Kaasupullojen täyttö euroopassa

HOLM JENS 28.05.2013 20:57

Hei! Ollaan uusi vaunuilijaperhe joka on suuntaamassa Baltian läpi keski-eurooppaan, noin kuukauden matkalle. Vaunussa on nyt 2kpl kierreventtiilipulloja à 11kg. Kaasuliesi, 70l Dometic jääkaappi ja kaasulämmitys. Lämmitystä toivon mukaan ei tarvitse (vastuksella campingalueella jos tarpeen). Samoin jääkaappi 230v käytöllä silloin kun mahdollista - siirtymissä kaasulla(?), koska meillä on 9 napainen sähköliitin. Lisäksi matkaan lähtee kaasugrilli jossa painoventtiili. Siihen on tällä hetkellä vain 5kg pullo, mutta tarve on suurempi - koska pääsääntöisesti kokataan itse ja grillataan.

Olen koittanut googletella ja lukea palstoja, mutta haluaisin varmistaa, olenko käsittänyt oikein:

painoventtiilisiä pulloja ei saa baltia&keskieuroopassa täytettyä, vai saako? kierreventtiilisiä saa täytettyä jos ottaa adapterisarjan mukaan?

Nyt kun en yhtään vielä tiedä paljonko kulutamme kierreventtiilistä tai grillaamalla, niin mikähän olisi paras ratkaisu? Vaihtaisinko toisen kierreventtiilisen 11kg pullon painoventtiiliin ja hankkisin adapterisarjan ja sovittumen painoventtiili->kierreventtiili?

siltikään en kaiketi pystyisi painoventtiilistä täyttämään?

Vai.. Onko kulutuksemme todennäköisesti sen verran pientä että ihan suotta mietin edes täyttöä? Noh, se tämän hetkinen 5kg painoventtiilipullo tuskin riittää - enkä kaiketi saa raahata kahden 11kg pullon lisäksi muita mukana?

Eli toinen 11kg pulloista vaihtoon, pikkupullo jää kotiin ja EU adapterit ostoon (-ko?). :)

Kiitos paljon! Ja pahoittelut jos teksti on vähän raskas lukea - sen verran paljon noita pari päivää ihmetellyt, että ajatus ei enää kohta pysy kasassa :)

Kivaa kesää kaikille!

Jens

TOIVONEN KAIJA 28.05.2013 21:15

Meillä kaasugrilliin saa kaasut kierreventtiilisestä pullosta. Eli ei tarvitse raahata erikseen grilliä varten pulloa! Oltiin just 5 viikkoa reissussa. Käytettiin kaasua grillaamiseen ja kaasuliedellä. Italian kämppäreillä, joissa oli näennäissähköä 4A-sulakkeesta, (3 yötä) käytettiin kaasua lämmitykseen ja jääkaappiin. Muutenkin tilanteen mukaan, esim satamassa odotellessa, lämppäri ja jääkaappi kaasulla. Hyvin riitti 2kpl 11-kilon pulloa. todennäköisesti niistä riittää vielä kotimaassakin pitkään!

HOLM JENS 28.05.2013 21:22

Kiitti vastauksesta ja ennen kaikkea tosi hyvästä blogista, oon lukenut kaiken :) Wilthomilla oltiin sitä mieltä ettei muka pystyisi vaihtaa sitä painoventtiiliä kierreventtiiliseksi grillissä - en oikein tajunnut että miksi ei voisi - selitti jotain että grillin sisällä on paineenalennin, eikä 30mbar paine siksi käy - mutta sitä en tajua että miksi ei sitten suora letku pullosta olisi käynyt (edes 1,2metrinen). Äh, piru. Kai sen nyt saisi.. Silloin siis riittäisi noi kierrevenaset ja EU adapterisarja - vai ettekö Kaija tarvinneet adaptereita täyttöpaikoissa?

Jens

HOLM JENS 28.05.2013 21:23

Ainiin, sorry, ette siis täyttäneet. Joo varmaan meilläkin riittää hyvin kaksi 11kg pulloa - nyt kun ainakin pitäisi olla lämmintä :).

Jens

JANHONEN MATTI 28.05.2013 21:44

Hyvin todennäköisesti, että sinulta ei kulu tähän vuodenaikaan ilmoittamillasi tiedoilla edes se 11 kg pullo. Mutta ota se 5 kg pullo täytenä mukaan ja unohda muu hömppä.

TENLEN SAULI 28.05.2013 23:41

Kolmen viikon reissu saksassa, ja 2 pulloa riitti hyvin vaikka olikin viileät kelit. Sain kaverilta lainaksi saksalaisen tyhjän pullon, jonka vaihdoimme fehmarnissa täyteen. Eli suomalainen pullo oli varalla. 2 viikon kuluttua piti taas vaihtaa täyteen. Grilliä käytimme varapullolla, ja grilliin vaihdoin ennen lähtöä kierreliittimellisen paineensäätimen(honkkarista 19€), kun ei ole kaasun ulosottoa.

HOLM JENS 29.05.2013 00:23

Niin, 11kg X 2 setillä pärjätään loistavasti jos grillin saa vaihdettua samaan liitinmalliin. Wilthomilla vain oltiin sitä mieltä ettei vaihdos olisi niin yksinkertainen mitä ajattelin. Grillissä kun on ilmeisesti sisäänrakennettuna paineenalennin - joten pullon päässä ei painetta voisi valmiiksi alentaa. Mutta onko siis alkuperäinen painoventtiili pelkkä sulkuventtiili vai alentaako sekin painetta pullopaineesta johonkin - sitä en tiedä.

Jens

HONKANEN JAAKKO 29.05.2013 08:59

Kaasun kulutus 14.4 - 14.5.2013 Euroopankiertueella jolloin tarvi lämmitykseenkin huomattavasti kaasua 1,5 pulloa meni.Virosta saa kaasua 19 € pullo.Kierteet tulee yhdistymään koko euroopassa mutta siihen kuluu vuosia eli samat kierteet kuin kotoSuomessa.Saa nähdä,kaasunmyyjän kommentti se.Aga kuulemma suuri kaasuntäyttäjä,tiedä sitä? Tärkeintä että sitä saa.

HALINEN HARRI 29.05.2013 14:02

Muutama perusasia lisäksi: Saksalainen 11 kg:n kierreventtiilipullo käy sellaisenaan suomalaiseen paineenalennusventtiiliin. Itselläni on kotimainen 11 kg ja saksalainen 11 kg pullo mukana jonka voin vaihtaa tarvittaessa täyteen. Saksassa on ainakin kahdenlaisia 11 kg:n pulloja sellaisia joita ostetaan takaisin ja toisenlaisia joita ei osteta. Nämä jälkimmäisen ovat hiukan erilaisia eri osavaltioissa. Niitä ei siis saa joka paikassa edes vaihdettua. Varmista että ko pullo jonka ostat on "maanlaajuisesti" vaihdettavissa täyteen. Korjatkoon joku virheeni jos sanon että maanlaajuisesti vaihdettavassa on väriltään harmaa ilman lisävärejä. Sellaisessa "maakuntapullossa" taitaa olla punainen raita. Venttilihattuhan on saksalaisessa pullossa isolla sokalla kiinnitettävä eli hatussa ei ole kierteitä. Tuollainen 11 kg:n kierreventtiilipullo maksoi pari vuotta sitten leirialueelta läheltä Sveitsin rajaa ostettuna täytenä kaasusta muistaakseni 55 euroa, eli paljon halvempi kuin Suomessa jossa markkinointirauha alalla. Pullon vaihtohinta lienee nykyään 20 euroa myös Saksassa. Huomioi että kaasua eivät myy/vaihda kaikki huoltoasemat vaan parhaiten saa homman hoidettua leirialueilla ja isoissa rautakaupoissa.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 29.05.2013 14:58

Missä grillissä on paineenalennusvettili? Minä en ole nähnyt yhtään, voi niitä silti olla.

Katso painovetiilistä, mikä siinä on paine. Tietääkseni kotitaulouskäyttölaitteiden tulee toimia 30mbar:lla

HAAPANEN TIMO 29.05.2013 17:08

Wilhtom on pätevä liike, mutta nyt on joku väärinkasitys. Kyllä grillin pitää toimia 30mb:n paineella, kuten Markkukin toteaa.

Melko epämääräistä touhua se pullojen täyttely, helkkarin vaarallista, ja kiellettyä monessa maassa.

@timppa

TUPPURAINEN PETRI 29.05.2013 17:42

Jens, mikä grilli sulla on käytössä?? Mulla on pari Crameria ja toisessa on kierreventtiili kaasupullo käytössä ja toisessa sillä painoventtiilillä. Ja molemmilla on esim. loimulohi onnistunut tosi hyvin. Ja sitten viisastelijoille ;) kyllä se Cramerilla tehty loimulohi on melkein aitoa :) :) Maukasta ainakin :) :)

Käyttäjän lisäys viestiin 29.5.2013 klo 17:44:28 Ai niin, ja siitä kaasun riiittävyydestä. Meillä on ollut aina pari 11 kg pulloa matkassa noilla kesäreissuilla mutta ikinä niitä ei ole saatu matkalla tyhjäksi. Pisin oli melkein 6 viikkoa pitkin Keski-Eurooppaa. Jääkaappi kaasulla, ruokien valmistu ja grillaus. Ei se kaasu vaan kulu kesällä kun ei tarttee lämmittää vaunua :) :)

REINI SEPPO 29.05.2013 18:43

"Melko epämääräistä touhua se pullojen täyttely, helkkarin vaarallista, ja kiellettyä monessa maassa. " Timo jo kertoi jo sen ,että eivät täytä kovin monessa paikassa ,edes omilla adaptereilla !!! Syy ,etteivät tiedä varmasti onko pullo tyhjä! 23 kpl huoltoasemaa on testattu ja 3 täyttö asemaa, vain yhdellä onnistui ,mutta 15l ainoastaan. Että 2kpl pulloja mukaan , on riittänyt hyvin 2kk.

YLINIEMI SEPPO 29.05.2013 18:49

Löytyykö Virosta nestekaasupullon täyttöpaikkoja vielä?

Haapsalussa Pikseke cämppärin lähellä on kaasutehas ,ainakin joskus täyttivät pulloja (huhun mukaan).

HALINEN HARRI 29.05.2013 21:32

Tuolle kaasun käytölle on hyvin laaja määräskaala. Jos lämmitys on pelkästään kaasulla ja sattuu kylmät yöt, kulutuksen voi tarkistaa lämmittimen max kulutuksesta. Lisäksi jos on iso jääkaappi + mahdollisesti erillinen pakastinosa omalla ovella senkin kulutus löytyy ohjekirjasta. Lolme-neljä vuotta sitten olimme n. neljä viikkoa Euroopassa alkaen n. 20.4. niin kaasua kului n 30 kg. Jääkaappi/pakastin oli 90 prosenttisesti joko 12 v tai 220 v eli sen kaasukulutus oli pientä. Tietenkin on meillä kullakin oma lämpötilatarpeensa, meidän luumme tykkäävät lämpimästä, yli 20 asteen lämmöstä. Varmaankin pikku jääkaapilla ja alhaisemmalla sisälämpötilalla olisi kulutus pienempi. Automme oli silloin ilmapuhalluslämmitteinen ilman sähköpatruunaa ja vaihtui juuri sen takia vesikeskuslämmitteisiin joihin olimme tottuneet. Tuo aiemmassa kirjoituksessani kerroin ratkaisuni kaasupullojen suhteen joiden kanssa reissaamme Euroopassa nykyään eli saksalainen pullo vaihtuu joka toinen vuosi mennessä ja tullessa.

TENLEN SAULI 29.05.2013 22:20

Ja Saksassa kun sitä pulloa vaihtaa, niin se hattu pullon venttiilissä pitää olla paikallaan, maksaa pari euroa jos puuttuu. Huoltoasemilla harvemmin on kaasua, mä vaihdoin OBI: ssa joka on rautakauppa.

VALLIUS MARTTI 29.05.2013 22:29

tuosta saksalaisesta pulosta vielä sen veran että itsellä kokemusta tänä keväänä vaihtelin saku puloa jonka ostin kippari likestä helsingistä ja väri harmaa ja punainen suoja hattu sokalla kinni,vaihtaesani sain saman laisen mutta harmaa suoja hattu ja joskus toisin päin ja joisakin on myös punainen kapea rantu pulon alaosassa muuten ei ongelmaa saksan malla.TV Kulkuri

KORPPI SEPPO 29.05.2013 23:54

Tuosta http://www.campen.de/attachments/mobile-technik-mobiles-leben-camping-zubehoer/50250d1295082911-gashaendler-die-flaschen-befuellen-duerfen-fuell-und-tauschstellen-weltweit.pdf pitäisi aueta pdf-tiedosto täyttö- ja vaihtopaikoista. Ei mikään täydellinen luettelo, mutta luettelo kuitenkin.

Tarvitaanko oma adapteri, en tiedä, kun en ole kokeillut noita paikkoja. Vain muutaman kerran LPG-asemilla Italiassa omalla adapterilla. Ja kerran Milanon lähettyvillä kaasutehtaalla, jonka osoitetta ei valitettavasti jäänyt muistiin. Siellä piti olla oma adapteri mukana.

VIRTANEN VESA 30.05.2013 16:59

Virossa (Saarenmaalla) viimesyksynä täyttö onnistui, onhan pullonkyljessä taara merkitty, pullo vaa`alle ja putki kiinni ja täyttö. Suurinpiirtein AGAllakin happipullot täyttyy (tosin max paine määrätty) , joskus vanhoista pulloista lähti liitinosa taivaantuuliin , oli pässätty, ei kierteillä.

HALTTUNEN TEUVO 25.09.2013 19:02

Onko kokemuksia tämän "kaasuketjun" käytöstä? http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=gis

YLITALO ASTA 25.09.2013 19:49

On, hyvin toimii kun on asianmukainen tankkipullo. Tavan pulloja eivät täytä, kun niissä ei ole ylitäytön estoa. Eli ovat normi huolto-asemia joissa on kaasutankilla varustettujen ajoneuvojen tankaus mahdollisuus.

T : Masi

HAAPANEN TIMO 25.09.2013 20:05

Tankkipullon omistajille hyvä sivusto. Kattaa koko euroopan, ja siellä on mahdollisuus ladata naville kaikki euroopan tankkauspaikat. Ei vie paljoa tilaa, ja tekee kaasuasiat entistä helpommaksi.

Edullisin hinta näkyy olevan 12,50/ pullo ja keskiarvo 16,40. Vielä se tankkipullon kaasu on aika halpaa.
Edullisuutta lisää se, ettei kaasua mene yhtään hukkaan. Varmaankin aika moni on vaihtanut 'varmuudeksi' pullon jossa vielä on tilkka pohjalla.

@timppa

NOVA KAI 26.09.2013 15:33

Tankkipullon käyttäjänä olen saanut kaasua joka maassa huoltoasemalta tai kaasuasemalta lähes rutisematta. Itselläni on kaikki adapterit mukana, suosittelen hankitaa muillekkin. Terv Kaitsu.

NYYSSÖNEN KAJ 26.09.2013 17:05

"Tankkipullon käyttäjänä olen saanut kaasua joka maassa huoltoasemalta tai kaasuasemalta lähes rutisematta."

Paitsi Suomessa

HAAPANEN TIMO 26.09.2013 18:13

Ei täällä tarvitsekkaan saada. Pullo täyteen viimeisessä paikassa tullessa, täällä käyttö melkein tyhjäksi, ja taas täyteen ensimmäisessä paikassa.

Kolmeen vuoteen en ole pulloa pois kotelosta ottanut. Siihen se suomipullo kaveriksi mahtuu jos täällä tarvitsee.

@timppa

SILMUNEN HANNU 27.09.2013 18:46

Ei tämä systeemi virallisen tankkipullon kanssa kuitenkaan mikään yksiseliteisen helppo ja ongelmaton ole, mikäli matkustaa myös Suomessa ja Norjassa/Venäjällä.

Ihan jo pelkkä yhdeksän päivän syysloma pohjolassa omavaraista matkailua tarkoittaa kahden kaasupullon tarvetta, mutta hupsis, miten toimitaan kun on jo se yksi kiinteästi asennettu pullo! Ja kiinteä asennus lakkaa olemasta kiinteä asennus, jos sen purkaa.

Ja toisekseen, meillä on kaasupullot peräkkäin kaasukaapissa. Sinne perälle pitäisi laittaa se kiinteä asennus, jotta edes yhtä olisi Suomessa mahdollista vaihtaa, ja hupsis taas, sinne kaapin perälle on aika hankala tankata. Lieneekö ainoa vaihtoehto tehdä ylimääräinen reikä auton kylkeen, jota kautta tankkaus tapahtuu?

Ylimääräinen reikä on aina ylimääräinen reikä, eikä senkään avulla kaasukaappin mahdu kahta suomalaista pulloa pohjolan matkoja varten.

Ihan pelkkää kiusantekoahan tuo kiinteä asennus-vaatimus on, eikä mihinkään turvalilusuteen liittyvää.

t.Kaarina

YLITALO ASTA 27.09.2013 19:22

Ei sitä tankkipulloa sinne hitsata kiinni. Metallipannat kiinni pultti kiristyksellä, ei paljon poikea normi kiinnityksestä muuten kuin esimerkiksi minun tapauksessa tarvitsee 14 mm kiinto-avaimen. Eli irroitus on sekunnin kaksi hitaampi kuin joillakin hihnoilla ja kiinni laitto kanssa sen muutaman sekunnin hitaampi. Ja ne puheet saksalaisten vaatimuksista voi unohtaa sillä et sinä siihen mitään todistusta tarvitse että on kiinni asianmukaisesti vai ei. Ja jos kahdessa maassa sitä ei saa täytettyä, niin kolmessakymmenessä saa. Eli käytännössä homma toimii, eikä tarvitse miettiä onko kaasua vai ei. Eli kiusan tekoa on kun paljon matkailee eikä hommaa asianmukaisia vehkeitä, vaan tressaa koko-ajan onko kaasua vai ei, kun kerta ratkaisu on olemassa. Noin 250 euroa ja ongelma on ohi. Huomattavasi edullisempaa kuin esimerkiksi efoy laitteen hommaus.

T : Masi

SILMUNEN HANNU 27.09.2013 19:51

Millä perusteella ne puheet siitä, että vaaditaan todistus sertifioidulla kiinnittäjällä suoritettavasta kiinnityksestä, voi unohtaa?

Jotenkin aika hassua, että on karavaanareita, jotka ennemmin moittii toisia karavaanareita, kuin täysin hölmöjä säännöksi.mitkä on tehty vain ja ainoastaan hankaloittamaan kaasupullojen itsetäyttöä, pelossa että karavaanarit muka murtaisivat Euroopassa toimivan kaasupullonvauhtosysteemin.

Sitä en keksi, miten polttokennot tähän liittyy....

t.Kaarina

ESKOLA PENTTI 27.09.2013 20:10

Kaasupullon täyttö vs. Efoy:n hankinta, mitä tarkoitat näiden vertauksella?

HÄNNINEN JUKKA 27.09.2013 20:19

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=171119083346

ESKOLA PENTTI 27.09.2013 21:57

Jukka, ei kait tuo ollut vaan oman yrityksen mainos??

HÄNNINEN JUKKA 27.09.2013 22:50

Ei ollut mainos, olipahan infoa englantilaisiin pulloihin sopivista täyttöadaptereista.

HAAPANEN TIMO 28.09.2013 09:28

Norjassa pullon täyttö onnistuu helposti, Venäjästä en tiedä. Linkkejä tankkauspaikkoihin:

http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=menu

http://new.eurogasauto.egm.it/fi/node/192

http://www.cfbp.fr/?p_idref=1015

http://www.volvo200.org/tankstations_eng.htm

http://www.gjelstenli.no/lpg/FyllestasjonerNorge.htm

Ruotsin paikat ovat aika etelässä. Kartta: http://goo.gl/maps/er1Rr

Volvo-linkissä on lisälinkkejä useaan maahan.

Melko huoletonta on tankkipullolla kuljeskella.

@timppa

ESKOLA PENTTI 28.09.2013 10:01

Onkos se, Timppa, niin, että noiden tankkipullojenkin tarkastuväli (painetesti+leimaus) on kymmenen vuotta?

HÄNNINEN JUKKA 28.09.2013 11:06

Vastaanpa Timpan puolesta, että on se niin, 10 vuotta kuten tavallisetkin pullot. Pullon mukana tulee vino pino TÜV - ym papereita ja hyväksymistodistuksia.

Laitanpa nyt linkin hyvän ja luotettavan ystäväni sivulle, josta voi katsella hintoja. Toimitus pelaa ja tavara on ovella viikon sisällä.

www.gasfachfrau.eu

ESKOLA PENTTI 28.09.2013 11:46

Nykyiseten säädösten mukaan tankkipullo on kiinnitettävä "kiinteästi", asia selvä. Mutta, jotta huoltiksella onnistuu täyttö, niin onko täyttöliitin tuotava johonkin ulkotilaan. Ts. pullokotelon luukkua ei tarvitse/saa avata täytön onnistumiseksi?

HÄNNINEN JUKKA 28.09.2013 12:29

Käytännössä ratkaisevinta on, että pullo on muovisuojatulla vaijerilla tai metallikaarella kiinnitetty pullokotelon seinään. Täyttöpulloihin on saatavana erillinen, esim kaapin yläreunaan kiinnitetty kulmarauta,jossa kierre adaptereille, ja josta lähtee sitten letku itse pulloon. Tämäkin on aivan ja vain sitä itseään, eli suurten kaasufirmojen yritystä hankaloittaa itsetankkausta halvalla autokaasulla. Kaikki tämän tietävät ja tuntevat säännöt. Silti Saksassa, Ranskassa ja Englannissa myydään satoja adapterita kuukausittain tavallisiin pulloihin. Nämä ihmiset sitten tietävät tankata joko automaatista tai erillisistä LPG-tankkauspisteistä yleensä luottokorttia käyttäen. Ei kukaan missään tule katsomaan ja kyselemään, jollei pulloa erehdy nostamaan ulos pullokotelosta. Turvallisuudesta vielä; kaikissa pulloissa on varoventtiili, joka mahdollisen ylitäytön sattuessa purkaa kaasun pullosta ulos. Yhtä harvinaisia ovat tapahtuneet onnettomuudet, kuin se tosiasia, että tankkipullossa oleva ylitäytön estomekanismi menee rikki. Ihmisten juttujahan nämä, riski kuolla kotona kaatumiseen on tuhansia ja taas tuhansia kertoja suurempi kuin kaasupulloista aiheutuvat riskit.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.9.2013 klo 12:40:29 Ps Hankkimalla pullonmyyjältä esim metrin pituisen letkun, voi näppärä mies tehdä reiän joko pullokotelon oveen, tai helmaan, kuten Timppa ja moni muukin on tehnyt.

Nämä tankkipullot yleistyvät kovaa vauhtia, tämä linkittämäni ystävä on parhaillaan Pariisin matkailuautomessuilla, kuukausi sitten oli Caravan Salon Dûsseldorfissa, ja kauppa kävi todella hyvin.

JANHONEN MATTI 28.09.2013 14:56

Mitenkäs noiden kiinteäksi pultattujen pullojen poisto onnistuu tilanteessa jossa pullo/pullot pitää nopeasti poistaa ajoneuvosta. Vallankin jo työkaluina on vain hierojan välineet.

Ihan vaan kun noista turvaväleistä niin puhutaan.

HÄNNINEN JUKKA 28.09.2013 15:26

Hierojan välinein ei saa onnistua. Pitää olla työkalulla kiinnitettävä kiinnitys. Jos kaksi pulloa on molemmat vaijerikiinnityksellä, niin irroituksiin menee sen verran aikaa, että parhaassakin tapauksessa menee kaffetunnin verran aikaa nyhertäessä.

Se näistä sääntöjen ja määräysten mielekkyydestä.

AHONEN KAI 28.09.2013 15:28

"Edullisin hinta näkyy olevan 12,50/ pullo ja keskiarvo 16,40. Vielä se tankkipullon kaasu on aika halpaa. "

Ei riitä kiinteän pullon hommanneiden ikä kuolettamaan pullon hintaa noilla kaasun hinnoilla, ainakin omien pullonvaihtojen keskihinta on 17€.

Hyviä ja käteviä käyttäjien mielestä molemmat vaihtoehdot.

Itsellä talvisin saksan, cepsan ja disan vaihtopullot

AHONEN KAI 29.09.2013 01:46

"Turvallisuudesta vielä; kaikissa pulloissa on varoventtiili, joka mahdollisen ylitäytön sattuessa purkaa kaasun pullosta ulos."

Onko se purkautuva kaasu turvallista?

SUOMI SEPPO 29.09.2013 11:18

Äskettäin kun oltiin ruskaretkellä niin koitin katsella pohjois Norjan bensa-asemia missä myytäisiin kaasua. En nähnyt yhtäkään. Emme niitä sen paremmin etsineetkään eikä kyselty mutta olisi tankattu jos olisi eteen tullut. Kallista tiisseliä kyllä löytyi ja oli pakkokin tankata. Eipä Vittulan jängän tienoillakaan törmätty kaasuesiintymisiin. Missähän on pohjoisin kaasun tankkauspiste ? @seppo

YLITALO ASTA 29.09.2013 12:01

https://www.kck.eu//index.php?page=artikelen&sub=article&id=1578.

Siinä lisää listaa tankkaus paikoista, kun jonkun maan järjestö palvelee myös matkailevaa jäsenistöä. Ja saksalaiset vaativat kaasutankki asennuksesta todistuksen joka tarkastetaan SAKSALAISESSA REKISTERISSÄ olevasta ajoneuvosta katsastuksen yhteydessä, mutta ulkomaalaisessa rekisterissä olevalta tätä ei tarkasteta kun sitä ei saksassa katsasteta. Ja ulkomaalaisessa rekisterissä oleva ajoneuvo voi tankata saksassa kaasua kaasutankkiinsa jossa on automaattinen ylitäytön esto kun ajoneuvo täyttää oman maansa säädökset.

T : Masi

HAAPANEN TIMO 29.09.2013 15:06

Tromssassa avattiin juuri uusi asema: http://lpgstasjon.no/lpgnytt/#/1/zoomed

Huomatkaa oikea alimmainen kuva, tavallista pulloa täytetään vaa'alla.

Altassakin on asema, ja Nordreisassa. Hinnat pullottain laskettuna 15-21 euroa pullo.

@timppa

SUOMI SEPPO 29.09.2013 15:41

Jos nyt oikein käsitin niin tavalliset bensa-asemat eivät Norjassa myy (auto)kaasua LPG ? @seppo

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 17:08

Seppo hei, Sinullahan itselläsihän on minun kauttani hankkimasi ylitäytönestolla varustettu kaasupullo. Ohjeissa mainitaan, että sen voi täyttää kaikilla huoltoasemilla, joilla on selvästi näkyvä kyltti LPG ( tai GPL tai GLP ).

Kuulun itsekin niihin jotka vasta viimeksi luen tuotteen mukana tulleet käyttöohjeet.

Google > LPG Norway, niin eköhän se siitä ..

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 17:18

Mikähän on ettei aukea tuo linkkisi Timppa ? Voisitko linkittää sen tavallisen vaakalla olevan pullontäyttösivun ?

HAAPANEN TIMO 29.09.2013 17:57

Kyllä tuo mulla avautuu, on tosin näköjään eri linkki mitä tarkoitin. Tässäkin linkissä viimeisellä sivulla on kuvia tavallisista pulloista vaa'alla.

Olisiko tuossa sivu 7 http://lpgstasjon.no/lpgnytt/#/7/zoomed

@timppa

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 18:15

Kiitos Timppa. Samanlaiselta näyttää kuin Virkkalassa, Pressoteknossa, missä myös ulkomaisia pulloja täytetään noin tarkkaan "käsityönä". Siellä tutustuin tuohon täyttöhommeliin jo 2006, jolloin ei vielä oltu keksitty keinoja tankata itse oman kaasupullonsa. Olin itsetankkauksesta silloin jo kiinnostunut, ja sainpa adaptereilleni jo silloin TUKESin hyväksynnän.

SUOMI SEPPO 29.09.2013 18:37

Jukalle: Sitä juuri yritinkin kysellä mistä saisi ostettua autokaasua kun sellaista huoltoasemaa en löytänyt ?. Eli missä on pohjoisimmat bensa-asemat jotka myyvät autonestekaasua (Ruotsi/Norja) ? @seppo

HAAPANEN TIMO 29.09.2013 19:25

Luultavasti tuo Altan paikka on pohjoisimmassa http://goo.gl/maps/MR7bn

Ruotsissa Piteå taitaa olla viimeinen.

Tuolta ylempää mihin laitoin linkkejä on kartta Ruotsista ja Norjankin paikat sieltä löytyvät.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.