Sulava lumi matkailuauton katolla

TUOMINEN MARKKU 02.12.2012 21:44

Ollaan aloittelemassa matkailuautoilua ja tarkoitus on myös käyttää autoa talvisaikaan. Auto seisoi taivasalla lämpö kytkettynä nämä ensimmäiset lumisateet ja nyt tuli ongelmaksi, että lumi suli osittain ja vesi jäätyi pakkasten kiristyessä mm. hytin ovien rakoon ja asunto-osan lasien päälle. Mitenkä kokeneemmat autoilijat hoitavat leiriytymisen aikana sataneen lumen poistamisen katolta?(ennen sen sulamista). Eikä kannata väittää, ettei "meidän autossa lumi sula katolta" koska mm. lämmittimen pakoputken ympäriltä lumi sulaa aivan varmasti, kattoluukkujen kohdalta samoin. Huomasin sen, että kotioloissa kannattaa putsata katto ennen lämmön päälle laittoa, kun on tikkaat ja muut vermeet helposti saatavilla, mutta miten menetellä kun lunta tupruttaa yön aikana leiriytymisen aikana?

KOSKINEN OLLI 02.12.2012 23:14

Liikkeellä olen myös talvella. Kotipihassa auto on katoksessa, joten lunta ei kerry. Matkoilla ei vielä ole tullut niin paljoa lunta etteikö pääosa irtoa matkan aikana ajoviiman mukana. Vaunuiluelämässä lunta poistin lumentyöntimellä, suora varsi jossa poikittainen runsaan puolen metrin mittainen lauta toisessa päässä. Tietenkin tikkaat apuna. Pari kertaa liukkailta alumiinitikkailta tipahdettuani, totesin ettei sitä katolla olevasta lumesta niin suurta haittaa taida oikeastaan olla. ;) Asiasta löytyy runsaasti keskusteluja aiemmilta vuosilta. En vaan nyt tähän hätään niitä löytänyt että voisin linkkiä laittaa.

SALONEN MARKKU 02.12.2012 23:14

Autoja on niin monenlaisia. Lasikuituiselta katolta lumet luistaa ajossakin tosi liukkaasti. Alumiinikattoiseen jäätyy kiinni muutaman sentin paksuiseksi, eikä se mitään haittaa. Alkovimallissa ei taas hytin oviin pääse valumaan mitään, joten veikkaan että sinulla ei ole alkovimallista autoa. Lumia tulee otettua katolta 2-4 kertaa talvessa ja syksyllä vahaan katon (alkoviauto). Oviin kannattaa laittaa tiivisteihin jäätymistä estäviä kemikaaleja ja lukkoja öljytä riittävän usein, varsinkin wc ja kaasupullo sekä takatalli, noissa kun ei ole yleensä keskuslukkoa. Kattoluukkuja tai ylipäätään mitään ei kannata "väkisin aukaista", kyllä ne sitten joskus taas aukeaa kun on ollut lämmöt päällä ja ulkona on suotuiset kelit. 3 metriset teleskooppitikkaat menee pieneen tilaan ja voi reissussa käyttää, vaikkapa katon putsaamiseen. Noita asunto-osan ikkunoita ei juuri pakkasilla talvella aukailla. Enemmän murheita saattaa tuottaa raitisvedet ja harmaavedet pakkasella jos niitä käyttää.

VÄLIAHDE JUSSI 03.12.2012 06:18

Minun autoa en oo pesty enkä vahattu ,mutta lunta ei oo katolla on tökkiny net pois

KARJALAINEN ALPO 03.12.2012 07:36

Pihassa seisoessa minulla pressu auton päällä ja sen vetäsen päältä pois ja siinä tulee lumet ja jäätkin. Reisssussa olessa käyn katolla ja tarvittaessa harjalla sievästi laaseen lumet ja jäät pois. Jos siellä on vain lunta niin sehän lentää taivaan tuuliin ajon aikana ja niihän tekee jääkin, mutta se saattaa lentää myös toisen tiellä liikkujan tuulilasiin tai vaikka jalankulkijan päähän. Voipi tulla iso lasku ja isoja vahinkoja.

TUOMINEN MARKKU 03.12.2012 12:09

Taisi olla ainoastaan Alpo, joka ymmärsi kysymykseni tarkoituksen. En kysynyt vaunuilusta-vuosipaikalla olevasta vaunustani poista lumet aina silloin tällöin-, katoksen vaikutuksen lumen kertymiseen kyllä ymmärrän ja senkin tajuan, että lumet ja jäätkin lähtevät liikkuvan auton katolta joskus jopa liiankin liukkaasti. On siis kehitettävä jokin keino matkalla ja siellä leiriytymisen aikana auton katolle kertyneen lumen ja erityisesti jään poistamiseksi, minä ainakin olen paikallani jopa lumisateessa. Käsittääkseni matkailuauton katolta sen paremmin kuin minkään muunkaan ajoneuvon katolta ei saa poistaa jäätä ja lunta ajon aikana vaan se pitää tehdä ennen ajoon lähtöä niin, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa muille tiellä liikkujille. Alpon kotipihassa käyttämää pressua ei voi käyttää, jos autossa oleskellaan, ilmanvaihtoaukkoja ei saa peittää. Pitäisiköhän ottaa mukaan kevyet koottavat tikkaat, jotta pääsee puhdistamaan katon? Automme on tosiaan lasikuiturakenteinen puoli-integroitu, joten "kuiva" lumi lähtee kevyesti harjaamalla, mutta entäs se jää. Sen olen oppinut, että jos katolle on kotipihalla ollessa kertynyt lunta, lämmitystä ei kannata laittaa päälle ennen lumen puhdistamista.

SALONEN MARKKU 03.12.2012 12:23

" Pitäisiköhän ottaa mukaan kevyet koottavat tikkaat, jotta pääsee puhdistamaan katon?"

Et tainnut Tuominen lukea kaikkia vastauksia?Siellä jo neuvoin ottaa teleskooppitikkaat mukaan. Ja tuo pressujuttu ei kyllä toimi. Pressu jäätyy kiinni kattoon, etkä saa sitä repimälläkään irti. Ja jos lunta on paljon, tulee kyllä antenit pressun repimisen kanssa alas.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2012 klo 12:26:49 Siis vaikkei autossa oltaiskaan, en pressua suosittele. Katosmallista kylläkin.

VÄLIAHDE JUSSI 03.12.2012 16:17

Tuomine Markku Olet epäreilu, minä en vaan tönin ne lumet pois autoni katolta.

KOSKINEN OLLI 03.12.2012 17:20

Ehkei kannattaisi ollenkaan kysellä täällä jos on niin paljon viisaampi että pystyy arvioimaan muiden ymmärryskykyä.

KARJALAINEN ALPO 04.12.2012 09:05

Tuossa juttu tähän asiaan eli mitä voi jäälohkare saada;

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288521174804.html

VÄLIAHDE JUSSI 04.12.2012 13:51

Olen Koskisen Ollin Kanssa samaa mieltä,näihin saittiin vastaamisessa jää sen verran aikaa että, voi vähän miettiä miten,ilmaisee asian?Meekeläinen on joutunut ja joutuu puhdistamaan vähän pitemppiä yhistelmien kattoa ja kattoja, joskus. Alpo Ei nämä meille uutta-asiaa oo valitettavasti!

Voi hyvänen aika ettei, vaan olllu R puolen mies nukkumassa jossain ja lähtenyt sen jälkeen muina miehinä ajoon ja livisti paikalta kun, näki peilistä mitä tapahtu.

NISSINEN KAUKO 04.12.2012 17:32

Suojapressullisiin perävaunuihin pitää jättää reilusti väliä voi tulla lunta ja jäätä silmille todella paljon,kerran oli läheltä piti tilanne joka opetti.

MÄKELÄ JUKKA 10.12.2012 18:19

Akrimarketissa myydään muovisia työntimiä,joita ohrakoppelot käyttävät sehmän,sekä sijanpaskan tönimiseen. Karavaanarilla vaan olisi paskan tilalla lunta.

Käyttäjän lisäys viestiin 10.12.2012 klo 18:20:41 ..siis lehmän..

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.