Kemssan käytöstä ja korjauksesta

LEPPÄAHO PENTTI 12.07.2009 15:31

Olen aika vähän käyttänyt kemiallista WC:tä, nyt tuli paremmin ajankohtaiseksi.

Aiemmin pärjännyt ilmankin, mutta ostin vajaa vuosi sitten vaunumallin jossa on tämmöinen hienous, eli sellainen kaksiosainen perusversio.

Oli mennyt käsipumpun männänvarren ympärillä oleva korkki rikki jolloin mäntä pumppaa huuhtelulitkut lattialle eikä sylinterin sivureiästä lauteen alle kulhoon kuten olisi tarkoitus. Tämä on todellakin sellainen mäntäpumppumalli eikä haitaripaljemalli jollaisia useimmat nuut näyttävät olevan. Lienee ollut seuraavaksi kalliimpi pönttömalli koska molemmissa säiliöissä on erillinen tirkistyslinssi josta näkee säiliöiden täyttöasteen, halvimmissa ei tällaista olekaan. Merkkiä en muista, ei kuitenkaan orkkis Portapotti. Siksipä haluaisin tämän vielä kuntoon mikäli mahdollista vaikka kävinkin Biltemasta hakemassa halvimman mahdollisen varalle hintaan 49 e. Vastaavaa, mutta hieman eri väristä ( Bilteman mallissa siniset lauteet... ) näyttää mm. Motonet myyvät vähän kaliimmalla. Yritin korjata rikinäistä kauluskorkkia jollain kunnon SIcaflex:iä vastaavalla tuotteella, joskin olen vähän epäilevä tuon korjauksen lopulisen onnistumisen kanssa.

Kysymyksiä:

Myydäänkö noihin kemiallisiin pottiin yleensä varaosia? Jos, niin missä? Kannattaako tuollaisten korjaaminen, eli kuinka pitkäikäisiä nuo pöntöt yleensä ovat? Vaativatko huoltoa, jos, niin millaista? Pakkasella tyhjäksi?

Kuinka usein alasäiliö on käytännössä tapana tyhjentää? Sitten kun tulee täyteen? Jos käyttää vähemmän, siihen menee kuukausia... Esim. kerran viikossa /aamuisin?

Yläpuolikin lienee syytä välillä pestä. Miten tämä tapahtuu ja missä? Riittääkö kun kerran kauden aikana kuljettaa koko keksinnön kotio ja pesee kunnolla kylpyammeessa? Mitä aineita tähän hommaan suositellaan ja mitä ei missään tapauksessa? Kuulemma tiivisteet olisi hyvä voidella silikonisprayllä? Kaikkiko kumiosat?

Ko. vaikka kemialliseen pottaan voi päästää molemmat hädät, käsittääkseni alueella, missä on lähistöllä yleiset käymälät, ei kemssaa kannata käyttää kuin pienempään hätään yöaikaan ja sateella...? Olen kyllä käsittänyt, että monet käyttäisivat jatkuvasti pelkkää omaa vaunun WC:tä ja kärräävät kasetin sitten aina aamuisin tyhjennyspisteeseen. Tietty molempi parempi. Vähemmällä kaiketi pääsee jos pystyy, ehtii ja jaksaa kävellä kiinteään WC:hen siellä missä mahdollista pyrkien käyttämään ko. pottaa isommalle hädälle vain matkalla ollessa? Mikä on karvaaniväen käytäntö tai onko käytäntöjä yhtä paljon kuin käyttäjiäkin?

Miten alasäiliö tyhjennetään ja puhdistetaan oikeaoppisesti mahdollisimman vähällä vaatteiden yms sotkemisella? Kaadetaan sisältö tyhjennyspisteessä olevaan kartionmuotoiseen petiastiaan. Entä sitten? Huuhdellaan jollain? Käsisuihkulla? Montako kertaa? Miten? Joissakin alasäiliöissä on jopa käyrä tyhjenysputki, omassani, uudessa ja vanhassa on vain iso korkki.

Käytöstä. Olenko ymmärtänyt oikein, että olipa kyseessä kumpi hätä tahansa, aina ensin avataan ylä-, ja alasäiliön välinen luukku jonka jälkeen tehdään tarpeet kuten normaalissakin WC:ssä yrittäen osua luukkuun? Eikös siinä ole vaara isompaa hätää tehdessä, että alasäilön pohjalla olevaa, ihoa ehkä ärsyttävää kemikaalia roiskahtaa takaisinpäin?

Istunnon jälkeen huuhdellaan kulho pumpulla. Paljonko / montako kertaa pumppua käytetään, että riittää? Käytetäänkö yläkulhon puhdistukseen WC:harjaa tms? Vastako tämän jälkeen suljetaan väliluukku?

Mitkä ovat hyviä ja mitkä huonoja kemikaaleja, mitä eroa niissä on muussa kuin hinnassa? Jotkut ovat näköjään luontoystävällisempiä, ainakin ne kalliimmat. Jotkut ovattarkoitettu yläsäiliöön, jotkut alasäiliöön, joissakin ei lue mitään, saako näitä käyttää molempiin? Mitä eroa näissä on? Mitä kemikaaleja ne sisältävät, noin suurinpiirtein?

Mitä en osannut kysyä?

Kiitokset jo etukäteen asiallisista vastauksista. Anteeksi kun tässä on varmaan hölmöjäkin kysymyksiä, mutta eipä näitä kukaan ole tullut neuvomaan.

Onko muuten jollain palstalla valmiiksi näihin kysymyksiin vastauksia?

Hyvää kesän jatkoa!

-Pentti

LAHTI ANTTI 12.07.2009 16:28

Olihan siinä alkuun kysymyksiä. Mutta yritetään nyt vastata niihin.

Ns. tarvikevessojen varaosa saannista en osaa sanoa, mutta ainakin Thetfordin vessoihin saa osia. Jopa vanhempiin.

Niiden kestoikä varmaankin vaihtelee käyttäjän huolellisuudesta riippuen, 1-20 v.

Säiliö yleensä tyhjennetään vähän ennen täyttymistä, tosin jotkut tekevät sen parin, kolmen päivän välein. Riippuu täyttöasteesta.

Kun on erillinen ylä- ja alaosa, niin on hyvä pestä ne päälipuolelta muutaman viikon välein. Normaali yleispesuaine riittää siihen. Pesun voi tehdä kotona vaikka suihkutilassa.

Varsin monet käyttävät omaa vessaa lähinnä yöaikana ja päivisin tarpeet tehdään alueen kiinteisiin mukavuuslaitoksiin. Myös lapset.

Alasäiliö tosiaan kaadetaan kem.WC:n tyhjennyspaikalla olevaan usein kartion muotoiseen kaatoaukkoon ja huuhdellaan kerran, pari vedellä sen jälkeen. Kyllä käytäntö opettaa, ettei itseään likaa siinä hommassa.

Aina, ison tai pienen hädän kyseessä ollessa avataan läppä, joka erottaa säiliöt. Ei sieltä roisku takaisin mitään, vaikka isommankin "lastin" sinne pudottaisi. Käytön jälkeen tietenkin huuhtelu tarpeen mukaan ja tarvittaessa WC-harjan käyttöä. Vasta sitten sulkuläppä kiinni.

Suosittelen käyttämään esim. Thetfordin omaa sinistä nestettä tai saman valmistajan kertakäyttö annospusseja alasäiliössä. Huuhtelupuolelle ainoastaan puhdas vesi. Siellä ei tarvita muuta. Ns. "luomunesteitä" en suosittele, niiden toiminta on heikompaa.

Iloisia istumisia pytyllä.

RAIMESALO RAIMO 13.07.2009 13:54

"Vaikka usein maailmassa toivon kipinää ei näy, tässä huonees´ ahtahassa meille kaikki hyvin käy. Ja ellei tahdo onnistaa, niin istuu vaan ja ponnistaa."

IPATTI VEIKKO 13.07.2009 18:01

Käys sinäkin sivulla www.koti.mbnet.fi/pes1tol katsomassa kuvia ja ym ym , portapotista pitäis olla kuvia ja tekstiä.

REINI SEPPO 13.07.2009 18:35

Veikolla on kyllä tosi kattava systeemi(nähty paljon vaivaa) Täytyy laittaa ihan kirjanmerkiksi, jos pokkaamalla pääsen!! t.se

LEPPÄAHO PENTTI 02.08.2009 11:28

Kiitokset hyvistä vastauksista. Olen jotenkin tullut siihen tulokseen, että tässä potassani, jossa on korkeampi pumpputyyppinen huuhtelupumppu, ei siis palje/ haitarityyppinen matalampi, on eräänlainen suunnitteluvirhe. Jos pumpun männän unohtaa yläasentoon ja avaa surutta kannen, kannen kulma kampeaa ko. pumpun muhvin pahimmassa tapauksessa rikki. Matala paljetyyppinen on tässä suhteessa parempi.

-Pentti

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.