on verot vaan pakko Suomeen maksaa. Eri juttu kokonaan on se, jos haluaa jonkun muun maan verotuksen uhriksi. Silloin pitää palauttaa Kelakortti ja tehdä asiaankuuluvat muuttoilmoitukset. Suomeenhan voi aina jättää kesämökin, kuten jokaiseen muuhunkin Euroopan maahan, kakkos- tai kolmosasuntona.
Läksin purkamaan ja ymmärtämään, miksi on Portugalille edullista tarjota ilmainen terveydenhoito minulle, jolla on vain yksi bussi yhdellä kämppärillä. Kun kävin 15 min käynnillä virastossa, niin sain ns "fiskaalitunnuksen", mikä oikeuttaa minut ihan kaikkeen, minkä maan kansalaisetkin saavat. Ts. saan ostaa auton Pt-kilpiin, vakuutukset, kaapelikanavat yms, joita ei 3kk maassa oleskeleva ei saa. Eikä saa vaikka täällä vuoden pörräisi. Vaan kun aikoinaan älysin tuon fiskaalitunnuksen hankkia, lähinnä saadakseni paikallisen pankkikortin, ja oikeuden hankkia 4G kiinteä kk-liittymä, niin hiffasin, että en tarvitse edes EU-kelakorttia, vaan tunnukseni esittämällä ihan kaikki hoituu. Kiinteistönkin voin osta, baarin perustaa ja ammattia harjoittaa.
Pointtini Matti on siinä, että kun minulle työnnettiin ilmaiseksi kouraan pankkikortti, joka tarjoaa varsin ainutlaatuiset edut, niin homman ja kuvion vasta älysin. Minulla on sellainen kutina, että tämänkaltainen etupaketti (lue vielä aloitukseni) on seniorikansalaiselle niin jykevä, että se osoite kannattaa täältä hankkia, (fiskaalinumero vaatii kiinteän osoitteen) sillä miten ja missä on tarjolla puhelinsoiton päässä ilmainen lääkärin kotikäynti 2-3 tunnin sisällä , ilmaiset tutkimukset ja jatkohoito yksityissairaalassa ? Mietipä Matti tämän edun todellista arvoa yksittäiselle seniorille.
Eihän Suomi mitään menetä, paitsi osan välillisiä veroja. "Fiskaalinumeroitu" täällä kakkosasuntoa pitävä (huomaa, että vuosipaikka kämppärillä riittää 2. asunnoksi) maksaa edelleen kaikki verot ja veroluonteiset maksut Suomeen. Ei Suomi tuossa paljoa häviä, eikä velanottoakaan tämän takia tarvitse juuri lisätä.
Portugal tässä ison potin korjaa, jahka ihmiset hoksaavat tarjotun täkysen. Eurooppa on väärällään keskituloisia kivassa etelän ilmastossa viihtyjiä, jotka kuitenkin karsastavat täkäläistä terveydenhoitoa, ja siksi eivät halua luopua siitä kotomaansa kelakortista.
Tiedän vaikka kuinka monia, jotka piipahtavat lentäen kotimaahansa lähinnä kelaetuuksien menettämisen pelossa.
Nyt kun tuommoinen jättietu on tarjolla, niin uskonpa hyvinkin Portugalin siinä eniten voittavan. Ei ole ihan pientä kun täällä puolivuotta oleilevat maksavat ne välilliset verot PT.n kassaan. Pidemmällä aikavälillä on kyse sadoista tuhansista 'uudisportugalilaisista' joilla maan talous väkisinkin elpyy.
Kun vertaan mitä Eu-kelakortti ja suomalainen perusterveydenhoito tarjoaa, niin eipä juuri tarvitse miettiä. Täältä voin ostaa myös ympärivuotisen matkavakuutuksen kiinteään hintaan. Satelliittiteeveen kaikki edut ovat käytettävissä, ja postimyynnistä saan samat roinat kuten Suomessakin. Eipä muuta kuin ensin hakea tuote, ja sitten tilata se vaikka ebayn kautta tänne Portugaliin. Ainut edellytys on rekisteröity osoite täällä.
Mun aloitus olikin herättää keskustelua Portugalin oivasta vedosta. Kukin valtiohan omaa parastaan ensin katsoo. Ja Suomessa riemuittiin, kun saatiin ruotuun ne muutamat sadat Portugaliin muuttaneet. Kumpi veti lopulta pidemmän korren ?
Kovasti on Suomessa keskusteltu siitä, että Portugali olisi toiminut kovastikin moraalittomasti myöntäessään tiettyjen ehtojen täyttyessä määräaikaisen verohelpotuksen muualta muuttaville eläkeläisille. No nythän tämä ainakin Suomen osalta loppuu. Tosin tänne muuttaneita ja kyseisen veroedun hakeneita oli loppujen lopuksi 200-300 henkilöä. Taloudellista merkitystä heillä ei ole ollut paljoakaan sen enempää Suomelle, kuin Portugalillekaan. Britanniasta Portugaliin pysyvästi muuttaneita on sen sijaan noin 17000. Aivan eri luokkaa merkitykseltään.
Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Suomikin harrastaa aivan samanlaista tiettyihin ryhmiin kohdistuvaa verokilpailua. Tämän perusteella siis samassa työpaikassa samaa työtä tekevät ja samaa palkkaa nauttivat ovat eri asemassa sen mukaan, ovatko he Suomessa asuvia jo ennestään, vai ovatko tulleet työskentelemään Suomeen muualta. Muualta tulleille on kevyempi verotus. Melkoista kaksinaismoralismia mielestäni on ollut siis julkisuudessa aiemmin vilkkaanakin käyty keskustelu Portugaliin muuttaneista eläkeläisistä.
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Tyontekijat/Ulkomailta_Suomeen_tulevan_verotus(38256)#3.1 Ulkomaiset avainhenkilöt (väliaikainen laki)_
Jukka kuulostaa liian hyvältä ollaksen totta.
En parhalla tahdollakaan voi ymmärtää valtiota joka noin vain tarjoaa toisen maan kansalaiselle etuja vaikka ko. henkilö ei ole kyseiseen maahan rekisteröitynyt ja veronsa ko. maahan maksava.
Ja etenkin jos maan kustannusvastuun piiriin houkutellaan vanhoja ihmisiä, joiden hoitokulut voi olla hyvinkin suuret.
Se on sitten on eri asia jos niitä lääkärinpalveluja pyydetään Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.
Siinähän systeemi on se, että EU:n kansalainen on oikeutettu toisessa EU-maassa, ETA-massa ja Sveitsissä saamaan terveydenhuollon palveluja jos sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturmaam maassa samaan hintaan kun mitä kyseinen maa tarjoaa omille kansalaisilleen.
Mutta arvaappa mihin lasku hoidosta lähetetään? Se lähetetään Suomen valtion maksettavaksi.
Käytäntö on sama kun vaikka Suomessa. Jos henkilö joutuu pahaan kolariin vaikka Lapissa ja on tehohoidossa Lapin keskussairaalassa vaikka 3 päivää, jolloin vähintään 10 000 euron lasku tulee ensin HYKS´n josta se lasku kauttalaskutuksella lähetetään henkilön kotikuntaan Uudellamaalla.
Ei asinomainen henkilö tästä mitään tiedä, mutta niin se menee.
Ja miksiköhän siitä suomalaisesta KELA-kortista ei haluta niin vain luopua?
Ettei vaan tarjoa sellaisia etuja joita Portugalista ei yleisen terveydenhuollon kautta saa.
Kenties muuttajat pystyvät tuomaan muuta kautta tuloja ja tuottoja uuteen yhteiskuntaan kun omat kansalaiset eivät siihen pysty?
Ei monet sairauksiensa vuoksi etelään lähde sairastamaan, vaan pakoon suomalaisen yhteiskunnan kehittämiä asioita. Monille tulee helposti esimerkiksi reilu kolmannes enemmän käyttövaraa jokapäiväiseen normaaliin elämään, rikkaille enemmän.
Esimerkkinä tuo mainitsemasi Rovaniemen hoito, ei edes erikoissairaala/keskussairaalatasoinen hoito maksa Espanjassa/Portugalissa kolmea tonnia/päivä.
Muutama vuosi sitten sai siellä ostaa vakuutuksen joka kattoi sairastuessa kaiken hoidon, leikkaukset, lääkkeet (myös erikoishoidon) reilusti alle 10000 eurolla/vuosi.
Se on vallan mielenkiintoinen juttu tämä suomalainen terveydenhoito.
Ensin ollan valmiita haukkumaan suomalainen niin avo- kun erikoissaairaanhoitokin paskaan asti, koska muiissa maissa hoito on halvempa ja parempaa kun meillä, eikä hoitojonoja tietenkään ole missään.
Kukaan ei kysy johtuisko jonon lyhyys siitä, että monissa maissa köyhillä ihmisillä ei ole varaa asettua jonoon?
Mutta ans olla kun elämässä tarvitaan esim. erikoissaraanhoidon tasoista hoitoa, kuten esim. sydänkirurgiaa, kalliita syöpähoitoja, nivelkirurgiaa, kallista kuvantamista tai neurologeja, niin jopa alkaa olla suomalainen KELA-kortti muistua mieleen. Johtuiskohan siitä, että hoito kuitenkin on tasokasta ja halpaa.
Siinä vaiheessa monen veronmaksu muuttukin yllättäen saamiseksi yhteiskunnalta ja paskapuheet suurista veroista yleensä loppuu siihen.
Jostain syystä monet ihmiset kummasti viisastuu kun kirurgi on ensin käsitellyt heitä. Mistähän sekin johtuu?
Ootteko muuten kuulleet kuka maksaa yksityispuolen erinomaisten lääkärien ja hoitajien koulutuksen, missä se tapahtuu ja paljonko yksityispuoli siitä yhteiskunnalle maksaa ja etenkin silloin kun terveydenhoitofirmojen verotettava tulo viedään ulkomalle verotettavaksi.
Kannattaa tutkia esim. Espanjan ko toimialaa, tunnen sitä jonkin verran.
Meillä suomalaisilla on kova usko suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ylivoimaisuuteen, mutta kun tutustuu vaikkapa henkilökohtaisesti kuinka asiat ovat muualla mieli muuttuu. Ei kannata verrata esim. suomalaisia tuotteita vain halpatuotteisiin.
Mielikuvilla meitä on johdettu ja johdetaan. Eikä Suomi ole ainoa valtio jossa asiat paljolti perustuvat kansalaisille syötettyihin mielikuviin. Sehän on vanha perinne myös meillä.
Epäonnistumisia terveydenhoidossa tapahtuu kaikissa hoitolaitoksissa ja kuolleisuus on sama.
Kuten sanoin, kun avuntarve tulee niin tänne sitä tullaan jos kyetään.
Kuten sanoin, kun avuntarve tulee niin tänne sitä tullaan jos kyetään.
Matti
tuo Suomeen lähteminen ei useimiten johdu hoidon laadusta vaan useimiten se ettei sitä saa kotikielellä.
Tuo juurikin Janhosen mainittema koulutus, jonka yhteiskunta tarjoaa, ja jonka määrää lääkäriliitto on saanut määrätä, ettei liikaa koulutautuisi lääkäreitä
Suomen terveyskeskusten, eli kunnallisten ongelma on ollut pitkään lääkäripula, jota yksityis firmoilta kunnat ovat joutuneet ostamaan juuri niiltä yhteiskunnan kouluttamilta lääkäreiltä, jotka yksityis puoli on imenyt, rahtipalveluna.
Tämä on nostanut palvelujen hinnan pilviin, ja perustellaan sote, ja yksityistäminen sillä.
Tuskin monikaan lääkäri pistää pahakseen jos Suomi siirtyy yksityispalveluun.
Tuli palvelun hyvyydestä, ja korkeasta tasosta kouriin, eli peukaloon tuntuva esimerkki minulle, ja ajatus. paljonko tuo peukalo maksoi yhteiskunnalle.
Pirkele kun kattoo pakasmittaria, niin peukaloa alakaa paleltaan, mutta se ei ole kirurgin vika, joka teki loistavaa työtä ukon tunaroinnin paikkuussa
Toivopoika
Kova yleistys tuo Suomeen tulo Espanjasta lääkäriä tarvittaessa. Sellaisiakin lienee mutta ainakin paikalla-asujat eivät kovinkaan mielellään tule suomalaisen terveydenhoidon piiriin johtuen useista alaan syntyneistä suomalaisista ongelmista.
Tosi on tuo Kaj´n mainitsema kielitaidon puute. Suomalaisten lääkäräreiden tapa ilmaista potilaille tarpeellisia tietoja on heikko. Mikähän heille on niin vaikeaa siinä asiassa - sairaalabyrokratia/organisaatio-ongelmat?
Ei asiat ole Suomessa parhaalla tolalla vaikka niin uskotellaan.
Näin temppu tehdään.
Peruslääkärin koulutus ja koulutuksen aikaisen tulonsiirrot maksaa valtiolle vähintää 100 000 euroa.
Tohtoritasolla ollaan jopa 400 000 euron kuluissa.
Professori Matti Vilen Turun yliopistosta sanoi, että "korkeakoululaitoksen kulut on noin 4 miljardia. Ei ole samantekevää miten tämä rahoitetaan. Nyt se rahoitetaan ottamalla ulkomaista velkaa. Tästä seuraa, että seuraavan sukupolven köyhät maksaa tämän sukupolven hyvätulosten koulutuksen. Siinä on tasa-arvoa kyllikseen."
Nämä hyvätuloiset lääkärit säätelevät lääkärikoulutuksen aloituspaikkojen määrää pitääkseen työvoiman tarjonnan pienempänä kun on tarve. Jostain syystä tästä työmarkkinoiden kohtaantumisongelmasta ei puhuta, siivoojien kyllä.
Toinen kohtaantumisongelma syntyy siitä, että lääkärit ei halua poistua kaupungeista ja tästä seuraa maaseudun terveyskeskuksissa lääkäripula, ei edes kandeja saada. Tilanne ei ole paranemassa kun 70 % lääkärikoulutukSen aloituspaikoille menevistä on naisia.
Tämä synnyttää uuden bisnestilanteen., kun päällä on "hakukielto" josta ei ole päätetty missään, mutta joka on ja heikentää maaseutumaisten kuntien lääkäripalveluja.
Terveysenhoitoalan firmat palkkaa näitä usein kokemattomiakin lääkäreitä ja alkavat myymään niitä kohtuutonta korvausta vastaan terveyskeskuksiin keikkalääkäreiksi. On tilanteista jossa nuori lääkäri ei saa toimia edes ilman ns. takapäivystystä. No onneksi kunnissa on osaavian hoitajia jotka osaa paikata näiden kandien pahimmat osaamispuutteet. Kunnat on pakkoraossa ja maksavat - ja kalliisti.
Tämän seurauksena palvelu koetaan huonona ja kansa napisee kun ei ole kunnon lääkäriä tai on vain satunnaisesti. Terveyskeskuksista puhutaan arvauskeskuksina vaikka todellinen syy on muualla.
Tilanne suorastaan "sataa" lääkärifirmojen laariin. Maksukykyiset hakeutuu yksityislääkäriin jolloin osa heidän kuluistaan maksetaankin KELAN kautta (monikanavarahoitus) . Mutta jos yksityiseltä lääkäriltä tuleekin passitus erikoissairaanhoitoon niin oitiss palataankin julkisen terveydenhoidon piiriin.
Ihan sama kun yksityisen puolen tekemiä hoitovirheitä hoidatetaan julkisella puolella verovaroin.
Kolmas konsti kupata ihmisten sairaudella yhteiskuntaa syntyi siitä kun lääkärit perusti terveysfirmojen konsultoidessa Yhden lääkärin OY:n itselleen, jotka myi lääkäripalvelua terveysfirmoille, jonka terveysfirma myi edelleen kalliilla kunnille ja kuntayhtymille. Lääkärit otti firmastaan vain pienen palkan jolloin veroprosenntti jäi progression vuoksi pieneksi ja loppu otettiin firmasta ulos pääomatulona, jonka veroprosentti on paljon pienempi kun jos koko tulo olisi verotettu palkkatulona. Näin pitää kiitää sitä yhteiskuntaa joka on kustantanut koulutuksen.
Tämän viimeisen kuppausvaiheen hallitus torppasi puhtaana veronkierona, ja kunnat ja kuntayhtymät on viisastuneet jossain määrin ja palkkaavat kimpassa lääkäreitä jotka toimii eri kohtessa.
Lienekkö näillä kulmin lääkäreillä puhetaito, tai kysynkö oikeen.
Jokaiseen vaivaan, mitä on, varsinkin kolhuihin, olen saanut hyvin kansantajuisen kertoman lääkäreiden toimista.
Ovat kysyneet jopa jotta ymmärsinkö kaiken mitä on. Tietenkään, jos vaikeasta vaivasta on kyse, ei lääkärin kertoma helpota.
Juurikin sattui potilas jonka sairautta tutkivat. Pakosta kun viereisessä petissä makasin, ja vaikka verho oli välissä, ei lääkärin kertoma potilaan elämää kovinkaan lohdutanut, kun kertoi kasvaimesta, ja etäis pesäkkeistä.
Mutta kaiken tiedon kertoi, ja kyseli, josko olisi kysyttävää asiasta, ja pyysi kysymään hoitohenkilökunnan avulla vielä askarruttavia asioita aina jos oli tarve.
Olen kokenut kyllä elämäni aikana hoitohenkilökunnan, ja sairaan hoidon Suomessa erittäin hyvänä.
Toivopoika
Poliitikkojen tulisi tehdä päätöksiä joilla nuo kaikki ongelmat voisi poistaa vaan kun eivät saa aikaiseksi muilta kiireiltään.
Jos oma kyky ei riitä ajattelemaan, niin esimerkkiratkaisuja löytyy maailmalta eri aloilta joita voi soveltaa EU:sta huolimatta, Täytyy käyttää isompien ja voimakkaampien tekemiä eroavaisuuksia EU:n lainsäädäntöön. Niitä ei kukaan kyseenalaista. Esimerkkinä vaikkapa Ranskassa valmistuvien työllistäminen maaseudulle.
Valittamisen aihetta kyllä Suomestakin löytyy mutta ratkaisujakin on jos halutaan ja osataan tuoda esille.
Kovasti on Suomessa keskusteltu siitä, että Portugali olisi toiminut kovastikin moraalittomasti myöntäessään tiettyjen ehtojen täyttyessä määräaikaisen verohelpotuksen muualta muuttaville eläkeläisille. No nythän tämä ainakin Suomen osalta loppuu. Tosin tänne muuttaneita ja kyseisen veroedun hakeneita oli loppujen lopuksi 200-300 henkilöä. Taloudellista merkitystä heillä ei ole ollut paljoakaan sen enempää Suomelle, kuin Portugalillekaan. Britanniasta Portugaliin pysyvästi muuttaneita on sen sijaan noin 17000. Aivan eri luokkaa merkitykseltään.
Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Suomikin harrastaa aivan samanlaista tiettyihin ryhmiin kohdistuvaa verokilpailua. Tämän perusteella siis samassa työpaikassa samaa työtä tekevät ja samaa palkkaa nauttivat ovat eri asemassa sen mukaan, ovatko he Suomessa asuvia jo ennestään, vai ovatko tulleet työskentelemään Suomeen muualta. Muualta tulleille on kevyempi verotus. Melkoista kaksinaismoralismia mielestäni on ollut siis julkisuudessa aiemmin vilkkaanakin käyty keskustelu Portugaliin muuttaneista eläkeläisistä.
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Tyontekijat/Ulkomailta_Suomeen_tulevan_verotus(38256)#3.1 Ulkomaiset avainhenkilöt (väliaikainen laki)_
Näin Matti Rantanen asiallisesti ja pätevästi. Huomatkaa hänen mainitsemansa 17000
englantilaista.
Halisen Harrikin näkee selkeästi kuvion. On täällä etelässä senverran asioita tutkinut.
Se, mistä aloituksessani kerroin on tasan faktaa. Mulla tietenkin on jäljennös sopimuksesta. Se vaan on juuri tasan niinkuin kirjoitin. Käännätin vielä täällä 10 v asuvan
ja sujuvasti Portugalia ymmärtävän sakaslaiskaverini avulla sopimuksen sisällön portugalista saksaksi, ja yhä stemmaa, ja lopputulema on sama, kuin minulle englanniksi esititettiin.
Matti, et suostu uskomaan, mitä olen kertonut. Otapa siis muualta selkoa. Lähde vaikka tästä:
Seguro de Assistencia Urgencia Medica e Repatriamento en Caso de Obito.
Associado de Mais Portugal
Condicoes gerais e Especiais da Apologice.
Jukka minulla on tosiaan uskomisvaikeuksia.
Jos Portugali kykenee tekemään kannattavasti sen, että ottaa maahan vanhoja ihmisiä ja saa niiltä vain heidän pienen kuluksen arvonlisäverot jotka nekin on Portugalin veroprosentin mukaan on pieniä ja hoitaa ihmiset tuhkamiseen asti, niin Portugalilla on edessään Euroopan väestörakenne huomioiden loistava tulevaisuus.
Meillä Suomessa eräs pieni kunta hullaantui takavuosina tähän ja alkoi haalia itselleen eläkeläisiä asukkaiksi, kun kunnassa yhtenäkin vuonna syntyi vain yksi lapsi.
Huomasivat viimein, että se on katastrofi pitkässä juoksussa ja syykin on selvä.
Eläkeläisiltä saatava verotulo ja ja heistä kuntaan tuleva valtionosuus ei riittänyt alkuukaan heistä aiheutuneisiin kustannuksiin.
Tästä mallissa puuttuu yksi yhteiskuntaa pystyssä pitävä tekijä. Palkkatuloa saavat tulo- ja välillisten verojen maksajat, mikä mahdollistaa tulonsiirrot.
Onko kenelläkään fakta tietoa kyseisestä asiasta? Kävin itse Millenium pankissa Portimaossa ja kyselin aiheesta, eivät tienneet mitään. Tarjosivat vakuutusta joka kattaa sairauskulut mutta maksaa n. 100 €/kk 64 vuotiaalta mieheltä. Jos saisin linkin mistä voi saada lisätietoa kyseisestä edusta esim. englanniksi olisin kiitollinen.
Se mikä Suomessa ei toimi toimii kylläkin muualla ja päinvastoin. Jo pelkästään volyymiseikat muuttavat asiakokonaisuuksien tuloksia.
Tosin ei koske ihan kaikkea pölhöyttä kuten suomalaiset poliitikot ovat saaneet omakohtaisesti kokea. Näkemys, tieto ja kokemus kun heidän enemmistöltään puuttuu. Mm. noita kaikkia kun tarvitaan päätöksien tekoon.
Kirjoitin pitkän lisäyksen.
Eipä kannata käyttää näin huonoa lisäysmahdollisuutta - mitähän tällä ominaisuudella on voitettu?
Portugalin vastavedosta ja sen eduista/kustannuksista spekuloidessa puuttuu nyt
vielä yksi ehkä juuri se ratkaisevin tekijä, jonka kyllä jo aloituksessani mainitsin.
Esilletuomani etuisuus, jonka Millennium Bank (Portugalin valtio) nyt ilmeisesti katsoo kokonaisuutena läpi, perustuu nimenomaan siihen, että edunsaajalla tulee olla vaikkapa vain 2. asunnon osto- tai vuokrausasunto. Ei siis muuttoa Portugaliin tarvita, vaan ainoastaan kirjautumisen täällä oleskeluun yli 3kk:n ajaksi. Sitten vain jonkinlaisen asunnon, kiinteän kämppäripaikan, piipahtamisen virastossa hakemassa se fiskaalinumero, mikä taas on avain pankkitiliin ym, joista jo kerroin. Näistäkin tulee melkoinen tulo Portugalille, verohan se kaikesta nykäistään täälläkin
Tätä kautta oletan Portugalin saavan maansa etuisammaksi em. eleellä, ja kuten Harri hyvin tiivisti, jopa 30% käytössä olevasta kulutuspääomasta jää Portugaliin. Silti verot Suomeen.
Se kiinteän osoitteen saaminen onkin yleensä vaikeinta Euroopassa, - näin luullaan, mutta 2. asunto on täysin eri asia, kuin vakiasukkaaaksi muutto.
Vielä ei ymmärretä, että nyt esittämääni sopimukseen Portugalin kanssa, oletetaan muualta Euroopasta tulevilta, yli 3kk täällä oleilevilta sen osoitteen hankkimista, mikä kaiken mahdollistaa.
Mikä ei ole yleisesti tiedossa, on se fakta, että joko ostamalla asunnon, vuokraamalla sellaisen, tai sitten hankkimalla kiinteän kausipaikan 200-300 eurolla kuussa vaikka kämppäriltä on se avain tämän minulle tarjotun sopimuksen saamiseksi.
Portugalista saan täsmälleen samanlaisen EU-sairausvakuutuskortin, jolla saan koko Euroopassa samat yleiset palvelut. Ja kun Suomessa tahi Latviassa sattuisin vakavasti sairastumaan, niin sillä täältä ostamallani matkavakuutuksella saan privaattisairaanhoidon. Ero on siinä, että ilman lisämaksuja Suomesta ostamallani matkavakuutuksella on 2-3 kk:n voimassaoloaika. Täällä se on vuoden voimassa.
Kuten sanoin, monet piipahtavat Suomessa, jotteivat vaan tippuisi matkavakuutuksesta, tai pahimmillaan Kela-korvauksista. Näin kertoi Matti Rantasen hänelle käyneen, putosi väliin..
Toinen oleellinen pointti on Kajtsun mainitsema kielimuuri. On totta, että kuvio mutkistuu, jos ei matkueesta löydy auttavaa englantia puhuvaa, ja sanakirjaa Suomi-Portugal, niin isostihan tuo emmityttää. Ei tuo kuitenkaan ole mikään todellinen kynnys, aina sairaalalla on varuilta tulkkeja joka lähtöön. Kuvittelua, pelkoa ja ennakkoluuloja enemmäkseen. Osaahan ne legurit koomapotilastakin hoitaa.
Matille vielä, tämä kampanja kohdistuu nimenomaan niihin, jotka säästävät sen 25-30% välillisissä veroissa, ja jotka säästävät samanverran "osoitteen" hankinnassa.
Edelleen homma kaatuu kaikkien hyödyksi. Lähtömaan jonot pienevät, kustannukset laskevat, ja Portugal saa tyhjiin hotelleihinsa ja asuntoihinsa maksukykyisiä keskituloisia eurooppalaisia seniorikansalaisia, joilla on millä maksaa 30% alemmat elinkustannukset.
Tämä minun solmimani sopimus takaa minulle pikavauhdilla hyvän privaattihoidon, vaikka lopputelema olisi kuinka kallis. Pikavauhtia hoitoni kyllä menee, ja tiedän, että tuplasti laadukkaammin, ainakin liki samalla tasolla kuin Suomen privaattihoidossa.
Tuon veroedun lisäksi kannattaa huomioida myös elintarvikkeiden hintaero josta juuri on tullut uusimmat tilastot Suomen häpeäksi.
Onko kenelläkään fakta tietoa kyseisestä asiasta? Kävin itse Millenium pankissa Portimaossa ja kyselin aiheesta, eivät tienneet mitään. Tarjosivat vakuutusta joka kattaa sairauskulut mutta maksaa n. 100 €/kk 64 vuotiaalta mieheltä. Jos saisin linkin mistä voi saada lisätietoa kyseisestä edusta esim. englanniksi olisin kiitollinen.
Erkki, kopsaahan tämä :
Seguro de Assistencia Urgencia Medica e Repatriamento en Caso de Obito.
Associado de Mais Portugal
Condicoes gerais e Especiais da Apologice.
Ja kerro siellä Portimaon konttorissasi kuinka minulle kävi.
Onko Sinulla tili Milleniumissa, entäs fiskaalinumero ja kiinteä osoite ?
Jos nämä on ok, niin etoat vaan "black friday - 25.11.2016" sopimukseen, jota minulle tarjottiin.
Kannattaa yrittää, tosin on ihan mahdollista, että minulla kävi tuuri juuri tuon black-fridayn suhteen silloin 25.11.2016
Sinä päivänähän sai vaikka mitä puoli-ilmaiseksi. Käypä uudelleen kysäsemässä, ja kaappaa tuo linkki mukaasi.
Koetin löytää tuon viimeisimmän tilaston, muttei nyt sattunut silmään.
Sen sijaan Tilastokeskuksen tilasto löytyi vuodelta 2015 jossa Espanjan ja Suomen hinnat silloin Espanjaan verrattuna hinnat 27 % kalliimpia, Portugaliin verrattuna n. 24 %.
Kyllä sen huomaa ruokakassissa kun käy kaupassa etelässä. Ostoskärryllä täytyy kuljettaa yli 50 euron ostokset ellei pelkkää vehnäleipää hanki mutta silloinkin tulee kysymykseen sitten jo tilaongelma. Arvioin tuon eron kasvaneen viime ostosteni perusteella.
Aiemmin vedottiin Suomessa puhtaampaan ruokaan, nykyään ei kun pitäisi olla faktaa väitteissä takana.
Tuottaminen on Suomessa kallimpaa ja kansa maksaa verojensa kautta tukia jotta omavaraisuus säilyisi. Kauaksi aikaa tuo omavaraisuus riittää lopultakaan? Alle vuosi? Tässäkin manipuloidaan tyhmää kansaa.
Ylejään, jos niin kuralla oleva maa kuin Portugal tekee kaikkensa maastamuuton stoppaamiseksi, työpaikkojen luomiseksi, maahanmuuton kannustamiseksi ja maan tekemisen houkuttamiseksi, niin onhan se arvostuksen paikka.
Tiedä sitten miten tuossa käy, ja oletankin, että kyseessä on kokeilu.
Kaikessa näkyy kuitenkin, että maassa on positiivinen henki päällä. Isommin nurkumatta ovat lusitaanit hyväksyneet isommatkin palkan- ja etuisuuksien luopumiset, sillä jotenkin vaan näyttää siltä, että eletään sitä täälläkin.
Olen yritellyt paikallisia uutislähetyksiä seurata, vaan on se niin kimurantti kieli, että hyvä jos 10 sanaa vuodessa olen oppinut.
Luksusta täältä löytyy yllättävän paljon. Ajelemalla rannikkoa pitkin Lissaboniin, ja sieltä suoraan ylös pohjoiseen, näkee villoja ja taloja vieri vieressä liki 1000 km matkalla. Eikä oikein valkene mistä nuo elintasonsa ovat hankkineet. Nättiä on ja niin saakelin siistiä, että vuosittaisena Lofoottienkävijänä hävettää.
Maan suurin ongelma on teollisuuden ja viennin vähyys. Ei korkkipuu oikein tahdo riittää ..
Päällepäin näyttäis kaikki olevan niin nättiä. Ehkä muu Eurooppa löytää Portugalin, kuten Magalhaes, Vasco Da Gama ja Henrik Purjehtija löysivät uutta Euroopalle.
Tässä vähän tietoa siitä, miten Portugali on onnistunut taloutensa tasapainottamisessa:
Lainaus alkaa...
Vuoden kolmannella kvartaalilla Portugalin talous kasvoi 1,6% edellisen vuoden lukuihin verrattuna, nousu oli euroalueen suurin.
Portugali on maksanut veloistaan 2 miljardia etukäteen IMF:lle, säästäen 40 milj. euroa koroissa.
Työttömyys on vähentynyt.
Portugalin yritysten konkurssit ovat vähentyneet 18%.
Budjettivaje jäänee ensimmäisen kerran 20 vuoteen alle 3% BKT:sta.
Portugali on Euroopan vakaimpien ja turvallisimpien maiden joukossa, joka on yksi syy maan turismin jatkuvaan kasvuun. Turistien määrä on kasvanut 11,5% menneenä vuonna.
...lainaus päättyy.
Meillä kaikilla lienee suomalainen peruskasvatus kotona ja koulussa ja sen mukaanaan tuoma asenne suomalaisuuteen. Onneksi kunkin henkilön kansainvälistyminen, kielitaidon lisääntyminen, matkailu, lisäksi myös monet muut asiat esim. joillakin henkilöillä kansainväliset kontaktit työn/harrastusten/kirjeenvaihdon jne kautta ovat kasvattaneet puolueetonta ja vääristelemätöntä tietoa myös muista maista.
Hintavertilusta hieman lisää:
Tänään laitoin maksuun ajoneuvoveron vuodelle 2017, yhteensä 252,47 euroa. Kyseessä dieselauto, käyttöönotto 1999. Auto on Portugalin kilvissä. Ajettu vähän yli puoli miljoonaa kilometriä.
Samalle ajoneuvolle laskettuna vastaavat maksut, mikäli se olisi Suomen rekisterissä olisivat 680,72 euroa. Siis enemmän, mitä autolla on myyntiarvoa jäljellä! Verottamalla Suomi nousuun. :D
Ihan hyvä, että asioista tietävät tässä nyt kertovat olennaisia faktoja.
Tosiasiahan on, että Suomella ei ole esittää vastaavia totuuksia kuin Matilla ja Harrilla.
Minä en pidä kiinni vain aloitukseni sisällöstä, vaan juuri kokonaisuudesta. Sen ovat em
senhorit hyvin täydentäneet, mistä kiitos.
Matti, voisitko mitenkään pitäytyä aiheessa, tuntuu niin tympeältä lähteä peistä taittamaan täysin eri aiheesta ?
Minulla on hieman synkempi kuva Portugalin taloudesta.
Mutta onhan se hyvä jos talous vihdoin nousee.
Portugal pystyy 10,5 miljoonan väestöllä pienempään BKT:n kun 5.5 miljoonan Suomi.
Valtion velkaantuminen on järkyttävän suurta 130 % maan BKT:tä (Suomi 62 %)
Valtion ja yksityisen sektorin velkojen määrä 360 % BKT:ta (IMF)
Mitähän Portugalille jäisi jos se maksaisi velkansa? Ei mitään.
Kun maan talous on edelleen alijäämäinen se kertoo siitä, että maa velkaantuu edelleen tai maa vähentää tulonsiirtojaan köyhille, koska EU:n nettotuki on enää alle 1 % BKT:ta.
Korot on Portugalille hurja riski. Jo prosentin koronnousu lisäisi valtion korkomenoja 2,9 mrd e./v.
Ja tässä syitä miksi Portugal halajaa asukkaita:
-hedelmällisyysluku 1,3 (tarvitaan 2.1 jotta väkiluku säilyy ennallaan.)
-nuorten maastamuutto hyvin suurta (aivovuoto) lyhyellä ajalla asukasluvun vähenemä 200 000 henkeä
-nuorisotyöttömyys erittäin korkealla tasolla
Em. luvut kertoo siitä, että nuoret ei usko Portugaliin.
Harma talous on erittäin suurta koko (jopa 25 % suhteessa BKT:n puhutaan)
Korruptio edelleen maassa suurta.
Mutta kuten sanoin, onhan se hyvä jos Portugalinkin talous vihdoin osoittaa nousun merkkejä.
Kun kansan usko palaa, sillä on erittäin suuri merkitys tulevalle talouskehitykselle joka maassa.
Matti, otan loppukaneettisi henkilökohtaisena tappiosi myöntämisenä tässä keskustelussa. Reilustihan tuon myönsit, vaan tavalla, joka kyllä pännii, ja lujasti sittenkin.
Oletin Sinun kykenevän pystyvän mukana keskustelussa, vaan nyt jäi paskan maku.
En usko erehtyneeni Sinun kanssasi moniaita hyviä keskusteja käyneenä, että kun Sinulta loppuvat asialliset argumentit, niin päätät mielipiteenvaihdon aiheen aloitusta koskien sopimalla yksipuoleisesti olevasi taas kerran ainoa oikeassa oleva. Melkoisen vähättelyn sävyttämällä pikkusieluisella piikin yrityksellä, joka tässä ketjussa on ainut lajissa limbo.
Asiaa toki puhut, sitä en kiellä. Vaan en ihan äkkiä hyväksy tuota lapsellista vetäytymistäsi varsin epäkorrektilla tavalla. Minusta tuntuu tympeältä, että niin olen Sinua mielipiteilläni satuttanut, että vastedes pysyt poissa avauksistani, olivat sitten mitä tahansa, niin perinjuurin olet loukkaantunut mielipiteistäni, että vastenedes pysyt poissa avauksistani.
En mitenkään tässäkään ketjussa ole Sinua loukannut. Sinähän Matti taisit katsoa ko. asiaa ns "asenteellisesti"
Minulla on hieman synkempi kuva Portugalin taloudesta.
Mutta onhan se hyvä jos talous vihdoin nousee.
Portugal pystyy 10,5 miljoonan väestöllä pienempään BKT:n kun 5.5 miljoonan Suomi.
Valtion velkaantuminen on järkyttävän suurta 130 % maan BKT:tä (Suomi 62 %)
Valtion ja yksityisen sektorin velkojen määrä 360 % BKT:ta (IMF)
Mitähän Portugalille jäisi jos se maksaisi velkansa? Ei mitään.
Kun maan talous on edelleen alijäämäinen se kertoo siitä, että maa velkaantuu edelleen tai maa vähentää tulonsiirtojaan köyhille, koska EU:n nettotuki on enää alle 1 % BKT:ta.
Korot on Portugalille hurja riski. Jo prosentin koronnousu lisäisi valtion korkomenoja 2,9 mrd e./v.
Ja tässä syitä miksi Portugal halajaa asukkaita:
-hedelmällisyysluku 1,3 (tarvitaan 2.1 jotta väkiluku säilyy ennallaan.)
-nuorten maastamuutto hyvin suurta (aivovuoto) lyhyellä ajalla asukasluvun vähenemä 200 000 henkeä
-nuorisotyöttömyys erittäin korkealla tasolla
Em. luvut kertoo siitä, että nuoret ei usko Portugaliin.
Harma talous on erittäin suurta koko (jopa 25 % suhteessa BKT:n puhutaan)
Korruptio edelleen maassa suurta.
Mutta kuten sanoin, onhan se hyvä jos Portugalinkin talous vihdoin osoittaa nousun merkkejä.
Kun kansan usko palaa, sillä on erittäin suuri merkitys tulevalle talouskehitykselle joka maassa.
Portugalissa on tehty Kreikan suuruiset saneeraukset. Kaikesta mahdollisest on leikattu, jottei maa ajautuisi suoritustilaan Kreikan malliin. Kansa on isompia nurkumatta hyväksynyt rajut leikkaukset liki kaikessa.
Portugal on välttynyt joutumasta pankkikriiseihin, eikä ole enää samassa jamassa kuin Kreikka.
Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että portugeesit ovat hyväksyneet hallituksen toimet
maan talouden elvyttämiseen.
Matti, kaikki kertomasi numerot varmaankin täsmäävät, enkä lähde niitä spekuloimaan.
Olkoon kuinka järkyttävä valtionvelka, joka todellisuudessa ei ole kaukana Suomen valtionvelasta, niin maan talous on paljon suuremmassa nousussa, kuin Suomen vastaava.
Tämä johtuu siitä, että kaikkia valtion menoja on karsittu kovalla kädellä. Myös palkkoja on laskettu , jopa eläkkeitäkin. Ts. valtion menoja on vähennetty. Portugalissa ei ay-liike jyllää, vaan kansa puhaltaa yhteiseen hiileen,toisin kuin Suomessa, missä kukaan ei suostu mistään luopumaan.
Irlannissakin sama kuvio on tuonut 2,78% nousun vain sillä, että palkkoja ja etuisuuksia laskettiin.
Jos Suomessakin huomattaisi, että vain valtion kokonaistuloja lisättäisi palkkoja ja etuisuuksia vähentämällä, niin nousuun lähtisimme mekin.
Niin kauan kun ay-liikeen terrorin vuoksi Suomi ei voi alentaa kokonaiskustannuksia, olemme hyvin pian yksi Euroopan kriisivaltioista.
Sehän trendi on jo kauan tiedostettu. Mutta elvytetään nyt lainaamalla, sehän sopii, sillä ei hätiä mitiä, 200 miljardiin on pitkä aika pähkäillä soten ja ay-liikeen kanssa nuhjaamassa.
Suuri on huoli valtionvelan kasvusta - se muuten on globaali huoli.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/julkinen-talous/julkisyhteisojen-velka/
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/suomellako-iso-valtionvelka-katsopas-tata-biljoonalukua/5158126
On joskus tullut tuumailtua. Kelle nuo kaikki maailman maat on sitä velekaa, meinaan meleko äveriäs on lainottaja.
Tosipuheessa velka on menettänyt oikeastaan voimansa, koska moni maa saa lainaa jopa miinus korolla, eli velke itseään maksaa.
Se on tuo virtuaalinen talous omissa universumeissaan jossa pikku osa maailman kansasta asuu.
Kauanko?
Toivopoika
Kukahan on se lainanantaja kun tuntuu vähän kaikki olevan velallisisia?
En sanoivat raha ei katoa kuin vain polttamalla ,kyllä kai sitä sitten jossain on.
Vaan onko ne velat ja saatavat vain numeroina tietämis vehkeissä,tiä häntä?
Niinhän sitä sanotaan, että velka, ja saatavat ovat numeroita, ja pilkku määrää suuruuden.
Tuntuu vain, kun suuri osa maapallon väestä koittaa sinnitellä ruuan, ja puhtaan veden kanssa, ja kohta liikkuu ympäriinsä parempien maiden, ja ihmisten haittona, että kauanko tämä virtaali, ja todellisuus pysyy sovussa.
Olen sitä tosimailman korvapuustia virtuaalin korvalle ennustellut.
Toivopoika
Etelässä, siis sellä kaukana pohjoisessa Suomenladen rannalla pakkanen puree kovaa koska on kyllästetty kosteudella niin kauan kuin meri on jäätön.
Samankaltanen ilmiö kuin saunassa kun kiukaalle heittää runsaasti vettä niin tuntuu, ei se lämpötila mutta kuuma vesihöyry. Pakkasella se vaan on kylmä vesihöyry.
Kaj
Luonto viisaudessaan osaa järjestää ihmistä paremmin nämä hommat. Kun se vähentää lämpötilaa se samalla vähentää myös absoluuttista kosteutta ilmassa.
Helsingissä oli aamulla pakkasta -17,6 C ja suhteellinen kosteus oli 76 % jolloin absoluuttisesti vettä kuutiossa ilmaa oli 0,6 g.
Jos "Bali Balilla" ilman lämpötila on +40 C ja suhteellinen kosteus 90 % niin tällöin absoluuttisesti vettä kuutiossa ilmaa on 46 g jolloin pohjoisen ihminen kokee olotilansa tukalaksi, koska paita alkaa tarttua ihoon kiinni.
Pakkanen täällä, hikoilu siellä. Se on sitten suhteellista kumpi on kellekin mukavanpi olotila.
Joissakin maissa suuresta velkamäärästä huolimatta on kansalla parempi olla. Suomessa kaadetaan velka kansan syyksi kun todellinen syy löytyy päättäjistä, noista kansan luottamusta väärinkäyttäjistä.
Niinhän se menee nykymeedian termein, että: "shokeeraava, dramaattinen ja traaginen pakkasaalto lamautti katasrofaalisesti järkyttävän hinauksesta johtuneen perääajon kehätiellä" paniikissa loukkaantuneita on alle satakunta, joille on kriisiapua jo ehditty järjestää lähiseudun koulujen jumppasaleihin. Polliisseille on raportoitu tuhansia traagisia vaaratilanteita, hätäkeskukset ovat ruuhkautuneet. Useimmiten näihin peräänajo-vaaratilanteisiin liittyy myös jarrujen jäykkyys ja jääskrapan käytön laiminlyönti.
Lukuisiin eri palvelunumeroihin on tullut tuhansia soittoja" kun autojen
traagiset käynnistysvaikeudet yllättivät, tukkien maan parkkipaikkojen liikenteen autoilijoiden vaarantessa lähes koko Suomen aamuliikenteen, käynnistyshinauksien takia. Lukuisia läheltä piti-tilanteita on raportoitu, joissa autot käyntiinlähtöhinauksissa tukkesivat lähes koko Eteläsuomen liikenteen. Kaaos helpottanee lähiviikkoina, jos sää lämpenee ...
Viranomaiset kehottavat joko lainaamaan jostain akkukaapelit hätäkäynnistyksiin tai ottamaan yhteyttä kriisihätäpalvelunumeroihin, joissa on maanlaajuinen avustuspalvelu :miten tehokkaimmin ostaa uusi akku, muuta liikennettä vaarantamatta. Poliisin tiedoituspäällikkö Ursus Polaris von Batterieschwanz korostaa akun kytkennässä tarkkuuteen, silä + ja - merkeillä on ratkaiseva merkitys. Epäselvissä tilanteissa von Batterieschwanz kehottaa tukeutumaan valtuutetun + ja - liikkeiden suosituksiin ja ohjeisiin.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.