Jääkaappi temppuilee

SAVOLAINEN JANI 24.04.2011 19:33

Jääkaappi otti ja lämpesi eikä enää viilene.Kaapissa on sähköinen piezzo ja kun kaasua antaa se herkiää nakuttamasta niinkuin kuuluukin eli kaiken pitäisi olla kunnossa mutta kaappi ei viilene.Onko kenelläkään vinkkiä mikä voisi olla vikana.

TERVO JARI 24.04.2011 20:41

Kaasuasennukset ovat luvanvaraisia töitä joten jos et omista kyseisiä lupia, jätä ammattilaisen tehtäväksi ja piste.

Joskos liekki on karannu väärään väliin ? Palopesä "vinksallaan" liekki menee ohi "paloputkesta" = tulipalovaara ! ! Tuohon vaivaan ei välttämäti liekinvartia auta/toimi, liekki kun palaa, vartia antaa kaasun virrata . . .

Toimiiko sähköllä ? ?

Jos et oo kokkeillu, kokkeile . . .

Jos ei sittekään pelitä, olis "myllytyksen" aika . . .

Jääkaappi irti ja kylijelleen ja jonninaikaa ojotellaan ja seuraavalle kylijelleen ja ojotellaan ja taas seuraavalle kylijelleen ja ojotellaan taas jne . . .

Nuot ohjeet vaihtelee sen mukaan kuka ne antaa mutta periaatteena että sakka joka on tukkinut kanavat koneistossa saataisiin pois tukkimasta kanavoja ja se saataisiin siirtymään sellaiseen paikkaan jossa se ei haittaisi jääkaapin toimintaa . . .

Mutta ojotellaan että viisaammat tulee hätiin, mää vaan enshätiin aloittelin . . .

TERVO JARI 24.04.2011 20:45

Onko talavisuojat paikoillaan ?

Näkyy vaan monella olevan talavisuojat käytössä vaikka lämpömittari näyttää +20 astetta lussaa, ei ihme vaikka ei kylymene . . .

NIITTYARO TAPANI 25.04.2011 10:44

Nykyinen on toiminut 3 vuotta ja näyttää funksuneeraavan edelleen. Edelliselle tuli vähän sama tauti kuin sinulla tuntuu olevan. Sieltä "piipusta" oli varissut karstaa sen polttimen päälle muutaman vuoden käytön jälkeen ja vaikka se paloi niin tulos ei ollut sama mikä oli tarkoitus vaan liekki suuntautui väärin olettaakseni. Ostin siihen uuden suuttimen (pieni alumiinilätkä jossa on kirpunkikkelin mentävä reikä) joka maksoi muutaman euron ja nuohosin putket puhdistaen lisäksi polttimen karstasta ja laite toimi kuin uusi. Minä väsäsin itse ja myiväthän ne minulle sen suuttimenkin mutta jos epäilyttää niin löytyyhän noita firmoja tuohon hommaan. Ei ole mitään rakettitiedettä ja ammattilainen tehnee tunnissa, minä tuhlasin monta.

SIRKIÄ MATTI 25.04.2011 12:54

Onko jääkaapin sisällä silmä, mistä näkee liekin palamisen? Katso onko liekki tasaisen sininen, vai onko liekin väri osittain keltainen ja mahdollisesti pientä "huntua" liekissä.

Irroita alempi ilmaritilä, että pääset katsomaan poltinta ja liekkiä. Tarkkaan kuulostelemalla, pitäisi liekin palaessa kunnolla kuulua pieni kohina. Jos polttimen päälle on pudonnut karstaa ja liekki on heikko, voi karstan helposti puhaltaa paineilmalla pois.

Joskus reissussa olen renkaantäyttö laitteen letkulla puhaltanut polttimeen juuri liekin alalaidan kohdalle muutamin lyhyen puhalluksen. Toimenpiteen jälkeen uudelleen kokeiltaessa on liekin väri ollut normaali sininen ja kohina kuulunut liekin palaessa. Jääkaappi on alkanut kylmenemään normaalisti.

Paineilmalla polttimen päällisen puhdistaminen ei vaadi ammattimiestä, kun ilmaritilän lisäksi ei mitään muuta jouduta irrottamaan.

Jos paineilmalla puhdistus ei auta vaivaan, on jääkaapille tehtävä polttimen huolto kaasuasennusluvat omaavan toimesta.

SAVOLAINEN JANI 26.04.2011 16:04

Kiitoksia kaikille hyvistä neuvoista.Kaappi kylmenee sähköllä joten yritän seuraavaksi päästä puhaltelemaan ritilästä paineilmaa.Tuo kaapin irroitus voi olla sen verran hankalaa ettei tavan kylmäkonehuolto siihen rupea vaan joutuu menemään caravan huoltoon jos ei puhaltelusta tokene.Auto on takakeittiö malli jossa kaappi on "integroitu"sisustukseen,kaapissa ei ole liekkisilmää mutta kaasullakin pakastelokerosta voi havaita hyvin pientä viilenemistä joten sinne liekkiin ne jäljet varmaan johtavat.

VARTIAINEN URPO 26.04.2011 16:14

Eikö pääse kaapin taakse? Ulkopuolella on varmaan Tuuletusritilä katsoppa sitäkautta...Epäilen et on vain likainen se kaasutulon/polttimon pää Pyyhkäse varovasti...

NIITTYARO TAPANI 26.04.2011 17:19

Minä olen aina päässyt sinne polttimolle sen alaritilän kautta mutta olen huomannut juuri joissain takakeittiöissä sen alaritilän puuttuvan. Toisaalta ammattimies on aina ammattimies.

SIRKIÄ MATTI 26.04.2011 22:31

Takakeittiömalleissa, joissa jääkaapin ilmaritilät ovat takaseinässä, on polttimen ritilän tukkeutuminen yleinen vaiva. Ajossa takaseinän ilmapyörteet aiheuttavat osaltaan pölyn tunkeutumista jääkaapin taakse, vaikka ritilän sisäpuolella olisi tiheä verkko estämässä suurempien hiukkasten pääsyn ritilän taakse.

Paineilmalla puhallus on usein riittävä toimenpide jääkaapin saamiseksi kylmenemään. Pölyisiä hiekkateitä paljon ajettaessa, joutuu paineilmakäsittelyn tekemään useammin. Pölttimen läheltä jääkaapin taustasta on hyvä puhaltaa irtopöly pois, ettei se heti pääse tukkimaan poltinta uudestaan.

SAVOLAINEN JANI 27.04.2011 04:10

Ruuvailin sivusta alaritilän irti ja suhautin kunnolla paineilmaa,sekä ala että takaseinässä olevasta ritilästä tuli melkoinen pölypilvi.Liekinkin pystyy jotenkin siitä luukusta näkemään vaikka onkin hyvin suojattu, huomasin että kaapin lämpötilasäätimestä ruuvaamalla isommalle/pienemmälle ei liekissä tapahtunut juurikaan muutosta mistään pohinasta puhumattakaan.Sen verran puhaltelu kuitenkin auttoi että nyt kaappi viilenee 11 asteeseen.Uskaltaisikohan siitä liekin juuresta jollakin meisselillä nykertää,lienee jotain kiinni palanutta karstaa koska liekki ei suurene vai särkyykö helposti.

ISOMÄKI KAI 27.04.2011 09:25

En kyllä menisi "nykertämään" sieltä suuttimen lähistöltä millään. Suutin on vain ohutta alumiinilevyä, jossa yksikin naarmu saattaa aiheuttaa liekin "suuntsuksen" muuttumisen. Itse kokeilin tenuun kastetulla pumpulipuikolla puhdistaa suutinta, ja vot' kyllähän auttoi... Jätin kaapin tohottamaan täysille ja parin kolmen tunnin päästä menin tarkastelemaan tilannetta. Digimittari, jossa näyttö -30 C asti näytti pakastelokerossa pelkkää viivaa, eli yli asteikon... :-) Jääkaappikin -7 C. Jotta silleen... Säädöt kohdillensa ja taas pelittää.

UUSIKYLÄ PENTTI 27.04.2011 10:27

Mikä jääkappi sulla mahtaa olla kun menee muka miinukselle? Ylensää jääkappi on plussalla, pakastin miinuksella.

VALTONEN MARTTI 27.04.2011 12:22

Pöh, sinne suuttimeen mikkään pumpulipuikko mahdu, eikä mikään saakaan mahtua.

VALTONEN MARTTI 27.04.2011 13:45

http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailuautot/?x26555=57913962 kantsi lukee toi niin vähän selviää käsitteet.

SAVOLAINEN JANI 27.04.2011 15:10

Puhaltelin vielä lisää huoltoasemalla ja yritin kohdistaa puhallusta myös sinne ylöspäin ja kappas nyt on kaappi asteen verran plussalla ja lokerossa -16. Liekki palaa edelleen saman suuruisena termostaatin asennosta riippumatta tai sitten en vain näe sinne kunnolla.Homma kuitenkin kunnossa ja campingit kylmässä,kiitokset avustaneille.

NYYSSÖNEN KAJ 02.05.2011 16:50

"Liekki palaa edelleen saman suuruisena termostaatin asennosta riippumatta " Minulla termostaatti vaikuttaa vain 230V sähköllä toimiessa (Electrolux vm 2000) Kaasuhanassa on kolme toimintotehoasentoa:

0 + I + II + III eikä mitään muuta säätöä.

ISOMÄKI KAI 03.05.2011 00:19

"Mikä jääkappi sulla mahtaa olla kun menee muka miinukselle? Ylensää jääkappi on plussalla, pakastin miinuksella. "

Kyllä se on Electroluxin tekeleitä ja vieläpä vanhakin...

ISOMÄKI KAI 03.05.2011 00:23

Martti Valtonen:

"Pöh, sinne suuttimeen mikkään pumpulipuikko mahdu, eikä mikään saakaan mahtua. "

Tuosta voi olla tuotakin mieltä, Electroluxin suutin kyllä on juurikin tuollainen "alumiinilätkä", syvennys keskellä ja siellä pohjalla se pieni reikä. Enkä millään mopilla sitä putsaillu...

VALTONEN MARTTI 03.05.2011 00:40

http://www.karavaanarit.fi/@Bin/72245724/Poltin..jpg liekö tuollainen,pitäs olla Elektroluxista ja ei mene pumpulipuikko.

KOSKELA ERKKI 03.05.2011 09:25

Viime kesänä parhaiden helteiden kynnyksellä minulla oli sama ongelma. Monenlaista vaanarin apuvihjettä tuli vastaan ja uhkakuvaa, mikä voikaan olla rikki. Uutta kaappiakin jo ehdoteltiin. No, päätin sitten noudattaa sitä parasta eli soitin matkan varrella olevaan vaunuhuoltoliikkeeseen ja varasin huoltoajan. Korjaustyö kesti kaikkine puhdistuksineen ja tarkistuksineen tunnin ja jääkaappi toimii kuin uusi. Siihen uusittiin se "poltin" ja puhdistettiin pakoputki noesta ja ruosteesta. Suutin oli ollut lähes tukossa (sitä ei muuten itse saa mennä rassailemaan omin välinein). Siksi se ei jäähtynytkään, vaan päällä oli vain pikku liekki, joka ei kaappia jäähdyttänyt.

Ei kaasulaitteita saa itse huoltaa eikä kannatakaan. Huoltotyö ei paljon maksanut ja taas on turvallista käyttää kaasulaitteita. Väärästä kohdasta ei kannata säästää, onhan mukavaa illalla naukkailla kylmät oluet saunan päälle ja syödä pilaantumatonta ruokaa, kun kaappi toimii maikissa olosuhteissa.

Hus hus huoltoon.

IPATTI VEIKKO 03.05.2011 12:09

Käys kattoon www.koti.mbnet.fi/pes1tol Siellä on ns tee se itsemiehen jääkaapin puhdistusneuvoja ja ohjeita. Noita saa itsekin tehdä.

ISOMÄKI KAI 04.05.2011 11:30

Martti, Martti... Ei mulla tarkoituskaan ole ollut työntää sitä puikkoa suuttimesta läpi, vaan vain molemmin puolin puhdistaa tuo suuttimena toimiva alumiinilämiskä... :o)

VALTONEN MARTTI 04.05.2011 12:24

Kaille: ymmärsin kyllä sen, sehän kukistuu jo mahdottomuuteensa. Mutta tuolla aiemmin käyttämäsi sana muoto oli niin että moni luulisi että kyllä niitä suuttimia voi rassailla jollakin. Siksi vähän "jänkhäilin" asiassa. Sullahan homma kyllä tuntuu olla hanskassa.

ISOMÄKI KAI 05.05.2011 11:15

No niinpäs... Tarkoitukseni aikaisemminkin, kuten nytkin on varoittaa rapsuttelemasta suutinta yhtään pumpulipuikkoa kovemmalla työkalulla. No, yhteisymmärrys löytyi, joten se siitä aiheesta... 8o)

VALTONEN MARTTI 05.05.2011 11:46

Jees !!

NOPANEN RISTO 05.05.2011 20:58

Pieni vihje saattaa pelastaa kaiken! Muutamissa vanhemmissa jääkaapeissa on ongelmana rautainen kaasuputki, joka ruostuu sisältä. Tämä ruoste sitten irtoaa tärinän vaikutuksesta ja kasaantuu suuttimen eteen, estäen tehokkaan kaasun tulon polttimelle. Liekki palaa pienellä teholla. eikä reagoi liekin tehonsäätöön. Olen joutunut puhdistuttamaa parikin kertaa vuodessa ja aina on ruostetta tullut huomattavasti, apu on ollut välitön. Keskustelin asiasta huoltomiehen kanssa, ja hän kertoi ongelman olevan tiedossa. Mutta maahantuojan väittäneen ettei se ole mahdollista " koska putki on sisältä keltapassivoitu". Ko.väite ja käytäntö ovat kovin kaukana toisistaan! Ei muuta, kuin putken puhdistukseen!

VALTONEN MARTTI 05.05.2011 21:23

Mainitsemasi ongelma on minulle ainakin ihan uutta.

Mielellään olisi kuullut minkä merkkinen tai merkkiset kaapit on olleet kyseessä.

Ehkäpä vielä valistat lisää, kaikki tieto on hyödyllistä ja tervetullutta.

Käyttäjän lisäys viestiin 5.5.2011 klo 21:23:59 Tämä siis osoitettu Nopaselle.

KOSKINEN OLLI 05.05.2011 21:43

Nopanen kirjoitti; "Pieni vihje saattaa pelastaa kaiken! Muutamissa vanhemmissa jääkaapeissa on ongelmana rautainen kaasuputki, joka ruostuu sisältä. Tämä ruoste sitten irtoaa tärinän vaikutuksesta ja kasaantuu suuttimen eteen, estäen tehokkaan kaasun tulon polttimelle. Liekki palaa pienellä teholla. eikä reagoi liekin tehonsäätöön. Olen joutunut puhdistuttamaa parikin kertaa vuodessa ja aina on ruostetta tullut huomattavasti, .." Juu voin tämän vahvistaa. Itellä 2005 mallinen valmiste, eli ei niin kovin vanha, koska. vaivasi pari vuotta, lopulta huoltoliike vaihtoi takuuseen tuon putken sekä myös polttimen. . Nyt on vuosi menty ongelmitta.

KAUPPILA TIMO 05.05.2011 23:05

Liittyyköhän suuttimen epäpuhtauteen tai muuhun sellaiseen, kun menneenä kesänä jääkaapin säleikkö ,josta ns. pakoputki päästää henkäykset ulos mustui/nokeutui. Oli nähtävästi jossain vaiheessa käynyt kuumanakin, koska muovinen ritilä oli hiukan muuttanut muotoaa?

Jääkaappi kyllä pelasi muuten hyvin kaasulla ja molemmilla sähköillä.

NOPANEN RISTO 08.05.2011 13:41

Valtoselle ja muillekin tiedoksi. Jääkaappi on mallia -96 ja merkiltään Elekrolux, 10 l.pakastin osalla. Vaiva on tosi hankala etenkin Lapin usein kuoppaiseksi käynneitä hiekkateitä kolutessa. Mutta eipähän malta poissakaan pysyä.

TIILIKAINEN RISTO 05.06.2011 21:30

Savolaisen Janin kanssa sama vika.

Autoni on 2003 Hymer ja peräpentterissä on Electrolux Kaappi näyttää istuvan pentteriin oikein tehdasystävällisesti (ts. huoltosa ei ole ajateltu) Pannun paineilmapuhallus alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin toi kyllä hieman tauhkaa ulos, mutta ei auttanut kaasutoimiseen jäähdyttämiseen. Ala-aukosta ei oikein pääse käsiksi mihinkään. Siellä pilkottaa jokin kiinteän tuntuinen kiiltävä pelti polttimeen pääsyn esteenä. Vai enkö vain omaa kynekologin sormia. Miten sen kaapin saa turvallisesti framille? Onko siinä riittävän pitkät letkut ja sähköjohdot, jotta kaapin voi vetää ulos ilman kikkailuja? Täytyykö tiskipöytää liesineen kammeta ylöspäin kaapin irroittamiseksi? Huolto tarjoaa vapaita aikoja vasta hamaan tulevaisuuteen. Kyselen näitä koska "karavaanari on kaikkien kaveri" ja luulen saavani vinkkejä harrastusveljiltä tai -naisilta.

Viime kesänä sain kaapin toimimaan kaikilla kolmella moodeilla kunnollisesti vasta lauhduttimen lämpötilaa tunnistelevan termostaatin ohjaamilla 12V:n tietokonepuhaltimilla, jotka on kiinnitetty ulkoritilään. Suosittelen kuumille kesäilmoille puhaltimia muillekin kaikkien toimintamoodin avuksi.

Kesää kaikille t. Risto 36599

Käyttäjän lisäys viestiin 7.6.2011 klo 14:37:13 Pakko oli ottaa kaappi ulos. Ei takapentterisen Hymer Swiftin huoltoaukosta olisi saanut poltinpesää auki minun kourillani.

Tiskipöydän etureuna hieman ylös. 2 ruuvia Pentterin koristeprofiili pois. 5 ruuvia. Jääkaapin taka yläosan alumiinisen pölypellin ruuvit irti jääkaapista. 3 ruuvia Jääkaapin sisältä ruuvit pois 4 ruuvia Jääkaapin taka- ja sivukiinnitys ruuvit irti 3 ruuvia Sähköjohtojen klemmareista ruuveja irti, jotta johtimet antavat pituutta.ulosvetoon. 3 ruuvia 12V:n sähköjohtimet irti sokeripalasta. Merkkaa muistiin eriväristen johtojen sijainti. Verkkojohtoa ei tarvinut irroittaa. Kaasuputken mutteri irti jatkokappaleesta. Käytä kahta kiintoavainta, jotta jatkokappale ei kierry. Nyt kaapin saa saa vedetyksi ulos ja taustan saa framille. Poltinpesän suojapellit irti. 3 ruuvia joita ei tarvitse poistaa. Sietä se likaantunut poltinsysteemi sitten vain huoltokohteeksi. Itse sain vanhat osat puhtaiksi. Suuttimenkin puhdistus onnistui stereomikroskoopin alla.

Alkoi kaappini toimia jälleen kaasullakin

Pari vihjettä sille, joka tähän hommaan ryhtyy: Varaa valmiiksi huopapintaista ikkunantiivistenauhaa, sillä alkuperäiset nauhat kaapin sivuilla ja päällä ovat taatusti painuneet lyttyyn. Varaa lisätiivisteeksi ilmastointiteippiä. Sillä on hyvä peittää jääkaapin ympärysraot varmuuden vuoksi. Eipä tule veitsilaatikkoon maantiepölyä, mikäli ikkunantiivistenauhat falskaavat.

terv. Risto 36599

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.