Paska homma

NIKOLA MIKKO 21.10.2012 22:14

Usein törmätään harmaaveden tyhjennyspaikoilla valkoiseen mössöön tyhjennyspisteen ympärillä. Onpa joukossa joskus jotain ruskeaakin, joka tarttuu ikävästi kengän pohjaan.

Syyllinen on aina joku kiinteällä wc-tankilla varustetun bussin tai m-auton haltija, joka on aivan laillisesti tyhjentänyt p-tankin harmaavesisäilön tyhjennyspisteeseen.

Myönnän itsekkin kuuluvani ko. joukkoon. Tosin minun jäljiltäni mössöä ja ruskeaa ei paikalle jää. Minulla on tapana koukuttaa ennen tyhjennystä kaivon kansi ylös / sivuun tavaran tieltä. Ks. kuva.

Toivoisin koukutuksen yleistyvän lajitoverien keskuudessa, jotta tyhjennyspaikat pysyisivät siistempinä, eivätkä herättäisi pahaa mieltä paikkojen ylläpitäjissä ja muissa käytäjissä.

Koukku kulki mukanani jo kassettikemssa aikoina ja oli oiva apu silloin, kun kemssan tyhjennyspaikka oli hakusessa.

T. Mikko

JANHONEN MATTI 21.10.2012 22:36

Jos kyseessä on vain ja ainostaan harmaan veden tyhjennyspaikka niin on siinä muutakin pielessä kun koukun puute. Se ruskea ja valkoinen on silloin väärässä paikassa. Paska homma!

AHONEN KAI 22.10.2012 01:50

Itse jo vuosia puoli vuotta kerrallaan joutunut paskapytyn ja harmaavesitankin tyhjennyksiin, ja useinkaan en ole siitä ihan jutun juurta saanut.

Voi sen hoitaa fiksustikin

NIKOLA MIKKO 23.10.2012 19:40

Karavaan Wiki, samoin kuin karavaanarin ABC parin vuoden takaa sanoo näin:

Ajokaivo Matkailuajoneuvojen kiinteiden jätevesisäiliöiden(ruskeavesi) , merkitty tyhjennyspaikka. Jos alueella ei ole erillistä järjestelmää harmaille vesille, voidaan ne silloin tyhjentää normaaliin tyhjennyskaivoon. Erillinen harmaavesijärjestelmän tyhjennyspaikka on erikseen merkitty.

T. Mikko

LAHTI ANTTI 23.10.2012 19:44

Tottakai harmaat vedet voi tyhjentää ruskeiden vesien tyhjennyspaikkaan, mutta ei päinvastoin.

RIIHELÄ ESA 23.10.2012 21:45

Tuossa Wiki/ABC ajokaivon määritelmässä jäin miettimään lähinnä sitä, voisiko tuon sanoa vieläkin sekavammin. En kyllä keksinyt. Jos tuossa muuttaa sanankin, muuttuisi heti ymmärrettävämmäksi.

Kiinteitä jätevesisäiliöitä ne harmaavesisäiliötkin ovat. Ja "merkittyjä" paikkoja kyllä löytyy, mutta miten ne on merkitty? Ja "normaali" kaivo on tuon mukaan sellainen, johon aina voi laittaa ruskeat vedet, mutta ei ehkä harmaita. Se tosin selviää vasta, kun on haravoinut koko alueen läpi eikä ole löytänyt sitä erillistä paikkaa harmaille vesille. Ja "erillinen harmaavesijärjestelmän tyhjennyspaikka" on "erikseen" merkitty. Varmaan onkin - kuinka muutenkaan sitä voisi merkitä - mutta miten?

Kuinka ihmeessä kahdesta erilaisesta jätevedestä saa noin monimutkaisen asian? Helpoimmin jätevesiongelmasta tuntuisi tuon mukaan selviävän, jos laittaa harmaavesisäiliöönkin sen verran paskaa, että sitä voidaan pitää ruskeana vetenä.

KOSKINEN OLLI 23.10.2012 21:57

Ei kai jätevesille ole kuin yksi putki maan alla, joka johdattaa sekä ruskeat että harmaat vedet jätevedenpuhdistamoon. Tai olisiko vanhoilla alueilla vielä systeemejä joissa harmaavesi menee sadevesikaivoon, eli siitä suoraan vesistöön. ? Itse olen kyllä ajokaivoon laittanut vaan harmaat vedet, ruskeat sitten pytyn tyhjennyspaikkaan. Ainoastaan ...somerolla....? on camping jossa pyttykin tyhjennetään ajokaivoon.

AHONEN KAI 24.10.2012 02:17

Me laitetaan aina ruskeat vedet samaan mustien vesien kanssa, sitten me miksataan keittiövedet ruskeanmustien kanssa ja katellaan josko niitä vesiä vois jotenkin separoida, että voitaiskin laittaa hammasmukivedet, jotenki niitten tiskivesien kaa, mutku taas kakka ei oo kivaa hammasmukin kaa,

Ei vaiskaa, me tyhjennetään kun on sen aika, hukkukaa paskaan, keitä räntäsade ruskettaa ;)))))

JANHONEN MATTI 24.10.2012 09:25

Ja aloitus oli! "Usein törmätään harmaaveden tyhjennyspaikoilla valkoiseen mössöön....."

RAINETSALO KARI 24.10.2012 21:57

"Ei kai jätevesille ole kuin yksi putki maan alla, joka johdattaa sekä ruskeat että harmaat vedet jätevedenpuhdistamoon."

VARSIN URBAANI MIELIPIDE ! Pätee ehkä yleisiin leirintäalueisiin mutta useimmat SF-C alueet sijaitsevat kunnallisten viemärijohtojen ulkopuolella. Tunnen täällä Varsinais-Suomessa varsin monen alueen järjestelmiä. Nuo mustat jätteet päätyvät lähes joka alueella umpisäiliöihin. Nämä säiliöt tyhjennellään imukaluston voimin ja toimitetaan niille varattuihin tyhjennyspaikkoihin. Niin kuin pitääkin! Harmaat vedet ovat sitten aivan toinen asia. Useimmiten alueelle on rakennettu jätevesimääräyksien (jopa 2016 voimaantulevien) mukaiset suodatin/imeytyskentät. Muun muassa SF-C Naantali investoi alueelleen Salorantaan tulevana talvena sellaisen. Hintaa projektille kertyy noin 10000€.

Mustat jätteet aiheuttavat isoja ongelmia imeytyskenttien toimintaan!

Liedon LEPORANTA on rakentanut pienpuhdistamon niin harmaille kuin mustille jätteilleen. Siitä huolimatta ajoneuvojen kasettivessoista tuleva tavara myös heillä pitää tyhjentää sille kuuluvaan säiliöön. Kasettivessoissa käytetyt kemikaalit estävät bakteeritoiminnon. Puhdistamon toimintaedellytys on bakteerien häiriytymätön toiminta. Vuoden karavanalueeksi jo kolme kertaa nimetty Rairanta Uudessakaupungissa kuljetti vuosikaudet "Pashaa" alueeltaan paikalliseen vedenpuhdistamoon .Nyt seutukunnalle on Rairannan ehdotuksesta perustettu viemäriosuuskunta ja alue on lähes omin varoin rakentanut paineviemärilinjan ja liittynyt Uudenkaupingin jätevesiverkkoon. Hatunnosto heille!

Harmaat vedet eivät todellakaan mene sadevesikaivoihin. Eivätkä ainakaan suoraan vesistöihin.. Koetan pitkähköllä viestilläni kertoa SF-C alueiden vastuullisuudesta ko. asiassa. Myös alueiden käyttäjien pitäisi ymmärtää miten nuo jätevesien keräyspaikat toimivat ja miten meidän alueiden käyttäjien pitäisi alueilla pitää toimia.

Käyttäjän lisäys viestiin 24.10.2012 klo 22:04:05 Teksti pitisi ennen lähettämistä oikolukea/luettaa. Parempi loppulause voisi olla : Myös alueiden käyttäjien pitäisi ymmärtää miten nuo jätevesien keräyspaikat toimivat ja miten meidän alueiden käyttäjien pitäisi alueillamme toimia.

Kari

KNAAPI JUHA 25.10.2012 11:47

Kovin on vaativaa tämä karavanointi. Edelliseen lisäisin kyllä vielä, että alueella pitäisi olla kohtuullisen selkeäsanaisesti ja isolla kyltillä ohjattu, minne mitäkin jätelientä voi, saa ja pitää laskea. Termistötkin ( ruskeat vedet, mustat vedet, harmaat vedet) ovat hiukkasen sitä ynnä tätä. Ajokaivon vieressä erinomaisen harvoin on ohjetta, mitä saa ja mitä ei saa laskea kaivoon. Satunnaisen kävijänkö tuo pitäisi tietää?

JANHONEN MATTI 25.10.2012 13:56

Prikuleen Juhan kanssa samaa mieltä. Kyllähän nuo jätevesiasiat on monissa paikoissa vain joten kuten hoidettu ja opasteet on huonoja tai niitä ei ole lainkaan. Sekoitetaan käsitteitä ja kun käsitteet on vääriä menee paskatkin sekaisin.

Harri tuossa edellä kuvasi mitä tapahtuu kun suljettuihin järjestelmiin menee väärää tavaraa.

Harmaa vesi: Pesytymisestä, ruoanlaitosta, astianpesusta ja pyykinpesusta syntyvä jätevesi. Harmaata vettä saa pieniä määriä johtaa suoraan maahan mutta ei suoraan vesistöön eikä siihen johtavaan ojaan. Pieni määrä on esim.auton 100 litran tankillinen.

Mustaksi tai ruskeaksi kutsuttu vesi: Vesivessoista ja cem-kaseteista tuleva vesi. Tämän on aina puhdistettava joko paikan päällä pienpuhdistamossa, johdettava putkella puhdistamolle tai ajettava loka-autolla puhdistamolle. Jäteveden kuskaaminen on aika kallista puuhaa ja lisäksi kunta perii jäteveden puhdistamisesta jopa 10 e/m3.

KNAAPI JUHA 25.10.2012 15:04

Mustasta ja ruskeasta vedestä vielä hiukkasen täydentäen:

Kuitenkin riippumatta siitä, mitä Janhosen Mattri edellä on lausunut, saa maanviljelijä ja karjantaloudenharjoittaja kuljettaa sitä paskalientä pellolle valtavilla traktorivetoisilla säiliöillä, eikä ole väliä, vaikka vieressä 10 metrin päässä minun täytyy kahden eläkeläisen likavesiä puhdistaa 10.000 euroa maksaneella pienpuhdistamolla.

KOISTINEN TOIVO 25.10.2012 16:27

Niinhän se on, maanviljelijä saa petoonsa karjan lannan sulan maan aikana. Kunhan multaa sen sitten kyntämällä, tai multaimella. Mutta omat jätevedet pitää hoitaa pien puhdistamon kautta, ellei ole yli kuuskymmentä viis vuotias. Oliko tämä poliittinen päätös oikea, sitähän sopii pohtia, ja miten se vaikuttaa karavaanari elämään myöskin. Toivopoika

KOSKINEN OLLI 25.10.2012 17:09

Puuttuu vaan että sanotte suoraan että maanviljelys pitää lopettaa, ruokaahan saa kaupasta.

JANHONEN MATTI 25.10.2012 19:01

Noinhan se menee. Ei täällä se maksa joka likaa sille suorastaan maksetaan. Nykyisellä tukikaudella 2013 saakka maksetaan karjanlannan levityksestä tukea 56 e/ha. Ehtona on, että levitettävän määrän tulee olla 20 m3/ha. Sianpaskaa ei nitriittivaaran vuoksi saa levittää kun 15 ton/ha. Sanomattakin on selvää, että osa siitä menee vesistöihin ja se näkyy vaikkapa Lounais-Suomen rannikoilla jossa levä kukkii ja voi oikein hyvin Onnneksi on tuo Pietari, jota voi syyttää kaikesta, jopa hyppäävistä jätevesistä.

Et muuten Juha ole ainoa joka kokee tulleensa kaltoinkohdelluksi. Meidänkin kunnassa on voimassa ympäristömääräykset, jotka sallii karjanlannan levityksen 15 m päähän vesistöstä mutta uuden rantasaunan jätevesille on rakennettava imeystyskenttä min 50 metrin päähän rannasta.

KOISTINEN TOIVO 25.10.2012 20:23

Tosin ei taida maanviljelyksen syy, se kuuluisa paskatirektiivi joka ajettiin läpi sillon eduskunnassa. Pakotettin ensin vanhukset kaiken maailman epolaattorikauppiaiden armoille. Sitten hoksittiin että jatkoaika kun ne ei toimineeet. Ja lisäksi yli 65v vapautettiin kun ensin kauppiaat melkein aseella uhaten myivät heille näitä ns. laitteita. Tosin kun nyt alkaa maatalouden alasajo, niin eiköhän helpota lietteen levitys rintamalla. Ja ulkomailta puolasta ja muualta saadaan halvalla elintarvikkeita, Ei tarvi kun ostaa. Nyt kun on lihasta kananmunista viljasta maidosta ali tuotantoa, ei ole kuuluisia kalliita voivuoria. Niin ja pettuhan on terveysruokaa, suorastaa luksusruokaa. Toivopoika

JANHONEN MATTI 25.10.2012 21:40

Tuosta hajaasutusalueiden asuntoja koskevasta jätelaista olen Toivon kanssa samaa mieltä. Se on kohtuuton ja osin järjetönkin. Lisäksi se on pakottava silloinkin kun pakottavaa tarvetta ei ole. Viranomaisella ei ole edes jouston mahdollisuutta.

Mitä maatalouteen tulee niin ei ruoan tuotanto voi olla peruste ympäristön pilaamiselle,
On vain keskusliikkeiden toimesta (myös maanviljelijöiden itsensä omistamien) ajettu viljelijät puun ja kuoren väliin ja taitaa se jaksaminenkin olla joskus hakusessa. Välikäsien ja kaupan ahneudella ei enää ole mitään määrää - viis siitä miten alkutuottajan käy.

NIKOLA MIKKO 25.10.2012 22:44

Kauas eksyttiin alkuperäisestä asiasta!

Ajatus oli tämä: Jos matkailuajoneuvossanne on kiintä wc-sailiö, elikkä hienosti sanottuna paskatankki, olisi fiksua avata tyhjennyskaivon, johon ko. jätettä saa laskea, kansi tyhjennyksen ajaksi, tai huuhtoa kaivon ympäristö puhtaaksi mömmöstä ja paperimössöstä tyjennyksen jälkeen, jotta kanssaihmisten olisi miellyttävämpi asioida samalla paikalla Tedän jälkeenne.

M

JANHONEN MATTI 26.10.2012 10:39

Aloituksen ensimmäinne lause kuului "Usein törmätään harmaaveden tyhjennyspaikoilla valkoiseen mössöön......."

RIIHELÄ ESA 26.10.2012 15:37

"Aloituksen ensimmäinne lause kuului "Usein törmätään harmaaveden tyhjennyspaikoilla valkoiseen mössöön......." "

Olisi kiva kuulla, minkälainen kommentti tuohon avaukseen olisi pitänyt kirjoittaa, jos osaisi kirjoittaa ihan oikein? Vai oliko kyseessä retorinen julkilausuma, johon ei edes kommentteja toivottu?

Kun en yleensä jää noiden paskakaivojen ympäriltä löytyneitä sattumia analysoimaan enkä edes valokuvaamaan, ei siitä mössöstä ole mitään kommentoitavaa.

Jos alueen ylläpitäjä on kiinnittänyt kanteen ison kahvan, ketjun, köydenpätkän tai muun osan osoittamaan, että toivoisi käyttäjien avaavan sen kannen, avaan sen ennen paksumman tavaran tyhjennystä. Ja jos tyhjennyspaikalla on huuhtelua varten letku, huuhtelen omat jälkeni puhtaaksi. Juomaveden tankkausta varten olevaa letkua en ala raahaamaan paikalle mistään kauempaa. En myöskään kanna mukana mitään kannen avaamiseen tarvittavaa työkalua enkä huuhteluvesiä, kyllä niiden pitää tulla talon puolesta.

Sikäli, kun olen muiden puuhia nähnyt, noin ne muutkin tekevät.

HAAPANEN TIMO 26.10.2012 16:12

Tyhjennetäänkö kuvan paikkaan kaikki jätevedet? Kopissa on letkulla varustettu hana.

@timppa

JANHONEN MATTI 26.10.2012 17:08

Avaaja puhui harmaan veden tyhjennyspaikasta. Eli ymmärsin niin kuin oli kirjoitettu. Jos kysessä on VAIN harmaan veden tyhjennyspaikka sinne ei saa laittaa muuta tavaraa.

Kaikki camping-alueet eivät ole yleisessä jätevesiverkostossa. Tällöin alueella on joko oma pienpuhdistamo tai niin, että, ruskea paska omaan säiliöön ja harmaalle vedelle on imetyskenttä. Jos aluella on pienpuhdistamo sinne menee sekä harmaat että ruskeat vedet mutta kemikaaleja puhdistusprosessiin ei kaivata. Jos harmaille vesille on oma imetyskenttä, harmaisiin vesiin ei saa laskea kiintoainetta eikä vallankaan wc-kemikaalia, liuotinta tai muuta vastaavaa. Ja miksei saa? Myös harmaan veden maahan imeyttämisessä jäteveden puhdistus tapahtuu biologisena toimintana. Bakteerit ja pieneliöt käyttävät jätevedessä olevaa ravintoa ruokanaan ja samalla jätevesi puhdistuu. Ei siinä ole kysymys "pois silmistä pois mielestä" - puhdistuksesta. Jos imeytyskentän putkiin pääsee kemikaaleja bakteerit ja pieneliöt kuolee. Samoin jos putkistoon pääsee kiintoainesta sakokaivojen huonon huollon vuoksi tai veteen lienneena, imeytyskenttä ajanoloon tukkeutuu. Tällöin pahimassa tapauksessa auttaa vain imeytyskentän massanvaihto ja se on kallis operaatio. Tämä on paljolti riippuvanen siitä millaiseen maaperään imeytyskenttä on rakennettu ja mikä on alueen pohjaveden korkeus. Tästä syystä on tiedettävä onko harmaan veden tyhjennyspaikka VAIN harmaalle vedelle vai voiko samaan kaivoon pistää myös muuta tavaraa.

Meille maalla eläville tämä on hyvin ajankohtainen asia, vallankin kun takaraja asennuksissa uhkaa tulla vastaan.

KOSKINEN OLLI 26.10.2012 19:41

Kaipasinkin palstalle tiivistä tietopakettia ko. asiasta, Onneksi Janhonen sen sitten tiedoksi kajautti! Tuo pitäisi jokaisen caravan alueella liikkuvan tietää.

RAINETSALO KARI 26.10.2012 22:09

Janhonsen Matin viimeinen kommentti kertoo täsmälleen missä mennään ja miten alueiden järjestelmät toimivat. Ei tuon nyt erikoisen vaikeaa luulisi olevan? Kasetti WC tyhjennetään sille osoitettuun paikkaan. Harmaat (käsienpesu-hampaanpesu-yms) tapaiset jätevedet tyhjennetään niile varattuun tyhjennyspaikkaan. Jos omistaa fossiilisen matkailuajoneuvon jossa "pasha" vielä kerätään erilliseen säiliöön. Asia on ongelmallinen useimmilla alueilla. Näiden tyhjennys pitäisi tehda jossakin muualla. Omaan pesäänsä ei ole hyvä p.....kantaa. Näillekin systeemeille on tyhjennyspaikkoja tässä maassa .

KOSKINEN OLLI 26.10.2012 22:24

No, ennenkaikkea pitäisi vain kertoa sitä oleelista tietoa. en kyllä ymmärrä mitä helvettiä pitää halveksua tietämätöntä. Matin tekemä tiedon tiivistys olisi tulostettava jokaisen caravaanarin otsalohkoon. Mieluiten vasempaan otsalohkoon, sen vanhan tiedon sieltä voisi poistaa vääräksi todistettuna.

NYYSSÖNEN KAJ 27.10.2012 13:08

"Jos omistaa fossiilisen matkailuajoneuvon jossa "pasha" vielä kerätään erilliseen säiliöön. Asia on ongelmallinen useimmilla alueilla. Näiden tyhjennys pitäisi tehda jossakin muualla."

KasettiWC on myös erillinen säiliö! Kysymys on vain siitä onko sinne laitettu kemsann estettä niin EI saa tyhjentää viemäriin jossa on pienpuhdistamo. Pienpuhdistamo tarvii sitä paskaa säännöllisesti jotta bakteerit pysyvät hengissä.

Isossa kunnallisessa viemäriverkossa käytetään raakavettä (usein sadevesiviemäristä) laimentamaan sitä tavaraa mikä tulee kunnan vastaanottopisteestä (jonne karavan kemsat on kipattu) lisäksi on isot saostus esialtaat enne bakteeripuhdistusta jolloin kemikaalipitoisuus saadaan sallittuihin arvoihin. Bakteeritoiminta on tehokkaimillaan jos puhdistettava tavara on aina tasalaatuista.

On siis kolmen laista jätevettä:

harmaa = talousvedet ilman WC:tä ruskea miten vaan sotkettu mutta ilman kemikaaleja ruskea sotkettuna kemsan nesteillä

Vastaanottopiste: Imeytyskenttä vain 1. Pienpuhdistamo 1. ja 2. kunnallinen viemäriverkko 1. 2. 3.

Kysyvä ei tieltä eksy

SAVOLAINEN PEKKA 28.10.2012 01:56

Sitä pahaa paskavettähän syntyy kun matka etenee. Omaan 23v autoon laitoin kasettiwc.n kun kyllästyin etsimään ns.paskakaivoja. Turhat haisevat säiliöt auton alta pois ja kasettiwc-systeemit löytyy caravan kaupoista. Reikä lattiasta tukkoon ja kasetille luukku sivuseinään. ei oo iso homma, ohjeet luukun mukana. Nyt on tyhjennyspaikkoja aina matkan varrella eikä tarvii kuskata paskaa 80kg pitkin puolta valtakuntaa. On vähentyneet ne ala-tyhjennys paikat. Eipä haittaa enää. Tyhjennysjuttujen merkinnät on tarpeelliset.

SANTALAHTI BRIITTA 28.10.2012 02:49

Kun nyt tästä kakka-asiasta tässä höpötellään niin osui silmiin kerran tänä kesänä kun hieno herrasmies vei perheensä jätöksiä asianomaiseen paikkaan jossa ei ilmeisestikkään ollut (en ite käynyt siellä) huuhteluletkua. Herra sitten marssi juomavesiletkulle ja tökkäs sen kasettiin ja huuhteli. Olipa kiva seuraavan ottaa raikasta ja puhdasta juomavettä tankkiinsa. Samaa mietin usein kun otan maitoa baarin "lehmästä". Siihen tökkään lasin samaan harukkaan kun edellinen kävi just täydentämässä flunssaisen lapsen jo kerran tyhjennettyä lasia. Ei auta käsidesit. Tosin bakteerit vaan lisää vastustuskykyä... mutta kuitenkin. En kyllä itse ole mikään bakteerikammotäti

ASIKAINEN MATTI 29.10.2012 11:26

Timpalle Olen itsekin tyhjentänyt sekä-että tavarat kuvan kaivoon. Linja-autothan tyhjentävät tankkinsa tähän Nesteen huoltoaseman tuntumassa sataman suulla olevaan kaivoon. Tyhjennyksen jälkeen ajan auton syrjään ja huuhtelen kaivon platan pömpelistä löytyvällä letkulla.

HAAPANEN TIMO 29.10.2012 16:28

Näin ajattelinkin. Jäljet siinä on syytä putsata jotta seuraavakin pääsee siististi hommiin.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.