Hupiakun lataus propleema

HIRVINIEMI TAPIO 04.04.2011 17:47

Tervehdys veljet ja siskot

Kyselen tässä työkaverin puolesta tietäjiltä moista asiaa..

Eli kaverin asuntoauto on LMC Liberty fiat alusta 2,5 td vm -98 tuontiauto (lyhyt alkovi malli)

Auto ei lataa hupiakkua oman laturin kautta eikä sähkövirralla, ensin oli lopettanut lataamisen oman laturin kautta (muutama kuukausi sitten) oli vielä senjälkeen toiminut (latannut) sähkövirralla mut nyt viikonloppuna ei enää latannut sähkölläkään.

Sielähän hupiakun vieressä takavasemmalla istuimen alla on iso sähkökeskus, ja sinne kyllä tulee virta, niin sähkö kuin laturilta tuleva virta (14,7 v) sulakkeet mitä on sen lootan kyljessä ovat ehjät (ei lauenneet) ja sit seinällä olevassa näyttö paneelissa vilkkuu punainen valo mistä tarkastetaan hupi ja auton omanakun virrat, hupiakulla katkaisin ei näytä mitään mut omaakulla täyttä.

Voisko sielä mustanlaatikon sisällä olla vielä jotain sulakkeita kun en ole avannut siitä kantta ?

Omassa autossa ei tommosta jumalatonta sähkökaappia ole et olis pystynyt tarkisteleen ja mittaileen..

Voi olla et näitäkin asioita on jossain vaiheessa täälä selvitetty mut zzzzzzz ei jaksa... antakee anteeks

Aurinkoista kevättä toivottaa Tapsa

HYTÖNEN RAIMO 04.04.2011 19:12

Kuvaamasi perusteella vika näyttäisi olevan sähkökeskuksen ja asunto-osan akun välillä. Mahdollisuuksia on useita, tässä muutama kokeiltavaksi:

1) Onko asunto-osan akku kunnossa, miten vanha? Jos sipannut, ei ota myöskään latausta vastaan, 2) Löystynyt tai hapettunut sähköliitin, ei kontaktia, 3) Johdin poikki, 4) vikavirtasuoja (sähköliitäntä) lauennut, 5) Sulake palanut (joissakin malleissa sulake myös asunto-osan johtimissa).

Jos laitteeseen tulee virta, kannattaa selvittää, tuleeko se siitä myös ulos. Omatoiminen pienvirta laitteiden ropelointi voi tulla hintoihinsa vakkei se sinänsä kiellettyä olekaan. Parempi kuitenkin antaa ammattilaiselle, joka tietää mitä tekee.

HYTÖNEN RAIMO 04.04.2011 19:16

Jäi pois tuosta edellisestä.

Eli jos laitteeseen tulee virta, mutta ei siitä ulos, vika on laitteessa. Jos taas virta tulee myös ulos, vika on sen ja asuntopuolen akun välissä (tai akussa).

HIRVINIEMI TAPIO 04.04.2011 19:57

Kyllä sinne sähkökeskus laatikkoon menee virta sisälle (sähkö /laturi) mut ei tule ulos Laatikosta ulos tuleva punainen noin nelimillinen johto joka menee (sulake välissä) akulle niin ei tule virtaa, akku tosin on aivan tyhjä ja ikää en tiedä voi olla vanhakin

Tämä latausvikahan ei tullut yhtäaikaa, ensin sippas laturin antama virta laatikolta akulle ja viikonloppuna sähkövirta laatikosta akulle

Muistaakseni joskus oli tällä saitilla sähkökaavio kuva moisesta matolaatikosta, no huomenna töittenjälkeen täytyy syventyä asiaan tarkemmin

HAAPANEN TIMO 04.04.2011 20:05

Jos se akku on totaalisen tyhjä on homma siinä. Pikkuisen siemenvirtaa toisesta akusta niin johan lähti. Mutta se tyhjä akku on varmaan vainaa.

@timppa

TUOVINEN ILMARI 04.04.2011 20:13

Minulla oli aikoinaan Fiat/Hymer ja siinä oli sähkökeskuksen sisällä lasiputki sulake. Jos sellainen on Sinunkin kaverin autossa niin se kannattaisi tarkistaa. Mistä muuten olet mitannut sen sähkön sisään menon? Terveisin: Ilmarinen

HIRVINIEMI TAPIO 04.04.2011 21:39

Mistä muuten olet mitannut sen sähkön sisään menon?

Laturin työntämän virran mittasin kolmen johdon sokeripalasta laatikon takareunalta,punainen virta sisään musta maatto keskellä ja toinen reuna liittimestä punainen tulee laatikosta akulle

Keskus laatikkohan on siis lattialla kulj.puoli takana istuimen alla

Tuo sähköpuoli tulee laatikon oikea reuna ja siinä on valolla katkaisin laatikon kyljessä, piuhat siis sisällä laatikossa, roikka kun on seinässä niin kytkimestä kääntämällä valo sammuu ja syttyy eli virran pitäis mennä sisään. Mitannut tuota sähkö puolta en ole kun en tänään kerinnyt kuin pintapuolisesti tarkasteleen.

Täytyy kokeilla huommenna eri akulla rupeeko ottaan virtaa vastaan...

RAIMESALO RAIMO 04.04.2011 21:45

En tiedä laturisi merkkiä, mutta olisiko tästä vanhasta kirjoituksesta apua? http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailuautot/?x26555=49912936

VARTIAINEN URPO 05.04.2011 13:43

Niin minulla oli Rele siinä laatikonsisällä ja kun se vaihdettiin niin jo rupes latamaan...(istuimenalla akun lähellä)

SUOMALAINEN RITVA 05.04.2011 18:47

tere ,sinun laturissa on kyllä vikaa oletkos katsonut minkä tyypinen laturi sinulla on matkailu ajoneuvossa ? minulla on kunnostettuja EBL-99 , 208-S ja muitakin merkkejä ,ole korjailut myös semmoisia mustia latureita jotka painavat tosi paljon (noin 3-5kg) terv.Rauno puh no 040/5414228

PASANEN MIKKO 05.04.2011 22:17

Terve. Hirviniemi kertoo, että keskukselle tulee 14,7v jännite. Eli mitä varmimmin se on latausjännite. Turhaan kauppaat uutta laturia. Ehdotan Tapion kaveria vian selvityksessä turvautumaan ammattiapuun. Yleensä sähkövikojen neuvominen "harrastajille" näin; "kirjeellä" tai puhelimella (esim.) on aika vastuutonta. Tämän ohjeen ainakin ennen kuului ammattikoulun opettajien tuoda opetuksissaan esiin.

MÄENPÄÄ TAUNO 06.04.2011 11:04

moron ! niin itsellä vähän sama onkelma, ei lataa verkkovirralla, silti kaikki muut verkkovirralla toimivat laitteet toimivat ! onneksi on vielä takuu ja nokian cartdare laittaa uuden sähkökeskusen EBL 99 ja jos muualla on vika korjaavat.

t.Tauno
HAAPANEN TIMO 06.04.2011 16:46

Mikko! Tapio myös kertoo ettei 12 V:n jännite tule ulos laturista, silloin siellä on vika. Mutta verkkovirran puolella ei välttämättä ole, jos hupiakku on päässyt aivan tyhjäksi lataus ei ala, akku on tarkastettava.

@timppa

PASANEN MIKKO 06.04.2011 19:36

Terve. Ei ole selvinnyt, onko siinä Libertyssä tuo EBL-99. Jos on niin vaikea on näin vikaa selvittää, voihan siitä esim. latausmoduli olla viottunut. Onkohan Tapio tutkinut ne 40A "jumbo"sulakkeiden johtavuuden?

HIRVINIEMI TAPIO 06.04.2011 19:38

No niin....

Laatikon kyljessä olevasta lapusta ilmeni CBC- Sa 6 K-069700899 Art.Nr 7602

Asia eteni hiukan, mut vikaa jäi

Eli annoin akulle elvytystä kun oli tyystin tyhjä parituntia ja sit sähkövirtaa seinästä niin johan rupes lataamaan, parhaillaan 14,4 V

Nyt pelaa siis sähkövirralla mut ei auton omalla virralla

Akkuhan on mennyt siksi tyhjäksi kun auton oma järjestelmä ei pelaa ja kulutusta on ollut.

Näyttäs siltä et sielä laatikon sisällä olevassa piirikortissa on jotain hämminkiä ?

Auton oma lataus virta 14,7 V siis menee laatikon (laturin) sisään mut ei tule ulos.

Tutkailemisiin Tapsa

PASANEN MIKKO 07.04.2011 09:28

Terve. No niin, tuo Timon arvio oli oikea. Nyt kun on selvinnyt, ettei auton latausjännite tavoita akkua, niin tuo Vartiaisen Urpon vihje saattaisi olla tutkimisen arvoinen. Jos ne latauksen ohjausreleet ovat siinä "piirikortissa", niin pystyisitkö tarkastelemaan siitä niiden juotoksien kuntoa? Ja tarkasta niiden isojen 40A sulakkeiden kunto.:-)

HAAPANEN TIMO 07.04.2011 16:57

Raimo jo ekaksi tuolla ylhäällä kiinnitti huomiota tähän tyhjä akku asiaan. Jos auton akulta tulisi virta perille saakka, lähtisi tyhjä hupiakku latautumaan kun kiertää hetkeksi virta-avaimesta virrat päälle.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.