Kommentoin vanhaan aiheeseen, koska kuvattu "ominaisuus" löytyy tänäkin päivänä monesta Solikasta.
Kysehän on silkasta mutkien oikomisesta sähköjen tekemisessä, eikä sitä voi perustella edes kustannuspaineilla, kun asia olisi ollut tehtaalla hoidettavissa joidenkin senttien lisäkululla.
Onneksi kuvatunlainen vesijärjestelmä on helppo rakentaa itsekin valmiiksi! Tuo keittiön pikkusäiliöhän on ollut optio, ja se on asennettu vakiosysteemiin puhtaasti "päälle liimaamalla" samoihin johdotuksiin, vailla muutoksia sähköjärjestelmään. Muistaakseni tuo lisäpumppu ei näy edes optiona sähkökuvassa, ainakaan minun 2007 sellaisessa.
Hommahan hoituu lisäämällä diodi keittiön vesipumpun ohjaukseen. Diodin mitoitus kannattaa laskea jokaisen itse, koska alkuperäinen pumppu on voinut vuosien varrella vaihtua eritehoiseen. Esim. 0,9bar / 18ltr Reich haukkaa data sheetinsä mukaan 35-40W, eli diodin pitäisi olla tehonkestoltaan vähintään 3,3A. Onneksi reservistä ei tässä tapauksessa ole haittaa, joten esim. 5 - 6A toimii tuolla varmasti.
Jos ei halua muuttaa alkuperäisiä johtoja, löytyy tiskipöydän alta sopivasti sokeripala, jossa keittiön hanan ohjaus on koplattu WC:n hanan vastaavaan. Yhdestä sokeripalan lähdöstä lähtee siis kaksi johtoa, ja niistä kun paikallistaa kiinteälle vesisäiliölle lähtevän, ja laittaa diodin siihen väliin päästösuunta kiinteään säiliöön päin, niin päästään tilanteeseen jossa systeemin olisi pitänyt olla jo tehtaalta lähtiessä, eli WC:lta tuleva ohjaus ei komentele keittiön pumppua, mutta keittiön hana ohjaa edelleen molempia pumppuja samanaikaisesti.
Etuja:
veden laskeminen WC:n hanasta ei turhaan huudata keittiön pumppua umpiperää vasten --> säästää pumppua.
vessan veto (jos huuhtelu raitisvesisäiliöstä) ei turhaan huudata keittiön pumppua umpiperää vasten --> säästää pumppua. Tämä on parannus erityisesti öiseen aikaan, ja jos nukkumatilat ovat vaunun perässä (=keittiön pumppu lähempänä makkaria pysyy vaiti).
no tietysti sähkönsäästö yo. seikkojen ansiosta.
asennuksen aikana tein vielä huomion, että kiinteän säiliön pumppu sai minulla 0,8V korkeamman jännitteen WC:ssa operoitaessa, kun tuo keittiön pumppu ei loisi tehoa ei-minkään-takia. Tästä ei todellakaan ole haittaa, kun WC:n putkivedot ovat tyypillisesti todella pitkät, ja painehäviötä on matkalla ns. riittävästi. Saattaa jopa jatkaa hiukan väsähtäneen pumpun käyttöikää paljonkin!
asennukseen meni viitisen minuuttia, ja kaupasta ostaessa sopiva diodi saattaa maksaa jopa 20c (itsellä sattui passeli löytymään miljoonalaatikosta, samoin kuin ruuviliitin jolla niputtaa diodin päästösuunnan jalka kiinteän säiliön pumpun johdon kanssa).
Itse en ole koskaan ollut täysin vakuuttunut tuon kiinteän vesisäiliön kätevyydestä vs. irtotankit (puhumattakaan WC:n huuhtelun koplaamisesta siihen kaikkine haaroineen, mankkuvenoineen ja lappomisenestoventtiileineen!!). Tätä taustaa vasten pidän tuota Solikan optiosäiliötä lyhyine letkuvetoineen ihan fiksuna mahdollisuutena, mitä nyt kannu on ihan turhan pieni, kuten täällä jo mainittiinkin. Hyvä ajatus on vain sähköjen puolesta jätetty ikävästi karvan verran keskeneräiseksi, syystä jota on vaikea keksiä. Itse koen kuitenkin että tämä pieni modaus paransi systeemiä huomattavasti, eikä tarvitse joka kerta hanan avatessaan ihmetellä että "mitähän ne on tehtaalla miettineen - vai mitään?!?"