Matkailuauto luontoisetuna

Juha Peltomaa 10.10.2019 15:26

Mahtaisiko tällä foorumilla olla kokemusta matkailuautosta luontoisetuna? Sekä verottaja että Traficom tuntuvat olevan kykenemättömiä vastaamaan kysymykseen, miten matkailuauton luontoisetuverotus menee.

Kysymys on siitä, verotetaanko työnantajan palkansaajalle henkilökohtaiseen käyttöön tarjoama matkailuauto luontoisetujen verotuksessa a) autoedun laskentasääntöjen mukaan, vai b) muuna etuna, kuten tehdään esimerkiksi veneiden tai moottoripyörien osalta eli hankintakustannuksen mukaan.

Autoedun kaavaa sovelletaan, mikäli auto on henkilö- tai pakettiauto. Verottajan mukaan: luontoisetupäätöksen mukainen autoedun laskentakaava koskee ainoastaan henkilö- ja pakettiauton arvon laskemista, eikä kaavaa siten sovelleta muiden luontoisetujen arvon määrittämiseen. Ajoneuvoa pidetään henkilö- tai pakettiautona, jos se on sellaiseksi rekisteröity. Luontoisetu syntyy sinänsä myös muun kuin henkilö- tai pakettiauto yksityiskäytöstä. Tällöin veronalaisen luontoisedun määrä on edun käypä arvo.

Traficomin sivuilta löytyvä määritelmä ei anna tähän yksiselitteistä vastausta. "Matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jossa olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat tukevasti kiinni olevat varusteet..." Ymmärtääksen M-luokka ei sinänsä vielä tarkoita henkilöautoa, vaan ylipäänsä autoa?

Yksi tapa ratkaista asia olisi katsoa mitä matkailuauton rekisteriotteessa lukee. Löytyisikö täältä vastausta siihen, mitä matkailuautojenne rekisteriotteissa lukee kohdassa J ajoneuvoluokka?

Juha Peltomaa 10.10.2019 17:23

Monisanaisen viestini ydin on siis: onko matkailuauto henkilö- tai pakettiauto?

Eli täyttyykö tämä määritelmä:
Ajoneuvoa pidetään henkilö- tai pakettiautona, jos se on sellaiseksi rekisteröity.

Jarmo Leinonen 11.10.2019 07:43

Meidän puoli-indekroidun Renu/Dethleffsin (kok.paino 3900kg) rekisteriotteessa lukee: M1/Henkilöauto.

Tauno Suominen 11.10.2019 09:47

Samoin: M1/Henkilöauto

Toivo Koistinen 11.10.2019 11:04

Yksi mahdolisuus, mitä olen joutunut joskus käyttämän, on pyytää verottajalta ennekkopäätös asiaan.
Tp


Siis ennakkopäätös
muokattu: 11.10.2019 11:04
Harri Kolu 11.10.2019 13:02

Eikös normi matkailuauto ole aina henkilöauto. Mulla oli noin 10 vuotta sitten matkailuauto yrityksen nimissä. Maksoin siitä normaalin hankintahinnan mukaisen autoedun niiltä kuukausilta kun sitä käytin. Ainakin silloin tämä verottajalle sopi.

Juha Peltomaa 22.10.2019 14:11

Kiitos paljon kaikille valaisevista vastauksista! Eli matkailuauto rinnastettaneen henkilöautoon ja myös autoetu lasketaan sen mukaisesti.

Erityiskiitos Harri Kolulle. Oliko matkailuauto uusi vai käytetty? Ja oliko autoetu nimenomaan hankintahinnan vai uushankintahinnan (eli autoedun) mukainen?

Matkailuauto luontoisetuna sinänsä ei ole mikään ongelma. Käytännössä (palkansaajan näkökulmasta) kysymys on siitä erosta, että autoetu lasketaan uushankintahinnan mukaan ja esim. moottoripyörä tai vene hankintahinnan mukaan. Uusissa tai uudehkoissa autoissa tässä ei ole juuri eroa, mutta etenkin vähän vanhemmissa käytetyissä on.

Eli esimerkiksi yrityksen 20.000 eurolla työntekijän käyttöön hankkiman hankkiman 10 vuoden ikäisen käytetyn matkailuauton luontoisetu lasketaan sen mukaan mitä se on maksanut uutena (esim. 50.000 e miinus tietyt pienet vähennykset), mutta esim. 20.000 euron arvoisen käytetyn moottoripyörän luontoisetu lasketaan 20.000 euron mukaan huolimatta siitä, mitä moottoripyörä on uutena maksanut.

Harri Kolu 22.10.2019 19:16

Nyt täytyy sanoa että tuosta on senverran aikaa että en muista, enkä kyllä pysty tuota enää tarkistamaankaan. Mutta jos lähes varma arvaus kelpaa niin hankintahinnan mukaan meni, en uushankintahintaa edes tiennyt. Auto oli muutaman vuoden ikäinen kun sen ostin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.