Mikä on sisätilaa ja mikä ulkotilaa kaasulaitteelle?

LAAKSO MARKKU 01.03.2014 16:10

Asiantuntijoille pähkinää purtavaksi: Olen yrittänyt etsiä asetuksista määritelmiä yleiseen käsitykseen jonka mukaan vaunun etuteltta on kaasulaitteille sisätilaa. Ei löydy Jos joku tietää niin mielelläni ottaisin tiedon vastaan. Lähimmän asiaan liittyvän löysin:

"3.2.3. Sisätiloissa käytettävät kaasulaitteet on varustettava erikoislaitteella, joka estää palamattoman kaasun kertymisen kyseisiin tiloihin. Jos kaasulaitteessa ei ole tällaista erikoislaitetta, saadaan sitä käyttää vain paikoissa, joissa on riittävä ilmanvaihto, joka estää palamattoman kaasun "

Voidaanko etuteltan harvalaudoitettu pohja ,joka on kannattimien päällä, hyväksyä riittäväksi ilmanvaihdoksi?

Vastauksissa kaipaisin kaasulaiteasetuksen kohtia joilla perustellaan kannanotto. SFC:n lausumat kannanotot hylätään elleivät ne perustu lainsäädäntöön.Lisäksi on muistettava että Eri viranomaisten lausunnot ovat pätemättömiä jos ne poikkeavat kaasulaiteasetuksesta. Siinä ei myönnetä soveltamista.

Nyt kaikki alan ammattilaiset miettimään ja vastaamaan.

KURVINEN ESKO 02.03.2014 10:26

Liitteessä Tukes-lausnto, joka ehkä vastaa kysymykseen. Tarkistan vielä viime vuonna voimaanastuneen standardin SFS-EN 1949, mitä siellä sanotaan mutta se vie hetken, standardi on 60 sivuinen jos oikein muistan. Terv. Esko

Käyttäjän lisäys viestiin 2.3.2014 klo 11:13:40 Em. standardi ei käsitellyt ko. aihetta. Jos käytät jotakin nestekaasua polttavaa laitetta etuteltassa niin ei ainut huomioon otettava asia ole alaosan tuuletus, Muutenkin ilmanvaihdon pitää olla hyvä. Jos poltetaan nestekaasua 150 g/h niin se tarvitsee paloilmaa 2 m3 joten on huomioitava mahdollinen palokaasujen kertyminen telttaan. Kannattaa myös huomata, että maksimi kaasuletkun pituus on 1,2 m.

KAASINEN PERTTU 02.03.2014 16:00

Tyhmä kysymys, miten käytetään kaasukeitintä kun vaunussa on kaasunulos otto seinässä ja 1,2metrin letku ei riitä etuteltasta ulos. Onko sallittua kaasukeittimen tai grillin käyttö teltassa. Saako kaasuletku olla pitempi?

LAAKSO MARKKU 02.03.2014 16:13

Nämä on niitä ihmettelyjä miksi tuon kysymyksen tein. Kaasuasetuksen mukaan letkun pituus on rajoitettu 1,2 metriin ainoastaan sisätiloissa. Ulkotiloista ei löydy määräyksiä. Etukatos nyt selkeästi on ulkotilaa mutta miten teltta? Entä jos avaan teltasta osittain etuseinän auki vetoketjulla niin paljonko sitä pitää avata että se muuttuu ulkotilaksi? Monen mielestä tämä on turhaa vääntämistä mutta mielestäni määräykset pitää olla selkeät. Siitähän virkamiehille maksetaan. Nyt ei asetuksesta löydy kohtaa millä tuo ratkaistaan.

JANHONEN MATTI 02.03.2014 17:05

Tulkitsen asian niin, että molemmat sekä vaunu/auton sisätila että teltan tila on sisätila. Pelkän markiisin alla oleva tila ei taas ole sisätila.

Eikä ne etutelttojen palot ole mistään lattioista ja niiden rakojen ilmanvaihdosta johtuneet, vaan avotulen huolimattomasta käsittelystä etuteltassa. Joskus etuteltan syttymisen on tarvittu vain tuikkuja, joskus hiiligrilli ja joskus myös tohelointi nestekaasugrillin kanssa. Yhdistävä tekijä lienee se, että avotuli on jätetty tilan, jota ei ole valvottu.. Rasvapalo grillatessa tai vastaava on ihan tarpeeksi paskamainen asia etuteltassa.

Kokonaan ulkotiloissa käytetään nestekaasuhommissa paljonkin pitkiä letkuja kuten kattotöissä, asfalttitöissä, laatoitushommissa ja vaikka teräsrakenteista lämmitettäessä.

KURVINEN ESKO 02.03.2014 18:39

Jos kaasun ulosotto sijaitsee teltan sisällä niin huonopa sitä on käyttää. Itsesuojeluvaiston pitäisi jo ohjata kaasulaitteiden käytön teltan ulkopuolelle sen syttymisherkkyyden vuoksi.

Kyllä maksimi pituus letkulle vaunun/auton seinästä on 1,2 m vaikka ei olisi telttaa.

Minulla ei ole telttaa eikä kaasun ulosottoa niin olen ratkaissut grillinkäytön nostamalla ei-käytössäolevan pullon auton kaasupullotilasta ulos ja kytkenyt grilliin kaumpana autosta. Pientä jumppaa se vain on.

Huomioitava, että ajoneuvossa saa olla max. 25 kg kaasua.

VALLIUS MARTTI 02.03.2014 18:55

Tämä ei varsinaisesti liity aloitajan kysymykseen mutta edelisessä komentissa oli että kaasua saa olla autossa 25 kg,mutta monella on 2-5 kg pieni pullo auton takatalissa taika vastavasatilassa ei kuitenkaan kaasu kotelossa,kysymys onkohan ihan turvalinen taikka märäysten mukainen säilytys??.Tv Kulkuri

HAAPANEN TIMO 02.03.2014 19:04

Kyllä se 30mb:n letkun maximi on aina se 1,2m.

Nuo katto- ym. lämmitystä vaativat työt tehdään korkapaineella, säädettävällä säätimellä, ja letkulla joka on sisähalkaisijaltaan 6,3 mm. eli selkeästi pienempi kuin matalapaineletku. Lisäksi pullossa aina letkurikkoventtiili.

@timppa

VALTONEN MARTTI 02.03.2014 19:36

Nestekaasua ei saa säilyttää matkailukulkineessa samassa tilassa jossa yöpyy ihmisiä.

Miten tulkitaan takatalli, onko se samaa tilaa? En osaa sanoa.

Käyttäjän lisäys viestiin 2.3.2014 klo 19:37:36 Tämä osavastauksena kaiman kysymykseen.

KURVINEN ESKO 02.03.2014 20:17

Lueskelin standardia SFS-EN 1949 A1, vahvistettu 20.5.2013 NESTEKAASULAITTEISTOJEN ASENTAMINEN MATKAILUAJONEUVOIHIN JA MUIHIN ASUMISTARKOITUKSEEN KÄYTETTÄVIIN AJONEUVOIHIN.

Siinä mainitaan vain erilaiset kaasupullotilat. Kaasupullotila voidaan tehdä tyyppihyväksyttyyn rakenteeseen avautuvaksi sisätiloihin kun siinä on tiivisteellä varustettu ovi tai luukku. Tilassa saa säilyttää kaasupulloja, joissa on kaasua enintään 16 kg kun pullotilassa on tuuletusaukko sekä ylä- että alaosassa ja aukkojen pinta-ala on vähintään 2% tilan pohjapinta-alasta ja vähintään 10 000 mm2. Mikäli voidaan varustaa vain alaosan tuuletusaukolla niin saa säilyttää vain 7 kg kaasua, tuuletuspinta-ala vähintään 1% ja vähintään 5000 mm2.

Tästä pumaskasta ei siis löydy vastausta kaikkiin kysymyksiin kuten pienen kaasumäärän säilytys takatallissa. Itse Itse en ala tulkitsemaan yleisellä foorumilla tätä kohtaa.

Nestekaasumäärän rajoitus 25 kg jättää 3 kg:n marginaalin koska ajoneuvossa on kahdessa pullossa korkeintaan 22 kg.

Esko

HAAPANEN TIMO 02.03.2014 20:34

Tuo lainaus kaasupullotilasta koskee autoja joissa takatallista on oma luukkunsa pullokoteloon, siis pullokotelon ovi avautuu sisätilassa josta voi olla suora yhteys asuintiloihin. Luukkuja oli ilman tiivisteitä ja tuuletus vain pohjasta joten sääntöjä tarkennettiin.

@timppa

JANHONEN MATTI 02.03.2014 21:17

Saksalaisilla noita 5 kg kaasupulloja näyttää olevan takatallissa, mutta ei käyttöön kytkettynä.

Pidempiaikaisessa oleskelussa monilla on camping-alueella erillinen keittiöteltta käytössä ja käyttävät pientä 5 kg pulloa siellä + ulkogrillin kaasupullona.

KURVINEN ESKO 03.03.2014 11:04

Takatalliin voi ottaa 2 kg:n pullon, jollainen löytyy ainakin teräksisenä. Pullo pitää olla kiinnitettynä pystyasentoon.

Vielä näistä kaasupulloista triviaalia tietoa: nehän täytetään max. 80% tilavuudesta. Kun pullon lämpötila on noin 40 astetta niin koko pullon tilavuus alkaa olemaan nestettä. Paineen noustessa 30-35 bariin, avautuu pullon varoventtiili. Jos pullo on ylitäytetty tai kyljellään niin varoventtiilistä tuleekin kaasu nestemäisenä eikä kaasuna.

Jos käyttää kaasulaitetta teltassa niin on otettava huomioon, että kaasun palaessa muodostuu kolminkertainen määrä hiilidioksidia, joka on tuuletettava ulos. Esko

Käyttäjän lisäys viestiin 3.3.2014 klo 11:06:13 Lisäyksenä, että tarkistin tuon pullon oton takatalliin asiantuntijalta tänä aamuna.

SUOMI SEPPO 03.03.2014 20:44

Onkohan olemassa muita kansallisuuksia olemassa joilla on näin paljon ongelmia EU-standardien kanssa? Muualla jos näet leirintäalueella sähkökaapista tulevan ulos ranteen paksuisen johdon jossa ei ole ylimääräisiä jatkeita (eihän ne ole mitään ylimääräisiä koska muuten piuha ei riitä) niin sitä seuraamalla löydät toisen suomalaisen. Kaasuasioissa muut taitavat ajatella että on turvallisempaa grillata pitkällä letkulla etuteltan ulkopuolella kun kulkimen kyljessä. Suomalaiset mittavat metrimitalla missä grillataan. Onkohan tämä ihan viisasta ? Direktiivit ovat muualla suosituksia mutta Suomessa itsetarkoitus. @seppo PS. Järjen käyttö on kielletty.

JANHONEN MATTI 03.03.2014 21:26

Näinhän se Seppo menee. Herran pelko on yksi perusheikkouksista. Titteli kun titteli ohittaa järjen käytön.

Keijo Korhonen sanoi tuossa vuosipäivähaastattelussaan, että suomalaisella on torpparin mieli. Odotetaan lakki kourassa kun isäntä sanoo mitä meidän pitää tehdä.

LAAKSO MARKKU 03.03.2014 22:19

Näyttää kysymykseni aiheuttaneen muutamia kommentteja joten niihin vastauksia

"Kyllä se 30mb:n letkun maximi on aina se 1,2m."

Missään asetuksessa ei tuota mainita. Ainoastaan sisätiloissa.

"Tulkitsen asian niin, että molemmat sekä vaunu/auton sisätila että teltan tila on sisätila. Pelkän markiisin alla oleva tila ei taas ole sisätila."

Jokainen voi tulkita oman mielensä mukaan mutta haen tässä lakien ja asetusten mukaisia kannanottoja. Tässähän ollaan siinä mainitsemassani tilanteessa kuinka paljon vetoketjuja pitää avata että tila on näiden ajatusten mukaan ulkotila.

"Eikä ne etutelttojen palot ole mistään lattioista ja niiden rakojen ilmanvaihdosta johtuneet, vaan avotulen huolimattomasta käsittelystä etuteltassa."

Huolimaton tulen käsittely voi aiheuttaa tulipalon myös sisätiloissa aivan samalla tavalla. Ei nuotiota sinnekään saa sytyttää. Lattian tuuletus on tärkeää jos kaasu pääsee vuotamaan. Silloin teltan harva lattia on paljon turvallisempi kuin vaunun/auton lattia jossa on pari ilmanvaihtoaukkoa. Kaasun syttymisvaara on myös pienempi.

"Jos poltetaan nestekaasua 150 g/h niin se tarvitsee paloilmaa 2 m3 joten on huomioitava mahdollinen palokaasujen kertyminen telttaan."

Tässä on huomioitava kaksi asiaa. Paloilma 2m3 / tunti. Laskin telttani tilavuutta ja se on n. 25 m3 joten no hätä. Lisäksi nestekaasu tuottaa palokaasuina ainoastaan hiilidioksidia ja vettä.

"Onkohan olemassa muita kansallisuuksia joilla on näin paljon ongelmia EU-standardien kanssa?"

Tämähän ei ole EU-standardeja (onneksi) vaan ihan meidän omia sekavia asetuksia. Kaikenlaiset instanssit tekevät asetuksiin omia sovellusmääräyksiään ja joskus tuntuu että ne eivät ole edes laillisia.

Muutaman euron kysymys? Kenellä on valtaa tehdä kiristäviä lisäyksiä asetukseen? Kun ministeri sen allekirjoittaa niin ei ainakaan vähempiarvoisilla virkamiehillä jos asetuksessa ei sitä ole mainittu. Valtioneuvoston asetus nestekaasulaitosten turvallisuusvaatimuksista 858/2012 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120858#Pid170835

KURVINEN ESKO 04.03.2014 12:11

Ensiksikin, alussa manitsemani SFS-EN standardi on EU-standardi. Koska et ole maininnut telttasi tilavuutta niin katsoin aiheelliseksi vihjata palokaasuista. Kirjoitukseni oli tarkoitettu avuksi.

Esko

ANTTILA MARKKU 04.03.2014 13:06

Minulla kuten varmaan muillakin kaasun ulosotto on vaunun keulassa jolloin sillä 1,2m mitalla ei ole suurtakaan merkitystä.Autoissa nuo ulosotot taitaa olla ohjaamon takana jolloin tuo 1,2m aiheuttaa jo ongelman koska taitaa jäädä teltan sisälle.Muutenkin grillin käyttö teltan sisällä tuntuu aika huimalta.Parin grilli session jälkeen sisäpuoli haisee eltaantuneelta rasvalta ja huonoin vaihtoehto että on jo noessa.Sellainen teltta ei kovin pitkäikäinen taida olla.Minulla on 10v ikäinen Isabella comodore 1050 A mitalla.Sitä ei vielä kertaakaan ole tarvinnut sisäpuolelta pestä.

JANHONEN MATTI 04.03.2014 13:06

Eikös tuo dilemma ratkea ihan kun miettii sanan sisällä -merkitystä.. Mikä on sisätila, kysyy Markku?

Johan sen sanoo nimikin. Se on tila, joka on jonkun sisällä, kuten auton sisällä, teltan sisällä, tankin sisällä, jääkaapin sisällä jne.

Markiisin alapuolinen tila ei ole sisätila kun siitä puuttuu kolme seinää. Silti toimin siinä kuten se olisi sisätilan, mitä grilliletkun pituuteen tulee.

LAAKSO MARKKU 04.03.2014 16:20

Useilla näyttää tuo ajatus kaasunkäytöstä kääntyvän grillin suuntaan! Ei kyllä tulisi mieleenkään viedä kaasugrilliä etutelttaan eikä edes katokseen. Onhan niitä muitakin käyttölaitteita joita tarvitaan. Tosiasiassa tämä pohdinta sai alkunsa siitä että sähkönkäytön suhteen etuteltan väitetään olevan ulkotilaa (ymmärrän) ja kaasunkäytön suhteen väitetään olevan sisätilaa. Eipä näytä löytyvän asetusta jossa tuo kerrotaan.

Toisaalta eihän sillä ole merkitystä muuten kuin tuon väitetyn kaasuletkun pituuden suhteen. En ymmärrä mitä turvallisuudessa voitetaan jos vaunun liittimestä vedetään 1,2 m:n letku grilliin ja se grilli jää aivan vaunun viereen pohottamaan. Laittaisitko hiiligrillin palamaan yhtä lähelle vaunua? Minä en ainakaan laittaisi.

ps.

Valtava määrä standardeja on luotu kansalaisten noudatettaviksi mutta miksi ihmeessä siitä on tehty bisnes? Jokaisesta joudut maksamaan. Miksei niitä julkaista kuten lakejakin?? Finlexissä

HAAPANEN TIMO 04.03.2014 17:12

Lainaus Tukesin sivulta: Matkailuajoneuvot voidaan varustaa erillisellä nestekaasun ulosotolla, joka mahdollistaa siirrettävän laitteen käyttämisen matkailuajoneuvon välittömässä läheisyydessä. http://www.tukes.fi/tiedostot/vaaralliset_aineet/esitteet_ja_oppaat/kayta_nestekaasua_oikein_opas.pdf

Pitkä letku altistaa kaikenlaisille vahingoille, kuten laitteen kaatuminen letkuun kompuroidessa, ja voi sen letkun onnistua jopa polttamaankin. Kaikissa autoissa tai vaunuissa ei ole letkurikkoventtiiliä. Kaikissa paineensäätimissäkään ei sitä ole jos ajatellaan käytettävän irtopulloa.

Mitä pidempi letku, sen enemmän siellä on puhdasta kaasumaista kaasua josta muodostuu suunnilleen kaksikymmenkertainen määrä syttymiskelpoista seosta. ( rajat 2,2-9,5% )

@timppa

PALIN MATTI 07.03.2014 18:53

Ei tämä kaasun laillinen tuominen teltan sisällä olevasta kaasunulosotosta ole mikään ongelma. Noudatetaan vain Tuksein ohjetta ja laitetaan ulosotosta sen laillisen 1,2 metrin letkun jatkoksi riittävä määrä kupariputkea sinne grillauspaikalle ja sen jälkeen 1,2 metrin letkulla Gramer kiinni kaasujärjestelmään. Etäisyydellä ei siis ole väliä.

En muuten ole vielä kellään karavaanarilla nähnyt Grameria auton tai peräkärryn vieressä alle 1,2 letkun nokassa. Aina on letku vähintään kolme metrinen.

PS: Pitää kuitenkin huomioida sen kupariputken riittävä kannakointi maaperään sen liikkumisen estämiseksi. Myös putken upottaminen maaperään sopii, mutta ne letkun liitoskohdat pitää jättää näkösälle.

)

    



     

    



  

ANTTILA MARKKU 07.03.2014 20:47

Minulla tuo 1,2m kaasuletku ulottuu soliferin keulasta etuteltan ja vaunun välistä mielestäni grillaukseen riittävän kauas.Myöskin jos grilli sammuu ja kaasua vuotaa niin palavaa seosta muodostuu aika vähän ja sekin teltan ulkopuolella.

LAAKSO HARRI 09.03.2014 21:05

Kuten Markku Laakso alkuperäisessä kysymyksessään ihmettelikin, niin ihmettelen minäkin sisätilan määritelmää. Grilli on kiva, mutta onhan niitä muitakin kaasulla toimivia laitteita, kuten kaasulämmitin. Minua jäi keskustelu kiinnostamaan siksi että ostamani kannettavan kaasukäyttöisen retkilämmittimen mukana tuli lappu, jossa sanottiin että laitetta ei saa käyttää sisätiloissa. Alkuperäisessä pakkauksessa ei puhuttu asiasta mitään, vaikka siinäkin oli erinäisiä varoituksia. Tästä huolimatta aion käyttää ko. lämmitintä etuteltan lämmitykseen kylminä iltoina. Järki ja varovaisuus mukaan, niin minimoidaan riskit.

Mukavaa matkailuvuotta 2014 toivottaen

HAARAKANGAS ALLAN 10.03.2014 09:42

Matille ja muillekin. Letkun pituuden rajoittaminen koskee sisäasennusta.

Tarkemmin: N:o 344 Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös nestekaasuasetuksen soveltamisesta.

Allu vaari

Käyttäjän lisäys viestiin 10.3.2014 klo 09:43:34 11 § Sisäasennus

HÄMÄLÄINEN MARKKU 10.03.2014 10:17

Kirjoitin aiheesta Tukesille 2011. Alla sähköpostin vaihto, komentoimattomana:

Kysyn nestekaasuletkun pituudesta ulkotiloissa. Kyseessä on matkailuauto (sama tilanne on myös vaunussa) jossa on kaasun ulosotto pikaliittimellä.

Onko sallittua käyttää pidempää letkua grillin liittämiseen ulkona kuin 120 cm, joka maksimi letkun pituus sisätiloissa?

Yleisesti puhutaan nestekaasuletkun maksimi pituuden olevan 120 cm. En kuitenkaan ole löytänyt määräyksistä kuin sisäasennusletkunpituuden maksimi mitan, eli tuon 120 cm Lyhyt letku aiheuttaa sen, että grillin etäisyys ajoneuvosta jää varsin lyhyeksi.

Tukesin vastaus 3.2.2011: Suomessa kotitalouslaitteiden yhteydessä letkuasennusta käyttäen kaasuletkun maksimipituus on rajattu maksimissaan 1,2 m.

KTM päätöksessä 344/97 sen 11 §:ssä asia on sanottu. ”Nestekaasuletkun enimmäispituus saa olla 1,2 metriä” Asia on sanottu mainitun päätöksen 2 luvussa, joka koskee nestekaasun pienkäyttöä.

Pienkäyttö on ns. kotitalouskäyttöä ja tähän luetaan nestekaasun käyttö kesämökeillä, matkailuajoneuvoissa ja veneissä.

Asuntovaunuissa on ollut lisävarusteena mahdollisuus hyödyntää vaunun omaa kaasuverkostoa siten, että vaunun valmistaja on asentanut vaunuun ulkopuolisen kaasuliitännän. Käyttäen pelkkää vaunun etukatosta ei kaasugrillin käytössä max. 1,2 m letkulla liene ongelmia. Mutta jos käytetään suljettua telttakatosta (etuteltta), tulee kyseisestä tilasta sisätilaa vastaavan oleskelutila. Tällöin ulkokäyttöön tarkoitettua kaasugrilliä ei enää voi sen sisällä käyttää. Tämä on kaasugrillin valmistajan antamien ohjeiden vastaista. Tällöin ainoa oikea tapa käyttää kaasugrilliä on etuteltan ulkopuolella omalla erillisellä kaasupullolla ja siten että kaasuletkun pituus on maksimissaan 1,2 m. Eli tällöin ei voida myöskään ottaa kaasua vaunuun asennetusta kaasuliitännästä.

Kaasugrillien käyttöohjeissa valmistaja on kertonut riittävän suojaetäisyyden grillistä sivuille ja taakse palavatarvikkeisiin osiin. Mutta mielestäni tuolla 1,2 metrin kaasuletkulla nämä turvaetäisyydet on pystytty täyttämään.

Terveisin Seppo Huttunen

NYBERG JYRKI 10.03.2014 12:07

Markku, saanko kopioida tekstisi tuollaisenaan, laittaisin sen turvallisuusasioiden ilmoitustauluun alueellamme Meri-Caravanissa Salossa. Lennu www.sfc-lohja.fi

Käyttäjän lisäys viestiin 10.3.2014 klo 12:09:20 Väärä osoite, oikea on www.sfclohja.fi

HÄMÄLÄINEN MARKKU 10.03.2014 12:53

Mnulla ei ole mitään asiaa vastaan, mutta voisit kysyä Tukesin Huttuselta vielä samaa. Itse pyysin aikoinaan tuhon julkaisuluvan tänne, mutta olen näköjään poistanut sen.

JANHONEN MATTI 10.03.2014 13:12

Eli ei muuttunut letkun pituus "hovissa".

HAARAKANGAS ALLAN 10.03.2014 17:06

Oletteko nähneet "tohottajaa" kotikäytössä tai muuallakaan 1.2 metrin letkulla?

Allu vaari

HAAPANEN TIMO 10.03.2014 17:54

Nuo katto- ym. lämmitystä vaativat työt tehdään korkapaineella, säädettävällä säätimellä, ja letkulla joka on sisähalkaisijaltaan 6,3 mm. eli selkeästi pienempi kuin matalapaineletku. Lisäksi pullossa aina letkurikkoventtiili.

@timppa

SUOMI SEPPO 10.03.2014 20:35

Sitten kaikki mittaamaan ettei vaan sfc-alueilla kukaan käytä yli 1,2,m pituista kaasuletkua kun nuo valosähkönkin letkut on saatu jo 2,5 mm paksuiseksi. :-D @seppo

TERVO JARI 10.03.2014 21:11

On Tukesin "suulla" hyväksytty pitempi kaasuletku asuntoauton/vaunun grilli käyttöön.

Tuo hyväksyntä kirjoitus oli karavaanari.infon sivuilla aikoinaan Tukesin työntekijän nimellä ja julkaisuluvalla. Karavaanari.info on vaan olutta ja menyttä joten tuon kirjoituksen esiintuominen on hieman vaikeaa.

PALIN MATTI 14.03.2014 15:38

Kysyppä Jari sama asia uestaan siltä samalta TUKESin ukolta ja laita sitte vastaus tänne esile.

TERVO JARI 14.03.2014 19:45

Pyynnöstä kysyin asiaa Tukesilta, alla vastaus.

Tervehdys

Tukesin verkkopalveluun tulleen viestin johdosta lähetän asiaan liittyvän pohdiskelun nestekaasusäännösten pohjalta. Keskustelu verkossa näyttää olevan kovasti vilkasta. Joissakin viesteissä näytettiin perättävän sitä mitä säännöksistä löytyy. Oheisena vastaus siihen ja tekstissä on mainittu kohta josta kyseinen säännös löytyy.

Tekstin voi julkaista lehdessä mikäli siihen päädytte. Käyttäkää silloin nimeä ja titteliä.

Letkupituuksista keskustelu varmaan jatkuu. Mikään ei estä SFC:tä antamasta omaa suositusta asiasta. Letkuhalkaisijasta sanoisin sen verran että käytettävän halkaisijan tulee olla sopiva grillin letkuistukalle, ts liitoksen pitää olla asiallinen.

Alkavan kevään terveisillä

Urho Säkkinen

Ylitarkastaja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

PL 66 (Opastinsilta 12 B)

00521 Helsinki

+358 29 5052 365

+358 40 513 2926

urho.sakkinen@tukes.fi

Ja tässä liite jossa kysymys ja vastaus säänöksineen:

Nestekaasuletkun pituus caravan käytössä

Moi

Paljon on ollut puhetta nestekaasuletkun pituudesta asunto auton / vaunun kaasunulosottoventtiilin ja kaasugrillin välisestä letkun pituudesta. Se kun "ei saisi" olla kuin 1.2m, mutta olisi paljon turvallisempi jos tuo letku saisi olla vaikka 4m. Usein letku näkyykin olevan 4-6m pitkä jotta saadaan grilli riittävän kauas vaunusta/as-autosta.

Mikä on Tukesin tämänpäivän näkemys tässä tapauksessa turvalliseen letkun pituuteen ja letkun halkaisijaan. Esim. 6m pitkä ja 8mm letkuhalkaisija sisämitaltaan ? Vai vieläkö pysytään tuossa 1.2m:ssä ?

Luetaanko caravan etuteltta sisätilaksi ? Teltta on kangasta ja usein teltan liepeet on auki .

Jos vastaatte kysymykseeni, saako vastauksen julkaista Caravan lehdessä ja SFC karavaanarit.fi sivustolla ?

Jari Tervo.

Ps. Jos haluatte olla suoraan yhteydessä SFC:n, Timo Piilonen edustaa SFC:tä. timo.piilonen@karavaanarit.fi Tuota kautta voitte saada asian kaikkien karavaanareiden tietoisuuteen karavaanarit lehden kautta.

Ja tässä vastaus kysymykseen:

Letkun pituudesta

Sisäasennuksissa nestekaasuletkun enimmäispituus saa olla 1,2 metriä. Sisähalkaisija tulee olla 10 mm (VNa 858/2012 liite kohta 4 ja 6). Ulkotiloihin liittyen nestekaasuletkun pituudesta ja sisähalkaisijasta ei ole mainintaa.

Niin sanotun hyvän käytännön mukainen menettely on, että käytetään käytön kannalta tarpeellisia letkupituuksia ja vältetään liian pitkien letkujen käyttöä.

Kysymyksen esittämässä tapauksessa voidaan käyttää turvallisen ja järkevän käytön kannalta sopivan pituisia nestekaasuletkuja.

Caravan-etuteltta, sisätilaa vai ulkotilaa?

Etutelttoja on hyvin monenlaisia. Selkeänä näkemyksenä voidaan pitää sitä, että nestekaasun käytön kannalta ns. markiisiratkaisua (vain yläosa rajattu ja muutoin auki kaikki sivut) voidaan pitää ulkotilana.

Täysimittainen Caravan-etuteltta on nestekaasun käytön kannalta hankala. Käyttölaitteiden sijoitusta koskevassa säännöksessä (VNa 858/2012 liite kohdat 2 ja 3) lähtökohtana on sijoitustila. Kohta 2 käsittelee rakennusten huonetiloja, joten se ei sovellu tähän. Kohta 3 vaatii: Käyttölaitteissa tulee olla liekinvalvontalaite. Liekinvalvontalaitetta ei vaadita laitteissa, jotka on tarkoitettu yksinomaan ulkona tapahtuvaan valvottuun käyttöön. Tätä voidaan siis soveltaa tähän nestekaasugrilliin Caravan-käytössä.

Nestekaasusäännösten pohjalta etutelttaa ei voida pitää sisätilana säännösten tarkoittamassa mielessä. Caravan-etuteltta tuo lisää säältä suojattua, katettua oleskelutilaa, samoin kuin kesämökkien yhteydessä olevat katetut terassit. Näissä tiloissa grillaaminen on sallittu noudattaen laitevalmistajan ohjeita mm. suojaetäisyyksien ja ilmanvaihdon osalta.

Yleiset vaatimukset nestekaasun käytölle Asetuksen (VNa 858/2012 5 §) määrittelee yleisvaatimukset nestekaasun pienkäytölle. Eli Nestekaasun pienkäytössä ja säilytyksessä on noudatettava varovaisuutta ja huolellisuutta. Nestekaasukäyttöisiä laitteita saa käyttää vain sellaisissa tiloissa ja siihen tarkoitukseen, johon ne on tarkoitettu. Sisätiloissa tulee huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta ottaen huomioon palamisilman tarve ja savukaasujen poisto. Nestekaasupullojen erillisen säilytystilan tulee olla tuulettuva.

Eli varovaisuus ja huolehtimisvelvollisuus jää aina käyttäjälle. Jos Caravan-etuteltassa grillataan nestekaasulla tai käytetään esim. nestekaasukäyttöisiä lämmittimiä, tulee ottaa huomioon tilan riittävä ilmanvaihto, palamiskaasujen poisto ja huolehtiminen siitä, että ulkopuoliset pinnat eivät lämpene liikaa.

PALIN MATTI 15.03.2014 12:05

Hienoa Jari!

Tässä on nyt ilmeisesti TUKESin virallinen kanta tähän letkun pituus asiaan.

Kannattaa siis printata kopio lausunnosta esitettäväksi seuraavalle asiasta sönköttäjälle.

SUOMI SEPPO 16.03.2014 22:14

Taatusti ei ole minkään instanssin virallinen kanta joka pitäisi oikeusasteissa. ' Eiköhän tässäkin asiassa voisi ajatelle sellaista asiaa että käyttäisi tervettä (maalais- ja jos sitä ei ole niin kaupunkilais) järkeä EU:kin taisi vihdoinkin kumota käyrienkurkkujendirektiivin, eli pistetään tämä letkun pituus (naisnäkiköhtänaeitaidapituudellaollamerkitystä) samaan koppaan missä kurkutkin ovat. Muistaakseni tuossa puhuttiin etukatoksessa/teltassa grillaamisesta ,niin pitkällä letkullahan on juuri tarkoitus tulla pois katetusta tilasta. Saivartelua paljonko kaasumaista kaasua on ylimääräisessä metrissä voi jättää omaan arvoonsa. @seppo Tulen jatkossakin käyttäämääm noin 3m letkua jonka olen ostanut direktiivin mukaisesta kaupasta Saksasta.

HALINEN HARRI 17.03.2014 13:36

Kumpa viranomaisella olisi velvollisuus perustella päätöstensä perusteet. Usein perusteet liittyvät toissijaiseen asiaan kuin itse esim. letkun pituuden turvallisuusnäkökohta jos letkua hoidetaan ja käytetään oikein.
Tottahan pitkällä liikuteltavalla letkulla on vauriovaara suurempi kuin "kiinteesti" asennetulla pätkällä.

LAAKSO MARKKU 18.03.2014 10:43

Tässähän se on nyt sanottu selvin sanoin (TUKESin ylitarkastaja)

Ulkokäytössä "voidaan käyttää turvallisen ja järkevän käytön kannalta sopivan pituisia nestekaasuletkuja."

"Nestekaasusäännösten pohjalta etutelttaa ei voida pitää sisätilana säännösten tarkoittamassa mielessä."

Asia lienee loppuunkäsitelty, ainakin minun puolestani.

NYYSSÖNEN KAJ 20.03.2014 14:14

Linkki TUKES sivulle nestekaasu matkailukäytössä http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-ja-kaasu/Nestekaasulaitteet/kaasualaitteistot-ajoneuvoissa/

Käyttäjän lisäys viestiin 20.3.2014 klo 14:26:35 TUKES oppaasta löytyy 1,2m pituusvaatimus.

http://www.tukes.fi/Tiedostot/vaaralliset_aineet/esitteet_ja_oppaat/Kayta_nestekaasua_oikein_opas.pdf

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.