Sivuoven lukko

KORHONEN ERKKI 17.10.2012 13:01

Osaisiko kukaan antaa vinkkiä kuinka saa lukon avattua? Meinaan kun sitä ei enää saa ulkoapäin avattua, kahva kyllä nousee, mutta ei avaudu.

Voihan se olla että lukko on "sökö" ja se pitää uusia, jos saisi vielä jotain linkkejä josta voisi tilata uuden lukon.

JANHONEN MATTI 17.10.2012 13:59

Varsinainen lukko ja ulkopuolinen lukon osa on kiinnitetty oveen sisäpuolelta kiristettävillä ruuveilla. Miuuten olisi murtajalle liian helppo nakki. Ruuvit on joko tuon sisäpuolen muovisuojan alla tai noiden kuvassa näkyvien neljän pyörykän alla. Lienevät reikien suojia. Lukon sisäpuolen suoja voi olla kiinni lukon rungossa myös haitoilla ja ruuveilla jotka on lukon kielen vieressä. Ensin kannattaa tarkistaa mikä vanhaa lukkoa vaivaa - vai vaivaako muu kun rasvan puute - ennen kun ostaa uutta lukkoa. Huonoimmissa lukoissa käytetään lukkosylinterissä jopa muovihaittoja ja ne voi särkyä varsin helposti jolloin ovi ei avaudu enää avaimella - muuten kyllä.

Vähän himmeleitähän ne on muovikielineen.

HAAPANEN TIMO 17.10.2012 17:53

http://www.vapaa-aika.com/reisem-turschloss-m1m-inne.html

@timppa

KANTOLA TIMO 17.10.2012 18:31

Juuri jouduin itsekin purkamaan kyseisen lukon.

Puukonkärjellä vain reilusti nuo 4 pyöreätä peittoa pois ja ruuvit auki. Lisäksi kaksi ruuvia siitä alempaa pohjalevystä, niin saat kaiken irti.

Lukkopesä on pohjastansa kiinni lukkoprikalla, jonka irroittamiseen tarvitaan levittävät piikkipäiset pihdit. Sitten vaan työnnät lukkopesän ulospäin irti. Lukkopesä on metallisen sylinterin sisällä, enkä itse saanut sitä ulos.

Sain kuitenkin pöydän ääressä öljyä ja avaimella eri asennoissa räpistelemällä lopulta avaimen menemään pesään kunnolla sisään ja lopulta toimimaan. Nyt toimii paremmin kuin uutena. Sitten vaan härdelli takaisin kasaan ja paikoilleen.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.10.2012 klo 18:32:58 Jos kyseessä on säätöongelma, niin kokeilemalla eteenpäin.

KOISTINEN TOIVO 17.10.2012 21:23

Pitääkö tuon ulkopuolen vetimen tulla ulospäin kun ovea avaa. Jos niin niin siinä se muovi osa kääntää semmoisella neliskantti raudalla lukon kieltä. Meilä se oli väljentynyt ettei jaksanut kääntää lukon kieltä. Minä kun purin sen lukon, tein ulkorivan kolome milliä paksusta pellistä kappaleista hitsaamalla samanlaisen kun se ulkovedin, niin tai taivuttamalla, en muista kummin kun on niin monta vuotta. No sitten porasin sille raudalle reijät vetimen siipiin halkaisija sama kun neliöraudan pienet sivut, siten kolmioviilalla viilasin reijät nelijöiksi, ja kasasin homman. Päivähän siinä meni Tuli tukeva. En tiijä onko lukko, ja auto enää hengissä. Niin ja ei saa tuosta selvää onko lukon toimintaperiaate sama. Mutta tässä soppaan uusi lusikka. Toivopoika

KORHONEN ERKKI 17.10.2012 22:50

"Puukonkärjellä vain reilusti nuo 4 pyöreätä peittoa pois" Tämä oli hyvä tieto, meinaan kun ne pyöreät "läpyskät" näyttää sitä kuin pitäisi sisäpuolelta painaa jotkut tapit ulospäin. Alunperin syynä oli rasvan puute ymmärtääkseni, koska se oli jo jonkin aikaa jäykkä vetää auki. Ruiskutin sisälle CRC:tä mutta ei se auttanut, sitten se "repsahti" siten että kun kahvasta vetää niin kahva nousee löysästi mutta ei vedä haittaa sisään.

Täytyy ottaa joku päivä työnalle ja katsoa mitä se on "syönyt":)

Kiitokset neuvoista!

JANHONEN MATTI 17.10.2012 23:16

CRC on moneen paikaan hyvä aine mutta on paikkoja johon se ei sovi. Usein lukkosylinteri on juuri sellainen paikka. Voi jopa käydä niin, että jos se lukko on jotenkin toiminut, niin CRC-käsittelyn jälkeen se ei enää toimi.

UUTTU JUHA 17.10.2012 23:42

Silikooni on karavaanarin kaveri, sopii muoveille ja metalleille ainakin ensiavuksi jos ahistaa. Ei liuota mitään töhniä niinkuin nuo crceet ja muut vastaavat.

AHOLA JARI 18.10.2012 07:37

Tuolla ulkokahvan mallilla on taipumus kanittaa, jos sen läpipultit vedetään liian tiukalle (tai voihan ovikin turvota). Vaikka kahva ei toimi, niin ainakin omassa pelkällä avaimellakin saa auki - ilmeisesti sisäosasta riippuu..

Muistaakseni pesä haittoineen irtoo sylinteristä vasta kun (oikea) avain pesässä - purkujommissa..

KOISTINEN TOIVO 18.10.2012 08:07

Minä olen käyttänyt lukkoihin ja saranoihin semmosta späyvaseliinia, se liukastaa ja pysyy. Mutta lukkopesään sitä ei saa laittaa, siihen lukkoöljy on paras. Nimen omaan lukkoöljy, ei sulatus öljy. Näin lukkoseppä minua neuvoi. Silikoneista en tiijä muuta kun tiivistekumeihin laitettava se on hyvä, ei jäädy. Se lukkomalli jonka silloin korjasin tosiaan jumitti jos kiristi liijan lujaan ruuvit Että tämmöstä Toivopoika

HYPPÄNEN KARI 18.10.2012 08:15

Minulla toimii taysintegroidun auton ohjaamon oven lukko siten, että kun painaa ovea lukon kohdalta sisäänpäin jonkin verran ja vetää kahvasta niin aukeaa.

Oliskohan hieman turvonnut tai sitten säätöhommia. Kahva on vielä sen verran hentoinen, että ei uskalla oikein kovaa vetää ettei katkea. Minua se ei ole häirinnyt kun sen tietää, mutta saishan toi toimia kunnollakin etenkin jos joku muu availee ovea. Oikein löysällekkään sitä ei viitsi säätää kun sitten taas kuuluu kaiken maailman suhinat.

T. KariH

JALONEN KARI 18.10.2012 09:52

Mulla autossa samanlaiset lukot. Tuskin vika vaan ominaisuus. Eipä outo saa ovea auki !!

LEHTINIEMI HANNELE 18.10.2012 10:06

Meillä saman näköinen lukko jäi jumiin kun lukon osien välissä näkyvä ruuvi oli oli irronnut oven puoleisesta päästä. Pikkuhiljaa se kiertyi auki niin paljon että ei enää palautunut enää riittävästi takaisin vipua kääntäessä. Sain siitä raosta sen verran kierrettyä ruuvia että pää tuli sen mikä lie nimeltään ovenpielen puolessa olevan takaa pois. Pärjättiin vahtimalla että se ruuvi ei tule liikaa ulos kunnes huoltofirma liimasi sen ruuvin kiinni.

KORHONEN ERKKI 18.10.2012 15:09

Hiukan lisäsevitystä siitä lukosta, kun sitä ei kuvien perusteella oikein tunnistettu.

Ensinääkään siinä ei päällepäin näy mitään ruuveja josta voisi alkaa irroittaman (purkamaan) Ei rasvausreikiä yms. (on ruiskutettava lukkosavan kautta)

Lukkosylinterissä ei ole mitään vikaa, vaan se ulkopuolen vipu josta vedetään ovi auki, on jotenkin lukon sisältä hypännyt yli (tai vioittunut) koska se ei vedä lukkosalpaa lukon sisään ja näinollen ovi ei avaudu ulkoa.

Lukon saa avattua sisäpuolen kahvasta.

Kaikenkaikkiaan kyseinen lukko ei ole maailman paras keksintö, jo siinäkin mielessä että on unohdettu sen huollettavuus ja voisihan se olla myös rakennettu siten että ei tarvii olla "inssi" että osaa edes purkaa sen. Lakkasi noi sateet että pääsisi yrittämään sitä irroitusta:)

AHOLA JARI 18.10.2012 17:02

Aiemminhan tuo oli kerrottu, että oven sisäpuoleisen lukko-osan alta paljastuu ne ulkopuolen kahvanosan kiinnitysruuvit. Eli aloittaen mustista suojatulpista sisäpuolen lukossa..

Jos ulkopuolen koko kahvanosan joudut vaihtaa. niin suotta uutta sylinteriä ja avainta sarjoituksineen hommaa - ottaa vanhasta..Ulkokahvassa ei ole muuta voideltavaa kuin avaimen reikä :) Kahvan saranointiin voi tietty suihkutella hiven silikoonia, niin jei äädy. Tuo malli kerää tiukkoihin rakoihin hivenen vettä, ja tekee jäätyessään kahvasta kankean..

Oven lukituksen säädöt tehdään yleensä näissä malleissa sisäosan lukituksen (kieli tai vastaava) vastakappaletta siirtämällä. Mikä siis sijaitsee karmissa eikä ovessa.

HAAPANEN TIMO 18.10.2012 17:09

Tunnistettiin, ja laitoin linkkiin kuvan samanlaisesta lukosta josta nuo pyöreät peitot ovat uutuuttaan poissa. Sherlock Holmes menetelmällä väitän lukon purkautuvan näistä aukoista, koska muitakaan ei ole.

@timppa

KORHONEN ERKKI 19.10.2012 15:03

Nyt on sitten lukko korjattu, sieltä oli mennyt niveltappi poikki (katso kuva, tulitikku reiässä). Yllättävävän kauan se oli kestänytkin (9v.), kun se oli vain messinkisen näköinen pop niitti. Nyt laitoin tilalle pultin, joten siitä kohtaa se ei enää petä.

Kiitokset hyvistä vinkeistä!

JANHONEN MATTI 19.10.2012 15:40

Kuva osoittaa, että lukot - etenkin matkailuautojen lukot - on vain rehellisiä ihmisiä varten. Lähes samaa tasoa kun täällä maalla, luuta ovea vasten - lukitus.

KOISTINEN TOIVO 19.10.2012 17:44

Viisaan näkönen vehje, jos sytyttäsit tikulla tulet uuniin niin ei menis raapasuaine hukkaan kun jätät vai pätkän lukkoon, niin kyllä se toiset yheksän vuotta. No niintaas. Mutta onhan se tosi että ei nuo ovet ja karmit kovin vankkoja lukkoja hajoo seinät kun rosvo hermostuu. Ja jos ulukoripa on tarpeeksi heikko niin hankalampi lukko aukasta ilman avainta. Luulee Toivopoika

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.