Adria Twin 2 jousitus

SEPPONEN PAAVO 02.06.2012 11:08

Tämähän on Fiatin alustalle tehty retkeilyauto.Vuosimalli 2010.Jousitus tuntuu vähän heikonlaiselta. Taka-aksli "kolisee"melkoisesti etenkin talvella. Etujousituskin " pohjaa" aika helposti. Varmaan joku on näita jousituksia parannellutkin.Minkälaiset ovat kokemukset.

Minkälaisia käyttökelpoisia ratkaisuja olisi tarjolla?

Kyselee aloitteleva karavaanari.

JANHONEN MATTI 02.06.2012 13:32

Etujousiksi on saatavissa vahvistut jouset. Takajousiksi voi ostaa: -lisälehdet tai kierrejousen lehtijousen avuksi tai -teettää kokonaan jäykemmän lehtijousen tai (jousipajat tehneet jousia iät ajat) -asennuttaa ilmapalkeet lehtijousen avuksi. Ilmapalkeita voi säättää kuormituksen mukaan manuaalitäytöllä tai kalliimmaat mallit voi varustaa automaattisella tasonsäädöllä. Tasonsäädällä varustettuihin tarvitaan oma sähkökäyttöinen kompressori. Manuaalisäätö riittää ihan hyvin matkailuautokäytösssä. Lisätietoja asiasta ja mm. hinnoista saat mm: -Vallilan Takomo, Pitäjänmäki, -Vuola, Kaarina tai -Suomen Vaunuosalta. Klaukkala. Myös Caravantukusta kannattaa kysyä valmista pakettia. Ja varmaan muitakin toimittajia löytyy. Jousipajoja kun on eri puolilla maata melkoinen määrä.

Voit ostaa vain pelkät osat ja asentaa ne itse. Lisäjousen asennus ei ole mikään ihme valmiilla palikoilla mutta vahvempien etujousien vaihtoon tarvitaan kunnon jousipuristimet.

LEPISTÖ REIJO 02.06.2012 16:03

Lukaiseppas Paavo Caravan-lehti 3/2012 sivu 78 ,siinä Pekka Heinonen kirjoittaa omia kokemuksiaan Sinua askarruttavasta asiasta.

ASIKAINEN AKU 05.06.2012 13:23

Samanlaiseen autoon vaihdoin eteen Maxi ducaton jouset, jotka ovat jäykemmät ja osoittautuneet hyviksi. Taakse lisäsin Vallilan Takomon tekemät lisälehdet, jotka nostivat akselin n. vajaan tuuman irti topparista. Se riittää hyvällä tiellä mutta kuopissa iskee edelleen tuunyyn. Väli saisi olla vieläkin suurempi esim. 50mm, ainakin minun mielestä.

HAAPANEN TIMO 05.06.2012 17:17

Ei ole pelkkä toppari se tyyny. Uretaanijousi jonka haitarimainen rakenne on tarkoitettu jouston osaksi. Sitten kun haitarit ovat nipussa se muuttuu toppariksi.

@timppa

ASIKAINEN AKU 06.06.2012 11:54

Edelliseen kommenttina: Tiedän hyvin että se kutsumani toppari on joustavaa materiaalia(luultavasti PU). Kutsun sitä edelleenkin mieluummin toppariksi koska sen jousto-ominaisuudet ovat niin paljon poikkeavat verrattuna lehtijousen jousto-ominaisuuksiin. Mikäli jousto menee niin pitkalle että se toppari tulee mukaan kantamaan kuormaa, se tuntuu lähes rajoittimelta. Mielestäni jousituksen tulee toimia niin että koko tarvittavalla joustomatkalla se toimii progressiivisesti, eikä jyrkäsi jäykistyen kuten tämä PU toppari tullessa peliin toimii. Se Caravan lehdessä mainittu kierrejousi yhdistettyvä pienemmällä PU tyynyllä voisi toimiakkin.

WILHELMSSON LEIF 06.06.2012 20:01

Minkähän merkkinen tekele se Pekka Heinosen auto on jos kotimainen niiin se on täysin pakettiautoon rakennettu niinkuin lehdessä lukee. luulis että kun Adria tilaa alustan tehtaalta niin ne tietää täysin minkälaisen kuorman se saa ja tilaa sen mukaan. Omassa kävin juuri katsomassa ja siellää oli noin 15 mm ilmaa uretaanijousen ja llehtijousen välissä. Ja pyörä edessä ja takana lokasuojan alapäässä tai pyöränn yläpuolella rutkasti tilaa jos se siitä muuttuis tulis ruman näköiseksi. En myöskään ole tyytymätön sen kulkuun ja jousitukseen, tää on 3.0 moottorilla.

SEPPONEN PAAVO 09.06.2012 13:07

Kiitos vastauksista Luin sen Garavaanarin lehtijutun.Iskunvaimentajien osuus jousitksen toiminnassa osottautui tärkeäksi. Fiatissa vastinkumi on kai tarkoitettu kantamaan osa kuormasta. Se vaikuttaa kuitenkin liian kovalta, terävissä kuopissa kolahtaa aika pahasti. Olen jo aiemmin etsiskelly ilmapalkeita vastin kumien tilalle,mutta ei ole sattunut kohdalle.Tuollaiset "manuaalit "luulisin riittävän.Täytyyhän niitä välillä käydä täyttämässä mutta täytyyhän renkaidenkin paineet tarkistaa.

Vertailen vaihtoehtoja suhteessa rahapussin kolahduksen kestoon. Hyvää kesää kaikille.

TAMMINEN MIKKO 09.06.2012 14:09

Ainakin keskipinta oy turengissa myy noita ilma jousia.

KAAKKOLAHTI TOIVO 10.06.2012 18:14

Laitatin meitin "Retkeilyautoon" Vallilan Takomon tekemät lisä jouset. Tuli hyvä ei liian jäykkä eikä liian löysä.Kumi tyynyn väliin jäi n:1 - 2 cm väli. Tärähtelyt myös väheni tuntuvasti (ihan kuin uusi alusta).

WILHELMSSON LEIF 10.06.2012 20:01

Onko se kumi vai uretaani tyyny sulla.

KAAKKOLAHTI TOIVO 10.06.2012 20:37

Uretaania.Makas aika lailla tyynyillä ,et piti tehdä jotain.Lisä jouset oli halpa ja hyvä ratkaisu..Tosiaankin jousien jälkeen kolahdukset väheni korissa. Oli niin sopivat.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.