- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- TV antenni
TV antenni
uuden vaunun varustelu käynnistyy piakkoin kunhan vaunu saadaan pihaan.
Mulla on kokemuksia sekä haravamallista että elektroonisista. Harava oli hyvä ennen digitv tä- nyt pitäis aika tarkaan tietää antennin suunta ennen kanavahakua.
Siksi mieleen tullut et pitäsikö kokeilla elektroonista. Aikaisempi kokemus ei kyllä täysin houkuttele- se muuntajaboksi oli niin herkkää kamaa et piti muutaman vuoden aikana uusia. Toisesta mallista antennin sisäkalut irtos.
Mutta millaisia kokemuksia on Triaxin ufosta? Haravaksi kilpailee Gebon tuote.
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/14871/dbkqg/Gebo-Digital-8-UHF-VHF-ulkoantenni
Edellisessä ja nykyisessä Triaxin Ufot. Pelkkää hyvää sanottavana. Ei takerru niin laajalta alueelta puiden oksiin ja kestää paremmin kolhuja kuin harava. Usein ei tarvitse edes ylös nostaa tai suunnata. Lähellä asemaa saattaa joutua kääntämään (ehkä liian voimakas signaali). Edellinen oli tarkoitettu venekäyttöön, vaikutti jotenkin tukevammalta. Se tai olla parikymppiä kallimpi.
Kun siirryttiin digiaikaan, niin mökillä Sääksmäellä eli Hämeessä yritin saada kuvan telkkaan kolmella erilaisella harava-antennilla. Kuljettelin niitä kuuden metrin tangossa paikasta toiseen. Ei mitään! Sitten citimarketista hankin liitteen mukaisen antennin kokeeksi (n.50€). Mökillä ripustin sen sisällä verhotankoon ja kaikki kanavat löytyivät heti! Hankin samanlaisen myös asuntoautooni ja se on pelittänyt tosi hyvin paitsi Suomessa niin viime syksyn reissulla kahdeksassa Länsi-Euroopan maassa! Yleensä sitä ei tarvitse edes nostaa ylös. Suosittelen!
Mistä Cittarista ostit tuon antennin... tappelimme taas viime kesän tämän tv-jutun kanssa, kun aina oli epävarmaa näkyikö vai ei. oli sitten kyse etelästä tai pohjoisesta kotimassa.....ostimme vielä uuden telkunkin, kun luulimme välillä, että vika on laitteessa...mutta tuo antenni jos toimii, niin se raha kannattaa uhrata......sattaapi toimia mökilläkin sitten.....13 km lähettimestä...
kirjoitti vaimo
Saatavana ainakin tuolta http://www.verkkokauppa.com/fi/product/12436/ggcc https://www.konebox.fi/tuote/110208/dp http://www.hirvox.fi/epages/hirvox.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/hirvox/Products/sv9350 http://kauppa.motonet.fi/motonet/tuotteet/476473/0
Kannattaa hankkia! Varsinkin kun kukaan ei voi sanoa pelittääkö antenni tietyllä alueella, niin on mahdollista kokeilun jälkeen palauttaa ja saada rahansa takaisin! Näin ainakin Jyväskylän Seppälän CityMarketissa. Allekirjoittanut ainakin on tyytyväinen. K.o.antenni ei esim. mökkitiellä tartu oksiin ja vaikka se tuulessa käntyilee kuin tuuliviiri niin sekään ei haittaa vastaanottoa!
Nuo linkit ei ainakaan oleet oikeita jotain kopioita jotka ei välttämättä toimi.Ainoa toimiva on traix ufo joka toimii.Varo halpija kopioita
Käyttäjän lisäys viestiin 2.3.2012 klo 18:47:23 Muista hankkia myos virtalähde/vahvistin ei yleensä kuulu anteenin mukana
Viiden vuoden aikana olen selvitellyt itselleni antennien salaa kun on kysymsessä elektroniantenni. Pitkään olin sitä mieltä että harava-antenni on se oikea. Kuopiosta ostimme uuden asuntoauto, siihen laitettiin Ufo antenni ja Finluxin televisio. Auto oli meillä vajaa vuoden, sinä aikana ei TV toiminut kunnolla, mikäli oli kauempana lähettimestä. Sängyn päätyyn laiton 2-vuotta vanhan grundig TV:n. Nyt oli autossa 2 telkkaria. Kun finlux ei löytänyt asemia, niin laitoin Grundigin päälle tämä löysi heti kaikki asemat. Näin kävi joka kerta. Vaihdoin myös Finluxin mutta ei parannusta asiaan. Tästä totesin että Grundigin vastaanottoherkkyys on huomattavasti parempi. Nykyiseen autooni laitoin taas uudistetun Ufon ja uuden Grundig television. Aina on kuva näkynyt erinomaisest, oltiinpa etelässä, pohjoisessa, tai Euroopassa.
Mä olen joskus ehdottanut liitolle, että tekisivät testin erilaisista antenneista paikassa jossa tunnetusti on huono saada kuvaa. Sellaisia on mm. Telaranta ja Mylly-Mäkelä Padasjoella. Voisi myös samalla testata eri merkkisiä telkkuja, niitä varmasti löytyy lainaksi jäsenistöltä paikan lähettyviltä. Kunhan testistä vain ajoissa tiedottettaisiin.
Joku vaunu samassa paikassa antennia vaihtaen olisi sopiva testikohde. Eikä pitäisi tuottaa kovin suuria kustannuksia. Vaivaa toki hieman antennien vaihdon takia. Vaan ei ole kannatusta ajatus saanut.
Hei vaan teille kaikile!
Olen ns, "ulkona" näistä antenni,-ja tv systeemeistä. Ajattelin asuntovaunuun nykyaikaista tv:tä. Sellaista litteää taulutelevisiota jonka voi kiinnittää kannattimilla seinään. Lisäksi antenni joka soveltuu kyseiseen televisioon.
Toimisivat verkkovirralla, akulla ja mahdollisesti aurinkopaneelilla. Aurinkopaneeli ei varmaan riitä antamaan virtaa, ellei sen koko ole "hehtaari luokkaa?"
Olisiko jollakin teillä vinkkejä, kokemuksia tai ajatuksia tällaiseen ajaukseen?
Taitaapi nykyisin kaikki TV olla littuja. Telkun valinnassa on tärkeintä led taustavalo sekä täytyy löytyä myös mpeg 4 pakkauksen purku. Nykyisin Suomessa on käytössä 2 muoto. Muualla euroopassa on 4 muoto käytössä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Antennina on hyvä Ufo Triax. Näiden vehkeitten yhteinen virrankulutus on niin pieni ettei ole merkitystä Näiden sähköt otetaan kulkimen 12v järjestelmästä. Tällöin ei ole väliä onko kuljin 240 v verkossa kiinni vai aurinkopaneelissa, tai jossakin muussa. Sopivia aurinkopaneeleja löytyy eikä ole mitään hehtaarikokoa. Aurinkopanelin kannattaa hankkia alan liikkeestä, niin osaavat mitoittaa oikein. Hyvän kokemuksen omaava liike on Salossa nimeltään Areva Service Oy. Nyt minua varmaan syytetään mainonnasta, mutta antaa tulla vaan. Itse asun kaukana liikkeestä. Mutta minkä sille voin että tahdon kertoa hyvästä. Huonosta en kerro vaikka tietoa olisi tietoa.
Ja em. tiedon lisäksi on hyvä huomioida, että läheskään kaikki telkut ei toimi suoraan 12V:lla. Ovat 230V jännitteellä toimivia. Silloin ei auta aurinkopaneeli ei isotkaan akut, paitsi että on intikka välissä.
"Pitkään olin sitä mieltä että harava-antenni on se oikea."
Kyllä se onkin, jos pelkästä antennista puhutaan.
Jos TV-kuva en näy, on signaali joko liian heikko tai sitten läheisistä rakennuksista, kallioseinämistä ym. tulee häiritseviä heijastuksia. Analogiatelkussa heikko signaali näkyi lumisateena ja heijastukset haamukuvina eli oli ikäänkuin monta kuvaa rinnakkain. Molemmat sotkevat digilähetysten bitit, jos ovat riittävän voimakkaita. Digikuvasta ei näe aiheuttajaa, mutta jos laitteessa on mittari signaalin voimakkuudelle ja laadulle (bittivirheille), siitä voi päätellä jotain. Jos signaali on voimakas, mutta laatu heikko, on todennäköisesti kyse heijastuksista.
Heikkoa signaalia voidaan parantaa antennivahvistimella, joka aktiiviantenneissa on sisäänrakennettuna. Se tietysti tarvitsee käyttöjännitteen joko televisiosta/digiboksista tai sitten erillisellä virtalähteellä. Varsinkin venekäyttöön tehtyjen antennien virtalähde toimii 12 voltin akkujännitteellä, joka on hyvä silloin, kun telkkarikin toimii akulla. Jos signaali on kovin heikko verrattuna taustakohinaan, ei vahvistinkaan enää auta ja peli on menetetty. Harava-antenniin pitää laittaa erillinen vahvistin. Niiden virtalähteet toimivat useimmiten verkkovirralla.
Heijastuksissa auttaa vain suuntaava antenni eli käytännössä harava. Sitä kääntelemällä sitten voi löytää kohdan, jossa heijastukset ovat pienimmillään. Silloin signaalin laatu on paras, mutta signaalin voimakkuus ei välttämättä ole korkeimmillaan. Pienemmät aktiiviantennitkin suuntaavat jonkin verran, mutta usein ne pyritään tekemään suuntaamattomiksi. Voi niitäkin kokeilla kääntää, jos ollaan ihan näkyvyyden rajoilla.
Jos antennivahvistimella varustetulla harava-antennilla ei saa kuvaa näkyviin, ei sitten saa millään muullakaan antennilla.
Vaunussa mulla on harava-antenni katolla ja yleensä sillä on saanut kuvan tulemaan. Joitakin harvoja paikkoja on, joissa kuvan löytyminen on hankalaa. Sitä varten mukana on erillinen vahvistin, jota toki harvoin olen joutunut käyttämään. Mutta ei tuo paljon matkalla ole painanutkaan.
Mutta eikös nyt kun vaunun ostaa siinä ole antenni vakiona. Itse olen tottunut jotta on.on antenni,antennivahvistin. 3 antennipaikkaa sisällä 1 ulkona. Samoin cd-radiot ja siihen antennit+ kaiuttimet. Eikös näin ole muilla? Mitä nyt käynyt muutamia muitakin katsomassa ,niissäkin ollut. Itsellä Polar (samoin oli Soliferissa)
Kaikilla ei ole uudehkoa vaunua ja kaikissa uusissakaan niitä ei ole. Tietenkin paremmin varustelluissa, merkkejä nyt mainitsematta. :-))
Hei!
triax ufo käytössä ja ei ole moitteen sanaa. kanavat löytyy heleposti ja ei ole suuntaus ongelmia.
"Kaikilla ei ole uudehkoa vaunua ja kaikissa uusissakaan niitä ei ole."
Kaikki eivät myöskään tarvitse TV-antennia.
Minulla ei ole antennia eikä TV:tä. Jos matkalla alkaa tuntua niin tylsältä, että tekee mieli katsoa telkkaria, lähden kotiin. Siellä yleensä keksii parempaakin tekemistä ja on tilaakin enemmän.
Ulkomailla liikkuvilla taas on yleensä satelliittilautanen, jos ei satu osaamaan paikallista kieltä sujuvasti.
Antennin hyvyydellä on merkitystä vain vaikeissa olosuhteissa. Yleensä riittää melkein mikä tahansa toimiva laite.
Mielestäni on ihan kiva juttu kun matkustelee niin olla tv:stä ja radiostakin riippumaton saa olla vapaa hyvää riippumattomia matkoja kaikille.terv.masa
En itskään ole tv:n orja. Jokainen saa katsoa tai olla katsomatta. Mutta edellinen vastaukseni perustui ketjun aloitukseen. Koskien uuden vaunun antennin hankintaa. Siitähän täällä keskusteltiin eikä tv:n katselun tarpeellisuudesta. Korjatkaa mikäli olen väärässä.
Kiitoksia keskustelusta
taitaa ratkaisu tulla fiiliksen pohjalta kun lähtee kauppaan hakeen tarvikkeita.Meille tulee Dethleffs missä vain antennimasto. Ihan mielellään varustelen itse, saan just niin hyvän kun haluan ja saan keväälle mielenkiintoista puuhattavaa. Ostaisin autonkin mielellään ilman radiota jos nykyään saisi.
Ensimmäiset vaunukesät mekin olimme ilman tv:tä reisut. Varmaan osa syy siihen että jäi makeat muistot- uutuuden viehätyksen lisäksi. Nykyään kyl ihan liikaa jatkuu elo vaunussa kuin arki- TVn ja internetin ryydittämänä.
Vaunussa on tavallinen harava-antenni ja vastaanottimena Dual, joka toimii myös 12 V:n jännitteellä. TV:ssä on vain tämä kotimainen pakkauksen purku ja esim. Norjassa ei kanavia löydy vaikka kotimaassa ja Ruotsissa on pärjätty hyvin.
Saako sitä mpeg 4 pakkauksen purkua minkäänlaisena lisälaitteena vai onko ainoa mahdollisuus vaihtaa vastaanotin?
Kyllä minusta matkaillessa on kiva vilkaista ko. maan tv-tarjontaa. Se kertoo paljon maan arkikulttuurista, uutisoinnista jne. Kielitaidotonkin pystyy hyödyntämään ainakin sääennusteet. Eikä sinä silloin ole kysymys mistään tv-riippuvuudesta.
"Saako sitä mpeg 4 pakkauksen purkua minkäänlaisena lisälaitteena vai onko ainoa mahdollisuus vaihtaa vastaanotin?"
Joko telkkarin vaihto tai sitten halvin erillinen digiboksi, joka tukee tuota standardia.
Kiitos tiedosta. Sitähän ne kauppiaat Norjassakin tarjosi.
Partcosta saa n. 10€:n antennivahvistimen, joka toimii suoraan TV:n antenniliittimen 5V:n jännitteellä. pitää vain laittaa valikosta päälle. Vahvistaa vain 10db, mutta silläkin näkyy. Tämä kun laittaa lisäksi aktiiviantennille, pitää vain tarkistaa että tykkääkö aktiiviantenni tuosta 5V:n jännitteestä, kun tämä Partcon vahvistin päästää läpi. Nuita vahvistimia voi laittaa useamman peräkkäin, jolloin vahvistus lisääntyy.
Antenneista keskulteltaessa on muistettava kaksi asiaa. Passiivi ei tarvitse jännitesyöttöä Aktiivi tarvitsee jännitesyötön
"Ulkomailla liikkuvilla taas on yleensä satelliittilautanen, jos ei satu osaamaan paikallista kieltä sujuvasti."
Totta. herätti selvästikkin (automaatti)lautasten kyllästämässä ympäristössä hilpeyttä kun nostin ikivanhan ja oksistoissa rutatun haravani ylös ja etsiskelin paikallisia kanavia. Mielestäni osa matkustamiskokemusta on paikallisten tv ja radiolähetysten seuraaminen.
Vinkki, espanhassa ainakin löytyy dubattujen ohjelmien alkuperäiskielikin audiovalikosta ja englantihan on melkein kuin kotimaankieli. Itse tosin sekä espanhassa että portugalissa katselin paikallisia lastenohjelmia. oppii paljon sanoja!
M Arkku
"Aktiivi tarvitsee jännitesyötön"
Joskus noissa näkee kommentin, että toimii myös ilman virtalähdettä. Se saattaa tarkoittaa, ettei tarvitse erillistä virtalähdettä, vaan voi ottaa käyttöjännitteen vastaanottimesta. Ilman virtaa ei toimi ollenkaan. Ja vaikka toimiikin passiivisena ilman virransyöttöä, toimii huonosti, koska se vahvistin silloin toimii pienenä vaimentimena.
Silloin täytyy omistaa tv > minkäasetusvalikosta laitetaan 5v virransyöttö päälle.
Täällä yks jos toinen kehuu Triax Ufoa ja jopa jotain uusinta mallia. En ole oikein pysynyt perässä tuon Ufon kehityksessä. Autossa on Ufo ja vahvistin vuodelta 2004. Toimii aika hyvin, mutta kiinnostaisi tietää, toimiiko tämän päivän Ufot vielä paremmin, vai ovatko sisukset samaa kamaa.
Tietääkö kukaan Oulussa eksperttiliikettä, josta saisi pätevän Ufo-päivityksen (=tiedon laitteen kehittymisestä vuosien varrella) tarvittaessa asennuksineen? Ja miten se veneUfo poikkeaa "tavallisesta" Ufosta
Kun puhuin vene-ufosta niin ostin sen koska silloin muinoin toiset mallit olivat loppu.
Maksoi pari-kolmekymppiä enemmän. Se oli seuraavaa (se yleisempi) selvästi tiiviimpi mutta hyvin tämä yleisempikin toimi.
Viime vuonna vaihdoin autoa ja laitatin siihen samalla ufo -mallisen joka oli näistä kolmesta selvästi heppoisin. En ole katsonut onko Triaxin malli. Kuitenkin sekin on toiminut aivan hyvin.
Asensivat sen siten että nokka "roikkuu" johtuneeko antennista jossa on yläpäässä kartiomainen haravan kiinnike. Täytyy kelien lämmittyä tutkia asentaa se ryhdikkäämpään asentoon, saahan sillä muutaman sentin kokonaiskorkeutta pudotettua.
"Maksoi pari-kolmekymppiä enemmän. Se oli seuraavaa (se yleisempi) selvästi tiiviimpi mutta hyvin tämä yleisempikin toimi. "
Mitenkähän lienee tuon tiiviyden kanssa? Sataa sateessa kulkevan auton katolla tiiviys on kyllä kovemmalla koetuksella, kuin veneen katolla pikku aallonpärskeissä. Suurin ero lienee siinä, että veneessä se vesi on yleensä suolaista, joka vaatii parempaa korroosionkestoa metalliosilta. Lisäksi veneilijöillä ostokset eivät ole niin rahasta kiinni, koviin hintoihin on jo totuttu.
Esa! Oletko tutustunut näihin molempiin?
Vielä: Kun painelin UFoa muinoin niin Marinen kuori tuntui painuvan vähemmän. Lisäksi koaksiaalin sisäänviennin suojaus oli parempi samoin liitossauma lautasessa.
Marine lienee tarkoitettu 12 kk suolaisiin olosuhteisiin ja hiukan toisenlaisiin suolapitoisuuksiin kuin esim. Suomenlahdella.
"Vakiotuotetta" lienee parannettu kun tuo Marine -mallin Suomeen tuonti nähtävästi lopetettu. En tiedä onko Triaxin tehtaanohjelmassa.
Silloin kun hankin laitteen oli Marinen vahvistus 28 db, sen halvemman alle 20 db. Nykyään kai kaikki mallit 28.db.
Rautalanka loppui.
Ei ole kokemusta Triaxin antenneista. Veneessä oli aikanaan Navalin veneantenni, samannäköinen valkoinen pyöreä kuin muillakin valmistajilla. Autossa ei ole TV:tä eikä antennia.
Triaxilla näyttää nykyään olevan vain kaksi mallia, joista toinen kiinnitetään sivusta ja toinen keskeltä. Sähköisesti ei niillä ole eroa.
Käyttäjän lisäys viestiin 6.3.2012 klo 14:22:14 Uusissa malleissa siis ei erotella vene ja autokäyttöä. Sitä edellisissäkään (esite vuodelta 2005) ei näyttänyt olevan muita mekaanisia eroja, kuin tuo sivu/keskikiinntys, mutta venemallien vahvistin suodatti pois laivaradioiden taajuuksia, jotka ovat siellä radio- ja TV-kanavien välissä ja voivat aiheuttaa häiriöitä.
Kommenttini tähän keskusteluun, muutamia mittauksia tehneenä. dB keskustelussa on hyvä muistaa että jako kahteen puolittaa tehon ja alenema on 2.5-3 dB. <=> Kääntäen, kun voimakkuus nousee vastaavasti 2,5-3 dB, teho on tuplaantunut edelliseen tasoon. Vahvistukseksi ufolle annetaan 28 dB joka on antennin ja vahvistimen yhteisvahvistus. Otetaan vaihtoehtona LOG- antenni ja mastovahvistin sekä verkkolaite jonka kustannukset ovat samassa hintaluokassa. LOG- antennilla vahvistus VHF 6-8 dB / UHF 7-8 dB kanavasta riippuen. Hyvälaatuinen VHF-UHF mastovahvistin toimii tarvittaessa teholla VHF 30 dB / UHF36 dB. Päädytään lopputulemaan yhteisvahvistuksena antenni ja mastovahvistin yhteensä VHF 36-38 dB / UHF 43-44 dB taas kanavan taajuudesta riippuen. Tarvittaessa tehonsäädön voi tehdä vahvistimessa erikseen molemmille alueille. Mastovahvistin toimii samanlaisella verkkolaitteella kun ufokin, myös 12 V-järjestelmässä ja kaapeli ja verkkolaite vaimennus ovat yhtenevät. Kuinka monta kertaa voimakkuus tuplataan kun VHF:llä noustaan samaa signaalia käsiteltäessä Ufon tasosta 28 dB tehokkaaman paketin antavalle tasolle 36-38 dB VHF:llä ja UHF:llä tasolta 28 dB tasolle 43-44 dB. Tuplaaminen edelliseen voimakkuuteen verrattuna tapahtuu portailla 31,34, 37, 40, 43 dB. / Vhf:llä tehon tuplaus 3 kertaa ja Uhf:llä 5 kertaa. Suuntaamista joutuu jonkin verran toisinaan tekemään, mutta yleensä hankalimmissakin paikoissa vastaanotto onnistuu. Ja suuntaavuudella voi säätää tasoja/ tehoja ja löytää sen hukassa olevan laadunkin.
Jukka! Selitätkö kahta viimeistä lausettasi. Tarkoitatko suuntaamisella molempia vaihtoehtoja. Tunnetko tulevien HD-lähetysten mahdollisesti korkeammat vastaanoton laatuvaatimukset? Jos tunnet avaa vähän.
Lainaus "Vhf:llä tehon tuplaus 3 kertaa ja Uhf:llä 5 kertaa. Suuntaamista joutuu jonkin verran toisinaan tekemään, mutta yleensä hankalimmissakin paikoissa vastaanotto onnistuu. Ja suuntaavuudella voi säätää tasoja/ tehoja ja löytää sen hukassa olevan laadunkin."
Pieni tehon nosto vastaanotossa mahdollistaa suuntaamista ei pelkästään voimakkaampaan signaaliin vaan myös hieman heikompitehoiseen mutta häiriöitä vähemmän sisältävään laadukkaampaan signaaliin. Antennin kääntäminen saatta auttaa tilanteessa, jolloin naapurikanavan häiriö haittaa katselua. Pienellä käännöllä voi vaimentaa usein häiriötä enemmän kun varsinaista vastaanotettavaa lähetettä. Kiinteissä asennuksissa myös antennityypin vaihtaminen voi auttaa ja tehon riittäessä lähetteessä pysyvissä asennuksissa voi eliminoida häiritseviä lähetteitä tarvittaessa leikkaamalla vaimentimilla niitä. Tuttu ilmiö alueilla lähetinasemien puolivälissä joilla lähetteitä on paljon ja vierekkäisillä kanavilla. Omassa vastaanottopaikassa lähetteet löytyvät 4:stä eri lähetinasemasta jonkinlaisella tasolla kanavien 51-60 välillä kaikilta kanavilta yhtä lukuunottamatta.
Vähän kokemusperäistä pohjaa kommenteille. Kotivastaanottoa, vaunuvastaanottoa ja autoboksilla asennuksilla. Antenniasennuksia vuodesta 2002 sekä antennijärjestelmien koulutuspalveluita, Mittava laitetestaaminen ja viimeisimpänä käyttöohjeita mittalaitteille. Ylläpidossa mm. yksi karavaanareille tehty pientehotoistin. Alueellani 3 päälähetintä, 2 täytelähetintä, joista yhdellä UHF HD lähete päällä. Dna:n Hd lähettimiä alueella on toiminnassa 5 kpl VHF:llä. Itsellä vastaanotto sattuu juuri noiden päälähettimien keskipisteeseen ja kahden HD lähettimen puoliväliin. Siis oivallinen testiympäristö testata lähetteitä ja laitteita näkyvyysalueiden reunoilla. Dna:n VHF HD on testissä kotona lähetinasemasta, jonne matkaa on 60 km. Matkasta puolet on vesistöä joka mahdollistaa vastaanoton oltaessa näkyvyysaluekartan mukaan peittoalueen ulkopuolella. Hyvin toimii Ylen HD:llä jalkapallo juuri nyt, vaikka vastaanottosuunnassa on isoa puustoa enne rantaa. .
UHF:n SD (T) ja HD (T2) lähetteiden etenemisessä ei ole havaittavissa juurikaan eroa. Samoilla antenneilla ja vahvistimilla toimii samanlaisilla tasoilla ja laadulla. VHF lähetteen häiriöherkkyydestä on ollut juttua, mutta sitä kompensoi matalampien taajuuksien parempi eteneminen pitemmällä matkalla. Vahvistimen tehotkin VHF:lle ovat matalammat. Laitteet T2:lle ovat pelanneet vaihtelevasti. Toimivia ja toimimattomia on joukossa ja vaihtoja on katselijoille tullut. Samalla tavalla mottorikelkat ja viritetyt mopot sytytyksillään häiritsevät molempia lähetteitä ollessaan lähellä. Kynnys toimivuuden ja toimmattomuuden osalta on samanlainen. Laatu kun puuttuu syytä tai toisesta kumpikaan ei toimi. Jokunen aika sitten oli tilastoa jossa kertoilivat että 90 % laitteiden toimimattomuudesta johtui puutteellisesta lähetteen vastaanotosta. Perusasennuksista 70 % toimimattomia antenni järjestelmiä, 20 % laiteasetuksiin liittyvistä seikoista, 10 % joukkoon jää sekalainen valikoima vikatapauksia ja ylijännite vaurioita. Kiinteistöstä hankalan vastaanoton paikkoja löytyy alle 5 kpl vuodessa. Muutamana vuonna 400 digikelpoistettua vastaanottopaikka, joista jälkeenpäin tehostettiin vastaanottoa yhdessä paikassa, jossa kesällä tasot romahtivat talviasennuksen jälkeen ja uusi maston paikka löytyi 5 metrin päästä ja 2 m korkeammalta mitta-antennilla. Autoboksi on oivallinen testilaite pientehotoistimen peittoalueiden tutkimiseen.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.