Vesi pois tiskialtaasta

JALONEN KARI 20.09.2011 09:24

Integroidun Hymerin tiski- ja naamanpesualtaasta vesi on valunut pois kiusallisen hitaasti alusta alkaen. Purkamaan en ole vielä ryhtynyt, mutta vesilukko vaikuttaa kumman matalalta ja poistoputki kulkee alkuosaltaan täysin vaakasuorassa. Harmaanveden säiliön ilmastusputkea en ole löytänyt. Olisko joku keksinyt ratkaisua asiaan. Kestääkö muoviputki lämmöllä pehmentämistä ja alaspäin taivuttamista ?

JANHONEN MATTI 20.09.2011 10:01

Hymerin ratkaisu tältä osin on tosiaan typerä. Joissain olosuhteissa vesi jopa joutuisi virtaamaan ylämäkeen ja sinnehän se ei mene kun pumpulla.

Siihen tautiin on olemassa lääke. Ne lättänät hajulukot ei ole hyviä muutenkaan. ja niiden lähtö edellyyttää sitä vaakaputkea. Vaihda ne hajulukot toisen mallisiksi (löytyy caravankaupoista) ja korvaa se vaakasuora osa sopivalla taipuisalla nailonletkulla (tulee kestää pakkasta ja kuumaa vettä) jonka kiinnität lemmareilla muoviputkiin. Laskun saamiseksi tankiin menevää pystyputkea (muovia) täytyy hieman lyhentää jotta putkeen saa kunnon laskun.

Tankin ilmasuoputki on yleensä rakennettu niin, että se menee auton alle. Ainakin omassa autossani rakenne on sellainen, että mikäli säiliö on täysi se toimii myös ylivuotoputkena. Putken pää näkyy auton alta.

JALONEN KARI 25.09.2011 10:59

Kiitokset Matille kommentista. Päätinpä minäkin kurkistaa takatalliin, miten 614 CL:n putket on laitettu. Avauksen jälkeen kurkistukseen menikin koko päivä.... Keittiön tyhjennysmuoviputkessa on 6 (kuusi) 90 asteen kulmaa ennen laskuaan säiliöön. Putki mutkittelee jääkaapin alla ja sivussa, osan mutkista näkee, osan pystyy kopeloimaan tai arvaamaan. Mitään muutoksia muoviputkeen ei kykene tekemään, koska tilaa tai näkyvyyttä ei ole.

Niinpä minä näppäränä poikana hain kumiputkea 4 metriä ja aloin pujottaa sitä muoviputken tilalle. 3 tunnin aherruksen, kiroilun ja sähkölangalla vetämisen jälkeen homma onnistui ja tyytyväisenä kaadoin vettä lavuaariin ihaillekseni työni tulosta. Mutta- mutta: vesi tyhjeni vain aavistuksen nopeammin. Lutussa melko tukeva putkin tuskin on joten osasyy taitaa olla kuitenkin vesilukko. Harmaan veden säiliössä takaa katsoen vasemmalla on nurinniskoin U-muoviputki ilmastukseen. Sen lisäksi oikealla puolella on tankissa 2 putkiliitäntää ja korin alla puolikupu ulostulo, olisiko tämä toinen ylivuotoputki ? ja toinen on varmaankin WC:n altaan putki. Kummallista vain, että sekä U:n ylämutka että puolikupu ovat melkoisesti tankin yläpintaa korkeammalla.

Bad Waldseessä näimme heinäkuussa autoja, joissa oli harmaan veden säiliö takatallin lattialla ja vieressä tyhjennyskädensija. Sellaisen voisi itsekin helpolla rakentaa, jos saisi sopivan säiliön jostain.

Altaan pohjareikä on 60 millinen. Heinola-Caravanin luettelosta löytyy vain SMEWin vesilukkoja, samanlaisia kuin alkuperäinen.

JANHONEN MATTI 25.09.2011 13:33

Näitä pohjaventiileitä on myös suoria. Alla linkki saksalaisen Moveran katalogiin josta näet osan (katalogin voi ladata myös omalle koneelle, mutta sivuja on 495)

Kun avaat sivut ja suche haulla haet osaa 72650 tai 72660 niin tulee esille suora tai winkel. Hinta Saksassa 3,95 e/kpl. Niitä voi hakea myös katalogista s. 388 tai kohdasta wasser. Mutta saa niitä Suomestakin mm. Jyväs-Caravanin hyllyssä oli noin vikiko sitten.

Äläkä erehdy luulemaan, että saksaa osasin, toimin vain kun Picasso joka sanoi: "Minä en etsi, minä löydän".

http://www.movera.com/downloads.html

TERVO JARI 25.09.2011 13:35

http://www.vapaa-aika.com/vesi-wc/septitankit.html

http://shop.sarkacaravan.fi/sisnrakennetut-tankit-c-DZE.html

http://shop.sarkacaravan.fi/jtevesiasennukset-c-DZK.html

Käviskö tuo ?

http://shop.sarkacaravan.fi/ablaufgarnitur-fwaschbecken-can-19mm-gerade-p-705069.html

Noissa katalookeissa ei oo mittoja joten käynti alanliikkeessä joka myy noita tuotteita olisi paikallaan, heillä lienee mitat/sopivuus kuiteski tiedossa . . . .

Käyttäjän lisäys viestiin 25.9.2011 klo 13:40:11 Lievästi samaa ongelmaa omassanikin, mutta etikkaa ja fairyä jotka puhdistaa/desinfioi "kesän ajan" ja syksyllä hajulukkojen pesu/tyhjennys jotteivät jäädy/homehdu, eivätkä sitämyöden haisekkaan. . .

Hajulukko täytyy olla jossainkohti järjestelmässä, paraspaikka siinä missä se nyt on, heti altaan alla.

ÖSTERBERG ANTTI 28.09.2011 23:02

Yksi kokeilemisen arvoinen konsti voi olla altaan ilmausputken asennus. Eli altaan pohjasta lähtevä viemäriputki/-letku katkaistaan läheltä allasta. Laitetaan T-haara viemäriputken/-letkun väliin siten, että uusi haara sojottaa vähintään vaakasuoraan, mutta mieluiteni ylös tai yläviistoon. Tästä uudesta "ylimääräisestä" haarasta (10mm halkaisijakin riittää, muttei isommastakaan haittaa ole) vedetään korvausilmaletkun (esim. taipuisa kumiletku) avoin pää altaan yläpinnan tasoon. Jos mikään muu ei ole auttanut ja viemäröinti on muuten kunnossa, tämä konsti on tähän asti toiminut. Tuon ilmausputken yläpään kiinnitys on sitten syytä varmistaa, jottei tule ikäviä yllätyksiä allaskaappiin.

TERVO JARI 29.09.2011 16:58

Antti, Mitäs sillä hajulukolla on virkaa jos tollasen putken asentaa tuonne hajulukon ja harmaavesisäiliön väliin ?

Kysyn vaan . . .

Jos jotain tekee niin hieman lisää kaatoa putkistoon, sillä sitä on vähänlaisesti, syy siihen löytyy siitä kun harmaavesisäiliö on yleensä takana ja auto yleensä etupää alempana . . .

LAUKKANEN MAURI 30.09.2011 19:55

Käyttäjän lisäys viestiin 30.9.2011 klo 20:03:47 Niin se ei ole helppoa tehdä toimivaa systeemiä; -putkien laskut/vedot hankalia toteuttaa oikeaoppisesti. -harmaavesisäiliön tuuletus ongelma;hajut/vastapaine säiliössä. -putkien koko/halkaisija pieni=?. -vesi virrat samoja kuin ns.normaali viemäreissä.

Tuossa muutamia ongelmia,ns, hajuongelmien kanssa olen paininut normaaleissa kiinteistöissä.

JALONEN KARI 30.09.2011 21:15

Kiitokset kaikille hyvistä neuvoista. Jatkoin tänään asian tutkimista. Otin pois altaan alta läpivienti/hajulukon,laitoin poistoletkun päähän tratin, kaadoin siihen vettä ja kyllä meni vesi vauhdilla alas altaan alareunan tasolle asti.

SMEWin läpivienti/hajulukon metallinen yläosa ylähuulineen on niin syvä, että se sulkee kyljessä olevan vedenmenolähdön (halkaisija 20 mm) yli puoliksi.

Väärä osa asennettu tähän paikkaan ja väärä kaato kuten Matti J. heti aluksi sanoi.

Nyt vain hakemaan uutta altaan pohjan läpivientiä (mikä lienee oikea termi ?) tai sitten sahalla lyhentää nykyisen metallista yläosaa. Samalla hajulukko lakkaa toimimasta.

Mietin, tarvitaanko tässä ollenkaan hajulukkoa. Jos letkun yläpäässä pidetään tiivistä kumitulppaa käytön väliaikoina ja pyykkipoikaa nenässä tiskauksen aikana, sujuisiko homma näin. Tietysti hajulukon voi laittaa altaan ja säiliön välille, mutta ainakaan Hymerissä ei homma onnistu muuten kuin "vaan oisinpa lintu pieni, niin mahtuisin......

HAAPANEN TIMO 02.10.2011 15:40

Mun mielestäni hajulukko ei ole välttämätön. Mun nykyisessä autossa ei sellaista ole, ja usko vaan, varmasti olisin sellaisen asentanut jos olisin sen kokenut tarpeelliseksi. Tulppa paikoillaan silloin kun ei käytetä, siinähän se.

@timppa

ÖSTERBERG ANTTI 03.10.2011 22:45

Antti, Mitäs sillä hajulukolla on virkaa jos tollasen putken asentaa tuonne hajulukon ja harmaavesisäiliön väliin ?

Kysyn vaan . . .

Ei mitään virkaa, mikäli hajulukko on altaanpohjassa. Isossa osassa matkailuautoja -ja vaunuja ei valmistajakaan ole nähnyt hajulukoilla olevan mitään virkaa, ja osassa niistä joissa tehdas on katsonut sen tarpeelliseksi, voi sijainti olla myös harmaavesisäiliön lähellä lattian rajassa, eikä altaiden pohjissa. Kuumavesihuuhtelu altaiden kautta ja harmaavesisäiliön puhdistus silloin tällöin pitää yleensä hajuongelman poissa vaikka hajulukkoja ei olisikaan. Annoinpahan vain vinkin, joka on osoittautunut useamman kerran toimivaksi, kun viemäriä ei ole saatu yrityksistä huolimatta muuten vetämään. Mitäs sillä altaalla on virkaa, jos ei se vedä? :)

JALONEN KARI 07.10.2011 17:29

Hymerini altaan DOMETIC/SMEV- pohjaproppu/hajulukon halkaisija on 60 mm. Lukuisat liikkeet, mm Vapaa-aika Nastolassa myyvät SMEVin uudempaa versiota ilman hajulukkoa ja ilman muuta tietoa, kuin että on tarkoitettu 25 mm putkelle. Tilasin ja totesin, että halkaisija onkin muuttunut noin 50 mmksi.

Vapaa-aika ei osaa sanoa, mistä saisi 60 millisen. Jotenkin näin arvelinkin käyvän. Tämä projekti loppuu nyt tähän.

2008-2010 integroitu Hymeri on vahvasti etupää alhaalla. Laitoin tunkin oikean etupyörän taakse ja nostin 13 senttiä. Vesi tyhjeni selvästi aikaisempaa nopeammin. Auton alustan ja vesiletkuston suunnittelijat eivät varmaankaan ole koskaan tavanneet.

TERVO JARI 07.10.2011 17:48

Kari, mikä korimalli sinulla on ?

Olisiko mahdollista vaihtaa harmaavesisäiliön ja altaan välinen putki linkistä löytyvään putkeen, esim:LUISIANA tai LUISIANA SUPERELASTIC ( katso käyttölämpötilat ) ja laittaa "kaadot kohdalleen", kaato niin että vesi kulkisi vaikka auto ei suorassa olisikaan.

http://www.rimeki.fi/_data/Tuoteluettelo%20Merlett%202011.pdf

Ja olisihan noita mahdollisia vuotokohtia huomattavasti vähempi, alkuperäinen putkistohan on tehty putkesta ja kulmakappaleista joten jatkoksia on paljon nyt kun tekis yhden putken järjestelmän homma ois OK.

Mitäs jos otat Dremelin ja hiot sieltä nykyisen hajulukkosydseemin sisältä "haitat" pois, elikkä ne osat jotka tekee siitä hajulukon, ja teet tuohon vahvistettuun letkuun "ylös/alas" mutkan juuri ennen harmaavesisäiliötä silloin hajut ei tule harmaavesisäiliöstä "pirtin"puolelle.

Mitä hää sannoo ? ?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.