VESIJÄRJESTELMÄN PUHDISTUS?

SUUMÄKI HEIKKI 17.01.2013 09:52

No nyt kävi niin, viime syksynä raitisvesisäiliöön jäi vedet vedet. Talvisäilytyspaikka (kaukana) on lämpimässä tilassa. Miten puhdistan vesijärjestelmän? Ennakkoon kiittäen hekuli

SUOMINEN TAUNO 17.01.2013 11:00

Ei siellä vesien säiliöön jäämisen takia pitäisi olla mitään erityistä puhdistustarvetta. Jos olet käyttänyt vesijohtovettä, ei se ole miksikään mennyt. Ehkä vedet kannattaa kuitenkin vaihtaa ennen uutta ajokautta :)

BACKMAN JUHANI 17.01.2013 11:16

olen laittanut nestemäista konetiskiainetta pari korkillista ja noin 10-15 litraa lämmintä vettä säiliöön ja päästänyt veden säiliöstä hanoihin ja seistä yön yli ja ajanut autolla päivän mittaan muutaman lenkin etä säiliökin puhdistuu sen jlkeeeen ajanut säiliön tyhjäksi ja sitten raokaista vettä läpi muutama säiliölline niin on rämmäleet irti ja putket sekä harmaa puolikin puhdas eikä haise että sillä lailla raikaaksi vesi puoli moi!

PULKKI MARTTI 17.01.2013 11:22

Terve. Laske tyhjäksi, ja anna olla kunnes otat auton käyttöön.. Laita tarkoitukseen myytävää (tabletteja tai nestemäistä) desifiointiainetta tankkiin ja täytä vesitankki kun otat käyttöön. Vesi lämpimässä tilassa on hyvä kasvualusta erilaisille mikrobeille, joten desifiointi on tarpeen.

SUOMINEN TAUNO 17.01.2013 12:51

Tämä vesihomma on mielenkiintoinen. Mietitäämpä tapausta, jossa asunnosta ollaan pidempi aika poissa. Silloinhan talojohdossa vesi seisoo lämpimässä tilassa. Onko joku joskus miettinyt, uskaltaako vettä juoda, kun palaa kotiin.

Uskoisin, että vesijohtovedessä on riittävästi desinfiointiainetta :). Ei se pilaannu valolta suojatussa raikasvesisäiliössä. Olen kyllä kuullut ihmisistä, jotka eivät suostu juomaan edellispäivänä säiliöön pantua vettä :)

ALAKULJU AULI 17.01.2013 13:56

En käyttäisi missään tapauksessa konetiskiainetta. Konetiskiaineet ovat syövyttäviä ja ärsyttävä kemikaali. Kun vielä jos se seisoo asuntoautonsäiliössä niin varmasti syövyttää/haurastuttaa muovisia pintoja ja hyvää huuhtekua ei voi taata. Varmasti jää myrkky jäämiä säiliön ja putkiston pinnoille, joka ei ole hyvä. Jos laittaa tiskikoneseen alumiini astian niin sehän muuttaa väriään/syövyttää jo yhden nopean pesuna aikana. Konetiskiainehan on vaarallinen jäte ja tarkoitettu vain konelliseen astian pesuun.

Käyttäisin ainoastaan asuntoauton pesuun ja desifiointiin tarkoitettuja tuotteita.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.1.2013 klo 13:58:30 ,.. siis asuntoauton VESISÄILIÖIDEN/TANKKIEN pesuun ja desifiointiin,..

KANTOLA TIMO 17.01.2013 13:58

Onkos kenelläkään kokemusta siitä hopeaverkosta, jonka pitäisi pitää vesi puhtaana jopa vuoden?

Minä en lähtisi puhdistamaan vesisäiliötä millään konetiskiaineilla. Ylimääräisistä myrkyistä jää helposti jäämiä järjestelmään, ja ne voi olla paljon vaarallisempia terveydelle kuin hieman seisonut vesi.

PULKKI MARTTI 17.01.2013 14:25

Hopeaverkosta en tiiä, voi toimiakkin, mutta veden pilaantumisesta tiedän, koska vaimo on töissä alalla jonka faktoja en edes yritä kumota.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.1.2013 klo 14:28:06 Niin vielä. Onhan esim kehitysmaissakin ihmisiä jotka eivät koskaan sairastu pilaantuneesta vedestä, eikä säiliössä seisonut vesi varmaan pääse edes samanpäivän tai viikon puheisiin sen suhteen, mutta kannattaako kokeilla,kun säiliön voi helposti puhdistaakkin.

AHONEN KAI 17.01.2013 14:36

"Kun vielä jos se seisoo asuntoautonsäiliössä niin varmasti syövyttää/haurastuttaa muovisia pintoja"

Eikös ne konetiskiaineet myydä muovipulloissa laimentamattomina?

Käyttäjän lisäys viestiin 17.1.2013 klo 14:54:16 Nehän konetiskiaineethan on jauhoa, sekoitin huuhteluaineeseen tuon muovipullojutun.

KOISTINEN TOIVO 17.01.2013 15:33

Meillä on putsattu vesisäiliö luukun kautta luutulla tyhjennyksen jälkeen, ja jätetty tuultumaan luukku auki. Mutta pitäisi vaan olla puolitoista metrinen käsi, ja siinä kahdeksan niveltä. Siis mitään aineita ei koskaan olla käytetty. Syksyllä puhallan putket tyhjäksi. Mutta kun viikkojen seisonnan jälkeen kesälläkin lähetään pistän vedet säiliöön, ja lasken putkista vettä, että vaihtuu vesi putkissa. Ja se on siinä. Elossa ollaan. Eihän se afriikan vesikään kai niin puhdasta ole. Ollaanko opittu liian hyvälle. Tuossa lähellä yhdesä kesämökissä aikanaan monta kuukautta vesi seisoi kankkulan putkessa heidän haarassan 300 m. pitkässä. Kun sitten tulivat käymään aina, piti laskea haisevaa vettä putkesta puolituntia, sitten oli käyttökelpoista. Monesti näyte lähetettiin tutkittavaksi, hajuttomasta vedestä, mutta vikaa koskaan ei ollut. Onko kukaan kattonut vanhojen taloyhtiöiden rautavesiputkien sisään kun ne on vaihdettu uusiin, ei suositella alle 18 v. Toivopoika

HAAPANEN TIMO 17.01.2013 18:53

Kaippa sitä säiliön vettä täällä kotimaassa voi juodakkin, mutta kun ulkomaan reissulla epämääräisistä hanoista tankkaa, se on sitten siinä.

Koskaan en ole auton säiliön vettä juonut, mulla on liian lyhyet lomat, ei kerkiä paskapytyllä istumaan paria päivää loman aikana.

Ei ole iso vaiva ottaa juomavettä erikseen.

@timppa

ps. vaimo on laborantti, kattelee niitä vesiä luupin läpi.

YLITALO ASTA 17.01.2013 19:28

Kyllä ne nämä keski- ja länsi-euroopan vedet on aivan yhtä juoma kelpoisia kuin ne suomenkin. Tietysti pitää katsoa ettei wc veden puolelta täyttele tankkiaan. Kahdesti olen suomalaisen siitä hommasta ranskan maalla tavoittanut. Molemmat noituivat hanaa kun siihen ei voinut letkua kiiinnittää. Miksihän lie ei voinut ?

T : Masi

P.s. Se suomalisen veden erinomaisuus on samanlainen legenda kuin suomalainen laatukin joka maailmalla muuka tunnetaan

AHJOS TIMO 17.01.2013 19:28

Tauno Suominen kirjoitti: "Tämä vesihomma on mielenkiintoinen. Mietitäämpä tapausta, jossa asunnosta ollaan pidempi aika poissa. Silloinhan talojohdossa vesi seisoo lämpimässä tilassa. Onko joku joskus miettinyt, uskaltaako vettä juoda, kun palaa kotiin."

On siinä ainakin se ero, että talojohto on täynnä vettä. Suurissa väestösuojissakin pidetään suuria määriä vettä umpinaisissa vesisäiliöissä kuukausia ellei vuosia eikä se vesi mene pilalle. Vajaan vesisäiliön tilanne on ihan toisenlainen.

PS: Aiemmin täällä on suositeltu etikan käyttöä. Muistan lukeneeni hiljattain autoni ohjekirjasta, että etikkaa ei pitäisi käyttää. Mikäli oikein muistan, syynä oli tiivisteiden vahingoittuminen.

KOISTINEN TOIVO 17.01.2013 21:36

Minä itse olen etikkaa suositellut, mutta harmaavesisäiliöön. Sinne kaadan sitä, kun se alkaa olla yli puolillaan, ja ajelen päivän, ennenkuin tyhjennnän. Mutta vesisäiliöön en panisi, vaikka se ei myrkkyä olen mutta veden makua ei kyllä paranna. Emäntä kyllä joskus etikka säilykkeitä tekee, mutta ei olla huomattu kumikorkkien kärsivän. Toivopoika

HALINEN HARRI 17.01.2013 21:43

Olen käyttänyt parikymmentä vuotta (jo irtosäiliöissä) jauheena myytävää desinfiointiainetta. Keväällä yksi puhdistus pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan laskien n 20 min säiliöseisotuksen jälkeen putkistot, boilerin läpi. Päälle pari huuhtelua (säiliö täyteen ja läpiajoa putkistoon) ja alakautta ulos. Kesällä kuumakauden aikana kerran tai pari sama homma sekä aina ulkomaan matkan jäleen jos on tullut käytyä maissa jossa erilainen bakteerikanta. Eipä ole tullut ongelmia lainkaan. En kyllä kesäaikaan keittäisi kahvia tankissa pari viikkoa seisoneesta vedestä, onhan hyvän kahvimaun takana laadukas vesi ja laadukas kahvi.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.1.2013 klo 21:58:22 Tuo käyttämäni ainen on tuotemerkiltään Duobact.

SIRKIÄ MATTI 17.01.2013 22:05

Samasta aiheesta on tuolla keskusteluja 10 sivun verran. http://karavaanari.info/index.php?topic=6831.0

Mikäli linkkiä avatessa avautuu vain tyhjä sivu, voi sivua päivittää painamalla F5 näppäintä niin monta kertaa, että sivu avautuu.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.1.2013 klo 22:08:54 Tuli hieman liioiteltua. Aiheesta onkin kirjoitettu vain 6 sivua.

AHONEN KAI 17.01.2013 22:45

Itse desinfioin laivan vesisysteemin, 3000 l kippaamalla klooria sisältävää pesuainetta (nimeä en muista) 30 litraa tankkiin, päästän vettä kaikista hanoista ja laitteista vettä kunnes kloori haisee, täytän tankin piripintaan, annan olla vuorokauden, pumppaan tankin tyhjäksi pari kertaa, tankki on desinfioitu, eikä kloori haise. Viiden vuoden välein tankit pestään painepesurilla ja korjataan irronneet slammaukset.

Itsellä autoissa ei ole ollut tarvetta minkään näköisiin pesuihin kun auto on käytössä läpi vuoden, mutta se ruskea kalvo näyttää tuolla tankissa olevan.

Ylläolevalla tavalla sen tekisin, mikäli autoa seisottaisin muutaman kuukauden, mutta kukin tavallaan.

Talousvetenä kaupan muovipullovesi

SUOMINEN TAUNO 18.01.2013 09:20

Kyllähän monet käyttävät kotonakin talousvetenä näitä pullovesiä, koska eivät uskalla hanasta juoda. Muistelen vain tutkimusta, jossa todettiin, että hanavesi oli parempilaatuista kuin nämä pullovedet.

Ainakin minua arveluttaa se, että pullot seisovat kaupassa lämpimissä tiloissa valolle alttiina.

PULKKI MARTTI 18.01.2013 09:53

Silläpä niilläkin on parasta ennen päiväys.

KUJANPÄÄ MARKKU 18.01.2013 10:46

Mun mielestä sen voi puhdistaa melkein millä vaan joka ei muovia vahingoita.

Ruokavetenä on mulla vastenmielistä käyttää tankkivettä. Potunkeittoonkin otan mieluusti erikseen kannettua vettä.

Hammaspyykkiä en mitenkään voisi tankkivedellä, senverran hienohelma oon.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 18.01.2013 11:19

Tuollakin on keskustelua aiheesta.

https://karavaanarit-fi.directo.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailuautot/?x26555=80362715

Kaimalle: olemme käyttäneet kaikkeen, myös juomiseen tankin vettä, ilman ongelmia. Tosin emme ole sitä harrastaneen kuin "vasta" parikymmentä vuotta joten eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Säiliö on keväsin putsattu sitruunahapolla, joka on elintarvikkeissa käytettävä säilöntäaine. Vesi on säilötty Microbur tableteilla joka estää levän ja liman muodostumisen säliöön.

Käyttäjän lisäys viestiin 18.1.2013 klo 11:30:26 Piti olla Micropur tableteilla http://www.vapaa-aika.com/micropur-mt-10-40-kpl-juomavede.html

KUJANPÄÄ MARKKU 18.01.2013 11:38

Hyvä varmaan pelata tableteilla ja kemikaaleilla, mutta mun mielestä niiden käyttö entisestään vieraannuttaa tankkiveden käyttöä ruokavetenä.

ERVASTI ERKKI 18.01.2013 14:58

Muutaman vuoden olen käyttänyt SITRUUNAHAPPOA (jota saa edullisesti maatalouskaupasta/agrimarketista) 10 kg:n astiassa - samaa jota apteekit myy kovalla hinnalla sadan-viidensadan gramman pusseissa. - Tankki puolilleen vettä ja reilu puolikiloa sitr-happoa, ja sitten ajelulle niin että koko tankki huuhtoutuu kunnolla.(Sitr-happohan desinfioi ja vaikka vähän jäisi "jäämiä", ei ole myrkyllistä, käytetäänhän sitä limsoissa, mehuissa ym. On toiminut hyvin - meidän mielestä ainaskii . . .

POIKULAINEN ESA 18.01.2013 15:36

Markulle.

Hyvä että toimii. Mullakin on pari laatikollista tulossa noita samoja koe käyttöön.

Millähän kaupan kanisterivesi säilyy parasta ennen saakka ja sen jälkeenkin voi sitä myydä. Sehän on vain parasta ennen päiväys. Hyvää on vesi kun helteelläkin säilyy kuukausi tolkulla matkaimessa. Hyvin on tullut säilöttyä itsensä elämän aikana.

VALTONEN MARTTI 18.01.2013 19:37

Minun kokemukset pitkähköltä ajalta on että kesähelteilläkin kotoa otettu vesijohtovesi säilyy jopa viikon ihan hyvänä, jos riittää. Jostain leirialueelta otettu täydennysvesi taas saattaa jo parin päivän päästä olla limoittunutta ja pahalle maistuvaa. Että kyllä fluorit ja kloorit tehtävänsä tekee.

Säiliöt ja putkistot olen aina putsannut etikalla. Enkä ole tiivisteongelmiin törmännyt..vielä.

Käyttäjän lisäys viestiin 18.1.2013 klo 19:38:18 Enkä vatsaongelmiin reissussa.

SANDBERG MIRJA 18.01.2013 20:39

Etelänmatkoilla olermme käyttäneet paikallisia vesiä suihkuun sekä ruuanlaittoon, koska ne ruokavedethän kiehautetan ja suihkussa vettä ei juoda. Ei ole ollut mitään ongelmia vaikka vesisäiliö (150 l) on täytetty noinn joka toinen tai kolmas päivä. Terv. Pepe

ISOMÄKI KAI 22.01.2013 16:56

Kokeilin viime keväänä vetyperoksidia säiliöitten desinfiointiin, soveltaen allaolevasta linkistä löytyvää ohjetta. Työvarusteisiin luetun kypärän käyttö koskee kaiketi lähinnä kaivoja... 8)

Homma hoitui siten, että laimensin tankkeihin sopivan määrän ainetta suoraan tankkeihin ja juoksutin vettä sekä kuuman että kylmän veden puolelta kaikista hanoista niin kauan, että sitä sekoitetta varmasti oli kaikkialla. Laskin kierrätetyn veden sankoon, jonka aina välillä tyhjäsin takaisin säiliöön, siitä on aika helppo laskeskella määrä, joka esim. vesiboilerin kautta tarvitsee kierrättää. Vuorokausi-kaksi tankeissa ja jokapäiväiset ajelut hölskyttelyyn, niin kyllä pitäisi olla puhdasta. Vedet voi laskea suoraan viemäriin/sadevesikaivoon ja kunnon huuhtelut (en tiedä oliko edes tarpeen) päälle. Eipä ole tarvinnut mahavaivoista kärsiä, vaikka vettä suoraan tankista juomavetenä olemmekin käyttäneet. Vetyperoksidi ei ole edes hinnalla pilattua tavaraa; 200 litran tankit putsaantui muutaman euron hintaisella pikku pullollisella. Saman operaation aion tehdä myöskin tulevana keväänä.

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=127126&lan=fi

HAAPANEN TIMO 22.01.2013 17:40

Puhdistustahan aloittajan kysymys koskee, ja hyviä vastauksia on paljon.

Kuitenkin jätän ehdottomasti juomatta veden jonka laadusta ei ole tietoa. Yksikin tälläinen tankkaus tarkoittaa ettei tilanne muutu vaikka päälle saisi taatusti puhdasta tavaraa.

Nokiankin vettä juotiin hyvä tovi koska makuvirheitä ei alkuun ollut.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 22.1.2013 klo 17:51:03 Jäteveden pääsy kaivoihin tai vesijohtoihin on suurin riski.

http://www.vesiensuojelu.fi/jatevesi/vesistovaikutukset.html

BRAITHWAITE WILLIAM 25.01.2013 10:25

Vesijohtovesi luokitellaan elintarvikkeeksi, joka pilaantuu varmasti seistessään matkailuauton vesitankissa lämpimässä. Mitä harvemmin säiliötä desinfioidaan sitä parempi kasvualusta säiliön reunoille bakteereille kertyy ja sitä nopeammin säiliöön laitettu uusi/tuore vesi pilaantuu. Joku sanoi täällä, että väestönsuojienkin säiliöissä vesi säilyy pitkään hyvänä, mutta juomavesi ei säily lämpimässä montaa viikkoa juomakelpoisena, vaan varmaankin vesi on tarkoitus keittää väestönsuojassa ennen käyttöä. Ylitalo/Masi Sanoi, että länsi euroopan juomavesi on yhtä hyvää, kuin suomalainenkin ja on lekenda, että Suomalainen vesi on niin erinomaista. On totta, että länsieurooppalaisessa vedessä ei varmaankaan puhdistuslaitokselta lähtiessään ole tautia aiheuttavia bakteereita, mutta mausta ja hajusta en olisi niin varma, sillä raakavesi, josta monessa maassa juomavesi puhdistetaan on mennyt ihmisen läpi jo muutaman kerran. Esim Suomessa ainakin pääkaupunkiseudulla on raakavesi josta juomavesi/talousvesi puhdistetaanon niin hyvälaatuista, että se on lähes juomakelpoista jo sellaisenaan. Vesi täytyy kuitenkin puhdistaa, koska siinä on humusta yms aineita jotka vesijohtoverkossa muodostaisi hyvän kasvualustan bakteereille. Kaupan pullo/kanisterivesien säilyvyyttä täällä myös epäiltiin. Kun desinfioitu vesi laitetaan desinfioituun pulloon, niin säilyyhän se ilman muuta pitkään, Kunhan sinne ei pääse mistään ilmaa/bakteereita sisään. Eli teoriassa: jos täysin bakteerivapaata vettä laitetaan täysin bakteerivapaaseen vuotamattomaan astiaan ja astiakin vielä säilyisi ikuisuuden, niin vesikin säilyisi ikuisesti pullossa bakteerittomana ja juomakelpoisena. Hyväkin vesi pilaantuu aikaa myöden esim omakotitalon tonttivesijohdossa jos kulutusta ei ole viikkokausiin. Eli kyllä kannattaa vettä juoksuttaa hyvän aikaa kotiin lomalta palattuaan, T. nimim. 30v kokemus vedenpuhdistusalalata :))

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.