Virta huilaa.

TARVAINEN VEIKKO 26.06.2013 21:10

Kuka tietää missä löytyy Fiat dukaton 2.3 multijet vm.2009 sulake ja relenipuista rele joka ohjaa alustan ja vapaa-ajan akkujen toimintaa. Olisiko mahdollista että rele on juuttunut koska asunto osassa virrat pelaa vaikka auto eiole käynnissä, ja vapaa-ajan akku on katkaisimella irroitettu verkosta.

KAAKKOLAHTI TOIVO 27.06.2013 10:48

Kysymys vielä jäi auki ,mut asunto osanhan virrat pitääkin pelata vaikka ei ole verkossa taikka auto käynnissä. Asunto osalla pitäisi olla eri katkaisija joka katkaisee virrat asunto osasta.(Pääkytkin) ?????????

HÄMÄLÄINEN MARKKU 27.06.2013 11:08

Kuka on kopan valmistaja? Alustalla ei ole tekemistä kuinka asunto-osan sähköt toimii.

Esimekiksi oman auton (Hymer -06) sisätilan kytkimen toiminta:

12V:n pääkytkin kytkee asunto-osan 12 V:n syötön päälle ja pois. Poikkeus: astinlauta, sisäänkäyntialueen valaistus, lämmitys ja vara 4 pysyvät edelleen toimintakunnossa.

Toiminta tapahtuu laturissa EBL99, joka on apukuskin penkin alla.

Todellsen releen kiinni jäämisen näkee vain irroittamalla asunto-osan akun johdon tai siinä olevat sulakkeet. Tosin EBL99 laturissa on myös kytkin joka katkaiseen akkuvirran, sen huomaa sitä kun Truman pakkasvahti laskee vedet auton alle.

TARVAINEN VEIKKO 27.06.2013 12:50

Koppa on Elnak prince vm 2009, mainitsemani katkaisin tarkoittaa juuri akun jälkeen olevaa pääkatkaisinta joka on akun miinusjohdossa.Kytkimenkin olen uusinut, ja vaikka johto oli uusinnan aikana poikki siitä huolimatta virta tuli osastoon.Käsitykseni mukaan virran täytyy silloin tulla alustan akulta. Lisäakun laturi on EFOY metanolilla toimiva laite, virta huilaa vaikka laturikin on poissa käytöstä. Joten laturikaan ei syötä virtaa. Toivottavasti selostuksestani saa selvää.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 27.06.2013 13:18

Jossakin on myös laturi joka lataa verkkovirralla. Yleensä siinä laturissa on rele joka kytkee satrttiakun ja asunto-osan akun yhteen kun kone käy. Yleensä tieto otetaan samasta laturin D+ navasta joka menee latauksen merkkivalolle. Kirjoitin "yleensä" koska en tunne juuri tuota merkkiä, enkä sen laturia.

Tuo EFOY on vain lisälaturi joka ei osallistu yleensä verkkovirralla tapahtuvaan lataukseen, en tunne laitetta paremmin, mutta eikös se kytketä kuten aurinkopanelitkin.

Katkaiseehan se pääkykin kaikki asuntosan akun miinusnapaan kytketyt johdot?

TIENHAARA ERKKI 27.06.2013 14:02

Laita pääkytkin + napaan, miinusnapa ei ole hyvä, koska maadoitus "kiertää", kuka ties mistä kautta.

TARVAINEN VEIKKO 27.06.2013 14:24

Asunto-osan akun miinusnapaan menee ainoastaan yksi johto mihin pääkytkin on asennettu.Näkemykseni on että akulta ei kulje virta kun kytkin on auki.Mutta jostain virtaa tulee, eli alustan akulta. Pitäisiköhän senkin navasta johto irroittaa ilmiön selviämiseksi. Releestä sen vuoksi että ohjekirjassa sanotaan akkujen välissä olevasta releestä, mutta ei mainintaa missä rele sijaitsee.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 27.06.2013 14:52

Se rele on siellä verkkolaturissa, arvaan, ainakin kaikissa niissä autoissa joihin olen tutustunut. Missä sitten on se verkkolaturi ja minkä merkkinen, se pitäsi selvitä auton papereista tai etsimällä.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.6.2013 klo 14:57:20 Niin, on aivan sama kumman navan irroittaa akusta ei sieltä sen jälkeen sähköä tule, kunhan siihen napaan ei ole kytkettynä mitään. Vielä kun ei ole keksitty hyppysähköä joka virtaisi vain toisesta navasta, ilman paluujohdinta :).

LAUKKANEN MAURI 27.06.2013 16:44

Vaikuttaa siltä että autoosi on lisätty,kun kirjoitit lisä akku(vapaa-ajan akku) sille nelfon laturille. Ja sitten on ne tavanomaiset asuntosan akut,tai akku,siis kun on tehty niitä lisä - kytkentöjä niin siellä on jotain ,mikä ei selviä kuin tutkimalla.

HAAPANEN TIMO 27.06.2013 17:11

Juurikin näin luulen minäkin, sen EFOY:n asennuksessa on tehty jotain kummallista. Pääkytkin on aivan oikeassa paikassa miinusjohdossa, jos se katkaisee kaikki akun napaan menevät johdot.

@timppa

TARVAINEN VEIKKO 27.06.2013 18:16

On vähän hidasta käännösohjemien kautta tulkita ohjekirjoja,jotka ovat kaikilla muilla kielillä kirjoitettuja paitsi suomeksi koska aikanaan kun kävin kiertokoulua siellä ei opetettu kuin hiljaa kävelemmään joka tosin nyt on käytännössä totta.Mutta lopulta selvisi jotain, rele on tiskipöydön alakaapissa olevassa rasiassa jossa on myös asunto-osan sulakkeet. Siellä on myös kaksi muuta rasiaa, toisessa 220 syötön sulakkeet kolmannen tarkoitusta en viellä tiedä. Mutta sen totesin että minun sähkämiestaidoillani on parasta jättää rasiat rauhaan.Kiitä saamistani vinkeistä, hyvää kesän jatkoa!

PALM PEKKA 27.06.2013 18:24

Katkaisin on laturin kyljessä joka katkaisee kaikki virrat. ITE

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.