Mitä neliapilasymboli renkaassa tarkoittaa?

Timo Ahjos 05.04.2023 21:09

Olen tutkinut tänään autooni eilen asennettujen uusien renkaiden merkintöjä. Vaimoni otti renkaista kännykällään 8 kuvaa ja minä taskukamerallani 5 kuvaa. Renkaiden pienet teksti tulivat hyvin esille vain vaimoni ottamissa kuvissa. Kokosin ne tekstitiedostoksi, jossa on nyt kaikki tekstit. Se jäi vain epäselväksi, mitä oheisen kuvan mukainen neliapilasymboli tarkoittaa. Yritin etsiä sille selitystä sekä Googlen että Bingin kuvahaulla ja eri sivustoilta, missä selitetään rengasmerkintöjä, mutta tuota en löytänyt.

Liitetiedostot

neliapila.png
Timo Ahjos 05.04.2023 21:29

Kysyin asiaa chat.openai.com ja sain tällaisen vastauksen:

"Neliapila-symboli renkaassa on yleensä merkki siitä, että kyseessä on ns. "rengaspaikkaussarja" tai "vararengas". Tämä tarkoittaa sitä, että renkaassa ei ole täyttä ilmanpaineen määrää, vaan se on suunniteltu vain lyhytaikaiseen käyttöön hätätilanteessa.

Neliapilamerkki voi myös olla merkki siitä, että kyseessä on kitkarengas, joka on suunniteltu talviolosuhteisiin ja joka tarjoaa paremman pidon jäisellä ja lumisella tiellä.

On kuitenkin huomattava, että merkitys voi vaihdella valmistajasta riippuen. Jotkut valmistajat voivat käyttää neliapilaa eri tarkoituksiin tai olla käyttämättä sitä lainkaan. Siksi on tärkeää tarkistaa auton käyttöohjekirja tai renkaiden merkinnät selvittääkseen, mikä on neliapilan merkitys kyseisessä tilanteessa."

Timo Ahjos 05.04.2023 21:51

Jatkoin vielä hiukan keskustelua tuon tekoälyrobotin kanssa:
https://ahjos.info/ai/010_Neliapila.pdf

Timo Ahjos 08.04.2023 17:41

Esitin tuon saman kysymyksen Facebook-ryhmässä "Karavaanarin niksipalsta". Siihen tuli nopeasti paljon humoristisiksi tarkoitettuja epäasiallisia vastauksia ja sitten viestejä, joissa keskusteltiin keskustelun tasosta. Kun viestejä oli 38, ylläpito esti kommentoinnin ja poisti ainakin 30 viestiä. Sen jälkeen keskustelu tuosta rengassymbolista on jatkunut samassa ryhmässä uudessa keskustelussa, joka ei ole minun avaama, mutta kommentoin myös siinä. Nimittäin Google ja Bing ovat nyt antaneet haulla "neliapilasymboli renkaassa" täältä kopioidun minun täällä julkaiseman tekoälyrobotin ChatGTP antaman tekstin, jonka eri ihmiset ovat siellä nyt esittäneet totuutena. Kun moitin yhtä kirjoittajaa tietolähteen puutteesta, hän laittoi linkin tähän Karavaanarit.fi sivuston keskusteluun!

Älkää uskoko tuon tekoälyrobotin eri kysymyksiin antamia vastauksia! Olen esittänyt sille monta eri aiheista kysymystä. Vastauksissa ei ole ollut yhtään kielivirhettä, mutta paljon asiavirheitä. Sen voi jokainen itse testata keskustelemalla sen kanssa osoitteessa http://chat.openai.com tai lukaista minun saamia vastauksia, jotka olen tallentanut kansioon http://ahjos.info/ai/

Timo Ahjos 09.04.2023 13:35

Tämä aihe ei tunnu täällä ketään kiinnostavan, mutta kerron kuitenkin, mitä pidän oikeana vastauksena: Neliapila on renkaassa ensimmäisenä oheisen kuvan mukaisessa neljän symbolin yhdistelmässä, joka erään kirjoittajan mielestä tarkoittaa: keväällä kasvit heräävät, kesällä aurinko paahtaa, syksyllä sataa, talvella on lunta. Eli renkaat ovat ympärivuotiseen käyttöön. Näistä on kysymys:
https://www.rengas-online.com/rshop/Renkaat/Vredestein/Comtrac-2-All-Season-_/215-70-R15C-109-107S/R-431499

Liitetiedostot

nelja_kuvaketta.png
Timo Sulin 09.04.2023 15:51

Ehkä neliapila kertoo siitä onnesta jos tuon nopeusluokan renkailla selviää Suomen talvesta ehjin nahoin. Tosin painavassa matkailuautossa saattaa toimia paremmin kuin henkilöautossa.
Jännä että niihinkin on tuo lumihiutalemerkki vuoristossa laitettu, vaan onpa kiinalaisissa kesärenkaissakin M+S merkintä, eli saa kokeilla onneansa Suomen talvessa

Markku Hämäläinen 09.04.2023 18:37

Tarkoittaako nuo kuviot renkaan toimivan lumessa, sateella, auringon paistaessa ja nurmikolla?

Timo Ahjos 09.04.2023 20:17
Timo Sulin

Ehkä neliapila kertoo siitä onnesta jos tuon nopeusluokan renkailla selviää Suomen talvesta ehjin nahoin. Tosin painavassa matkailuautossa saattaa toimia paremmin kuin henkilöautossa.
Jännä että niihinkin on tuo lumihiutalemerkki vuoristossa laitettu, vaan onpa kiinalaisissa kesärenkaissakin M+S merkintä, eli saa kokeilla onneansa Suomen talvessa

Jos klikkaat sen lumihiutale vuoristossa -merkin vieressä olevaa i-kirjainta, avautuu: "Varoitus: Ei sovellu talviurheiluun Pohjoismaissa". Nuo ovat pakettiautoon tarkoitetut C-renkaat, joilla voi ajella Keski-Euroopan kaupungeissa ympäri vuoden. Minä ostin sellaiset matkailuautooni maaliskuussa 2015 ja nyt uudet samanlaiset. Tosin tuotekehitystä on välillä tapahtunut ja sen merkiksi renkaan nimeen on lisätty numero 2.

Kun ostin nykyisen Bürstnerini uutena vuonna 2012, sen mukana tuli Michelin Agilis -nastarenkaiden lisäksi Continental camping-renkaat, jotka vaativat 5,0/5,5 barin paineet. Kyyti oli niillä äärimmäisen kovaa ja epämukavaa. Siksi myin ne pois ja ostin tilalle tuollaiset Vredestein Comtrac C-renkaat, joille Ducaton käsikirja suosittelee 4.1/4.5 barin paineita. Kyyti on niillä paljon pehmeämpää ja mukavampaa. Silloin haaveilin pitkäkestoisesta Saksan matkasta (joka sitten jäi haaveeksi). Noilla olisi voinut ajella Saksassa melkein jouluun saakka ja sitten vielä laillisesti ja turvallisesti Vuosaaren satamasta kotiin Malmille. Minulla on aina ollut erikseen nastarenkaat, mutta kun on ympärivuotiset alla kesällä ja syksyllä, ei ole mitään paniikkia vaihtaa nastarenkaita heti ensilumille, koska se lumi sulaa yleensä vielä pois ja sen jälkeen on vielä monta lumetonta viikkoa. Ympärivuotiset eivät ehkä ole kesärenkaina yhtä taloudelliset kuin varsinaiset kesärenkaat, mutta ajan niin vähän, että sillä ei ole mitään merkitystä. Nytkin hylkäsin 8 vuotta vanhat ympärivuotiset niiden iän vuoksi, vaikka kulutuspintaa oli vielä runsaasti.

Timo Ahjos 09.04.2023 20:19
Markku Hämäläinen

Tarkoittaako nuo kuviot renkaan toimivan lumessa, sateella, auringon paistaessa ja nurmikolla?

Niinkin sen voinee ymmärtää. Autohan voi jäädä yllättävän helposti nurmikollekin sutimaan ja kuoppaa kaivamaan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.