Paljonko saa tuulla notta kaatuu?

KIISKI ANTTI 26.06.2012 11:24

Yrittivät mokomat estää minua ylittämästä Öresundia, sanoivat että tuulee 26 m/s. Minä kyllä menin vaan yli eikä tuo nyt niin turjuttanut, kovemmassakin tuulessa tullut oltua. Ja sinänsä omituista että Ruotsin puolella varoittavat ja pysäyttävät mutta Tanskan puolella ei ole mitään varoituskylttejä eikä pysäyttäjiä. Varmaan käännyttävät sitten Ruotsin puolella takaisin :-)

Mutta rupesi vaan mietityttämään että mitähän vaatii että asuntoauto oikeasti kaatuu? On tietysti myös autosta kiinni mutta lieneekö tosiaan luokkaa 30m/s vai 60m/s ??

kaippa tuo suuruusluokka olisi jotenkin laskettavissakin? löytyykö keskuudestamme moisia taitajia?

Käyttäjän lisäys viestiin 26.6.2012 klo 11:59:34 Löysin googlettamalla veneilijöiden käyttämän suuntaa antavan kaavan:

F = 0,5 x C x 1 x roo x A x v^2

C = nostovoimakerroin ~ 1, roo on ilman tiheys ~1,2 kesällä, A on pinta-ala.

Eli jos ajattelisi että 18m^2 auton kaatamiseen tarvittaisiin vaikka 2000kg (~20000N) sivuttaisvoima (vähän vektoreita piirtelin ja vedin hatusta) niin kaavalla:

v= neliöjuuri(F/(0,5x1x1,2x18m^2) sain tuuleksi vähän reilu 40 m/s.

Ei muuta kuin kokeilemaan! mistä löytyisi vanha asuntoauto ja tuulitunneli :-)

PASANEN MIKKO 26.06.2012 12:12

Terve. http://taikaviitta.wordpress.com/tuuli/

Tuon linkin takaa löytyy jonkinlaista taulukkotietoa tuulien ja myrskyjen vaikutuksista eri kohteissa. Lienee kokemusperäisiä arvioita? Voimakkaat syöksyvirtauksethan ne suistaa autoja ja jopa junia nurin.

KIISKI ANTTI 26.06.2012 12:22

Epäilen että tuolloin ei tuuli kyllä enää 26 m/s ollut kun sillan ylitin. Ruotsin puolella ekat varoituskyltit olivat jo kymmeniä kilometrejä ennen siltaa ja silloin tuulikin kovaa myös mantereella, sillalle ehdittyämme tuuli oli mantereellakin tyyntynyt huomattavasti. Siksi yli uskalsin mennäkin. Ja jos tämä pitää paikkaansa:

26-32 m/s Kohtalaisia vaurioita: puut kaatuvat, pylväitä katkeaa, rakennuksista hajoaa ikkunoita, katot lentävät pois, autolla ajo erittäin vaikeaa, lentävä tavara voi vammauttaa tai tappaa

Niin kyllä oli hyviä kuskeja ne henkilöautoilijat jotka huristelivat meistä satasta ohi, itse ajelin n. 60 km/h varmuuden vuoksi puuskien varalta. Samoin rekat, linja-autot ja pien-kuormurit huristelivat meistä surutta ohi.

SUOMINEN TAUNO 26.06.2012 12:41

Noin sormituntumalla väittäisin, että asfaltilla seisovaa asuntoautoa ei tuuli saa kaatumaan. Auto ennemmin liukuu kumiensa varassa sivuttain tai sitten koppa hajoaa tuhannen päreiksi.

Tilanne muuttuu huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, jos ajetaan vaikkapa satasta puuskaisessa sivutuulessa. Siinä saattaa erinäisillä ohjausliikkeillä ja korjauksilla saada auton helpostikin kaatumaan. Mikäli alusta on vielä liukas, tulee lisää jännitysmomenttia.

LATVALA MARKO 26.06.2012 13:26

Autoista en tiedä, mutta noin viiden metrin vaunu kaatuu aika iloisesti paikallaan ollessaankin, kunhan riittäväati tuulee. Pari vuotta sitten täällä Kaustisella tuuli vähän reilummin ja puolitutulta kaatu vaunu siinä rytäkässä.

Ja onhan Norjan rannikolla aika yleisesti vaunut ankkuroitu maahan kiinni tuulen takia.

LAURONEN TAPANI 26.06.2012 23:30

Samaa pähkäilin itsekin viime kesänä kun ajelin pohjanmaan lakeuksilla ja tuli kova ukkosmyrsky ja kova sivutuuli, hieman rystyset oli valkeana aina kun tuli metsästä isolle aavalle, kyllä se autoa heiluttaa.

KOISTINEN TOIVO 27.06.2012 07:09

Olin aikanaan punkalaitumella tulossa keskustaa huittisista päin ajelin sisulla siinä oli äeskone kyytissä, kun tuli kova ukkos myrsky, sivutuuli, ja vettä niin kovaa että oli pakko pysähtyä kun ei tie oikeen näkynyt. Niin ja oli komea salamointi, auto tärisi tuulen ja sateeen voimasta. Jälkeen päin katteltiin että kone oli kuin painepesurilla pesty toiselta sivulta. Olen aatellu, olisiko auto tai vaunu pysynyt pystyssä semmoisessa sivu tuulesssa ja sateessa. No toivottavasti ei koskaan tarvi otta asiasta selvää. Aattelee Toivopoika

VÄLIAHDE JUSSI 03.07.2012 19:22

Nouseehan se vaunukin ilmaan kovasta vauhdista,ei missään nimessä pidä aliarvioida tuulen voimaa.Se autokin on siinä kevyttä kamaa,saati sitten,vaunu.

VALTONEN MARTTI 03.07.2012 19:51

Kyllähän siellä P-Norjan myräköissä joskus pakettiautoja on kaatuillut. Niin ja lentokoneetkin on joskus kentillä kahlittu kauhakuormaajiin.

LAIHO HANNU-PEKKA 05.07.2012 13:02

Vaikk' ette tätä kysynyt - Kroatiassa Adrianmeren rannikkotiellä kannattaa olla tosi varovainen kun kunnon bura-tuuli iskee. Joka syksy muutama rekka kierii alas rinnettä, kun vuorilta tuleva tuuli tempaisee perävaunun nurin yli kaiteen. Onneksi poliisi yleensä pysäyttää liikenteen, mutta aina ei ehdi, kun bura saattaa yltyä aika nopeasti, Mutta en yllyttäisi tuolla tiellä kokeilemaan, kuinka kovassa tuulessa matkailuvaunu pysyy perässä! Muutama vuosi sitten jouduin tällaiseen myräkkään ja yritin sinnitellä omalla matkailuautolla alaspäin rantatietä. Merellä nousi valtavia vesipatsaita ja pyörteitä ja auto heilui kuin hormassa. Kantti loppui Sinjissä ja menimme leiriparkkiin. Kohta poliisi sulki tien. Paikalliset tuttavat "valistivat" vakavina jälkeenpäin, että buran kanssa ei kannata leikkiä.

JANHONEN MATTI 05.07.2012 17:43

Itse tein tuttavuutta bora-tuulen kanssa Kroatian rantatiellä Senjissä pienellä leirialuella, joka sijaitsee laakson pohjalla aivan meren rannassa. En ollut kuulutkaan moisesta tuulesta, joka oli viedä auton mereen vaikka käänsin sen tuulen suuntaan tuulipintaa pienentääkseni. Varmuuden vuoksi ajoin vielä keulan lähelle suurta puuta joka olisi ottanut vastaan jos tuuli olisi tosi pahaksi äitynyt. Suurimat mitatut bora-tuulen nopeuden on yli 200 km/h.

Kokemus oli samalla sekä pelottava että hieno kun meri aivan kun kiehui tuulen pyörteilyn voimasta.

JOKINEN ARI 29.07.2012 21:36

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288487441900.html

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.