- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- Satelliittiantenin virittäminen
Satelliittiantenin virittäminen
Olisko kellään kokemusta satelliittiantenin suuntaamisesta käsipelillä? Miten helpoa/vaikeeta suuntaus on tehdä, löytääkseen esim. Thor satelliitin. Onko homma liiantyölästä jos ollaan lyhyitäaikoja, päivä tai pari, paikakassan vai onko Oyster täysin automaattisena ainoa vaihtoehto?
Enemmän näkee etelän kämppäreillä noita käsiviritteisiä lautasia kuin Oystereita. Lautanen kolmijalkaan kiinni ja sitten kompassin ja astelevyn avulla sitä sputnikkia etsimään. Yleensä löytyy vartissa. Mulla on vain Astrasta kokemuksia. Thorin sijainnin kun kuukkeloit, niin ei tarvitse satsata 2-3 taussendia Oysteriin.
Itse pelasin alkuun kompanssin avulla mutta hankin Suomen Antenni- ja satelliittiliikkeestä (Hgin Malmilla) mittarin jolla saa suuntauksen minuutissa kunhan oppii perusasiat. Laite ei tarvitse itsessään virtaa vaan käyttää virittimen virtaa joka tulee koaksiaalia pitkin mittarille siitä lautaseen. Sateessa kun ei viitsi kauaa suunnata. Hintaa laitteella lienee nykyään 3-4 sataa. Jos hankit satelliittivirttimen jossa on hidas haku (Blind scanning) niin saat kaikki mahdolliset asemat myös näkymään. Automaatit ovat tietenkin helppoja kun asennus on ok, mutta hintavia. Itse olen käyttänyt aiemmin mainitsemaani liikettä josta olen saanut aina apua kun sormi on mennyt suuhun. Astra 19,2 astetta lienee helpoin löytää mutta esim kyllä se Thorkin kohtalaisen helposti löytyy - tietenkin täytyy olla suora yhteys, ei oksia ja puun latvoja välissä .
Olisko tästä laskurista jotain apua:
http://www.satlex.org/fi/azel_calc-params.html?satlo=&user_satlo=&user_satlo_dir=E&location=&la=&lo=&country_code=ma
Siitä tulee myös tieto mikropään kulmasta.
Tarkempia tietoja mittaristani: Hinta näyttää nykyään olevan 223 euroa eli hinta on tullut kolmanneksen alas. Näyttää ledillä mihin satelliittiin on yhteys josta on, kun kerran korkeus on lähellä/oikein helppo lautasta kääntämällä hakea haluttu satelliitti. Lisäksi laite näyttää arvot joilla voi hienosäätää.
Suuntaaminen käsipelissä on kohtuullisen helppoa mikäli vain esteetön yhteys satelliittiin löytyy. Täällä pohjolassa satelliitit ovat valitettavasti niin alhaalla, että aina tuntuu olevan puita edessä. Mikäli satelliittilautasta aikoo käyttää, pitää mahdolliset puut ja rakennukset ottaa huomioon jo leiripaikkaa valitessa. Automaattihakukaan ei tuo helpotusta tähän ongelmaan. Etelämpänä Euroopassa haku on huomattavasti helpompaa, koska satelliitit ovat "korkeammalla". Thoria en tosin ole koskaan löytänyt Helsinkiä etelämpää.
Sivusuuntauksessa auttaa tavallinen kompassi, jonka kehälle on merkitty satelliittien paikat. Satelliitti löytyy yleensä alle kolmessa minuutissa jos on löytyäkseen.
Käsisuuntauksessa kolmijalka on hyvä jalusta. Hakua helpottaa, jos tietää leveyspiirin edellyttämän pystykulman edes suunnilleen. Eikä siinä tarvita sen kummempia mittareita eikä piippareita. Satelliittivirittimet antavat yleensä itse äänimerkin kun signaali on löytynyt.
Itsellä käytössä tavallinen Canal Digitalin 60 cm halkaisijaltaan oleva lautanen ja kameran kolmijalka, jossa joka jalalle oma pituussäätö. Tällöin pystykulman hienosäätökin on helppoa. Auton katolla on myös jalusta lautaselle, jolloin lautanen saadaan hieman korkeammalle. Tästä on apua, jos ollaan lähellä metsän reunaa tai rakennuksia.
Olen virittänyt Thorin paikoilleen Unkarin Balatonilla sekä etelä- että pohjoisrannoilla, eteläisin Saksassa Boodenseen rannalla lähellä Sveitsin rajaa, lännessä Ranskassa maihinnousurannoilla. Lautanen hiukka yli 80 senttiä halkaisijaltaan (olisiko 86 cm, viritin Vantage). Jos et ole saanut Thoria (0,5 ast) näkymään se on aika outoa. Kyllä minä sain kompanssilla ja käsipelillä, tosin suuntaus on oltava tarkemmin kuin Astra jonka vuoksi hankin apuvälineen. Satelliittiasioita kauemmin harrastanut kaverini laittaa Astran näkymään muutamassa minuutissa parkin jälkeen 10 cm pituisella vatupassilla ja kompanssilla. Hän on paljon matkaillut ja merkannut tussilla korkeussäädöt lautaseen eri paikoista Eurooppaa. Itsellänikin on jo paljon tussimerkintöjä lautasessa jolloin samalla korkeudella ollessa saa sen hyvin nopeasti kohdalleen. Ensi kesänä lisään moottoriperän vielä ko. pakettiin saa useamman satelliitin kerta-asennuksella näkyviin, voi siirtyä suoraan esim. TV Finlandista RTL:lle katsomaan Formuloita suorana ilmaiseksi.
Kiitoksia vastauksista. Näillä tiedoilla tuli nyt päätös tehtyä ettei hankita Oyste-ria katolle kun kerran toimivat vehkeet saa 1/10 osa hinnalla, varsinkin jos käyttöaste jää pieneksi. Kävin tuolla Malmin liikkeessä katsomassa hiukan laitteita ja ainoa lautanen jossa oli tämä mikropäänvarsi saranoitu niin että taittuu lautasta vasten kuljetuksen ajaksi oli 80cm Triax. Mahtaakohan vastaavia löytyä muilta merkeiltä? Miten olette menetelleet ko. varren kanssa. Toinen asia joka jäi hiukan askarruttamaan, kiinnitys jalkaan esim. vaikka täällä mainittuun kamerankolmijalka. Näissä liikkeessä esilläolevissa lautasissa oli kiinnityslenkit 50mm putkelle. Onko teillä jokin nivelsysteemi tähän kiinnitykseen kun lautastahan pitää saada jouheasti käännetty niin pystyasennossa kun vaaka-asennossakin ja ilmeisen pikkutarkasti niinkuin myyjä asian ilmaisi " milli lautasella kilometri satelliitilla". Tuo aiemmin kuvattu mittarikin oli hyllytavaraa ja myyjän kehuma, lisäksi näytti olevan liki 30 viritintä mistä varmaan syntyy valinnan vaikeus.
Olen viritellyt satelliittiantenneja katselukuntoon toistakymmentä vuotta, joista viimeiset 4 vuotta olen käyttänyt TenHaaftin Samysolar+ automaatti antennia. Kun virittelin antennia käsipelillä en kyllä koskaan onnistunut asennuksessa 1-2 minuutissa - kuten jotkut edellä kertoivat - vaan pikemminkin 1-2 tunnissa?! Eihän sitä Thorin suuntaa mihinkään kompassiin voi tussilla merkitä. Sehän on aina päiväntasaajalla 1 aste länteen, mutta Unkarista tai Portugalista katsottuna suunta on aivan eri. Hyvällä laskurilla, kompassilla ja astelevyllä löytyy satelliitti kylläkin aina, mutta aikansa se vaatii. Viimeiset 4 vuotta olen käyttänyt tuota automaattiantennia ja mielestäni se on ehdottomasti hintansa väärtti!! Jopa kahvipaussin aikana, jos huomaan olevan uutisten ajan, näpsäytän telkkarin päälle ja katson Suomen uutiset. Suosittelen TenHaaftin automaattiantennia!
Tussimerkinnät Eipä tietenkään oikea-vasen suuntaa voi merkitä, mutta korkeussuuntaa tarkoitan. Turha sitä oikealle-vasemmalle suuntia ennenkuin korkeus (esim johonkin satelliittin on ok, nehän ovat noin 40000 km:n korkeudella noin 1 km:n korkeuserolla). Sitten kun korkeus on johonkin satelliittin kohdallaan on helppo hakea ne oikeat asteet sivusuunnassa. Tietenkin voi yrittää ensin sitä oikea-vasenta esim kompanssilla, mutta hakualue on suurempi kuin korkeussuunnassa. No tietenkin kukin omaksumallaan tavalla.
Kompassiin pitää tietenkin merkitä paikat sen mukaan missä maassa ollaan. Se ensimmäinen haku voi viedä enemmän aikaa, mutta kun kerran Unkarissa satelliitin löytää, voi sen merkitä muistiin ja seuraavassa Unkarin paikassa signaali löytyy nopeammin.
Suomessa pärjää hyvin yhdellä merkillä per satelliitti. Eikä merkin tarvitse olla edes tarkka. Kompassilla määritellään vain karkea suunta ja hienosäätö tehdään käsin. Jos pystykulma on kohdillaan, menee antennin 20 asteen vaakasuoraan kääntelemiseen pikemminkin sekunteja kuin minuutteja. Kääntämisnopeus käsin on luokkaa sekunti per aste. Digiboksi sitten vingahtaa kun ollaan kohdalla.
Itse pidän täällä pohjolassa parempana pitkällä kaapelilla varustettua siirreltävää jalustaa kuin kiinteästi autoon asennettavaa automaattiantennia. Jos yhteyttä satelliittiin ei meinaa löytyä, voi siirtää pelkkää antennia kunnes sopiva reikä puiden seasta löytyy. Kiinteästi autoon asennettavan antennin kanssa pitää aina siirtää koko autoa eikä se ihan joka paikassa ole järkevää eikä aina mahdollistakaan.
Tarja: Jos antennissa on kiilamaiset lenkit putkikiinnitystä varten, sopii kiinnitys myös ohuempaan putkeen. Ja jos et meinaa sopivaa lautasta muualta löytää, niin minulla on ylimääräinen täysin käyttämätön Canal Digitalin lautanen taittuvalla varrella. Sen voi noutaa Pirkkalasta hintaan 40 euroa.
Harri: Oletko saanut etelässä näkymään Canal Digitalin kanavapakettia? Olen kokeillut hakea sitä Itävallassa ja Kroatiassa mutta ei löytynyt. Olisiko 60 senttinen lautanen siihen tarkoitukseen liian pieni?
Eihän CD -korttia saa viedä maan rajojen ulkopuolelle!!!!!
Mutta kysymykseesi voin vastata että kyllä näkyy mainitsemallani alueella. (Enhän minä vaan kaverini.)
Melko varmasti lautasen koko tai virittimen herkkyys on näkymättömyyden syy. Kokeile seuraavan kerran tuota Blind scanningia virittäessäsi jos virittimessäsi on se ominaisuus viritysvalikossa.
Jos käytät CD:n viritintä on sen herkkyys mielestäni heikko. Toisaalta jos CD korttisi on paritettu niin muihin laitteisiin se ei sovi.
Ainoa "laillinen" vaihtoehto on sitten kotimaisille ohjelmille TV Finland jonka kortti tuo lisäkustannukset kun suomalaiset monopolit (YLE ym:t) ole halunneet/viitsineet ostaa satelliittipaikkaa vaan antaneet sen myyntioikeuden ulkomaille. TV Finlandin vaatima lautaskoko on ainakin esim. Espanjassa kai aika paljon suurempi kuin esim. minun lautaseni.
Kummahan se on kun satelliittiohjelmien välittäjät saavat paketoida laitteen ja kortin kun muilla aloilla pakkosyöttö on yleensä kielletty.
Ainoa katselualue jossa en saanut Thoria näkymään oli viime kesänä Englannin kanaalin rannalla. Jouduin suorittamaan uudestaan virityshaun, (en koskenutkaan lautaseen sen jälkeen kun suuntasin sen THoriin). Haun jälkeen kaikki Thorin kanavat tulivat näkyviin. Sillä virittimen haulla sitten kuukauden katselin eri paikoissa vajaan kuukauden. Kotona taas se haku ei toiminut vaan vaati virittimen uuden haun. Olisiko eri Thor (3, 5, 6 jne) kanssa tekemistä. Niiltähän tulee paljolti samat kanavat.
Kuitenkin outo juttu.
Oyster 85 cm on näyttänyt Thorin Garda-Marseille-Normandia-Hollanti akselilla ja hups CD-kortti on ollut vahingossa vastaanottimessa sisällä aina (unohtunut sinne joka vuosi 17 eur kuukausimaksun takia)
Juha
Kortin minäkin jätän luonnollisesti kotiin aina ulkomaille lähtiessäni. Mutta aina silloin tällöin tekee mieli katsoa ruudulta sitä "salattu kanava"-tekstiä...
Oheisen kartan mukaan tuo 60 senttisen lautasen näkyvyysalue ei ainakaan Thor 6:n osalta ulotu kovin kauas etelään.
http://www.lyngsat-maps.com/maps/thor6_k1.html
Juha - älä tunnusta, laita vaikka Saksasta seuraavan kerran kirjekuoressa kotiin! Kerrotko mikä on sopimus joka maksaa 17 euroa! Minulla se maksoi suunnilleen tuon 5-6 vuotta sitten. TV Finland vai muistitko väärin?
PS. Mikähän järki tuossa rajoittamisessa muuten on. Laitoin tänään vielä tuosta kortin parittamisesta kirjallisen kyselyn CD:lle. Sanovat ohjeissaan että parituskelpoiset laitteet löytyvät heidän kotisivuiltaan. En jaksanut tarpeeksi kauan hakea jotta olisin löytänyt. Parittaminenhan suojaa etten kympillä kuussa hommaisi kaverille CD-korttia oikea hinta kun on kai 36,60. Kun vuosi sitten kävin asiasta keskustelua niin lupasivat kaksoiskortin vuoden sopimuksella heidän laitteensa veloituksetta. Mutta se ei kelpaa kun on niin helvatin iso ja kokemukseni heidän laitteestaan eivät ole kovin mairittelevia. CD:n kilpailija on kuulemma aivan yhtä joustamaton
Harrille: TV Finland näkyy Portugalin lounaisnurkassakin aivan hyvin 65cm:n lautasella. Sen sijaan Canal Digitalin muut ohjelmat näkyvät vain noin Pariisi-Bugarest linjan pohjoispuolella, koska ne lähetetään toisesta transponderista.
Kiitos tiedosta Raimo! Oma tietoni on muutaman vuoden takaa kun Aurinkorannoilla asensivat aika suuria antenneja TV-Finlandia varten. O nko sinulla kokemusta muualta Euroopasta kun noihin satelliittikarttoihin ei mielestäni aivan voi luottaa - joskus näkyvät laajemmalti joskus nipin napin luvatulla alueella - säistä huolimatta.
Tutkin tarkemmin Thor 5/6 näkyvyysalueita, ja sen mukaan beam 2 säde on melko lailla sama, itäraja todella siellä Bucarestin/Mustanmeren länsirannalla. Etelässä se vaikuttaisi menevän nykyään huomattavan paljon enemmän etelään kuin aiemmin. Eikös ne Canal Digitalin ja TV Finlandin lähetykset tule nykyään Euroopassa tuota kautta. Aiemmin ainakin Suomeen tulevan säteen eteläreuna tuli varsin nopeasti vastaan Saksassa.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.