verkkosähkö / generaatori / inverteri

GRANBERG ANDERS 09.02.2012 08:37

miten ylämainittu kuluisi kytkeä kiinteästi ja oikein auton että ei voi olla kun yksi virtalähde keralla pällä

HYTÖNEN RAIMO 09.02.2012 10:11

Verkkosähkö ja generaattori kytketään matkailuauton kolminapaiseen verkkosähköpistokkeeseen (genraattori vaatii sovittimen). Invertteri joko suoraan akkuun tai sitten muuhun 12 V:n ulosottoon (esim. tupakansytytinpistokkeeseen). Viimeksimainittu ei ole pitemmän päälle suositeltavaa, koska se kuluttaa virtaa käynnistysakusta.

Tämä noin yleiaesti, kiinteästi asennetuissa aggregaattiratkaisuissa voi olla muitakin kytkentätapoja.

Kysymyksessä hieman hämmentää niiden samanaikainen käyttö: Jos olet kytkeytyneenä verkkosähköön, et tarvitse aggregaattia, etkä invertteriä. Jos käytät aggregaattia, et tarvitse invertteriä. Invertteriä tarvitaan vain silloin kun kumpaakaan edellämainituista ei ole käytettävissä ja haluat käyttää jotain verkkovirtajännitteellä toimivaa laitetta..

Käyttäjän lisäys viestiin 9.2.2012 klo 10:19:32 Mainitset, että kiinteästi, mikä tarkoittanee kiinteää aggregaattiasennusta.

Kysymyksessä on sähkölaiteasennuskelpoisuuden omaavan henkilön vaativa tehtävä, joten asiassa kannattaa kääntyä suosiolla ammattilaisen puoleen.

AHOLA ESA 09.02.2012 11:33

Meidän autossa on rele, joka kytkee "irti" verkkovirrasta, kun käynnistää aggregaatin. Tosin varmuudeksi on hyvä ottaa verkovirtajohto fyysisto irti ennen kuin käynnistää aggregaatin, sillä releisiin voi tulla vikaakin...

Itse en ole saanut vikavirtasuojaa toimimaan tuota aggregaattia käyttäessäni.

TOIVONEN MARTTI 09.02.2012 14:36

Eikös ole sellaisia inverttereitä jotka kytkeytyy itse pois silloin kun verkkosähköä tai aggregaatinsähköä on saatavilla. Silloin jää ongelmaksi vain tuo verkkosähkön ja aggregaatin vuorottaiskäyttö ja se käy varmaan releellä silloin kun aggregaatti on kiinteästi asennettu ja etäkäynnisteinen.

Ja kuten joku tuolla jo totesi, sähkäri tarvitaan ja varmaan osaa homman. mot

HÄMÄLÄINEN MARKKU 09.02.2012 15:43

"Itse en ole saanut vikavirtasuojaa toimimaan tuota aggregaattia käyttäessäni. "

Ei sen vikavirtasuojan pidäkään (eikä tarvitsekaan) toimia aggregaatin kanssa kunnossa olevassa systeemissä, siinä kun ei ole kumpikaan johdin yhteydessä suojamaahan (runkoon). Em. syystä sähköllä ei ole paluutietä jos toinen johto osuu runkoon.

Vikavirtasuojakytkin toimii aggregaatin kanssa vain, jos (ja kun suojamaa on yhdistetty runkoon) jännitejohdoista toinen (vian takia) kytkeytyy runkoon ja sen jälkeen koskettaa johdinta joka ei ole runkoon yhteydessä.

Tulikohan asia riittävän epäselvästi ilmaistua.

SUOMI SEPPO 09.02.2012 18:48

Eiköhän aggregaatin mukana tule kytkentäsarja ? Jos ei niin- tällaisella/tämän tapaisella itse laittaisin: http://www.valaisinliike.fi/tuotteet/keskuskomponentit-kytkimet/Verkonvaihtokytkin-aggregaatti-varavoima-3x63A-

Kytkimen saa asentaa vain ammattimies. Kytkimen hankinnan voisi hoitaa myös tämä sähkäri. Varmasti vastaavia löytyy myös automaattisena mutta se näkyy sitten hinnassakin. @seppo

GRANBERG ANDERS 14.02.2012 08:06

niin kysymys siitä syystä että jos on kaikki edelämainitut laiteet autossa. Pitää varmistaa että mikään laiteista ei misään nimessä saa yhdistyä niin että virta tulee kadesta suunasta. Meillä oli edelisessä autossa inverteri mikä oli kytkety niin että virta tuli pistoikeista mutta ei asuntosan laturille eikä jääkapille eli ajaessa sai vaika ladatu eri laiteita pistokeista. Soujaus oli tehty relellä mikä estä että 2 virtalähdet kytkeyty yhteen. Nyt olisi tarkouitus laita kiinteä agregatti dometic 30D mutta en haluaisi käytää sitä kun virta tarve pieni eli olisi rinnain pieni inverteri noin 200 - 400 W. Mutta en haluaisi mitään johtoja pitkin latia eli ei sytkäri tai muu kytkentä

ALA-KÖNNI JUKKA 14.02.2012 17:20

Meillä 3kw invertteri kytketty hupiakkuihin (3kpl 115ah).Aina kun auto kytketään verkkovirtaan invertteri sammuu alkaa lataamaan akkuja ja päästää verkkovirran läpi pistorasiohin. Kun verkkovirta irroitetaan niin invertteri käynnistyy ja alkaa "leipomaan" sähköä...Tosi kätevä laitos aina toimii kaikki sähkölaitteet.

ISOMÄKI KAI 15.02.2012 01:00

Mistä moisen invertterin hommasit, jäi kiusaamaan... 8)

BRAITHWAITE WILLIAM 15.02.2012 03:23

Aholan Esalle sanoisin, että ei siihen releeseen tule sellaista vikaa, että verkko-ja aggregaattivirta kytkeytyisivät yhtäaikaa auton verkkoon. Mahdollinen vika on sellainen, että rele ei vaihdakkaan sähkön syöttölähdettä. Minullakin on kiinteästi asennettu aggregaatti jossa on tuo vaihtorele asennettuna. Releen voi asentaa joko niin, että aggregaattisähkö on ensisijaisena, jolloin se toimii juuri niin kuin Esa kertoo eli verkkosähkö kykeytyy pois, kun aggregaatti käynnistetään. Toinen kytkentävaihtoehto on se, että verkkosähkö on etusijalla, jolloin käynnissä olevan aggregaatin sähkö kytkeytyy vasta, kun liitosjohto auton kyljestä irroitetaan. Minun autossani on tuo jälkimmäinen vaihtoehto käytössä. Mielestäni se on parempi vaihtoehto, jos autossa on verkkovirtaa kuluttavia laitteita päällä (Esim ilmastointi), kun aggregaatti käynnistetään. Aggregaattia pitäisi pitää käyttöohjeen mukaan päällä ainakin 5 min ennen kuorman kytkemistä ja Esan kertomassa vaihtoehdossa aggregaatti kuormittuisi heti käynnistyksen jälkeen. Käytän itse kuumilla ilmoilla takatilan ilmastointia myös ajon aikana, koska ohjaamoilmastointia ei ole. Jos pysäytän ilmastointilaitteen välillä kestää oman aikansa, ennen kuin kompressori alkaa taas käymään ja laite jäähdyttämään, siksi käynnistän aggregaatin ensiksi ja sitten vasta otan verkkojohdon irti auton kyljestä, jolloin ilmastointiin ei tule käynti katkosta. Kyseisen releen voi ostaa lisävarusteena liikkeistä, jotka myyvät kiinteästi asennettavia aggregaatteja. Kirjoitin em. sen vuoksi, jos pyytää sähkömiestä asentamaan releen autoonsa, niin kannatta miettiä oman tarpeensa mukaan millä vaihtoehdolla pyytää kytkennän tekemään.

ALA-KÖNNI JUKKA 15.02.2012 07:49

JyväsMarinelta ostin invertterin. 2kw vastaava on meillä ylimääräisenä. Itselle vaihdoin 3kw (se on 15A sulakkeella takailmastointi ei lähe 2kw 10A sulakkeella käyntiin)

TERVO JARI 15.02.2012 18:43

Jukka, onko tuo ylimääräinen kaupan, ja onko se puhdasta siniaaltoa tuottava ?

Jos hinta kohrallansa, tiä vaik' investoisin oman kanttiaaltoinventterin tilalle sen . . .

ALA-KÖNNI JUKKA 15.02.2012 19:16

Kylläpä se siniaaltoa lupaa mutta.....Kiinalainen koje tiedäppä tota??? Meillä pirssissä kylläkin kiinteänä tietokone, mikroaaltouuni, kotiteatteri, taulutv....ym leluja ja kaikki toimii ja pysynyt ehjänä. Aikaisemmin kurvaillut matkaveneillä ja käyttänyt 6 vuotta samanlaista invertteriä eikä vikoja ole ollut. Soita 0505555661 jos kiinnostaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.