Trafi iski jälleen

KATEISTO EERO 23.10.2012 10:08

Nyt se on sitten loppu. Nimittäin Ryan Airin edulliset lennot Turusta Lontooseen. Trafi nosti Ryan Airin valvontamaksuja Turkuun, sillä seurauksella, että lentoyhtiö vetäytyy Turusta. Myös Tampereen lennot ovat ehkä loppumassa samasta syystä.

JANHONEN MATTI 23.10.2012 11:10

Tämän täytyy olla jonkun syytä!
Onhan Trafi Liikenneministeriön alainen laitos.

Mutta totta puhuen kysymys on jostain muusta kun Trafista, mutta ainahan se syntipukki pitää jostain muusta löytää kun yhtiön omasta toiminnasta.

Ryanairin talousjohtaja sanoi talouslehdille jo heinäkuussa toisen kvartaalin tulosilmoituksen jälkeen, "Tässä ei ole mitään järkeä, mitä enemmän lennät sen enemmän teet tappiota". Polttoaineen kova hinta kun pistää kannattavuuden tiukille ja etenkin talvikuukausina. Tästä syystä yhtiö päätti jo elokussa jättää maahan viideksi talvikuukaudeksi 80 konetta 270 koneestaan.

RIIHELÄ ESA 23.10.2012 14:57

"ainahan se syntipukki pitää jostain muusta löytää kun yhtiön omasta toiminnasta"

Noinhan se menee.

Jos lentäminen olisi jostain valvontamaksun noususta kiinni, voisi lentämistä jatkaa yksinkertaisesti siirtämällä se hinnannousu lipun hintaan. Eihän se nousu montaa kymppiä voi olla per jakkara.

Sinänsä halvoissa lipuissa verojen ym. osuus on kyllä suuri. Itse lensin keväällä ilmaisella lipulla matkan, jonka alin normaalihinta oli n. 340e. Ilmaisesta lipusta jouduin maksamaan vain verot ja polttoainelisämaksun (jännä keksintö sekin) eli rahassa runsaat 160e. Ilmainen lippu tarkoittaa siis tuolla matkalla 50% alennusta. "Ilmainen" kuullostaa kyllä paljon edullisemmalta, kuin "puoleen hintaan".

HALME MARTTI 24.10.2012 12:55

Ei sen Turun liikenteen ainakaan matkustajamaksun korotukseen olisi luullut kaatuvan. Lehtitietojen mukaan maksu oli ennen 1 EUR/matkustaja ja nyt se korotettiin 1,20 EUR/matkustaja. Ainakin Turusta Malagaan lähtevät lennot ovat olleet melko täysiä ja yhtiö on itsekin ollut reittiin tyytyväinen. Ilmeisesti kyse on kiukuttelemisesta ja isomman uhosta. Ryanair ei haluaisi maksaa mistään mitään. Uhosivat tässä parisen kuukautta sitten Espanjallekin ja uhkasivat ellei nyt kokonaan lopettaa lentoja, niin ainakin huomattavasti vähentää niitä Kanarialle. En tiedä, miten juttu on edennyt. Silloinkin kyse oli viranomaismaksuista. Tuskin kohtelevat Tamperetta kovinkaan kaltoin. Tampere maksaa jotain markkinointitukea Ryanairille. Ilmeisesti Trurun seutukunnallakin on asiasta alettu keskustelemaan? Tiedä sitä sitten saavutetaanko tuollaisella tukiviidakon kasvattamisella mitään pidempiaikaista hyötyä. Voi olla, että Ryanairin tapauksessa se johtaa vain lisääntyviin "mafiatyylisiin suojelurahan lisävaatimuksiin". Ehkä parasta on antaa markkinatalouden jyllätä. Ehkä sieltä tulee joku toimja tilalle.

RIIHELÄ ESA 24.10.2012 15:46

"Lehtitietojen mukaan maksu oli ennen 1 EUR/matkustaja ja nyt se korotettiin 1,20 EUR/matkustaja."

Olihan tuo sentään 20% korotus. Koska halpalentoyhtiöillä kulut on karsittu minimiin, ei ehkä palkkalistoilla enää ole ketään kustannuslaskijaa. Joku mekaanikko onkin sitten muun työnsä ohella arvioinut tuon johtavan 20% korotuksiin myös lippujen hinnoissa, jonka yhtiön johto on kokenut käytännössä mahdottomaksi toteuttaa.

Vaikka tuon laskisi oikeinkin, pitää ottaa erilaiset prosentuaaliset sivukulut huomioon. Kulujen nousu sinänsä pienen tuntuisella 20 sentin summalla saattaa johtaa jopa 50 sentin korotuspaineeseen lipun hinnassa. Eihän tuokaan paljoa ole jollekin miljonäärille, mutta perusturkulaisella kamelin selkä saattaa murtua juuri tuossa kohdassa ja kuukausia suunniteltu unelmaloma Malagaan on pakko jättää väliin.

HAUTANIEMI ERKKI 26.10.2012 22:25

http://www.finavia.fi/files/finavia2/pdf/Finavia_palveluehdot_2012_www.pdf

Sivu 22. Monesti tulokkaat käyttävät vain sen ajan kenttää kun saa alennusta.

7.4. Alennukset uusille reiteille Edistääkseen uusien liikenneyhteyksien syntymistä Finavia myöntää alennuksia uusien reittien laskeutumis- ja matkustajamaksuista. Alennuksia myönnetään säännölliselle reittiliikenteelle sekä maahan saapuvalle tilausliikenteelle. Säännöllisen liikenteen edellytys on vähintään kaksi laskeutumista viikossa tai yli viiden lennon tilauslentosarja. Alennuksien voimassaolon edellytys on 6.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.