Autonavigaattorin hankinta

HAROMA PEKKA 17.02.2012 12:10

Mikä olisi mielestänne hyvä autonavigaattori asuntoautoon. Pitäisi olla myöskin toiminto, joka näyttäisi maksulliset tiet ulkomailla. Terv Pekka

HAUTANIEMI ERKKI 17.02.2012 13:29

Tutustu tunnetuihin merkkeihin ja valitse sellainen jossa on kuormaauton asetukset, näissä on korkeus,leveys ja paino asetukset. Lähes kaikissa on maksullisien teiden estot. Michelinin ja googlen karttaohjelmissa on hyvät tiedot tiemaksuista.Tässä tapauksessa kannattaa unohtaa 100€ tarjous navit.

YLITALO ASTA 17.02.2012 13:42

Snooper, siihen saat asettaa autosi painon sekä ulkomitat. http://www.snooperuk.com/snooper_products/ventura/index.html

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.02.2012 15:10

Kannattaa myös tarkistaa karttapäivitysten saatavuus, ettei siinä ole valmiina ainoat kartat jotka laitteeseen saa, mikäli aikoo laitetta pitää kauemmin.

Lisäksi TMC ominaisuus ulkomailla on hyvä (saa liikenneongelmatiedot naviin radioteitse). LIVE laitteet jotka saavat liikennetietopäivityksensä GSM verkon kautta vaativat yeensä joka vuosi lisennsin uusinnan (n.50€) Käytettävyydessä on eroja latteiden välillä. Käytettävyyttää kannattaa vertailla eri laitteiden välillä kaupassa.

Omien paikkojen (POI) lisääminen on toisiin helppoa, toisiin taas vaaditaan oma ohjelma. Jotkut väittävät ettei laitteisiin tarvitse lisätä POI-paikkoja kun niissä on kaikki valmiina. Mistähän se navi tietää esimerkiksi hyvän mustikkapaikan, ellei sitä itse lisää :)

Käyttäjän lisäys viestiin 17.2.2012 klo 17:03:19 Niin, itsellä on Tomtom 950T, johon olen tyytyväinen, laitteessa on muistia 4GB ja lisänä 8GB muistikortti.

Tosin siihen ei voi asettaa auton mittoja.

PAJARI JUKKA M 17.02.2012 15:50

Mulla on muutaman vuoden kokemus TomTom GO 730:stä. Luovuin laitteesta, kun siinä ei muisti riittänyt kaikkien Länsi-Euroopan karttojen lataamiseen vaan piti valita joku osa-alue. Niinpä esimerkiksi Italian, Ranskan, Saksan ja Suomen karttoja ei voinut pitää laitteessa samanaikaisesti. Ongelman olisi luultavasti voinut ratkaista laittamalla siihen riittävän tilavan muistikortin, mutta päädyin syksyllä hankkimaan tilalle Garmin Nüvi 3790 LMT:n.

Tompan hyvä puoli oli tietokoneelle asennettava Home-ohjelma, jolloin navigaattoria pystyi hallitsemaan tietokoneen näppäimistöltä. Siinä oli helppo tehdä reittisuunnitelmia ja lisätä suosikkipaikkoja. Laitteen karttanäyttö ja opastukset miellyttivät minua enemmän kuin tämä Garmin, mutta ehkä se on tottumuskysymys.

Garminista minulla on kokemusta vain kotimaasta ja henkilöautokäytöstä. POI-pisteitä siihen voi ladata käyttämällä erillistä ohjelmaa. Ensin tosin pitää etsiä pisteiden koordinaatit ja tehdä nistä latausohjelmalle sopiva tiedosto.

Tuossa mainittiin jo, että olisi hyvä jos navigaattoriin voisi laittaa matkailuajoneuvon strategiset mitat, jotka se huomioisi reitejä laskiessaan. Meidän navigaattoreissa on osoittautunut hyväksi käydä ennen liikkellelähtöä läpi koneen ehdottama reitti ja katsoa, ettei siellä ole ihan kinttupolkuja tai esim. liian matalia alikulkuja.

HAAPANEN TIMO 17.02.2012 17:02

Mulla on nyt muutaman päivän ollut tuo: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=275&pID=68620

Auton mitat saa asetettua kolmelle autolle ja toki maksulliset tiet ovat vältettävissä. Jostain syystä mallia ei saa "live" toiminnalla.

Mun mielestäni on vaikea keksiä mitä POI:ta näihin pitäisi ladata, Garminissa kannattaa opetella ABC-toiminnan käyttö, sieltä löytyvät mitä ihmeellisimmät firmat ja kaupat.

Edellinen mulla oli Garmin nüvi 2350 LT eipä siinä mitään vikaa ollut, mutta niinpä taas tämä tuntuu vähän viisammalta.

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.02.2012 17:09

"Mun mielestäni on vaikea keksiä mitä POI:ta näihin pitäisi ladata"

Minulla on POI tietoina mm. kavereiden kesämökit, marjapaikat, SFC-alueet erilaisia kappaketjuja ym. Yleensä ne navifirman tarjoamat POI paikat ovat vanhaa tietoa, esim. Otto automaatteja tulee ja menee. Jo vuoden vanhat POI tiedot ovat epävarmoja.

VÄNNI MATTI 17.02.2012 17:14

Luulempa, että kallistun seuraavaksi Ipad/tomtom yhdistelmään juuri tuon karttojen koon takia. Matkailuautoon padi mahtuu hyvin telineeseen ja muutakin käyttöä on.

HAAPANEN TIMO 17.02.2012 17:17

Pientä jankutusta Markulle. Garminiin voi suosikkeihin lisätä yhdellä näpäyksellä ne kesämökit ja marjapaikat. SFC-paikat me tiedämme, kauppaketjut siellä ovat ja mitä auttaa sun Otto-POI jos se masina on viety pois.

@timppa

YLINEN MATTI 17.02.2012 17:50

Garmin fanina valitsin 755 nuvin jossa on mahdollisuus tietokoneella ensin suunnitella reitti vaihtoehtoja ja sitten siirtää niitä 10 kpl naviin siinä voi valita kävely,pyöräily,pikku-jakelu-kuorma ja rekkaauto asetukset.Tosin se on vanha malli mutta tehdaskunnostettuna tuntuu hyvältä,soitin Garmin palveluun kysyin ja neuvoivat tämän(siinä on myös kaista ohjaus)terv.masa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.02.2012 18:03

Jankutetaan, Timo, jankutetaan :)

Mistä minä tietäsin SFC paikan kun olen jossakin HVN:ssa (huitsin v***n nevadassa) ja haluaisin lähimmälle SFC alueelle? Päivittelen noita POI paikkoja silloin tällöin http://www.gps-waypoints.net sivulta ja firmojen kotisivuilta, jossa ne ovat tuoreemipia kuin navissa olevat. Samoin erilaisten leirintäalueden POI tietoja on ladattavissa.

En oikein jaksa uskoa navissa olevan kaikkia tarvitsemiani POI tietoja valmiina. (Vaikkapa geo kätköjä)

Kyllähän Tomppaankin paikan saa yksinkertaiseti jos on paikalla, mutta juju onkin siinä, että tompan POI tiedot ovat helposti jaettavissa ja asennettavissa.

Kuinka pistät Garminiin (joka sinänsä on varmasi hyvä laite) esimerkiksi nuo minun sivulla olevat nähtävyyksien paikat? http://www.saunalahti.fi/hamal0

Konverttereita eri tidostoformaatteihin ovat ainakin http://www.poiedit.com/

ITN Converter http://www.benichou-software.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=2&lang=en

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.02.2012 18:13

Masalle: Tompassa ei ole rajoitettu reittivaihtoehtojen määrää. Myös siihen voi suunnitella reitit PC:llä. Samoin siitä löytyy vaihtoehdot nopein reitti egologisin reitti lyhin reitti vältä moottoritietä kävelyreitti pyöräilyreitti rajoitetun nopeuden reitti (jota käytän) joista puuttu tosin auton kokoon liittyvä vaihtoehto.

En väitä Tompan olevan paras, mutta helppokäyttöinen se on. Niitä pitäsi päästä vertaamaan oikeissa olosuhteissa jotta voisi sanoa mikä miellyttää itseä eniten. Se onko itseä miellyttävä paras onkin taas eri juttu.

HYTÖNEN RAIMO 17.02.2012 18:46

Itsellä Navigonin laite, johon mahtuu kerralla koko (läntisen) Euroopan kartat (44 maata, Baltian maat mukaanlukien), joihin tulee päivitys neljännesvuosittain. Muistikortti neljä gigaa, johon jää vielä tilaakin.

Laitteessa sisäänrakennettuna liikennetietoyhteys sekä mm. ne lähimmät majapaikat, jotka saa esille yhdellä sormen tökkäyksellä.

Mielestäni ihan hyvä laite..

LAUKKANEN MAURI 17.02.2012 20:56

Kaikki on suhteelista,mutta minulla on sellainen kuva että kaikki kiinteät navigaatorit tulevat häviämään,tai ne muutuvat ns, puhelin/ kämmenmikro yhdistelmiksi.

Minulla on i Phone 4 ja siinä Navigon gps-ohjelma ja olen myynyt Tompat ja Navigon navigaatorit koska se iPhone toimii samlla tavalla kuin nuo erilliset navigaatorit.

Kun tuo Nokin uusi Lumina tuli markkinoille en tiedä sen toiminnoista,kuinka se navigaatori puoli toimii?. Mutta jos se on yhtä hyvä kuin iPhonen,tai parempi se on erillisten navigaatorien surma.

Kun olin joku vuosi sitten Euroopassa ja minulla oli se Nokia älypuhellin mukana latasin aina sen maan kartan jonne oli matka;miksi ostaa ja maksaa turhasta?.

Siis maailama muutuu ja niin muutuu navigaatoritkin;ne tulee olemaan osa älypuhelinten myynin kylkijäisiä,vaikka ei ilmaisia,mutta ne äly hallitsee sekin asian, siis miksi ostetaan erillisä navigaatoreita enää?.

TUPPURAINEN PETRI 18.02.2012 12:45

Nokia N8 :) muuta ei tarvita. Tomtom pölyttyy nyt vaan tuolla kaapissa :(

NYYSSÖNEN KAJ 18.02.2012 14:07

Navigaattorin hankintatapoja on monia: Ostaa, vuokrata, leasing, lainata, avoliitto ja avioliitto.

Hankintatapa tietysti liityy siihen minkälaisen navigaattorin aikoo hankkia. Minä päädyin ostamaan MS Autorouten ja olen ollut tyytyväinen hankintaan 55€ + 35€ gps-antennista.

Minulla pääsääntöisin käyttötapa on tallentaa ajettu reitti jotta kartan ajetun reitin kera saa laitettua Picasawebiin kiinnostuneiden tietouteen. Kaksi eri läppäriä on minulla jossa sitä käytän 15,4" ja 10,1" tuo pienempi käy jo joka matkailuauton kojelaudalle. http://www.microsoft.com/uk/autoroute/autoroute.aspx

eipä taida löytyä suomenkielisenä mutta ei tuo muutaman sanan opiskelukaan ylivoimaista ole - kun se näyttää samanaikaisesti myös symboolein saman.

SANDBERG MIRJA 18.02.2012 21:33

Käytiin viime keväänä Portugali/Espanja kierros ja piti hommata uusi navigaattori. Meinasi mennä pieleen ennenkuin hoksattiin, että Euroopan kartat vaativat noin 2,5 gt ja monessa tompassa esim on muistia vain 2 gt. Eli mielestäni on huijausta myydä Eurooppa navigaattoria, johon Euroopan kartat ei mahdu. Tuli sitten ostettua malli, jossa on mahdollisuus käyttää 4 gt muistikorttia, joten siihen saa mahtumaan koko helahoidon ja oltiin tyytyväisiä tompan toimintaan. terv Mirja

Käyttäjän lisäys viestiin 18.2.2012 klo 21:35:38 Välttelee myös haluttaessa maksutiet.

HYTÖNEN RAIMO 19.02.2012 10:39

Laukka-Maukalle

Tuskin ne kiinteät navigaattoritkaan kovinkaan pian mihinkään häviävät, nehän ovat kalliimmissa autoissa "lisäarvoa" antavia vakiovarusteita. Toki kovaan hintaan ja mobiililaitteisiin verrattuna hankalasti päivitettävinä, mutta kuitenkin.

Itse olen sitä mieltä, että nämä navigonit, tompat, garminit (ja mitä niitä nyt onkaan) eivät ole kiinteitä navigaattoreita siinä mielessä, että ne on helposti otettavissa irti paikaltaan. Ne voi ottaa mukaan esimerkiksi kaupunkikierrokselle (useimmissa on jalankulkutoiminto) varmistamaan, että osaa ainakin takaisin autolle. Tarpeellinen pointti etenkin ulkomaisissa suurkaupungeissa.

Tietysti sama asia hoituu nykykännyköilläkin, mutta monen vanhemman mallin käyttö on pienestä näytöstä johtuen melkoista tihrustelua. Uudenmmissa asia on ok jalankulkijan kannalta, mutta voi muuttua tihrusteluksi ajotilanteessa. Tietysti pelkillä ääniopasteillakin pärjää, mutta itse katselen mielelläni vähän laajemman alueen näyttävää karttakuvaa ja tarkkoja kaistaopasteita.

TURUNEN HEIMO 19.02.2012 11:12

Meillä on Navigon ja ja se oli täydellisen hyvä Englannin "Sydämen asialla" reissullamme. Tosin henkilköautolla mutta koskaan se ei seonnut hankalissakaan paikoissa tai kuusikaistaisella motarilla. Nokia puhelin ei selvinnyt mitenkään vertailussa. Kaistaopastus oli todella hyvä ja Yorkshiren pienet tiet ja kohteet löytyi kaikki. Sillloin ajaminen on rentoa kun voi luottaa naviin. Sama peli siirtyy matkailuatoon lisättynä sopivilla POI-tiedoilla. Näyttö saa mielellään olla iso, meillä viisi tuumaa, jotta sijoittaminen on vapaampaa.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 19.02.2012 11:49

Toden näköisesti Nokian navigointi ominaisuudet paranevat, mutta kännykällä navigoidessa pitää muistaa kytkeä pois navigoinnin data, ettei navigointi tule kovin kalliiksi.

"Oikeat" navigaattorit koettavat tietysti pitää etumatkansa joka nillä on, joten kuluttajina saamme parempia laitteita.

Vielä ei tuo Nokian navigointi oiken minua vakuuta.

Asian vierestä: Muutenkin kaikki nuo uudet älypuhelimet edellyttävät nopeaa verkkoyhteyttä, joka taas ulkomailla maksaa. Lähes kaikki "kilkkeet" joita niissä on perustuvat datayhteyteen ja niiden käyttö on kallista ulkomailla. Itse soittaminen noilla taskutietokoneilla alkaa olla hankalampaa kuin "tyhmällä" puhelimella.

TOIVONEN MARTTI 19.02.2012 12:12

Kyllä, maksaahan ne jos käytät roamingyhteyksiä. Nyt on kuitenkin Euroopassa saatavissa monissa maissa eri operaattorien halpoja prepaid-simmejä joita kannattaa käyttää. Jotta puhelut tulisi perille ja voisi soitella tutuille pitää vaan ottaa mukaan joku halpa kapula jolla hoidella äänipuhelut ja käyttää datayhdeyden omaavaa älypuhelinta vain datayhteyksiin.

Esim. Espanjassa on saatavissa Carrefourin prepaidsim laajakaistaa varten hintaan euro/päivä, 100 megaa täydellä nopeudella päivässä ja sitten loput vähän hitaammin, Portugalissa Vodafone myy samanlaista jne.

mot

LEPPÄ ULLA 19.02.2012 12:35

Minulla on pioneeri radio/nav sekä ipadi 2 . Käytän kumpaakin ja toimii moitteettomasti.MUTTA jos olisin nyt ostamassa navikaattoria. Ehdottomasti sinun kannataa tutustua ipadiin. Padissa on paljon paljon muuta kivaa toimintoa matkalla.On ilmainen TV jossa näet suorana ylen kanavat ja muut kanavat pystyt katsomaan 2 tunnin viiveellä. Tv:tä katsoessa sinun pitää olla verkossa.On kirjasto,musiikkia,elokuvia,pelejä.Nämä ohjelmat voit ladata app storesta eivät maksa paljon.Esim syginin karttaohj minä maksoin 25€

LAUKKANEN MAURI 19.02.2012 13:30

Minun iPhone 4 puhelimessa on se Navigon ohjelma ja se on ymärtääkseni samalainen kuin normaalien erilisten laiteitten ohjelmat.

Näyttö näissä älypuhelimissa on jo riitävän iso,minusta. Ainut negatiivinen puoli on se vcirran kulutus,eli jos on se navigaatori päällä myös kännykän latusjohdon pitäisi olla kiinni!.

Mutta olen vieläkin sitä mieltä että tulevaisuudessa nämä äly laiteet korvaavat sen erillisen navigaatorin,mutta mikä se laite sitten on nimeltään;puhelin,kannetava tietokone vai jokin uusi nimi;kannetava älylaite,sen aika näyttää.

HAAPANEN TIMO 19.02.2012 17:10

Jos mennään pitkälle tulevaisuuteen voi olla mitä tahansa. Seuraavan 10-15 vuoden kuluessa navit tuskin katoavat. Koko ajan kehitellään uusia liikenteeseen ja matkustamiseen liittyviä ominaisuuksia. Varsinainen navigointi on pysynyt suunnilleen samanlaisena jo pitkään, mutta kaikki muu kehittyy vauhdilla.

Sitten kun verkossa voi olla kaikkialla ilmaiseksi ja hyvillä yhteyksillä on mahdollisuudet rajattomat.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.