Ajokortin uusiminen

VILJAKAINEN ERKKI 23.08.2011 17:26

Tuli ajoluvan uusinta ajankohtaiseksi 70 vuotta täytyttyä.Kortista poistettiin C-mer- kintä eli kuorma-auton ajolupa,tai tarkennettuna se olisi annettu kahdeksi vuodeksi, minkä jälkeen kortti olisi pitänyt taas uusia ja lääkärin todistuksena kelpaisi geriat- rian erikoislääkärin lausunto.Kuulin että ainakin Tampereella ja Juvalla C-merkki säilyy kyseisessä tilanteessa ja kortti myönnetään viideksi vuodeksi.Miten mahtaa olla,kenellä on fakta-tietoa?

INBERG KALEVI 24.08.2011 07:13

Tampereella ajokorttini uusittiin kahdeksi vuodeksi C-merkinnällä. Uusi laki astui voimaan joskus keväällä. - Eli faktaa on! Ei Tampere poikkea muista.

NYYSSÖNEN KAJ 24.08.2011 10:03

Tuo ei pidä paikkaansa. Linjaauto D ja rekkakortti CE muuttuu kaksi vuotta voimassaoleviksi kun on täyttänyt 70 vuotta. Sen sijaan A , B ja C korttien voimassaolo jatkuu entisellään.

C kortissa on kovempi vaatimus näkökyvystä kuin on A ja B korteilla joten menetitkö C kortin sen takia että näkökykysi ei siihen riittänyt. Minulla on ajokortissa merkintä että C-luokkaan kuuluvalla ajoneuvolla ajettaessa, minun on käytettävä silmälaseja.

IPATTI VEIKKO 24.08.2011 17:57

Kyll se on niin että 80 vuotias saa kortin viel kahdeksi vuodeksi ja niin edelleen lääkärintodistuksen kautta ja saa vielä pitää sen pikku een.

VILJAKAINEN ERKKI 24.08.2011 20:30

Nyyssösen Kaille vastaus näkökyvystä,se on riittävä vielä ilman lasejakin. Mistähän mahtanee erilaiset käytännöt johtua ?luulisin että lupaviranomaisilla on yhteneväinen tietokanta,ja sillä perusteella samanlainen käytäntö jokapuolella.

AHONEN AULIS 24.08.2011 21:28

Minulta LÄÄKÄRI kysyi MINKÄ kortin haluan ottaa.Vanha kortti oli A.BE.CE. Ei ollut rajotteita joten otin CE.n.On kaksi vuotta voimassa,ja sitten taas katsotaan mikä kortti haetaan.Elikkäs LÄÄKÄRI määrää minkä kortin Poliisi kirjoittaa.Terv:AA.

INBERG KALEVI 24.08.2011 22:38

Googlatkaa "Ajokortin uusiminen 70-vuotiaana". Siellä selvästi sanotaan mm." linja- ja kuorma-auton ajo-oikeus saadaan kuitenkin enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan". A BE kortin saa normaalisti viideksi vuodeksi kerrallaan. Itse uusin vielä kahdeksi vuodeksi A BE C kortin. Näin se vaan on, kun seurataan EU:n mukaisia yhtenäisiä normeja. Se millä tavoin lääkäri sitten rajoittaa on taas eri asia.

AHONEN AULIS 24.08.2011 22:54

LÄÄKÄRI kirjoittaa TODISTUKSEEN minkä kortin HALUAT/SAAT,sitä ei muuteta enään missään portaassa vaikka itse haluaisikin vaihtaa korttiluokkaa.Näin minulle asia ilmaistiin POLIISIN lupakansliassa.Terv:AA.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 25.08.2011 10:19

Puhutaanko vanhoista säännöistä vai laista joka on voimassa? Laki on muuttunut

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110386

Otteita ajokorttilaista joka on annettu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011 " 4 § Ajokorttiluokat Ryhmän 2 ajokorttiluokat ovat: 1) C1, 2) C1E 3) C 4) CE 5) D1 6) D1E 7) D, 8) DE Yleisesti ottaen ajoneuvot, joiden kokonaismassa on yli 3500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

22 § Ajokorttien voimassaoloajat

Ryhmään 1 kuuluva ajokortti annetaan 15 vuodeksi kerrallaan ja kuitenkin enintään määräajaksi, joka päättyy hakijan täyttäessä 70 vuotta. Tämän jälkeen ajokortti annetaan viideksi vuodeksi kerrallaan. Ajokortti annetaan viideksi vuodeksi myös silloin, jos ajokorttiluvan hakija on täyttänyt 65 vuotta tai jos ajokorttia uudistettaessa hän on täyttänyt mainitun iän ennen uudistettavan ajokortin voimassaoloajan päättymistä. Ajokortti on annettava tässä momentissa tarkoitettua lyhyemmäksi määräajaksi, jos lääkärinlausunto sitä edellyttää.

Ryhmään 2 kuuluvia luokkia sisältävä ajokortti annetaan viideksi vuodeksi kerrallaan ja kuitenkin enintään määräajaksi, joka päättyy hakijan täyttäessä 70 vuotta. Tämän jälkeen ajokortti annetaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ryhmään 2 kuuluvia luokkia sisältävä ajokortti annetaan kuitenkin kahdeksi vuodeksi, jos ajokorttiluvan hakija on täyttänyt 68 vuotta tai jos ajokorttia uudistettaessa hän on täyttänyt mainitun iän ennen uudistettavan ajokortin voimassaoloajan päättymistä. Ajokortti on annettava tässä momentissa tarkoitettua lyhyemmäksi ajaksi, jos lääkärinlausunto sitä edellyttää."

Eli nykyääan nuoretkaanei enää edes saa "ikuista" ajokorttia vaan maksimissaan 15 vuotta voimassaolevan.

Samoin ryhmään kaksi kuuluvaa yli 3500kg ajonevonkuljettamiseen vaadittavaa ajokorttia ei saa yli 70 vuotias kuin kahdeksi vuodeksi.

Ainakin neljä vuotta sitten tuttavani sai C-kortin vielä viideksi vuodeksi, mutta se oli silloin.

AHONEN AULIS 25.08.2011 13:42

Minun korttini uusittiin Huhti-Toukokuun vaihteessa ja on 2 v voimassa Terv:AA.

VILJAKAINEN ERKKI 26.08.2011 21:15

Hämmennys tässä ajokorttiasiassa aiheutui siitä,että korttihakemusta vastaan- ottanut virkailija ei huomannut mainita 29.huhtikuuta tänä vuonna voimaan tulleesta laista.Nyt asia on omalta kohdaltani ymmärretty.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.