Sähköstä

HALINEN HARRI 29.08.2014 13:42

Minä kirjoitin kotisähköstä kun sen arvo merkittävämpää (n 28000 kw/v). Kotona ei toimi akulla tai kaasulla. Otsikon kuvittelin käsittävän muutakin kuin matkailun.

PALIN MATTI 29.08.2014 16:26
"HALINEN HARRI

Käyttäjän lisäys viestiin 29.8.2014 klo 10:58:36 Mikähän siitä sähkökuljettamisesta päiväsaikaan tekee tuplasti kalliimpaa kuin yöllä? Energiaa pystytään kuitenkin myymään samoin hinnoin?"

Sähkön ja sen siirronkin hinnoittelulla pyritään tasaamaan kulutushuippuja, minkä mukaan se hinta määräytyy.

Edullisemmalla hinnalla pyritään siis siirtämään sitä kulutusta sinne "tyhjemmälle alueelle", mikä muuten olisi aivan joutilasta aikaa, mutta vaatii saman mitoituksen ja rakenteet, kuten kalliimpi päiväkäyttökin.

En tiedä osasinko selittää asian aivan ymmärretysti, mutta jotenkin siihen suuntaan kuitenkin.

HAAPANEN TIMO 29.08.2014 17:15

Kotona sitä ei pysty juuri muuten hyödyntämään kuin lämmittämällä käyttöveden yöllä tai valvomalla kaikki valot päällä patterit kuumana.

@timppa

HALINEN HARRI 29.08.2014 21:17

Eipä se sama energiahinta yöllä ja päivällä kulutushuippuja tasaa (kausisähkö). Vedenlämmityksenkin voi järjestää siten että pärjää pienemmällä (esim. 60-100 l) varaajalla 300 litraisen asemasta. Meille ainakin ko 300 litraa tuntuu ylimitoitetulta pitää sellaista varastoa kuumana. Pelkästään yösähköllä lämmitettäessä 60 litraisella ei taasen pärjää jos esim yllättäen tulee saunavieraita. Tasahinnalla voi lämmittää kulutuksen mukaan taloudellisemmin. Vain valveutuneet energianmyyjät tarjoavat nykyään kilpailukeinona kuluttajille energiaa tasahintaan öin/päivin alle 5 sentin/kw varsinkin niille kuluttajille jotka käyttävät ko energiaa esim. lämmityksen pääenergiamuotona. Muut energiayhtiöt uskovat noihin aiempiin tässäkin mainittuun tasaustavoitteeseen.

POIKULAINEN ESA 29.08.2014 21:40

HALINEN HARRI

Pakko kysyä että mikä luukaali sulla on kun noin paljon sähköä kuluu??

HALINEN HARRI 30.08.2014 11:34

Omakotitalo joka valmistui 1994, vähän keskimääräistä isompi (yli 260 lämmintä neliötä) ja kahden auton autotalli jota en lämmitä kuin poikkeuksellisesti muutaman kerran talvessa muutaman päivän kerrallaan. Hyvä lämmöneristys ja lämmöntalteenottojärjestelmä. Suurin energian käyttäjä Aina/Heti Valmis -kiuas (n. 10 kw/vrk) josta talvisaikaan osa "hukkalämmöstä" siirtyy lämmitykseen tuon talteenoton kautta. Olen tilastoinut pitkältä ajalta kulutuksen ja minulla on useampia siirrettäviä kulutusmittareita joilla tutkin eri laitteiden kulutusta ajankulukseni. Lisänä on takkauuni jossa polttelen 3 kuutiota klapeja talvisaikaan. Kaikenkaikkiaan asumiskulut nykyään alle 600 euroa/kk kaikkine kuluineen (myös verot, jätehuolto, vesi jne). Ei kannata siirtyä vuokra-asukkaaksi ainakaan vielä.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.8.2014 klo 11:57:42 Tarkoitin tietenkin kiuasta yksittäisenä "erillisenä" laitteena, suurinhan on tietenkin lämmitys.

POIKULAINEN ESA 30.08.2014 21:23

On sulla torpassa kokoa. Kiinnosti vaan kun itsellä kuluu sähköä n.13000-14000Kwh/vuosi. Päivä sähköä 3000-4000Kwh ja yö sähköä n.10000Kwh + 10 mottia puita. Ei mulla ole kuin asuinpinta-ala 190 neliötä ja kerrosala 240 neliötä yhdessä kerroksessa + 10 neliön pihavarasto huonolla villotuksella. Talon lattiat lämpenee vain öisin sähköllä joten lämmitys huilaa n.14 tuntia kovillakin pakkasilla. Takka on myös kuten puuhella sekä puukiuas+sähkökiuas. Talo on valmistunu 2005 Pääsen ilmeisesti edullisesti sähkön suhteen.

HALINEN HARRI 30.08.2014 21:53

Ei sinullakaan ole vuokra-asunnon kuukausihintaa vastaavan kokoisesta. Jos klapit löytyy edullisemmin kuin pk-seudulta ja intoa riittää niiden sisäänkantamisesta niin varmaan jää asumiskustannuksesi alle viidensadan, kenties neljänkin sadan. Itse olen pitänyt lystikseni tarkkaa kirjanpitoa asumiskuluista jos joskus on koti myytävä kun ei jaksa hoitaa niin ostaja saa tarkat kulutiedot.

HAKALA SAMI 03.09.2014 13:33

Onko se nyt sitten niin eriarvoista, vaikka hinta on eri? Vuosipaikkaa mulla ei ole koskaan ollut, mutta talvella on tapana pitää vaunu "kausipaikalla". Kausipaikkasopimuksessa näyttää mustaa valkoisella seisovan alueen kunnossapitovelvoite ja isäntävelvoite, joita ei vierailijalla ole. Ketä kohtaan se on niin huutava vääryys että tuo hinnoitellaankin eri tavalla? Kesäisin kun tuolla käyn viikonloppuja viettämässä, ei se 15eur/vrk mitä nuo veloittavat, sisältäen sähkön ole kyllä millään tavalla tuntunut kohtuuttomalta.

Ja kun muistetaan se että tuo isännyyskin hoidetaan kausipaikkalaisten voimin ... vaikka mullakin mittari on vaunussa, ymmärrän sen että kesäaikaan kun tulijaa ja menijää riittää, kyllä isännillä olisi kädet täynnä työtä jokaisen mittaria niin tullessa kuin mennessä tarkistaessa. Ainakin mun vaunussa on ihan maahantuojan peruina niin v-mäisessä paikassa, että siinä vaiheessa kun kaikki on pakattu lähtövalmiiksi ja olisi aika lukaista se, ei sinne ole enää mitään asiaa.

HALINEN HARRI 03.09.2014 15:51

Ikinä ei mittariani ole käyty lukemassa jos silloin harvoin kun otan mittarisähkön. Jos (kuten usein on) yövyn vain kerran maksan vuorokausimaksun jos se on sen viitosen. Jos vuorokausimaksu on kalliimpi saatan ottaa mittarisähkön. Sähkön kulutus lienee kaikilla aika vakio ainakin kesäaikaan eli muutama kw/vrk. Ei siinä kai kukaan viitsi yrittää valehdella kulutusmääräänsä. Talvella ymmärtää hyvin tuon mittariluvun kun kulutus saattaa olla suurta.

HAKALA SAMI 03.09.2014 20:01

Mä vaan pelkään että jos tuohon mentäs laajemmin ... ja siihen että kyllä ne kaikki sen rehellisesti ilmoittaa, aina on niitä jotka ei niin tee. Ja alue kuitenkin siitä sähköstä maksaa, joten jollakin se heitto olisi kustannettava. Sama juttu kuin myymälävarkauksissa ... katteen on oltava tasolla x, ja rehelliset asiakkaat maksavat sen hävikin kustannukset. Ikävä totuushan se on että kaikki voisi olla halvempaa ja toimia helpommin, jos kaikki toimisivat oikein. Mutta riittää se yksi porukkaan joka ei niin tee, ja kaikki muut kärsivät siitä. Tämäkin alue jossa itse vietän aikaa on jäsenetualue, varsinkin talvisin on myös komennusmiehiä, ja se varmasti muuttaa tilannetta verrattuna puhtaaseen jäsenalueeseen. Silti itsekin liputan jäsenetualueen ajatuksen puolesta ... mikä onkaan parempi tapa saada uusia jäseniä kuin toivottaa tervetulleeksi ... ja todeta että jos parikin yötä viivyt, säästät jo kustannuksissa kun liityt jäseneksi saman tien.

Eipä silti multakaan edes kausipaikalla talvella käyty lukemassa ... lähinnä kauhistelivat kun kävin lukemia ilmoittelemassa ja maksamassa että noinko paljon oot kuluttanu :) No jätin poissa ollessani peruslämmön sähköllä ettei jäätymään pääse, kaasulaitteisiin en niin luottanut kun ei ole ketään paikalla, varsinkin kun se kaasu voi loppuakin. Eikä varmaan tule tarvetta epäilläkään lukemia, kun paikalla tiedettiin että mun vaunu on aina auki, vähän väliä soittelin alueelle että tulossa ollaan, viitsitkö käydä vähän kääntämässä termaria. Siellähän se mittarikin oli luettavissa jos halusi.

Mutta joo ... miks tästäkin asiasta saadaan jotakin hirveää eriarvoisuuden etsimistä, kun kuitenkin suht pienessä yhteisössä tässä olis tarkoitus puhaltaa yhteen hiileen? Eiköhän noita yhteisiäkin ongelmia ja "vihollisia" niinku matkailuautojen verotus ym ole sen verran, ettei meidän tarttis kytätä naapuria ja keksiä syitä tapella keskenämme? Itte kuitenkin ollu niin puskaparkkilaisena, kävijänä kuin kausipaikkalaisena enkä missään noista rooleista ole mitään paskaa saanu niskaan keltään muulta tai kokenut olevani jotenkin paremmassa tai huonommassa asemassa. Eri aikaan vuodesta harrastan noita eri juttuja, ja silloin maksan sen mukaan .. mun oma valinta, ja rahalle oon aina saanu vastinetta. Valasrantaa lukuunottamatta on hyvällä mielellä saanut matkaa jatkaa, ja olen luvannu tulla toistekin :)

HALINEN HARRI 03.09.2014 21:01

Minä en tuohon eriarvoisuuteen kiinnittänyt huomiota vaan siihen että 5 euron vrk-maksaja maksaa yleensä kesäaikaan enemmän niitä perustamis/hoitokustannuksia verrattuna kwh-ostajaan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.