Ylijännitesuoja ? Vaunuunko?
Hemmo Koskiniemi
19.09.2022 15:01
Poksi laatikosta löytyi tälläinen ylijännitesuoja -pistoke. Osaisko joku sanoa olisko tästä Poksi-vaunussa mitään hyötyä ja mihin pistorasiaan tämä pitäs laittaa? Tuotemerkissä lukee, että Profi-ylijännitesuoja 35 metriä. Mitähän tämäkin tarkoittaa? Yleensähän tälläiset ovat pistokkessa tai jatkoroikassa suojaamassa laitetta.
Teemu Salminen
20.09.2022 07:15
Sähkölle sinänsä sama missä kohtaa piiriä ylijännite suoja on. Vaunuissa on yksi vaihe (vrt ok talo 3 vaiheinen) ja sinänsä yksi piiri. Jos jännite nousee piirissä, se nousee kaikissa paikoissa missä piiri on kytketty.
Ylijännitesuoja on tavallisesti ”välissä” mutta sähköisesti se on kytketty rinnalle, eli on johtimien vieressä. Sinänsä siis sama missä kohtaa piiriä tuo on. Tavanomaisesti nämä ovat sellaisia jännitteestä muuttuvia vastuksia, jotka oikosulkee kohonnutta jännitettä.
Johdonsuojat - sulakkeet - ovat taasen sarjassa jolloin sähkö kulkee läpi. Sulakkeen toimiessa piiri katkeaa ja sähkön kulku katkeaa.
Nämä ylijännitesuojina myydyt jutut, niiihin henkilökohtaisesti suhtaudun hieman varauksella. Toimivampi (kalliimpi) ratkaisu on käyttää UpS tyyppisiä juttuja, jotka lyhyissä yli/alijännitetilanteessa tuottaa laitteelle suodatettuna sopivankokoista sähköä.
Taivas ylijännitteiltä kyseinen ei suojaa jos jännite nousee riittävän ylös. Silloin paras tapa on vain ajoissa kerätä se sähköjohto pois sieltä tolpasta.
Tekeekö mitään. Kaikkea myydään, myös mielikuvia.
Timo Haapanen
20.09.2022 09:39
Tulipa Teemulta selkeä selvitys asiasta. Taitaa käytännössä ainakin euroopan vaanarille alijännite olla isompi ongelma kuin ylijännite. Joillekkin on AES-jääkaappi alkanut toimia huonosti kun on lämmitys ollut aivan sulakkeen rajoilla. Voi tietty johtua omista jatkojohdoistakin.
@timppa
Hemmo Koskiniemi
20.09.2022 14:45
Kiitos Teemu valaisevasta vastauksesta.
Markku Hämäläinen
20.09.2022 15:34
Olisikohan tuo pituusmitta se jolla etäisyydellä se pystyy laukaisemaan sulakkeen?
Tietysti se riippuu mm. liityntäjohdon paksuudesta.
Lauri Niittynen
20.09.2022 18:31
Netistä voi hakea tietoa sanoilla ylijännitesuoja tyyppi 3. Kysymyksessä on siis laitesuoja kytkentä- ja ilmastoylijännitteitä vastaan. Laite ei suojaa normaaleilta käyttötaajuisilta ylijännitteiltä, vaan siis nopeilta ilmiöiltä kuten salamaniskuista tulevista jännitepiikeistä. Suoja pitää laittaa hyvin suojamaadoitettuun pistorasiaan mahdollisimman lähelle suojauskohdetta. Tarra lupaa 35 metrin suojausetäisyyttä mikä lienee aika paljon. Ylijännitesuoja ei yleensä polta sulaketta ja saattaa tuhoutua toimiessaan. Ulospäin ei välttämättä näy menikö suoja rikki.
UPSissa on tulopuolella ylijännitesuojaus ja se suojaa niiden ja itsensä avulla syöttämäänsä laitetta. Se antaa normaalin käyttötaajuisen syötön ja suojaa siis ali- ja ylijänniteiltä joko jatkuvasti tai se kytkeytyy mukaan hyvin nopeasti verkkojännitteen mennessä asetusarvojen ulkopuolelle.
Matti Asikainen
21.09.2022 08:48
Yksi tapa on ottaa johto irti tolpasta ukkosen ajaksi. Itse olen menetellyt niin pari kertaa.
Harri Halinen
21.09.2022 14:10
Minulla kerran hiipi salama maassa olevaa johtoa pitkin kohteeseen. (Ei karavaaniin).
Tästä päätellen olisi kai syytä kiepittää ja viedä piiloon jotta tuleva salama ei heti ensimmäisenä etsi iskupaikaksi valmista linjaa.
Toivo Koistinen
22.09.2022 07:03
Olen usealta sähkömieheltä kysellyt talon ylijännitesuojaa, kun tässsä on öllön särkeny kahesti, nyt kesällä tuon ison lättänän virtalaitteen, kerran dikitallenimen, ja aikanaan lankapuhelimen pariin kertaan.
Tätä ukkonen kiertää kai noiden vaarojen takia, mutta kun tulee pälle, niin sillon rytisee aikamiehen lailla.
Niin aina on sama vastaus. Ne eivät suojaa välttämättä laitteita, eli varminta ottaa töpselit irti.
Tp
Minulla on talon peltikatolta ja töllöantennin mastoputkesta kuparikaapeli suoraan maahan, ei seinään kiinnitetynä, koska salama haluaa mennä suorinta tietä, ja maassa useita metrejä kaivettuna ohjeen mukaan vahvaa kuparilankaa
muokattu: 22.9.2022 07:08