Televisio kylmässä vaunussa
PURANEN JANNE
19.11.2012 20:03
Mitenkäs muut talvella vaunuilevat toimivat TV:n kanssa, tuotteko aina vaunulta lähtiessä kotiin lämpimään, vai jätättekö kylmään vaunuun?
HAAPANEN TIMO
19.11.2012 20:07
Jätetään aina kotiin lämpimään koko härveli:))
@timppa
VALTONEN MARTTI
19.11.2012 20:11
TUPPURAINEN PETRI
19.11.2012 20:13
Aina vaunulle. 6-vuotta ollut kesät ja talvet eikä mitään ongelmia.
Pidät vain huolen siitä, että et pistä sitä päälle kylmänä. Kosteus ja sähkö ei ole hyvä yhdistelmä :)
SUOMINEN TAUNO
19.11.2012 20:16
Autossa olen telkkaria pitänyt jatkuvasti jo monta vuotta. Välillä auto on kylmänä ja välillä lämmin. Kotona on onneksi eri telkkari niin ei tarvitse kuljetella :))
TERVO JARI
19.11.2012 20:20
Tuolahan as-autossa se töllö olla möllöttää . . .
Otettu käyttöön vermeen lämmettyä, ei oo viäl lopettanna työsuhetta . . .
Voip olla jos ottaa käyttöön "kylmänä", TV:n sisällä saattaa olla "kuuraa"/kosteutta jolloin verme suattaap sanoo poks däng däng ja tulee asennus-savut ulos ja niitä savuja ei nykyisiin vermeisiin tv/radio huollot ei saa tungetuksi takas jolloin tulee uuven hankinta etehen . . .
POHJANTÄHTI JORMA
19.11.2012 20:47
Siellä se autossa on, jos särkyy niin kauppias vaan on mielissään, tää lättytelkku on ollut mukana ehkä sellaiset 3 vuotta. Ennen kun oli se kakkosauto jolla ajelin talvet, niin sitten kun piti lähteä matkailuautolla kytkin virrat telkkuun ennen lämmittämistä. Tällä pyrin siihen ettei kosteus tiivistyisi sinne telkun sisään jos se lämpiää ennen sisätiloja. Oliko siitä mitään hyötyä niin en osaa vastata, kun mitään ei ole koskaan tapahtunut, teki niin tai näin.
HYTÖNEN RAIMO
19.11.2012 23:50
Autossa on, eikä ole vielä paleltunut.
ALAKULJU AULI
20.11.2012 11:39
Muistan kuinka opettajani hupaisasti kertoi tarinan tästä aiheesta.
Kuinka mökille lähdetään ja tv:ee otetaan mukaan ja kuljetetaan kylmässä autontakakontissa. Ja kun mökille päästään on vaimon nähtävä heti Kauniit ja Rohkeat. Tuota iloa ei välttämättä kestä pitkään tai se lyhentää tv:n ikää huomattavasti. Muistelen että hänen mielestä tv:n pitäisi lämmetä ja kuivua pari vuorokautta ennen aukaisemista sisätiloissa.
Tietysti elkot ja muut komponentit ovat kehittyneet mutta mitenhän lie asin laita? Kosteus voi hapettaa. No, rahalla saa uuden.
Käyttäjän lisäys viestiin 20.11.2012 klo 12:13:31
Opettajan neuvot kymmenen vuoden takaa.
SUOMINEN TAUNO
20.11.2012 11:57
Kyllähän vanhat hyvät neuvot ovat varmasti paikallaan :))
Taitaa kuitenkin olla niin, että samaa elektroniikkaa on nykyautoissa pitkin ja poikin. Ainakaan päällisin puolin eivät näytä edes erityisemmin suojatuilta.
Kyllähän varmasti auton elektroniikkakin parempana säilyy, jos sitä lämpimässä tallissa pitäisi, mutta kyllähän niitä ulkonakin pidetään.
HALINEN HARRI
20.11.2012 13:02
Nestekidenäyttöinen hankittiin ennenkuin tuli Suomen markkinoille (Saksasta kenties 80-luvulla) ja unohtui ensimmäiseksi talveksi sinne kylmään. Oli sen jälkeen autossa niin kauan ulkolämpötiloissa kunnes toissa vuonna hankittiin halpa sivulednäyttöinen.
Vanha toimii edelleen vaatien nykyään tietenkin digiboxin. Led-TV ollut koko ajan autossa, ja toimi ainakin pari viikkoa sitten.
En ole odotellut näiden nykyisten kanssa autoon kuivempaa ilmaa. Vanhat putkikoneet vaativat kyllä vähemmän kosteutta, nytkin mökillä sellainen ettei toimi ennenkuin sisällä on lämpötila yli +10 astetta.
Liekö jännitteillä asiaan joku vaikutus eli 220 oli herkempi kosteudelle?
RIIHELÄ ESA
20.11.2012 17:15
"Taitaa kuitenkin olla niin, että samaa elektroniikkaa on nykyautoissa pitkin ja poikin."
Elektroniikkalaitteet kasataan elektroniikkakomponenteista, ja niille aina määritellään erikseen säilytys- ja käyttölämpötilat. Säilytys lähtee yleensä jostain -25...-40 asteesta, joten säilyttäminen kylmässä ei laitteita riko.
Erot tulevat niistä käyttölämpötiloista. On selvää, että laajan lämpötila-alueen komponentit ova kalliimpia, kuin suppean alueen. Siitä syystä komponentit valitaan käyttöpaikan mukaan, eli kotikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa alaraja voi olla nollan luokkaa, kun taas autokäyttö vaatii alarajan pitkälle pakkasen puolelle. Sotilas- ja avaruuslaitteissa sitten mennään ties miten alas, mutta niiden ei tarvitsekaan olla halpoja.
Alaraja ei välttämättä tarkoita rikkoontumista, valmistaja vain ei enää takaa speksien täyttymistä kylmemmässä. Laite siis ei välttämättä toimi, mutta alkaa taas toimia lämmettyään. Komponentti saattaa myös mennä rikki ihan mekaanisesti, koska eri materiaalien lämpölaajeneminen on erilaista. Suurin riski on silloin, kun kylmään laitteeseen laitetaan virrat päälle. Sitä pitää välttää kotikäyttöön suunnitelluilla laitteilla.
Sisäkäyttöön suunnitellut laitteet eivät siedä kosteuden tiivistymistä, joten laitteen pitää kuivua ennen käyttöä. Autokäyttöön tarkoitettu laite taas sietää kaikkea sitä, mitä autoissa normaalisti saattaa esiintyä, myös kosteuden tiivistymistä.
LAURONEN TAPANI
20.11.2012 18:49
Tuo tiivistynyt kosteus on siitä hyvä, ettei se johda kovin hyvin sähköä itsessään, mutta jos piirilevyllä on likaa ja pölyä. se muuttaa tilanteen.
Työpaikallani käytetään ns. DI-vettä ja kerran sellaista suihkusi rikki menneestä letkustä koneen ohjauskaappi täyteen, kun huoltomies tuli aamulla töihin, hän totesi vain tilanteen ja lähti kaffelle, ettei tässä ole kiirettä, alkoi kuivaamaan elektroniikkaa aamukahvin jälkeen :)
Samoin sähköpaimenesta ei ole talvella mitään hyötyä, kun lumi ei myöskään johda sähköä.
Aikanaan tein metsätöitä ja kerran palsta oli 20kv:n linjan vieressä, joka aamu teroitin aina itselleni sahaa käynnistäessä, että älä kaada puuta sähkölinjaan, no yhtenä aamuna jokin meni vikaan ja ensimmäinen puu meni päin linjaa, onneksi oli niin notkea kuusi, että luisti vain lankaa vasten ja ei jäänyt siihen, en ollut kovinkaan huolissani, kun oli lunta ja maa jäässä, ei kutitellut jaloissa :)
LAUKKANEN MAURI
27.11.2012 21:39
Tässäkin asiassa täytyy todeta;ennen oli ennen mutta eletään tätä päivää.
Televisioissa oli ennen vanhaan korkeajännite kuva putkella noin 20 000V /DC ja siinä se ongelma oli.
Mutta tämän päivän littu TV,n korkein jännite taitaa olla noin 150V/DC,mutta niissä on ns,hakkuri virta lähteitä jotka ovat niiden heikoin lenkki ja eivät tykkää kosteudesta.
Mutta laitteissa on varmaan eroja ,piiri levyt voi olla lakattuja se kosteuden takia,koska tuolla isossa maailmassa ne laitteet voi olla ulkona terassien ja vastaavien paikkojen ilona ja ilman kosteudet ovat suuria ,mutta siellä niitä vaan katsellaan.
Pakkanen voi aiheuttaa että laite ei toimii ,elektroniikka siis normaali kulutuselektroniikka ei kestä pakkasta.
Mutta minun mielestä as,autossa/vaunussa tv,n säilyttämisessä ei pitäisi olla mitään haittaa laitteelle.