- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- digiantennit
digiantennit
mikä olis hyvä antenni ympärisäteilevä ,laitan sen sateliittilautasen paikalle.
http://www.triax.fi/AntennaSystems/Aerials/Mobile.aspx
Tossaki yks "tyrkyttäjä":http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=antennit&sivu=2m70cmantennit
Ja tuossa aiheeseen liittyvä
http://dark-legion.org/fi/Digitaalitelevisio
Jari
Ps. Logperioidinen harava on parempi, monen mielestä . . . Paljon halvempi . . .
Analogisena aikana tuli kokeiltua ympärisäteileviä ihan tarpeeksi, ei toimineet heikossa kentässä. Nyt on parin vuoden aikana käyty ympäri Suomea halvan digiboxin kanssa (myös vaimo, auto ja telkkari mukana) ja tavallinen Hongkongin logperiodinen antenni on saanut ilman mitään säätöjä jököttää alhaalla katon rajassa paikallaan ja kuva on teknisessä mielessä ollut kuin postikortti. Mitä lie maksanut, kympin suunnilleen.
Vanhassa kog-periodisessa antennissa on 15 senttimetriä pitemmät poikittaiset piikit turhia, kun nuo digiaallot ovat niin lyhyitä.
Tulisiko antenniin lisää vahvistusta, jos pisimmät piikit lyhentäisi 15 senttiin (puolelleen). Ja seuraavat jäljitellen etupään lyhyitä, alle 15 cm piikkeja?
Voi onnistua tai sitten ei. Ilman tarkempaa laskemista ja labrausta kolikon heitolla saa yhtä tarkan vastauksen. Netistä varmaan voi löytää tuon logartmisperiodisen antennin laskukaavat.
Tässä olis valmista tietoa!http://www.triax.se/upload/triax_dvb-t_%5Bvi_har_dom_r%C3%A4tta_produkterna%5D-2007_screen.pdf triaxdvb-t[vi_har_dom_rätta_produkterna]-2007_screen.pdf (application/pdf-tiedosto)
Eipä Triaxilla näyttäny olevan logperiodista antennia!olen kuullut et log antenni ois kehitetty vuoristo-olosuhteita varten johon sen hyvät vastaanotto-ominaisuudet perustuu!sitä en kylläkään tiedä miten ne ominaisuudet on saatu aikaan!pittääpä kysyä joskus Elfa:sta josko niillä ois tietoa,mm. piikkien lyhennyksestä!
Täältä löytyy "laskukone" jos joku haluaa suunnitella log.periodista antennia
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=16289
Edellisestä viestistä jäi pois taajuudet eli UHF alue on 470 - 850 MHz
Antenni;Logaritmiperiodinen (log-periodinen) laajakaista-antenni on tarkoitettu vain hyviin vastaanotto-olosuhteisiin lähelle asemaa. Antennilla voidaan ottaa vastaan sekä UHF- että VHF-kanavia;Kopio Digi TV;antenni info Log-periodinen antenni ei taida olla ratkaisu karavaanareille!!! Digi digi;kö miettii m laukkanen
Kyllä logaritmisperiodinen antenneja löytyy myös pelkälle UHF- alueelle. Hyvää siinä on sivukeilavaimennus jolla ei enää digi vastaanotossa ole niin suurta merkitystä kun ei tule haamukuvia heijastuksista. Oikeaoppinen "log." on nuolenmuotoinen myös sivusta katsoen eli vain pienempien "sauvojen" päässä pitkittäiset tangot ovat lähellä toisiaan, tilatarpeen vuoksi ne on sijoitettu päällekkäin. Log. antenni on matkailuajoneuvon katolla pienepi ja litteämpi kuin saman vahvistuksen omaava Yagi antenni joita normaalisti näkee talojen katoilla. Yagi antenni voidaan rakentaa kyllä suurivahvistukselliseksi mutta tällöin siihen tulee myös kokoakin. Ufo tms. aktiivi antenni ei koskaan pärjää ns oikealle antennille jonka perässä on pienikohinainen vahvistin, koska tyhjästä on paha nyhjäistä.
Kyllä logi antennilla pärjää edempänäkin kuin aseman vieressä asia riippuu vastaanottimen herkkyydestä tai siitä käyttääkö vahvistinta. Aiemmin minulla oli käytössä log antenni ilman lisävahvistinta sillä sain kuvan lähes kaikkialla normaali telkkariin. Nykyään minulla on Triaksin Ufo antennina ja Anysee läppärissä vastaanottimena, niilläkin olen pärjännyt.
Kuten edesmennyt radiotekniikan opettajani sanoi: raudasta on vaikea tehdä häkkyrää joka ei jotenkin toimisi antennina, kuinka hyvä se on, on taas eri asia.
Matkailukalustoon ei vaan yleensä viitsi asentaa niin suurta häkkyrää kuin talon katolle (esim 45 elementtinen Yagi).
antenni täytyy laittaa sateliittilautasen paikalle ,eikä voi laittaa säädettäväsi,joten täytyy olla ympärisäteilevä.
Suositukseni on että laitat sinne sat. antennin paikalle kiinteästi Triax Ufo Marine Digital antennin jonka vahvistus on suurempi eli 28dB niin tulet toimeen myös heikommassa singnaali kentässä. Itselläni on sellainen kiinteästi as. auton katolla ja todella hyvin olen tullut toimeen huonoissakin vastaanotto kentässä niin kotimaassa kuin euroopassakin. Tiedämpä vielä että kun näitä "Ufoja" on asennettu säädettäviin mastoihin noiden haravapyydysten tilalle niin eipä ole enää tarvinnut pyöritellä mastoa mihinkään vaan aikanaan asennettu masto on jäänyt aivan turhaksi tarvikkeeksi. Tarkoituksenahan on näissä ympärisäteilevissä antenneisssa se että ne voidaan asentaa kiinteästi ja turha säätäminen on jäänyt entisaikojen muistoksi. Etuna vielä on se että näiden asennus on yksinkertaista ja käyttö todella helppoa ts. antennin olemassaolon voi unohtaa kokonaan ja keskittyä tv;n katseluun.
Minulla oli/on autossta One For All antenni, sellainen kalan evän mallinen härpäke, autossa se toimii miten toimii, mutta laivaan jolla ajelen kesäisin vaihdoin tämän tilalle jo mainitun Triaxin Ufon ja näkyvyys parani noin 20%, eikä maksa paljoakaan.
Minulla oli edellisessä autossa samalainen Triax Ufo ,ja kyllä täytyy antaa HYVÄ arvosana antenille;Mutta ei se aivan niin ole kuin tässä edellä kirjoiteettiin,kyllä se UFON pyöritys=suuntaus voi parantaa sitä singaalia huomattavasti, siis jos sen laitaa vanhan tilalle mastoon,niin aina parempi.Singaalin tehon näkee minun digipoksista prosentteina, siitä tämä oivallus.
Olet Mauri kokenut aivan saman kuin minäkin; pyörittäminen paransi UFOjen lopputulosta, mutta minähän siirryinkin logperiodiseen, koska sitä ei ole vielä pariin vuoteen tarvinnut pyörittää missään. Täytyy myöntää, että käytän antennivahvistinta.
Pitää sen logperiodisen antennin olla melkoinen rimpula, jos sitä ei mihinkään tarvitse pyöritellä, ts. suuntakuvio on vertikaaliantennin mukainen, tai sitten käyttöpaikat ovat lähellä lähetintä.
Juu, en ala kinaamaan, vaikka harrastelenkin ajoittain radioamatööritoimintaa
OH1MTT
Kyllä sitä silloin analogiseen aikaan sai käännellä ja nostella vähän väliä, mutta nyt digiaikaan kuvaa on tullut heti kun vaan on boxin saanut viritetyksi, vaikka antenni makaa ala- asennossaan. Varmaan löytyy sekin paikka, että kääntää ja nostaa pitää, josko edes riittää, mutta toistaiseksi näin. Alue on ollut n. 1000 km pituussuuntaan Lappia myöten ja paikkoja kymmeniä.
Lisään vielä tuota Log-periodista-antennia koskeviin ominaisuuksiin sen että, se on tarkoitettu hyviin vastaanotto-olosuhteisiin hyvään antennikenttään ts. lähelle lähetysantennia kun sen vahvistus on vain 8dB. Log-periodinen antenni ( joulukuusen näköinen Vhf/Uhf malli ) toimi parhaiten analogisena-aikana sellaisessa paikassa missä vastaanotettava singnaali sisälsi heijastumaa johtuen esim. maastoesteistä. Senhän jokainen muistaa kun analogisen tv;n kuvasta ei saanut mitään selvää kun siinä oli niitä heijastuman aiheuttamia varjokuvia. Jos sinne auton katolle pitää jokin harava-antenni käänneltäväksi laittaa niin silloin voi tällaisen Log-periodisen mutta vain Uhf-alueella toimivan antennimallin asentaa ja silloinkin tulee käyttää hyvälaatuista antennivahvistinta kun tuon Uhf-log-periodisen antennin vahvistus on vain 10dB luokkaa. Edelleen näiden haravien suuntaus on tarpeellinen toimenpide ja senhän voi jokainen harava-antennin omistaja kokeilla kun antennin kääntää esim. 90 astetta vinoon lehetykseen nähden ja katsoa samalla sitä digi-virittimen singnaali "mittaria" niin silloin singnaalin tasossa ei usein huomaa oleellista huononemista mutta siinä tärkeämmässä singnaalin laadussa tapahtuu dramaattinen laatutason tippuminen. Tällöin on saavutettu tilanne kun antenni ei ole suunnattu oikein niin silloin singnaalia kyllä löytyy mutta bittivirhettä siinä on usein niin paljon että digi-virittimen virheenkorjain ei enään pysty kunnollista kuvaa muodostamaan vaan kuva pikselöityy. Alkuperäinen lähtökohtahan oli että mikä kiinteäksi antenniksi edellisen tilalle jota ei voida tai haluta säädellä niin edelleen tuo mainittu Triaxin Ufo Marine on sinne hyvä ratkaisu. Näitä Triaxin "Ufoja" on vahvistukseltaan kahta mallia: Ufo Mobile Digital 16db. ja Ufo Marine Digital 28db. Kummassakin sama ulkokuori. Joten tuon suuremmalla vahvistuksella varustetun mallin hankinta on perusteltua koska sillä tekee vielä kunnon kuvaa kun tuo pienempi ei siihen vahvistuksen takia kykene. Ufo Mobile toimii vain Uhf-alueella ( Digi-tv ) kun taasen tuo Marine malli toimii Ula, Vhf-ja Uhf-alueella . Hyvänä lisänä Marine mallista voi ottaa esim. matkailuauton radioon oman singnaalin koska yleensä varsinkin matkailuautossa autoradion antenni on asennettu esim. katveeseen lokasuojaan kun tuo "Ufo" on asennettu auton katolle usein hyvin esteettömään vastaanotto paikkaan.
Kiitosta vaan hyvästä selvityksestä. Osaat varmaan kertoa senkin, että onko sen logperiodisen antennin perustasoa hieman ylempää olevalla "metallikehikolla" mitään vaikutusta antennin toimintaan? M- autossani on nimittäin tehdasvalmisteiset kattokaiteet, joiden pituus on n. 2,5 m ja leveys 2,3 m , korkeus kattopellistä n. 15 cm. Antenni on tuon kehikon sisällä. Olen huomannut digiboxin mittarista ja kuvastakin, että signaali saattaa olla voimakkain kun antenni on ala- asennossa, siis vain muutaman cm päässsä katosta.
Analogisena aikana ko. antennin suuntaus oli hyvin tarkaa, mutta nyt sillä ei ole väliä -antenni saa maata alhaalla. Esim. n. 40 km päässä lähimmästä mastosta sijaitsevalla kesäasunnolla en saanut autoon koskaan kunnon kuvaa samalla antennilla ja siihen kytketyllä 10 dB vahvistimella (kuului ympärisäteilevälle entennille). Nyt kuvassa ei ole mitään ongelmaa eikä häiriöitä esiinny.
Itellänikin on sellainen "alumiinikehikko" siellä katolla ja sen sisällä kiinteästi asennettu Triaxin Ufo eikä sillä asennuspaikalla ole vaikutusta vastaanotettavaan singnaalin laatuun.
Singnaalin laatu ja voimakkuushan vaihtelee siniaaltomaisesti antennin korkeutta muuttamalla ja vastaanottoantennin etäisyys lähetysmastosta voi vaihdella suurestikin esim. 0 - 100km. saakka jolloin taasen hyvällä vastaanottopaikalla tullaan toimeen hyvinkin yksinkertaisella antenniratkaisulla kun taasen joskus lähetysmaston lähellä on suuriakin vaikeuksia muodostaa kunnollista lopputulosta.
Itselläkin on antenni tuossa reilun 3 metrin korkeudella as. auton katolla niin sillä korkeudella usein singnaali saavuttaa ensimmäisen kerran huippukohtansa ollen riittävä kuvan muodostukseen. Tätä voi verrata asuntovaunun katon korkeuteen joka usein on metriä matalammalla ja tällöin huonossa singnaalin vastaanottopaikassa voi apua olla antennin nostolla jolla autetaan pienivahvistuksista antennia ja vahvistinta selviytymään tilanteesta. Taasen on saavutettu sellainen tilanne että vastaanotto antenni on viritetty äärimmilleen tehtäväänsä eikä näin ollen siihen jää yhtään pelivaraa esimerkiksi sään muuttuessa huonommaksi.
Näin lopuksi ei ole ihme että Digitelkkariin ei saada aina kuvaa muodostettua kun monestikin leirintäalueet ovat maisemallisesti hienoissa paikoissa mutta kun asiaa ajatellaan tv-singnaalin kannalta niin tilanne onkin sellainen että sieltä suunasta mista singnaalia täytyisi vastaanottaa onkin jokin suuri mäki tms. este edessä tai leirintäalue sijaitsee muutenvaan monutussa. Tähänkin asiaan on nykyään ratkaisu nimeltään "toistinlähetin" jolla voidaan hyvin hoitaa esim. leirintäalueiden tv-kuvat kuntoon keralla.
Tähän vielä lisäisin sen että jos ei digi-tv toimi jossain hankalassa vastaanottopaikassa niin voihan aina ihailla sitä maisemaa mitä ympärillä on sillä se on kumminkin se asia joka jää mieleen muistoksi eikä mikää tv-öhjelma.
Timo tuossa edellä antoi varsin hyvän vastauksen, lisäisin kuitenkin sen verran ettei se antennivahvistin aivan välttämätön ole. Riippuu paikoista jossa haluaa kuvaa katsoa sanoisin pärjättävän tuon linkin mukaisella isommalla log-periodisella (gain max. 14 dB) valtaosassa paikkoja (ehkä jopa pienemmälläkin).
http://www.laatuantenni.fi/tuotteet/pdf_esitteet/081_UHF-antennit.pdf
Lähinnä se riippuu missä haluaa majailla ja miten herkkä vastaanotin on. Kuten aiemmin kirjoitin oli minulla aiemmin VHF + UHF alueen log-periodinen ja silläkin pärjäsin suhtkoht hyvin Humaxin boksin kanssa. Pienikohinainen vahvistin ei ole tosin haitaksi jos sellaisen viitsii asentaa, kannattaa sen sähkönsyöttö laittaa katkeamaan asunto-osan tai vaunun pääkytkimestä ettei se syö seisonnassa akkua (ei se paljoa virtaa vie, mutta syö kuitenkin)
Pikku vinkki puoli-integroidun auton omistajille: Ohjaamon päällinen on yleensä lasikuitua ja ohjaamon päällä on hylly. Sen Utiaxin OFO Marinen voi asentaa sinne hyllylle, niin ei tarvitse tehdä kattoon reikää. Tein itse siten tämän nykyisen auton kanssa ja hyvin on toiminut, olen kyllä pyrkinyt sijoittamaan majoittuessa keulapuolen lähetysaseman suuntaan.
Kommentti tuohon Laatuantennin ilmoittanaan vahvistukseen heidän Uhf-log. periodiseen (21-69) antenniin jonka vahvistukseksi he ilmoittavat 14dB. Muiden myyjien samanlaisten antennien luetteloissa tuon antennin vahvistuksesi ilmoitetaan järjestäin 10dB. esim. Triax ilmoittaa vahvistuksekseen tuon 10dB. vaikka heidän antenninsa on 20cm. pitenpi. Kuisaus tällaisten suurempien vahvistusarvojen muista poikeavaan ilmoitukseen on se esim. halu tehdä omasta myymästä mallista muista poikkeava "parempi" tuote ja ottaa siitä parempi kate kun noi ominaisuudetkin ovat parempaa luokkaa kuin kilpailijoilla.
Hyvä kun toit tuon asian taasen esille että kun pääkytkimestä kääntää sähköt pois niin silloin todellakin kaikki kulutuskojeet sammuvat lukuunottamatta joitakin laitteita kuten esim. hälyttimiä. Varsin usein törmää asennuksiin jotka ovat "päällä" vaikka sähköt on katkaistu pääkytkimestä ja taas sitten ihmetellään miksi siellä akussa ei ole sähköä jäljellä.
Vihdoinkin asiaa. Osta Triax -niin ongelmat loppuu siihen.
Timo hei, jeesaa vähän ;))
"Itselläkin on antenni tuossa reilun 3 metrin korkeudella as. auton katolla niin sillä korkeudella usein singnaali saavuttaa ensimmäisen kerran huippukohtansa ollen riittävä kuvan muodostukseen."
Kertoisitko tästä asiasta lisää, koska olen sen verran "uuno" etten nyt oikein ymmärrä ylipäätään mitään tuosta?
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.