- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailuvaunut ja vetoautot »
- Alde vs. Truma
Alde vs. Truma
Suunnitellaan ensimmäisen vaunun ostoa (uusi tai uudehko) ja lämmitysjärjestelmä on vielä kysymysmerkki.
Nyt voisitte kokemuksella neuvoa kannattaako sijoittaa Aldeen vai pärjääkö Trumalla.
Vaunua tullaan käyttämään lähinnä touko-syyskuu perioidilla eikä tarkoitus ole muutenkaan ostaa talvivaunua.
Vaikuttaako miten paljon vaunun jälleenmyyntiarvoon Alden puuttuminen?
Muitakin vinkkejä vaunun valintaan otetaan mieluusti vastaan.
Molemmat pannut olut käytössä pärjää talvella kesällä.
Kummatkin pannut tuottavat varmasti riittävästi lämpöä 3 vuodenajan käyttöön. Eikä luotettavuudessakaan taida merkittäviä eroja olla. Ehkä pannuja tärkeämpää on lämmönsiirtosysteemi. Se miten ja mihin lämmitysputket on sijoitettu. Hyvin suunnitellusta ja toteutetusta lämmönjaosta syntyy parhaimmillaan hyvä käyttömukavuus. Itse käytän vaunua läpi vuoden ja Alde + nestekiertoinen lattialämmitys on tässä käytössä ylivoimainen ratkaisu. Etenkin kun lattialämmitys on käyttökustannukseltaan selkeästi sähköistä vaihtoehtoa edullisempi ratkaisu meillä.
Tuhon paremmuuteen on yhtä monta mielipidettä kuin alden tai truman omistajia.
Aldessa on omat ongelmansa,nesteen vaihto joko kahden tai viiden vuoden välein.
Paljon valitetaan myös äänistä,lorinasta jos järjestelmään pääsee ilmaa ja aldessa on aina se vesivuodon riski pattereissa,eikä nuo vesipumputkaan näytä kestävän.
Truma on yksinkertaisempi,minusta ja ainoat ongelmat ovat kovat puhaltimen äänet kun se ryntäilee vanhemmissa järjestelmissä erityisesti.
Vika on korjaantunut uuden digitaalisen säätimen ja ohjeman myötä.
Vanhemmissa truman vehkeissä oli myös emolevyn vikoja mutta ei tämän päivän tuotteissa .
Kun trumassa on tehoa se 6 KW ,sillä tarkenee hyvin,mutta minulla on ollut molemat Alde ja Truma ,molemilla pärjää mutta minusta Truma on helpompi ja yksinkertaisempi toimiva lämmitys as,autoon tai vaunuun.
Lattian lämpöön on hyviä mattoja, joiden avulla sadaan lämmön tuntu lattiaan ilman lattialämmitystä.
Tosiasiahan on, että kodin tasoon ei noissa vehkeissä koskaan päästä, mutta retkeilytasoon kyllä ihan hyvin.
Kaikkein paras konsti on nyt talvela vuokrata, tai otta koeajoon molempien lämmitysmuotojen vaunu, nii saa omakohtaisen tunnun asiaan.
Meillä jokaisella on omat kokemukset noista, mutta vain meidän omat kokemukset, kuten minulla kun olen työn puolesta asunut pisimillään tällä korkeudella kokonaisen talven vaunussa yhtämittaa. Siinä selvisi paljon nestekiertolämmityksen eduista, ja haitoista 30 pakkasissa pahimmillaan.
Olen myös asunut ilmalämitys vaunussa kokonaisen kesän kevät talvesta syyspakkasiin.
Lisänä lyhyempiä kausia eri vuoden aikoina
Kuitenkin kehotan itse kokeilemaan. Samalla saa kokemusta sisustuksesta, mikäli vaunukokemusta ei ole ennen
Tp
Truman etuna on nopeampi lämpeneminen ja kesäksi hyvä tuuletus. Noita puhaltimen ääniongelmia en ole kokenut vaikka vaunuja on koeajettu kohta 20 vuotta. Se normaali humina on vain hyvä tasainen ääni, joka peittää sopivasti kaikki luonnon pienet äänet.
Toisaalta Alde saattaa kuluttaa vähemmän kaasua jos vaunussa asutaan paukkupakkasilla, ja se riittää rivitalon kokoiseenkin vaunuun.
Lattialämpönä Aldeen yhdistetty on tasainen ja mukava, mutta taas kerran hidas. Truman kanssa sähköllä toteutettu on nopea, mutta ei aina yhtä tasainen ja tehokas. Sekin voi olla tasainen, mutta vaunukohtainen asia.
Truma laitetaan usein kevyemmin eristettyihin vaunuihin, ja putkistot suunnitellaan mietoon talveen. Tämä aiheuttaa turhaa haukkua Trumalle. Kelvosti eristetyssä vaunussa ja hyvällä, oikein suunnatulla putkistolla Trumalla pärjää usein ihan hyvin.
Mutta jos vaunu on pohjoisen hiihtokeskuksessa, ja asuttu talvellakin säässä kuin säässä, niin Alde on lämmön suhteen varmempi valinta.
Omaasn käyttöön eteläisessä Suomessa pienemmän luokan vaunussa valitsisin itse Truman.
Kolmen vuodenajan käytössä kumpi vaan ajaa mielestäni asiansa. Truman hyvänä puolena tuo nopea ylöslämmitys ja ilman kierto jos esimerkiksi vaatteiden kuivattelua tarvitaan. Varjopuolena tuosta kääntäen, että kuivattaa myös ihoa jos käyttäjä on sille herkkä. Itse annan pisteet kuitenkin Aldelle kun oma käyttö painottuu talvi ajanjaksoon pääasiassa lattian nestekierron näkökulmasta koska kun en juurikaan yövy paikoissa missä 230V sähköä olisi saatavilla lattialämmitysmattoon. Mitä taasen tulee ylöslämmityksen nopeuteen, niin ALDE lämmittää vaunun 3kW:n sähköpatruunalla - 25 asteen pakkasessa ulkolämpötilasta miellyttävään asuinlämpötilaan n. reiluun kolmeen tuntiin kun sähköä on saatavilla ja kun lämmitystä tehostaa vielä kaasulla niin ylöslämmitykseen riittää n. 2 tuntia. Vaan kuten muutkin kommentoijat toteavat niin kummallakin vehkeellä on puolensa…
Mitä tulee glygolin vaihtoon ja sen haasteellisuuteen, niin uudehkoissa vaunuissa suositusvaihtoväli on 5 vuotta, eikä vaihtokaan nyt ole mitenkään ongelmallista kunhan ei tyhjennä järjestelmää ensin ja täytä sen jälkeen, vaan varaa reilusti uutta glykolia astiaan ja täydentää sitä saman aikaisesti kun tyhjentää vanhaa tavaraa kierron toisesta päästä. Glykolia toki kuluu tässä hieman enemmän mutta ilmakuplia ei muodostu, eikä erillistä ilmausta juurikaan tarvita.
Meillä nukutaan viileässä ja kun nousen ylös ( vessaan istumaan ja lukemaan lehtiä ) on mukava nostaa truman pyyntiä, tavallisesti nostan 3° ja vessa on saman tien lämmin kuten myös auton etuosa jossa aamiainen on alkamassa.
Meidän käytössä Truma on erinomainen.
@timppa
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.