Mitä massaa asuntoauton alustaan ?

JUNTUNEN KAUKO 24.05.2011 21:27

Käyttäjän lisäys viestiin 24.5.2011 klo 21:31:34 Mikä massa pysyy parhaiten alustassa rungon ja vaneripohjan liitoskohdassa ? Entinen massa irvistelee pahasti ja osa on jo irronnut kokonaan. Millä voisi parhaiten kyllästää vaneri pohjaa ?

JANHONEN MATTI 24.05.2011 21:55

Ne vanhat irtonaiset massat kannattaa ensin poistaa. Ne on vain haitaksi kun eivät enää estä pohjan kastumista, mutta estävät ja hidastaa pohjan kuivumista. Puu materiaalina kestää kyllä kastumista jos sillä on välillä mahdollisuus kuivua.

Itse olen käyttänyt pohjan käsittelyyn puuvenemiesten hyväksi havaitsemaa ainetta, pellavaöljyä. Vanhimpien pelavaöljyllä suojattujen puuveneiden ikä lähentelee sataa vuotta. Pellavaöljy on luomua, erittäin hyvää imeytymään, helppo käsitellä (voi myös ruiskuttaa) , halpaa ja mikä parasta laajenee kuivuessaan. Mikäli pohjan ja saumat käsittelee useaan kertaan, se tulee tehdä niin usein, että pinta ei käsittelykertojen välillä ehdi kuivumaan. Pellavaöljyllä on ominaishaju joka häviää noin parissa viikossa. Kuivuminen on nopeinta näin kevätkesällä.

KUNNAALA KARI 02.06.2011 08:54

Pellavaöljy on kerrassaan mainio aine puupintojen käsittelyyn. Siinä on vain yksi ongelma - ja paha. Se kun sattuu olemaan herkästi syttyvää. Käytän sitä mielelläni puuveneessä, mutta auton pohjaan ei minulla ole kanttia laittaa sitä. Pellavaöljyn käsittelyssä käytetyt rätit ja siveltimetkin pitää huolehtia oikein itsesytytyksen varalta.

VEHMANEN TUULA 02.06.2011 12:44

Pellavaöljyä ammattilaiset ei suosittele missään tapauksessa ulkokäyttöön koska pinta homehtuu alta aikayksikön. Ei myöskään Tikkurilan maalitehdas suosittele pellavaöljyä ulkokäyttöön. Jos ette usko niin kokeilkaa vaikka pieneen laudan palaan.

kalevi

TUOVINEN PENTTI 02.06.2011 13:46

Tervamaali voisi olla hyvä.

KANTOLA TIMO 02.06.2011 15:30

Paappavainaa tervas kuplavolkkarin pohjan aina kesällä kunnon kantotervalla. Siinä oli -70-luvun alussa Merikarvialaisilla ihmettelemistä, kun tuoksui pitkään.

Suosittelen!

JANHONEN MATTI 02.06.2011 16:44

Pellavaöljy soveltuu aivan hyvin ulkokäyttöön. Siihen pitää vain lisätä tilkkanen homenestoainetta joukkoon tai puutärpättiä. Mineraalitärpätti ei käy. Missäs käytössä se on veneissä - sisälläkö? Jos pellavaöljytty tai vernissakäsitelty puu olisi paloherkkä rakenne niin lähes kaikki puuveneet olisi joko käyttökiellossa tai palaneet jo aikoja päiviä.

Mitä siihen syttymiseen tulee niin Tukesin mukaan palavat nesteet luokitellaan neljään osa-alueeseen: -Erittäin helposti syttyvät palavat nesteet -Helposti syttyvät palavat nesteet -Syttyvät palavat nesteet -Muut palavat nesteet Pellavaöljy kuuluu sarjaan Syttyvät palavat nesteet. Autokäytössä on melkoinen määrä kemikaaleja jotka on kategoriassa syttyvät palavat nesteet. Sellaisian ovat mm. kotelosuoja-aine (sisältää petroolia) tai liuotinpesiaine (sisältää teollisuusbensiiniä) jne.

Pellavaöljyisten ja monien muiden palavia aineita sisältävien rättien mahdollinen itsesyttyminen on eri asia, joka koskee suurta määrää erilaisia maaleja, lakkoja, liuottimia, liimoja jne.

KAAKKOLAHTI TOIVO 02.06.2011 18:35

Olen käyttänyt "Pellava"öljyä usemassakin autossa ja ei ole vielä syttynyt. Tervaa on ollut seassa et imeytyy pohjaan ja tulee hyvä haju.(En tiedä mikä pommi) ,mut tuntuu toimivan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.