Asunto-osan akusta ei saa tehoja

KORHONEN VISA 11.05.2011 21:46

Asunto-osan akut ovat täynnä latauksen jälkeen. Ohjausyksikkö näyttää akuille täyttä varausta. Kun laitan television päälle, niin ohjausyksikön näytöllä akun varaustilan osoitin näyttää akkujen tyhjenevän nopeasti. Muutamassa minuutissa näyttö ilmoittaa akkujen olevan lähes tyhjiä. TV pysyy kuitenkin päällä. Tarkastan akkujen navoista varauksen ja mittari näyttää 12,81 V. Kun lisään kuormaa ja laitan tv:n lisäksi päälle pari 10 W:n lammppua, niin minuutin päästä asunto-osan virrat kytkeytyvät pois päältä. Akkujen navoista mitattuna mittari näyttää kuitenkin lukemaa 12,81 V. Käsittääkseni akkujen pitäisi siis olla täydessä varauksessa. Missähän voisi olla vika?

VALLI AULIS 11.05.2011 22:37

Jossain on kontakti häiriö esim. maadoitus hapettunut jostain kohtaa ja kun tulee kuormaa niin kontakti häviää kun lämpö nousee huonossa kosketus kohdassa..

ISOMÄKI KAI 12.05.2011 10:22

Koitappas mitata jännite myös TV:n virtajohdosta, mitä lähempää TV:tä sitä parempi paikka. Oma ongelmani oli se, että joku edellinen asentaja oli laittanut hienot virtajohdot TV:lle, mutta virta oli otettu ohuista valaistuksen johdoista... TV:ni ottaa virtaa noin 4A, käynnistettäessä tietenkin vielä enemmän. Kun TV:n ollessa päällä laittoi valaistusta päälle, niin TV:hän sammui samantien. Johtojen ominaisresistanssista (vastuksesta) johtuva virransyöttökyvyn loppuminen kesken laski käyttöjännitteen niin alas, ettei TV pysynyt päällä. Korjaus ei ollut kovin hankala juttu, sulakekaapilta ylimääräiseltä 10A:n sulakkeelta vain ihan oma johto TV:lle ja siinä se. Johtimen paksuus saa olla vähintään 2,5 mm², itse laitoin 4 mm². Mitä pidempi johto sitä paksumpaa saa olla.

Maadoitus kannattaa silti tarkistaa, sen täytyy olla myös riittävän "tukevaa" tekoa. Virran kun täytyy päästä kulkemaan esteettä koko matkan...

Käyttäjän lisäys viestiin 12.5.2011 klo 10:30:58 Niin, tämä ei ollut ihan suoraan aiheeseen liittyvä tarina, mutta kerroinpas sen kuitenkin. Tehojen loppuminen muualtakin, kuin vain TV:ltä voi hyvinkin johtua maadoituksessa tai muualla olevasta löyhästä / hapettuneesta liitoksesta. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun esim. akun navan ja kengän välissä olisi ohut oksidikerros, joka rajoittaa sähkön saantia...

KORHONEN VISA 12.05.2011 21:12

Mistähän noita maadoituksia kannattaisi ensimmäisenä mennä rassaileen?

ISOMÄKI KAI 14.05.2011 12:36

Koska vika vaikuttaa koko asunto-osaan, niin lähtisin akulta seuraamaan (-) navalta lähtevää maadoituskaapelia. Sen toisen pään kiinnitys runkoon / koriin voisi olla ensimmäinen. Samaan kohtaan on mahdollisesti vedetty muitakin maadoituskaapeleita.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.