Autoko seisontaan talveksi

KATEISTO EERO 06.10.2012 17:42

Auto on tehty ajettavaksi. Viime talvena autoni seisoi neljä ja puoli kuukautta ja vaikka käynnistelin ja latailin akkuja ja jopa ajelin pihassa, ei autoni seisonnasta tykännyt. Jos seisottaa autoa useita kuukausia, kyllä se pitää saada sisälle plus-lämpöihin.Ensi talvena aion käyttä menopeliäni. Pyörätelineen ja markiisin otan pois.Miten te muut?

LINDSTRÖM STEFAN 06.10.2012 17:51

Miksi se ei tykännyt?

POHJANTÄHTI JORMA 06.10.2012 17:53

Ei ole koskaan ollut seisonnassa. Miksiköhän pyöräteline ja markiisi pitäisi irroittaa. Olen aina vieroksunut "turhaa työtä" joiksi lasken nuo edellämainitut toimenpiteet.

HIETAVUORI JUHA 06.10.2012 18:47

Ajetaan koko talvi ja vielä kesäkin päälle. Eikä mitään pureta pois. Pyörä teline on koukkuun laitettavaa mallia, ja aika vähällä käytöllä muutenkin .

SALONEN MATTI 06.10.2012 21:49

Heips. Autolla ajetaan ympäri vuoden, talvella toki vähän vähemmän. Tallista lähdetään niin kesällä kuin talvellakin. Sapuskat jääkaappiin ja menoksi. Kaikki toimii hyvin kun autoa käytetään. T: Matti

STRÖM KARI 06.10.2012 22:21

Auto käytössä kesät talvet,kaupat ym.Syksyisin tyhjennän vesisäilion ja puhallan ilmanpaineella pumpun ja vesihanat.Talvella käytössä vai huussi.Vettä mukaan sen verran kuin tarvii.Ei muuta purkamista ym. ja hyvin on pärjätty pakkasissa.

HIETAVUORI JUHA 07.10.2012 08:03

Eilen mökillä käydessä tyhjensin vedet ja puhaltelin kompuralla putket tyhjiksi. Viemäreihin vielä vähän pakkasnestettä ja talvi saa tulla . Niin ja vessan huuhteluun kanisteri vettä.

HAAPANEN TIMO 07.10.2012 12:03

Talviautoiluun ei meille ole innostusta syntynyt. Yksi reissu viikonloppuna vielä ja sitten saa olla. Ensi vuonna pääsiäinen on maaliskuun lopussa, jos kelit suosivat, varmaankin silloin aloitetaan.

Tikusta asiaa: Pääsiäisen sijoittuminen liittyy kuunkiertoon siten että ensin odotellaan kevätpäiväntasausta, sitten sen jälkeistä täysikuuta, ja täysikuun jälkeinen sunnutai on pääsiäissunnutai. Kevätpäiväntasus on 20.3 ja pääsiäissunnuntai 31.3-13. Melkoisen aikaisin, ja samalla helatorstai on jo 9.5 neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä.

@timppa

ESKOLA PENTTI 07.10.2012 15:53

Laitatkos, Timppa, "talvilöpöt" sisään ennen pitkäaikaispysäköintiä, ja huolehdit akkujen latauksesta?

Tuo pääsiäisen sijoittumisen määrittely oli tiedemiesmäisen täydellistä!

KOISTINEN TOIVO 07.10.2012 17:30

Olen mietinyt noitten ade.ja vepastolämmittimien talvikäyttöä, kun on vedestä tyhjiä, ja lämpö päällä. Miten vesisäiliöt kestävät sitä. No kaine kestää. Toivopoika

HAAPANEN TIMO 07.10.2012 17:40

Ei kai koskaan ole talvinaftan saantiin asti ajeltu. Se on jäänyt mitä on sattunut olemaan. Akut kytketty irti ja ladattu kerran kuussa. Jääkaapin irtonaiset osat konepesuun, samoin petivehkeet. Putket tyhjiksi paineilmalla ja hanat auki.

@timppa

KOIVULA REIJO 07.10.2012 22:38

Viime talvena autoni seisoi heinävajassa jossa viima viuhuu läpitte. Eli siis toisinsanoen vain ja ainostaan lumelta piilossa. Autosta kannoin pois petivaatteet ja muutenkin omat vaatteemme. Vedet tyhjensin pois säiliöistä ja pyöritin pumppua sen verran että alkoi juuri ja juuri huutamaan tyhjää... Kävin tankkaamassa juuri ennen vajaan ajoa joten tankki oli täynnä mutta en tullut katsoneeksi kumpaa laatua oli tarjolla.. Konehuoneen akunkenkä irti ja ei muuta kuin hyvää talvea. Auton ajoin parkkiin ja 20.10.2011 ja seuraavan kerran tapasimme 30.4.2012.. Akun kenkä kiinni ja virta-avaimesta ekalla käyntiin. Sai siinä hetken porskutella ennen kuin lähdin ajamaan rauhallista mökkitietä. Ulkopesun kautta auto omalle tontille ja katselemaan miten oli talvi mennyt.... Sisällä pölyä nyt oli pinnat täynnä mutta pesun ja puunaamisen jälkeen auto oli kunnossa. Näin meillä säilyy auto yli talven myös tulevanakin. Auto menee samaan katokseen tämän kuun lopussa ja ensi vuonna sitten katsellaan säiden mukaan milloin tohtii hakea.

KOISTINEN TOIVO 08.10.2012 07:49

En ole irottanut akkua koskaan latailen lauhana päivänä muutaman kerran. Mutta nyt aattelin ottaa sen internetissä muutaman kerran talavella ja ajella vähän. Jouluna ja silleen ja tolleen niin kun nuoret sanoo. Miten sitten vakuutusyhtiö ja trafi toiminee , mutta kyllä kai ne. Tosin vakuutusyhtiön kanssa on joskus saikkauttanut. Palauttaakohan trafi nykyään liiat. Sehän kuulemma internetissä halvempaa. Toivopoika

TURUNEN HEIMO 08.10.2012 11:04

Miksi ihmeessä autoon pitäisi laittaa talvidieselit autoon talveksi jos se seisoo kun niiden ainoa ero on suodatettavuus ja energiasisältö kesälaadun hyväksi. Ei kesälaatu mene piloille vaan ilmojen lämmitessä on taas käyttökelpoista. Lisäksi se on halvempaakin ja monilla paikoilla sitä ei näihin aikoihin vielä edes saa.

ESKOLA PENTTI 08.10.2012 11:39

Esim. Teboilin kesälaadun samepiste on < 0º . Samepisteestä kerrotaan seuraavaa; lainaus alkaa "Samepiste Lämpötila, jossa öljynjalostustuotetta jäähdytettäessä siinä olevat parafiiniset hiilivedyt alkavat kiteytyä. Samepisteessä tuotteen ulkonäkö muuttuu sameaksi, mikä todetaan samepistetestissä visuaalisesti. Parafiinit liukenevat jälleen ja tuotteen ulkonäkö muuttuu kirkkaaksi kun lämpötila nostetaan samepisteen yläpuolelle. Samepiste määritetään mm. dieselöljyille ja kevyille polttoöljyille. Samepiste rajoittaa tuotteiden käytettävyyttä alhaisissa lämpötiloissa, koska parafiinikiteet saattavat tukkia esim. tiheitä polttoainesuodattimia. Ajoneuvot toimivat yleensä suodatettavuuslämpötilaan saakka. Dieselöljyn tai kevyen polttoöljyn pitkäaikainen varastointi samepistettä alhaisemmassa lämpötilassa ei ole suotavaa, koska parafiinikiteitä voi laskeutua säiliön pohjalle. " lainaus päättyy

Kai ne valmistajat tuntevat tuotteensa?

TURUNEN HEIMO 08.10.2012 12:54

Miksi ihmeessä autoon pitäisi laittaa talvidieselit autoon talveksi jos se seisoo kun niiden ainoa ero on suodatettavuus ja energiasisältö kesälaadun hyväksi. Ei kesälaatu mene piloille vaan ilmojen lämmitessä on taas käyttökelpoista. Lisäksi se on halvempaakin ja monilla paikoilla sitä ei näihin aikoihin vielä edes saa.

Käyttäjän lisäys viestiin 8.10.2012 klo 12:54:41 Tekniikka pyki.

Käyttäjän lisäys viestiin 8.10.2012 klo 13:00:06 Parafiinikiteet sulavat samapisteen yläpuolella.

ESKOLA PENTTI 08.10.2012 14:35

Totta, parafiinikiteet sulavat, mutta hitaasti ja huonosti! Totta sekin, että energiasisältö kallistuu kesälaadun puolelle.

Vaan, kun pääsiäisen tienoilla on kevättä rinnassa ja mieli tekee lähteä kartturin kanssa kulkimella tien päälle, niin voi olla, että ei onnistukkaan. Kestää nimittäin melkoisen tovin, ennenkuin säiliössä keskilämpö on sitä luokkaa, että kiteenpoikaset alkavat jälleen sulamaan. Toki, jos odottelee kesäkuulle, niin jo helpottaa.

Mutta yhtä kaikki, hyvä keskustelu, näkemyksiä pitää ollakin. Asumme onneksi maassa, jossa jokainen saa toimia parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kaikille, niin seisottajille, kuin ajavillekin, hyviä kelejä!

Elämä on.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 08.10.2012 15:20

Minulla seisoi aikoinaan Nalle Sisu talvet kesänaftalla ja joskus leutoina pävinä käytin koneen lämpimäksi, samalla akku latautui.

Ikinä ei ollut ongelmaa kesänaftasta vaikka lähdimme liikkeelle heti kun lumet suli. Paitsi kerran, kun takki oli pudonnut kiinnikeiden ruostuttua ja lämpötilamuutosten venytellessä kiinnikkeitä. Onneksi se tippui pakoillaan ollessaan, olisi hieman hymy hytynyt jos 90 l tankki olisi tippunut takapyörän eteen.

Tosin tuossa nallessa oli hiukan väljemmät toleranssit kuin tämän päivän common rail koneissa.

Käyttäjän lisäys viestiin 8.10.2012 klo 16:23:23 tankki oli pudonnut, EI takki

ESKOLA PENTTI 08.10.2012 15:31

Markku, tuo sun viimeinen lause ("Tosin tuossa nallessa oli hiukan väljemmät toleranssit kuin tämän päivän common rail koneissa.") kaiken muuttaa voi, kuten laulussa sanotaan! Ehkä olen hieman jäävi ottamaan tähän kantaa (olin toista kymmentä vuotta Sisulla) duunissa), mutta kuitenkin. Nalle oli auto isolla "A":lla, eikö?

HÄMÄLÄINEN MARKKU 08.10.2012 16:21

"Nalle oli auto isolla "A":lla, eikö?"

On se vieläkin :) On nimittäin edelleen liikenteessä.

Sillä tuli kierrettyä Nordkapista Jugoslaviaan, eikä se jättänyt koskaan matkalle.

Kuva valehtelee sitä saa käsityksen, että Hymer olisi isompi kuin Nalle, joka ei pidä paikkaansa.

HAAPANEN TIMO 08.10.2012 16:26

Väitetään kiteiden ryyniytyvän niin etteivät palaudu, jos kylmässä ollaan tarpeeksi pitkään.

Kyllä niitä pakkasia on vuosien mittaan pidellyt, eikä koskaan mulla ole ongelmia ollut. Enkä suodatinta vaihda turhan usein, nytkin monta vuotta ollut. Jos keväällä käy nätisti en vaihda vieläkään.

@timppa

JAUHIAINEN TIMO 10.10.2012 20:07

minulla auto seisoi kaksi talvea,keväällä käyntiin käynnistyi mutta hirveä ryskytys koneessa koko auto tärisi. kesänaftat oli sisällä, tärinä lakkasi kun lämpö oli normaali. kolme talvea on oltu etelässä,ei ole naftahuolia.

terv:tj

AHONEN KAI 11.10.2012 01:39

"Ensi talvena aion käyttä menopeliäni. Pyörätelineen ja markiisin otan pois.Miten te muut? "

Meillä ympärivuotisessa käytössä, ja pyörätelineellä kulkee pubifillarit ja markiisi viilentää ja suojaa vesisateella.

Pluslämmöissä ajellaan koko/joka vuosi.

PALM PEKKA 11.10.2012 15:38

Tuossa seisoo pihas kevääseen asti paitsi marraskuussa käyn katsastamassa.

HAAPANEN TIMO 11.10.2012 16:31

Kolme kuukautta ennen varsinaista aikaa saa katsastaa.

@timppa

PALM PEKKA 11.10.2012 20:00

Joo tiedän tuon kolmen kuukauden säännön ja kun marraskuun lopus katsastan nin se on just sen kolme ennen varsinaista aikaa. Ajattelen että on parempi katsastaa ennen seisontaa, kuin keväällä kun auto on seisonut neljä kuukautta. Mene ja tiedä kumpi on parempi. Paras olisi jos as.auton saisi katsastaa ennen seisomaan laittamista. Kun as.autoille löytyy muitakin omia määräyksiä niin vois ajatella että riittää kun sen katsastaa kerran vuodessa mihin aikaan vuodesta vaan. ITE

VENHO JARI 11.10.2012 20:53

Morjens! Ei meil pruukata autoi seisottaa neljäs auto menossa kaikill on ajettu ympäri vuoden no problems.

PULKKI MARTTI 11.10.2012 21:21

Käytössä kesät talvet. Joku äsken ihmetteli miten alde käyttäytyy jos ei vesiä sisällä? Ei se silloin lämmitä varaajaa. Itsellä talvireissuissa aina vedet tankissa. Toimii hyvin kovillakin pakkasilla kun muistaa tyhjentää tankit kotiin palatessa. En ole koskaan paineilmalla putkia tyhjennellyt, siitä huolimatta vaurioita ei ole koskaan syntynyt.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.