Ilmastoinnista kysyttävää

PERÄLÄ HEIKKI 03.02.2011 19:27

Hei ! Auttaisiko joku taas tyhmää aloittelijaa :) Olisi halua asennuttaa auton asuntoosan katolle Dometic B2200 ilmastointilaite. Käyttöä olisi niin ajon aikana, kun seisonnassakin :). Tarkoitus olisi olla "omavarainen" sähköjen suhteen, koska käymme paljon koiranäyttelyissä mistä ei saa sähköpaikkaa. Haluaisin tietää riittääkö voimanlähteeksi Dometic T 2500H tai TEC 29, lataako se myös hupiakut vai tarviiko siihen vielä inventterin ja isommat akut ?. Ajatus olisi siis pitää ilmastointia päällä myös iltaisin ennen nukkumaan menoa, mutta generaattorin ei haluaisi häiritsevän muita alueella olijoita. Kiitos vastauksistanne jo etukäteen !

T: Peukalo keskellä kämmentä kyselevä Hessu

SUOMI SEPPO 04.02.2011 12:05

Itsellä ei ole moista laitetta mutta olen "tutkinut" asiaa. Kyseisilla kiinteillä aggregaateilla kaikki kyselemäsi sähköntarpeet tulee toteutettua kun ennen ostoa vaan tarkistat ilmastointilaitteen virtavaatimukset käynnistymisessä. Ei tarvitse inverttereitä eikä isompia akkuja. Ääni vastaa ulkopuoliselle suunilleen samaa kuin olisi pysäköinnyt yöksi pakasterekan viereen. Mitä olen kysellyt ko. laitteiden omistajilta niin se kuulostaa sisällä samalta tai jopa vähän kovemmalta. Mikäli maksullisella leirintäalueella sellainen tulisi viereeni niin taatusti valittaisin. Päivällä parkkipaikalla se tuskin ketää liikaa häiritsisi. Polttokenno olisi hiljainen mutta sähköntuotto on pienen lainen. Pienetkin ilmastointilaitteet ottavat sähköä noin 70 amp. ja kennon tuotto noin 7,5 amp. Joten akusta joutuu ottamaan lisää puuttuvaa energiaa ja sitä ei riitä kuin pariksi tunniksi. Nuo 12 v. ilmastointilaitteet taitaa olla ainoa mahdollisuus polttokennon kanssa. 12v:n laitteissa on sitten lisäpuuhaa veden kanssa lotraamisassa ja viilennystehokin on melko pieni. Polttokennot ovat kanssa mielestäni erittäin kalliita ja sen polttoaineen saantikin taitaa olla hankalaa koska merkkiä on vain yhtä lajia jolla ei menetä takuuta . Meidän tarve on erilainen koska meillä ei ole eläimiä mukana autossa. Kukin tietenkin tekee arviot oman tarpeensa ja varallisuuden mukaan. @seppo

HALINEN HARRI 04.02.2011 13:14

Kaikki moottorikäyttöiset pitävät ääntä ja ainakaan leirintäalueilla jonne tullaan lepäämään ei monikaan halua naapurikseen sellaista. Lisäksi ne myös jonkinverran haisevat. Koiranäyttelyn parkissa vain näyttelyesineet kärsivät kärystä.
Mainitsemasi ilmastointilaitteen ääni ei ole kuin alkuvaiheessa tilaa viilentäessään häiritsevän voimakas. Ylläpidon ajan äänen kyllä itsekin ja varmaan naapuri kestää - siis muulla kuin polttomoottorigeneraattorilla. Muistelen minulla olleiden Dometicien tehotarpeeksi alle 1500 W. (tarkista Dometicin sivuilta.)

LIIMATAINEN HANNU 04.02.2011 15:33

Kyllä tuo Dometicin 2200 on tarkoitettu pääasiassa verkkosähkön käyttäjille. Mutta kyllä se kukkuu myös sillä Dometic 29 aggregaatillakin. Eikä sen ääni nyt maata järisytä. Toinen vaihtoehto Hondan irtoaggregaatti, vähintään kaksikilovattinen, sen ääni on hyvin hiljainen, ja jos sen vielä eristää niin tuskin häiritsee ketään. Eikä ne kärytkään niin suuria ole.

Itselläni ollut melkein joka kulkimessani se 'hilekone', hyvä peli kesäkuumilla. Ja sitä voi käyttää myös lämmitykseenkin. Sekä sisäilman ja kosteuden kuivatukseen.

LAPPALAINEN SAKARI 04.02.2011 15:53

Itselläni on asuntoautossa kyseinen Dometic 2200.Kesällä,kuten viime kesän helteillä loistava peli.Riitti kun jäähdytti iltamassa auton,oli tosi hyvä nukkua.Täytyy olla hyvät unenlahjat,jos on koko yön päällä,eli ei se ihan ole äänetön.Lämmityskäytössä ei kyllä kehuja saa(teho noin 1100W) ja puhaltimen pitää pyöriä täysillä,ettei vastus pala.Automaattiasennolla se tekee jompaa kumpaa koko ajan,kun siinä ei ole mitään lämpötilaeroaluetta.Käytännössä,jos sitä käyttää lämmityksessä ja tulee sähkökatkos, luulempa sen olevan vastuksen menoa,koska puhallin pysähtyy ja vastus ompi punanen tai melkein(kävi itselle juuri näin),Vastus maksaa n.100-130e.Mutta eikös nykyään ole jo saatavilla ilmalämpöpumppusysteemejä karavaanikäyttöön

LIIMATAINEN HANNU 04.02.2011 16:57

Jo vain, ilmalämpöpumppu esim. se Dometic 2500, muuta tarvii omat 'putkensa' siihen toimintaansa. Sellainenkin on itselläni ollut. Pelitti ihan hyvin.

HALINEN HARRI 04.02.2011 20:28

Hannu! Minkä tilan "uhrasit" 2500:lle? Jätitkö jotain pois? Ittelläni on tavaraa kaikki paikat niin täynnä enkä oikein osaa mistään luopua. Matkan varrella on melkein kaikille ollut käyttöä. Nyt jos otan jotain "tarpeetonta" pois niin sehän on varma että että seuraavalla reissulla tarvitsen sitä. Täytyisi varmaan ostaa uusi auto ja asentaa ensimmäisenä tuo 2500 ja sitten aloittaa muiden tarpeellisten pakkaaminen?

LIIMATAINEN HANNU 05.02.2011 10:37

Harrille. Se oli minulla siinä isossa Detskussa, Globerotter jotain, 2003 muistaakseni, siinä todella iso takatalli ja se oli sinne asennettu, hyvin mahtui. Nyt pähkäilen että asennanko sen 2200 katolle hyymeriin vai tuon 2500 takatalliin, mahtuisi kyllä sinne. Ans' katoo.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.