Vitosvaihde, Fiat 2,3 , 2010

HALTTUNEN TEUVO 21.08.2011 18:39

Vitonen päälle ja vedätyksen alussa vaihdetanko nytkähtää sentin taaksepäin. Onko oire vai ominaisuus?

LAURONEN TAPANI 22.08.2011 19:03

Ei minulla vastaavassa autossa tunnu mitään liikettä vaihdevivussa, 96 vuonna ostamassani Polossa vaihekeppi "vispasi" kiihdytyksessä ja moottorijarrutuksessa, kun vaihdelaatikko ja keppi oli samaa pakettia moottorin kanssa ja moottori liikkuu kumityynyjen varassa.

HALTTUNEN TEUVO 22.08.2011 20:37

Toivottavasti tuo ei esiinny muissa kuin omassa ja tutun autossa. Nytkähdys vain vitoselle vaihtamisen jälkeen huolestuttaa. Miten lienee erilainen, vaeltava synkronointi?

JANHONEN MATTI 22.08.2011 22:21

Jos nyt oikein olen ymmärtänyt niin vaihdekepin ja siirtäjän välillä on vaijeri/vaijerit, jota ei voi säätää. Tästä seuraa, että moottorin ja vaihteiston liikeillä suhteessa koriin ei pitäisi olla vaikutusta vaihdekeppiin, koska vaijerin päiden etäisyys pysyy samana.

Toki tuossa vaijerimekanismissa voi olla jotain häikkää joka aiheuttaa nykäisyn vaijeriin ja sitä kautta vaihdekeppiin. Toimiiko vaihdekeppi muuten tarkasti ja täsmällisesti ilman ylimääräisiä välyksiä?

Jos nykäisy taas aiheutuu siitä. että 5-vaihteella vedätettäessä vaihteensiirtäjään kohdistuu aksiaalinen voima, joka kiristää tai löysentää vaijeria niin se on oire. Oire siitä, että viitosvaihteessa on jotain tapahtumassa. Vanhemmissa Fiat-malleissa tuo oire eteni siten, että vaihdelaatikko "sylkäisi" vedätyksessä viitosen pois päältä ja silloin oltiin jo siinä pisteessä, että laatikko piti heti avata ja katsoa missä vika. Vikapaikkoja voi toki olla muitakin, mutta yleisin syy on 5-vaihteen synkroni/kytkinpakan vika.

Kun autosi on noinkin nuori kun vm. 2010 niin tuokin vika vähän epäilyttää.

Nykäisyvoiman suuruuden voi testata pitämällä kättä vaihdevivula kun kiihdyttää viitosella. Kuuntele myös äänet eri vaihteilla. Ylleensä alkaa kuulumaan 5-vaihteella ajaettaessa sivuääniä kun synkronipakkaan tulee vika. Synkronipan ääntely ei ole kolinaa tai rusahtelua vaan alkuvaiheessa etenkin "sirritystä" jolle on ominaista, että se muuttuu tai loppuu moottorijarrutuksen aikana. Vaihdekeppi saattaa myös nykäistä moottorijarrutuksen alkaessa.

LEHTONEN VELI-MATTI 07.09.2011 01:55

Fiat 2000 ja samat oireet. Storckille keuruulle ja 125e korjaus. Lukko prikka oli kahlannut ja synkronirenkaalta oli kolme kuulaa omilla teillään. Puhdistus, osat paikalleen ja ei ku matkaan. Osaavat homman ja palvelu pelaa.

MÄENPÄÄ TAUNO 07.09.2011 09:05

Moron ! Tuli mieleen, oletko käyttänyt vaihdelaatikon kiristyksessä ? On takuu juttu jossa kiristetään vaihdelaatikon kiinnitys ja kiristetään, on juuri tuon ikäisen juttu.Omassa oli löystynyt !

WILHELMSSON LEIF 07.09.2011 09:55

http://www.fiatcamper.com/fi/home

Tuolta voit tarkistaa.

VALLIUS MARTTI 07.09.2011 21:34

Mitähän vellimatti kirjoitukselasi mahdoit tarkotaa (lukko prikka oli kahlanut ja synkronirenkaalta oli kolme kuulaa omilla teilään ???) voisitko vähän selventää kertomaasi korjausta. Kiitos jo etukäteen. TV kulkuri

LEHTONEN VELI-MATTI 08.09.2011 01:59

Vaihdelaatikon kopan päädystä avattuna. Viitosvaihteen taikka vastaavan hammaspyörän alla oli monihampainen prikka. Sen tarkoitus on estää lukitusmutterin(joka on pyöreä ja ei sinällään mikään mutteri) löystyminen. Storckilla poika avasi kopan ja totesi lukituksen pettäneen ja synkronirenkaan sisällä olleiden kolmen kuulan pudonneen kopan pohjalle. Ovat avanneet ja korjailleet Fiiujen laatikoita, joten ajelen täältä Kuopiosta aina sinne, jos ja kun on ongelmia. Weltsu

HALTTUNEN TEUVO 08.09.2011 09:58

Tänään kiristettiin hieman läysällä olleet vaihdelaatikon kiinnitysruuvit.

Vitosvaihteen kepin liikahdus taaksepäin ei aiheuttanut toimenpiteitä koska vaihteiston toimintahäiriötä ei ole ollut, liikahdus todettiin kyllä koeajossa. 2,0- moottorin yhteydessä on kuulemma erilainen vaihdelaatikko. Sen viasta kertominen ei tehonnut mitenkään.

Matkailuautojen osalta tehdaskutsu tulee auton omistajalle myyjäliikkeeltä tai ei tule. Joku liike tarkistaa tehdaskutsun ennen auton luovutusta ja tekee tarv. toimenpiteet.

Pari kertaa olen asioinut Jyväskylässä tuolla: http://www.ahjoauto.fi/?sivuID=310 Jukka Autio on hoitanut asiat sujuvasti.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.