Vesi

LEHTIMÄKI ERKKI 20.07.2012 17:34

Jos käyttää Micropuria tai Aguafreshiä voisko silloin tankata lähdevettä?

RIIHELÄ ESA 20.07.2012 21:07

Jos vesi on tankkaushetkellä juomakelpoista, nuo kemikaalit ohjeiden mukaisesti annosteltuina pitävät sen juomakelpoisena kuukausia. Jopa juomakelvottomasta vedestä pitäisi tulla juomakelpoista muutamassa tunnissa, mutta sitä voi sitten jokainen kokeilla itse. Tuskin nekään ihan kaikkiin pöpöihin tehoavat, mutta ei lähdevedestä ihan niitä pahimpia normaalisti löydykään.

KARJALAINEN ALPO 20.07.2012 21:14

No ei ymmärrä? Onkos puhtaanpaa kun lähdevesi?

LAUKKANEN MAURI 20.07.2012 21:23

Hyvä kysymys;samaa olen miettinyt itsekin jos laitaa tankiin lähdevettä,siinäkin on humusta tai vastaavaa joka alkaa elää ,mitä ei ns,kloorattu kemialliseti puhdistettu vesjohtovesi tee se säilyy tankissa eikä muuta makua tai tee kasvustoja..

Eli saako ne kemikaalit sen muutoksen aikaan ,että vesi siis lähde tai vaikka ilman kemikaaleja puhdistettu vesi säilyy samalla tavalla kuin se hanavesi?.

RIIHELÄ ESA 20.07.2012 22:02

"Eli saako ne kemikaalit sen muutoksen aikaan ,että vesi siis lähde tai vaikka ilman kemikaaleja puhdistettu vesi säilyy samalla tavalla kuin se hanavesi?"

Kemikaaleilla ne sen raakaveden vesilaitoksellakin desinfioivat juotavaksi hanavedeksi. Tosin paljon halvemmilla kemikaaleilla, kuin nuo hopeayhdisteet.

LEHTONEN TIMO 21.07.2012 08:32

Laittakaa lähdevettä tankkiin, mikäli tahdotte siivoustyötä tankkia puhdistaessa. Aina tankkiin on laitettava "tapettua" vettä, ei koskaan elävää. Lähdevesi on kohtalaisen puhdasta. Tiedän tapauksen jossa otettiin vesinäyte lähdevedestä, partiolaisten leiriä varten. Tulos oli ei juomakelpoista.

HAAPANEN TIMO 21.07.2012 09:41

Kukin tyylillään, mutten ymmärrä miksi sitä tankkivettä pitää juoda. Meillä ovikoteloissa 1,5 litran pullot ajonaikaiseen tarpeeseen ja kaksi 2,5 l kannua takana. Näitä sitten täytellään kaupan tai hanavedellä riippuen siitä missä ollaan.

@timppa

KOISTINEN TOIVO 21.07.2012 10:23

Meillä on kolomattakymmentä vuotta ollut osuuskunta, ja vesi tulee kahden järven välissä olevasta lähteestä. Sitä ollaan käytetty tankissa, No problem sano ruottalainen. Joka kerta kun tullaan reissusta tyhjennän tankin, ja luutuan ja tuuletan kuivaksi, siis minä kun mulla on pitempi käsi, vaikka sais olla kyllä 3-4 niveltä lisää. Minkä pirun takia neon tehty niin vaikeaksi putsata, vissiin joku insinööri keksiny. Minä juon aina sitä vettä. Poikassa juotiin mettäsä mistä sattu, kai se tuo minun maha on vanhankansan sorttia, ettei siihen tehoa kun lyijyluoti. Arvelee Toivopoika

RIIHELÄ ESA 21.07.2012 13:53

"Aina tankkiin on laitettava "tapettua" vettä, ei koskaan elävää."

Noiden kemikaalien idea on juuri siinä, että niillä ne vedessä mahdollisesti olevat mikrobit tapetaan. Ihan sitä samaa tekee vesilaitos tai pulloveden pullottamo omilla kemikaaleillaan, luonnonvettä nekin käyttävät. Kaupallinen vesi myös puhdistetaan mekaanisesti ja sille tehdään muutakin mahdollisen maun ja hajun eliminoimiseksi sekä putkiston suojaamiseksi, koska sitä samaa vettä on putkistossa jatkuvasti. Kulkuvälineisiin luonnonvettä tankataan vain tilapäisesti, kun muuta ei ole saatavilla. Ja silloinkin sellaista vettä, joka tankkaushetkellä on juomakelpoista.

Varminta tietysti on aina käyttää hanavettä, koska sen laatua tarkkaillaan. Ei sekään silti sellaisenaan kauaa säily lämpimässä.

RIIHELÄ ESA 21.07.2012 14:08

"Kukin tyylillään, mutten ymmärrä miksi sitä tankkivettä pitää juoda."

Eivät kaikki Suomessakaan juo hanavettä, vaan juomavesi tulee aina pullosta. Kukin tyylillään.

Joi tai ei, tankkivesi on syytä pitää juomakelpoisena, jotta sillä voi huuhdella vihanneksia ja pestä hampaita. Sitä ei käytännössä voi pitää vain vähän juomakelvottomana, koska eliöt lisääntyvät lämpimässä nopeasti ja pian siitä tulisi selvästi juomakelvotonta.

Nuo alussa mainitut kemikaalit ovat kyllä hyviä. Olen käyttänyt niitä jatkuvasti myös hanaveden kanssa. Veneeseen on joskus ollut pakko tankata (pohja)kaivovettä, mutta ei ole sekään mennyt juomakelvottomaksi. Ei se vesilaitoksenkaan raakavesi aina kovin kummoista ole ja silti se käsittelyn jälkeen kelpaa juotavaksi.

AHJOS TIMO 21.07.2012 15:14

Esa Riihelä kirjoitti: "Joi tai ei, tankkivesi on syytä pitää juomakelpoisena, jotta sillä voi huuhdella vihanneksia ja pestä hampaita. Sitä ei käytännössä voi pitää vain vähän juomakelvottomana, koska eliöt lisääntyvät lämpimässä nopeasti ja pian siitä tulisi selvästi juomakelvotonta. "

Pienehkön määrän vettä voi tietysti myös keittää vedenkeittimellä, jolloin siitä ainakin bakteerit kuolee. Ainakin teen ja murukahvin juojilla vedenkeitin lienee vakiovaruste.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 21.07.2012 17:44

Meillä ei ole ollut vielä TÄHÄN MENNESSÄ ongelmia juomaveden kanssa, vaikka vesi on ollut säiliössä läpi kesän. Vettä lisätään tarpeen mukaan vain vesijohtoverkostosta ja käytetään Micropuria. Noin menetellen on pärjätty ilman minkään laisia mahavaivoja 22vuotta. Ennen sitä oli vain 10 litran kannut joita täytettiin ja tyhjennettin tarpeen mukaan, nykyään on n.100 litran säiliö.

HAAPANEN TIMO 22.07.2012 13:31

Entä ulkomailla, paikassa jossa kukaan ei juo hanavettä ja siellä tankaat. Eikös se ole siltä reissulta valmis se tankki. Pesu ja kuivaus tarvitaan.

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 22.07.2012 14:34

Ulkomailla olen tarvittaessa ostanut pullovettä tankkiin, tai hanasta jossa mainitaan sen olevan juomavetta "drinking water" tai "potable water" ja taas micropuria joukkoon. Joskus on jätetty pullo pöytäkäyttöön ja vessa huuhdottu erillisellä kaatovedellä.

RIIHELÄ ESA 22.07.2012 18:58

Juomakelvotonta vettä ei pidä tankata. Siis sellaista, jota paikallisetkaan asukkaat eivät juo.

Kun ei tiedä mitä siinä vedessä on, ei tiedä ihan varmasti pystyvätkö micropurit ja vastaavat niitä puhdistamaan. Eikä siinä sitten riitä pelkän tankin pesu, myös letkut, pumput ja koko systeemi pitää desinfioida. Vesilaitokset käyttävät saastuneen verkoston desinfiointiin klooria, jota kaikki vaunujen putkiston osat eivät ehkä siedä. Lisäksi pitäisi pystyä tutkimaan milloin vesi on taas puhdasta, joka sekään ei kotikonsteilla helposti onnistu.

HAAPANEN TIMO 22.07.2012 21:11

Sitten ollaan ilman vettä vai?? Lähes joka kesä olen ollut sellaisella paikalla jossa vaihtoehto on olla ilman vettä tai tankata sellaista jota paikalliset eivät juo. Tälläisillä paikoilla myydään kaupoissa vettä isoissa kannuissa ja edullisesti.

Tälläkin hetkellä tankki on juomakelvottoman veden jäljiltä, tankkauspaikka Puolan Swinoujscien kämppäri. Mun vahva näkemys on ettei auton vesitankkia ole lainkaan tarkoitettu juomaveden säilytykseen. Pesuvettä se on.

@timppa

RIIHELÄ ESA 23.07.2012 09:55

"Mun vahva näkemys on "

Jokaisella varmaan onkin enemmän tai vähemmän vahva näkemys asiasta ja jokainen kyllä pystyy valitsemaan parhaan ratkaisun omalta osaltaan. Se vaihtelee, koska näkemyksen lisäksi merkittävää on myös se, paljonko vuotuisesta matkailusta osuu hyvän ja paljonko huonon veden alueille. Tuo vaihtelee matkailijoilla laidasta laitaan. Kun veden ottaminen hanasta on pulloleikkejä kätevämpää, määrää tuo pitkälti sen, mitä vettä sieltä olisi järkevintä tulla. Ja jos haluaa käyttää omaa suihkua, se tietysti rajaa valinnan mahdollisuuksia.

Veneissä on yleisesti kaksi järjestelmää, joissa toisesta tulee kylmä ja kuuma tankkivesi ja toisesta kylmänä sitä vettä, jossa vene kelluu. Vastaavasti voisi matkailuautoissa/vaunuissakin olla kaksi tankkia. Isommassa olisi pesuvesi ja sitä saisi kylmänä ja kuumana. Ruokavettä varten olisi keittiön altaassa erillinen hana, josta sitä saisi vain kylmänä. Ruokaveden täyttö voisi olla sellainen, että sinne on helppo kaataa pullosta eikä muutenkaan mene helposti sekaisin sen toisen aukon kanssa. En tiedä onko tarjolla, ei ole silmiin kyllä osunut.

AHJOS TIMO 23.07.2012 15:22

Esa Riihelä kirjoitti: " Ruokavettä varten olisi keittiön altaassa erillinen hana, josta sitä saisi vain kylmänä. Ruokaveden täyttö voisi olla sellainen, että sinne on helppo kaataa pullosta eikä muutenkaan mene helposti sekaisin sen toisen aukon kanssa."

Olisiko tuossa jokin etu verrattuna siihen, että ruokavesi käytetään suoraan pullosta tai kannettavasta säiliöstä?

RIIHELÄ ESA 23.07.2012 16:57

"Olisiko tuossa jokin etu verrattuna siihen, että ruokavesi käytetään suoraan pullosta tai kannettavasta säiliöstä?"

En tiedä. Jostain syystä ihmiset kuitenkin asentelevat niitä hanoja koteihinsakin, vaikka pulloista tai säiliöistä voisi sielläkin kaataa. Ehkä on vain hetken muotioikku ja jonain päivänä palaamme entisaikojen vesiastioihin? Paremmissa keittiöissä tietysti nimekkään suunnittelijan design-vesiastioihin.

Miksi matkailuautoihin ylipäätänsä asennetaan kalliita hanoja ja pumppuja? Irrallinen muovisäiliö olisi paljon halvempi ja toimintavarmempi. Suihkun voisi ottaa kastelukannun tapaisella astialla, joka narusta vetämällä kallistuu valuttamaan vettä.

AHJOS TIMO 24.07.2012 20:24

Jos asiaa katsoo juomaveden puhtauden kannalta, niin kiinteät tankit, putket ja hanat ovat bakteerien pesimispaikkoja. Vesijohtoverkon kraanasta vettä pitäisi juoksuttaa ennen sen juomista eikä kraanasta tulevaa lämmintä vettä saisi juoda ollenkaan. Jos juomaveden joutuu kantamaan autoon, niin parasta olisi käyttää se suoraan siitä pullosta tai säiliöstä, missä se on kannettu.

HAARAKANGAS ALLAN 25.07.2012 08:21

"Irrallinen muovisäiliö olisi paljon halvempi ja toimintavarmenpi." Kirjoitti Esa ja on penteleen oikeassa. Meillä oli aikoinaan LMC -vaunu jossa oli kiinteä vesisäiliö. Nykyisessä suomalaisvalmisteisessa vaunussa on pari 18 litran irtokanisteria, jotka ensivaikutelmana vaikuttivat "vanhanaikaiselta" ja hankalalta ratkaisulta.

Todellinen käytettävyys on tullut esille vuosien käytössä hyvin erilaisissa olosuhteissa. Myös talvikäyttö huomioiden.

Kanisterisäiliöiden täyttö ja puhtaanapito on yksinkertaisen selkeää ja ongelmatonta. Mukaanlukien sähköisen vesipumpun puhdistus ja vaihto tarvittaessa. Kiinteää vesisäiliötä ei yksinkertaisesti kaivata.

Allu vaari

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 10:12

Tykkänään toista asiaa vesisäiliöön liittyen. Esim. maanantaina iltasella kun täytin tankin tiistaista reissua varten kondensoitui tankin ympärille niin paljon vettä että sitä valui istumalaatikon alta käytävälle tiistaiaamuna. Talon letkusta tulee alle kymmenasteista vettä. Onko ongelma tuttu ja miten ratkaistu.

Meinasin nyt kokeilla täyttää tankki ja jättää istumalaatikko sekä tankin iso korkki auki päiväksi tuuletuksen vuoksi. @timppa

ESKOLA PENTTI 25.07.2012 18:08

Tuttu on Timpan ongelma! Vesijohtovesi on usein niin kylmää, että ulkoinen kosteus tiivistyy säiliön ulkopintaan. Olen tulkinnut sen niin, että ulkoilman suhteellisen kosteuden ollessa korkea, tilanne on pahempi? Hyvä tuuletus lienee se ainoa ratkaisu.

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 18:40

Tuota vallitsevaa ilmankosteutta en tullut ajatelleeksi, nyt sitä lajia riittää.

@timppa

RIIHELÄ ESA 25.07.2012 18:52

Tuulettaminen itse asiassa vain lisää tiivistyvän veden määrää. Mutta se myös poistaa sen veden eikä jätä sitä sinne muhimaan, joten jos tiivistymistä on tapahtunut, pitää tuulettaa kuivaksi.

Jos se tila on umpinainen, ilmasta voi tiivistyä vettä korkeintaan sen verran, mitä se ilmamäärä sitä sisältää. Kuutiometrissä voi olla muutama ruokalusikallinen normaalisti. Edes kaikki vesi ei tiivisty, koska veden tiivistyminen samalla vähentää suhteellista kosteutta. Tuulettamalla tiivistyminen taas loppuu vasta, kun tankin pinta on lämmennyt riittävästi. Ilmasta ei se kosteus silloin vähene eikä lopu.

Umpinaisen tilan ilmankosteutta voi vähentää kosteudenimijöillä. Jos se tila ei tuuletu, ei se kosteudenimijän säiliökään tule täyteen, joten ei sitä tarvitse jatkuvasti valvoa. Sama periaate, kuin pakkauksissa: laite suljetaan ilmatiiviiseen muovipussiin ja sisälle laitetaan pieni pussi koskeudenimijää, joka poistaa ilmassa olleen veden. Näin ei laitteen pinnalle tiivisty vettä, vaikka sitä siirrellään kylmästä kuumaan paikkaan.

HAAPANEN TIMO 25.07.2012 19:23

No, kävin katsomassa aamulla täyttämäni tankin kylkiä, aivan märät ja varmaan huomisaamuun mennessä taas tulee pieni vesinoro pöydän alle kun auto vähän taakse vinossa. Kuivuuhan se, mutta tulee istumalaatikon vanerien alareunaan rumia jälkiä.

@timppa

RIIHELÄ ESA 25.07.2012 19:43

Joskus aikoinaan kävin veneessä epätoivoista taistelua sisään tulevan sadeveden kanssa. Jostain se pääsi pinnan läpi ja levisi eri suuntiin ja tuli sitten tietysti ulos jostain patjojen pohjia kastelemaan. Aikani tukin silikoonilla paikkoja, joista vesi olisi saattanut tulla kannen sisäpuolelle, mutta lopulta piti tunnustaa tappio.

Taistelu hävittiin, mutta sodan voi silti voittaa: annoin veden tulla sisään, mutta reikiä porailemalla ja muilla vähäisillä muutoksilla johdatin sen pilssiin mitään kastelematta. Sieltä pumppu heitti sen aikanaan iloisesti mereen, eihän sitä paljoa tullut. Patjat vaan eivät tykkää lusikallisestakaan.

Jos ei kondensoitumista pysty estämään, ehkä autossakin veden voisi johdatella siististi ulos mitään kastelematta? Jos tankki on irrallinen, ehkä sen alle saa jotain keräämään veden ja sitten pienellä letkulla sinne minne kuuluukin? Auton alla on onneksi ilmaa, veneessä taas reiän poraaminen pohjaan vain pahentaa tilannetta.

KOISTINEN TOIVO 25.07.2012 22:18

Niin seon jännä ilmiö tuo kondensio. Tämä asia ei nyt kuulu oikeen tähän letkaan. Mutta sotaväessä oli juomapullot semmoista alumiinia, ja kangas päällä. Oli silloin kuuma kesä, ja aina janotti, mutta vesi oli aina lämmintä siinä pullossa. No yks kapiainen neuvo meitä, kastelkaa se pullon päällä oleva kangas hyvin märäksi, saatatte oppia jotain. No sillon huomattiin että se juoma siinä pullossa pysy kylymänä kun kangas kuivui. Jos jotenki sais säiliön tuulettuvaan paikkaan. No joo Jääkaapissakinhan kuuma tekee jotenki kylmää. Toivopoika

JYLHÄ HANNU 26.07.2012 08:18

Säiliön pinnan kostumisen voi estää eristämällä säiliön esim liimaamalla vaikka solukumin säiliön pintaan. Se pitää tosin tehdä joka puolelle ja jos säiliö on ruuvattu kiinni lattiaan kuten minulla on siinä vähän isompi homma. Jos on irtosäiliöt, lienee helpointa laittaa kaukalo alle.

KUJANPÄÄ MARKKU 26.07.2012 13:18

Näyttäis olevan varsinaista harrastamista toi vesitankin kanssa pelaaminen. Mulla ei tuota ongelmaa ole. Kahvi, ruoka ja hammasvesi kaupan pulloista. Veskinhuuhteluvesi tankista.

Minkähän harrastuksen ottais vesipulaamisen tilalle.

JYLHÄ HANNU 26.07.2012 13:56

Pullostahan sitä minäkin. Yleensä jopa pullon suusta, joskus tölkistä ;)

HooJii

LAHTI ANTTI 26.07.2012 14:08

Ei ole mitään pulaamista veden kanssa. Vaunun tankista otetaan kaikki vesi, niin kahvi- , ruoka- kuin muuhun tarpeeseenkin. Siitä vain pidän huolen, etten täytä sitä täyteen (40l.) Silloin vaihtuvuus on riittävä. Vatsavaivoja ei ole lähes 40v. aikana tullut, vaikka samalla tavalla olemme toimineet joka vaunun suhteen.

Myöskään mitään lisäaineita ei tankkiin lisätä. Kun vaunua ei käytetä, tankki tyhjennetään ja jätetään manusluukku auki tuulettumisen takia. Ja tankki ei hikoile pinnaltaan.

KOISTINEN TOIVO 26.07.2012 16:07

Larsseenia, sehän on semmoinen ihme aine joka sopii kaikkeen tesihviointiin. jo huuhtelisi vattan sillä iltasella ennen nukkumanmenoa. Vaimolle pullovesi. Sanoisi päällikölle, että en minä muuten mutta kun on joitaki päiviä ollut tuo vesi tankissa, niin kaiken varalta. Joo pittää kysästä kaupasta larsseenia kun en ole ennen maistanu. Toivopoika

HÄMÄLÄINEN MARKKU 26.07.2012 17:11

Tuo yksi yhteinen tankki vessalle ja juomavedelle on aivan sieltä..., sen voittaa vain yhteinen harmaa ja ruskeavesisäiliö. Jos vessan vedet olisivat erillissäiliössä kuten meidän edellisessä autossa voisi sinne pistää hieman huonompaakin vettä, ei tosin järvivettä, siitä kun tuli kahdessa viikossa samanlaista kuin sammakonkutu. Tankkasin Etuniemessä järvivettä ja kun se vesi jäi säiliöön pariksi viikoksi, joutui sen kaivamaan tikun avulla ulos.

Olen harkinnut ertillisen säiliön asentamista vessaa varten, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi.

LAHTI ANTTI 26.07.2012 17:17

Kyllä mulla vaunussa on oma huuhtelusäiliö vessaa varten, Thetford C2. Ei mene vedet sekaisin missään vaiheessa. Ja tyhmintä on käyttää järvi- tai kaivovettä missään säiliössä. Melkoisella varmuudella on odotettavissa säiliön limottuminen.

Kunnallinen vesijohtovesi jossa on klooria mukana.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.