Matkailuauton/vaunun talvisäilytys
Jari Viljanen
07.01.2025 14:53
Moikka.
Olen nyt kokeillut asuntoautoni talvisäilytystä suomalaisen kuivanapitosäätimen avulla. Laite on MoistMaster E10 LD. Auto pysyy kuivana ja on raikkaan tuntuinen. Tässä laitteessa on automatisoitu kosteuden seuranta ja kuivatus. Laite käyttää sähköä vain kun on liian kosteaa tai on asettanut lämpötila rajan 5 tai 10C. Tämä ei ole maksettu mutta mainostan silti. Laitteen hinta on 129 EUR. Tilasin juuri toisen jonka asennan talon alle rossipohjaan.
Lauri Niittynen
07.01.2025 19:10
IP20, käyttö sisätiloissa, joissa ei kondensaatiota. Talon alusen lämmittäminen vaatii tehoa ja energiaa, kun sitä tuskin on kunnolla eristetty ja pitäisi olla hyvä ilmanvaihto. Pölystä ja muusta voi tulla palovaaraa. Tuskin olet yhtä tyytyväinen kuin asuntoauton kanssa, johon laite varmaan sopii.
Jari Tietäväinen
07.01.2025 21:02
Jari ViljanenMoikka.
Olen nyt kokeillut asuntoautoni talvisäilytystä suomalaisen kuivanapitosäätimen avulla. Laite on MoistMaster E10 LD. Auto pysyy kuivana ja on raikkaan tuntuinen. Tässä laitteessa on automatisoitu kosteuden seuranta ja kuivatus. Laite käyttää sähköä vain kun on liian kosteaa tai on asettanut lämpötila rajan 5 tai 10C. Tämä ei ole maksettu mutta mainostan silti. Laitteen hinta on 129 EUR. Tilasin juuri toisen jonka asennan talon alle rossipohjaan.
Kappas vaan, odottelen juuri samaa laitetta saapuvaksi samaan käyttötarkoitukseen.
Millainen lämmitin sulla on tuon perässä? Mietin, että pitäisiköhän hommata joku, jossa on puhallin vai olisiko esim. öljytäytteinen pieni patteri fiksumpi.
Jari Viljanen
08.01.2025 13:43
Moikka.
Mulla on 1200 W kaatumissuojattu puhallin, se on ohjaamon lattialla penkkien välissä suunnattuna asunto-osaan. Kaikki luukut ja ovet on auki sisätiloissa joten ilma kiertää joka paikassa.
Tohon alapohjajuttuun, että mulla on IP44 "laatikko" laitteelle ainoastaan anturi jää ulkopuolelle. Enkä tarvitse lämmitystä kuin varalle. Ei ole pakkanen mennyt koskaan sinne ( asuttu 36v) mulla on eristämättömät putket. Käytän 2000 W puhallinta, muuten systeemi on ainoastaan kesiä ja syksyjä varten, jolloin poistan liian kosteuden kanavapuhaltimilla. Laitteen kuormitus max on 16A.
Eero Bruun
11.01.2025 21:12
Minulla on ollut Rapidossa töpseli seinässä ettei akut tyhjene. En sitten tiedä onko järkevää pitää johtoa jatkuvasti seinässä. Taidan laittaa huomenna 500 W sisätilanlämmittimen puhaltamaan hupiakkuihin päin. Jos akut siitä tykkäisi.
Markku Hämäläinen
16.01.2025 21:28
Eero BruunMinulla on ollut Rapidossa töpseli seinässä ettei akut tyhjene. En sitten tiedä onko järkevää pitää johtoa jatkuvasti seinässä. Taidan laittaa huomenna 500 W sisätilanlämmittimen puhaltamaan hupiakkuihin päin. Jos akut siitä tykkäisi.
Kyllähän akut siitä lämmittämisestä tykkää huonoa.
Pakkasessa täysi akku säilyy parhaiten
Eero Bruun
18.01.2025 22:35
En vienyt lämmitintä. Meni plussalle. Lumet Suli auton päältä. Olipa hyvä. On seisomassa auto liikenteestä. Pitäiskö katsastaa? Syksyllä olisi pitänyt. Helpotti tuo plussakeli. Maanantaina taas pakkaset palaavat. Noh se lumivuori auton päältä on sulanut.
Jari Tietäväinen
19.01.2025 11:15
Nyt on vähän toista viikkoa ollut käytössä tuo kaiman aloituksessa mainitsema kosteusvahti. Hyvin näyttää toimivan. Mulla on lämmittimenä 1kw/2kw lämpöpuhallin, joka on asetettu 1kw teholle. Ohjaamon ikkunoiden peittona on ohut sisäpuolinen termopeitto pienentämässä lämpöhäviöitä. Kun mennään kunnolla pakkaselle, vaihdan paksuun ulkopuoliseen. En viitsi plussakeleillä laittaa sitä paksua sateessa kastumaan.
Tuossa kosteusvahdissa on ohjelmoituna "turvallinen" kosteusraja kullekin lämpötilalle. Riippuu kai eniten siitä, miten kovasti homesienet tykkää kasvaa missäkin lämpötilassa. En ole huomannut dokumentaatiota siitä, mitä nuo rajat on, mutta nyt kun ollut plussakelit lähes koko ajan, matkamökin sisätilojen kosteusprosentti on ollut koko ajan himpun alle 65%. Samaan aikaa ulkoilman suhteellinen kosteus on enimmäkseen ollut yli 90:n, joten onhan tuommoisen kuivatuksen takia saanut jo lämmittää. Sisällä on ollut enimmillään 11 astetta, kun ulkona oli 5 astetta ja ulkoilman kosteus jossain 95% tasolla. Kyllähän tuo näkyy jo päivittäisessä sähkönkulutuksessa nousuna. Kulutusmittaria en ainakaan vielä ole laittanut tuohon kuivanapitolämmitykseen eli enpä tiedä tarkkoja lukemia.
Viime yönä tippui ulkolämpötila pakkaselle ja ulkoilman kosteus oli aamulla lähes 100%. Matkamökissä on 80% suhteellinen kosteus. Selvästikin kun mennään miinuslukemiin, tuo Moistmasteriin asetettu kosteusraja nousee. Homesienethän ei pakkasessa lisäänny, joten ei tartte pitää ilmaa ihan niin kuivana. Ulko-ja sisälämpötilan ero on aamun aikana ollut alle kaksi astetta eli enää ei tartte niin paljoa lämmittää. Mutta nyt mennään taas plussalle ja oletettavasti Moistmaster pistää juuri nyt lisää hönkää lämmitykseen.
Sähkönkulutuksen kannalta olisi selvästikin parempi, jos lämpötilat olisi pakkasella niin ei tartteis kuivattaa ilmaa niin paljon. Tästä syystä oletan että tämä systeemi kuluttaa vähän pohjoisemmasssa vähemmän sähköä kuin täällä etelärannikolla.
Kosteusvahti lämmittää vain sen mitä tarttee. Oletan tuon silti näkyvän selvästi meidän sähkönkulutuksessa, joka on muuten maalämpötalossa varsin pientä. Mutta on tämä eteläisen Suomen kostea ilmanala semmoinen, että kyllä tuo systeemi kannatti hankkia.