Asunto-osan akku

LIIMATTA ARTO 29.09.2011 20:28

Hankimme reilut pari vuotta vanhan Adria matkailuauton, mutta asunto-osan akku on jo mennyt huonoon kuntoon. Akku on Exide 90Ah. Ei ota latausta kuin reilun ampeerin virralla ja jännite ei nouse juurikaan yli 12V. Auton ja 230V verkon laturi kyllä tuuppaa siihen yli 14V, mutta ei vaan lataudu. Irroitin akun ja yritin ladata sitä myös ns. älykkäällä laturilla, mutta viikonlopun uurastus ei saanut jännitettä nousemaan kuin n. 12,2V arvoon. Saiskohan tuota jotenkin vielä elvytettyä? Ehkä se pitää jättää johonkin toisarvoiseen käytöön...

Siis uusi akku pitää hankkia ja samalla voisi kapasiteettiäkin kasvattaa. Ostaako siis yksi iso uusi akku (120Ah?) vai kaksi pienempää. Tai tilaan saa kyllä vaikka kaksi 120Ah akkuakin. Reisemobilessa oli akkutesti, voittaja Optima, mutta onhan tuo aikalailla tyyris. Banner Running Bull ja Master pärjäsivät myös hyvin. Mistähän noita saisi edullisesti?

t. Arto / Klaukkala

KOSKINEN OLLI 29.09.2011 20:50

Onko akun napakenkä irti, tai muuten niin ettei akussa varmasti ole mitään kuormaa?

TERVO JARI 29.09.2011 21:35

Käy akkuja myyvässä autovaraosaliikkeessä mittauttamassa onko akku "finaalissa", kyseisistä liikkeistä löytyy mittarit joilla voi mitata akun "kunnon" . . .

Jos akku on "tiensä päässä" osta joka samankokoinen tai isompi YKSI akku, jos ostat kaksi akkua ja niistä toinen onkin toista huonompi, huonompi akku "vanhentaa" sen paremmankin akun nopeasti. . .

Itse toimisin noin . . .

KOSKINEN OLLI 29.09.2011 23:16

Jarin neuvo on hyvä ja toimiva, ...kunhan ei sitte osta uutta...samanlaista...

TERVO JARI 30.09.2011 16:57

Akut on yksilöitä, samanmerkkinen akku voi sipata piankin,toinen kestää piiitkääään . . .

Ja voipi olla niin että edellinen omistaja on "lyhentänyt" kyseisen akun ikää jollakin "tapaa", noita tapoja kyllä löytyy . . .

Tosin jutussa ei ilmi kuin akunmerkki ja Ah, liekkö tavallinen happoakku ?

AGM akku olisi ihan varteenotettava vaihtoehto, jos Juhani Halmeenmäki lukee tän , kertoileppa lisää vaihtoehdoista "totuuksia" . . .

HALMEENMÄKI JUHANI 02.10.2011 16:30

Mitäs tässä lisäämään. Hyvä pointti tuo historia, eli arvoitus minkä ikäinen ja miten pidetty. Plus kyllä sen akun saa jo kahdessa talvessakin pilalle kun unohtaa latailla. AGM olisi tunteettomampi väärinkäytölle eikä tarvitse miettiä onko starttiakku vai hupiakku. Kunhan vaan laturi on AGM-yhteensopiva. Optima on se kallein AGM, eikä mielestäni lisähintansa arvoinen enää, kun AGMmiä saa melkein joka merkiltä eli kilpailu on tullut. Ja vanhasta akusta ei saa enää elvytettyä kelpoa, jos se on vaparikäytössä, eikä tuon enempää ota virtaa vastaaan. Vaparikäytössä otetaan sen verran pieniä virtoja ulos, että sulfatoituminen alkaa nopsaan uudestaan. Eikä vapariakkua oikein voi rasitusmitatakaan kun sen kylmäkäynnistysvirran antokyky ei ole samanlaista kuin starttiakuilla.

PAASO JYRKI 02.10.2011 20:58

no lisätään sen verran että, mitäs noita mikkihiiriakkuja.aja lähinpään akkukauppaan ja laita sinne nii iso ko sopii.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.