Kitkamatot

NYBERG JYRKI 15.10.2010 19:02

Matkailu ulkomailla-puheissa oli juttu Kiinni mudassa, osallistuin juttuun allaolevalla tarinalla, toistetaan se nyt vielä uudestaan, kun asia koskee lähinnä matkailuautoja, asuntoautoillahan ei taida olla kyseistä ongelmaa.

Useampana talvena on tullut moneenkertaan todettua, että kitkamatot on hyvä apu oikaisukiilojen alla, ei karkaa kiilat jäisellä alustalla, kun laittaa ensin kitkamatot ja sitten kiilat etureunaan. Tietysti sama pätee peruuttaessa, ensin pyörä pitää matolla ja sitten nouseen kiilalle. Myös 15-20 senttiset paloletkun pätkät kiilojen alkupäässä estää kiiloja karkaamasta, muttei ikäväkyllä enää estä kiiloja liukumasta, kun auto on jo "nousussa". Lennu Ps.Pari muovista kahvallista 1-2 litran pesuainepulloa täynnä kevyt-/soraa helpottaa kummasti pikkuhädässä jääkelin yllättäessä, ei vie paljon tilaa, ei paina paljoa ja on helppo täytellä sopivan tilaisuuden tullen.

HANNUS ARI 15.10.2010 19:54

Hyvä idea tuo kevytsora pullossa. Itse kaivelin muutama vuosi sitten metsäautotiellä Ruotsin erämaassa ojanpohjilta jäätynyttä multaa renkaiden alle. Tuntien työn jälkeen sain auton lopulta liikkeelle. Tuollainen kevytsorapullo olisi säästänyt paljon verta, hikeä ja kyyneliä ;)

AHJOS TIMO 16.10.2010 17:37

Hyvä idea, mutta mitä on kevytsora ja mistä sitä saa? Taloyhtiössämme liukkauden estoon käytetään pienijyväistä sepeliä, joka menee hyvin pulloon (mutta en tiedä tuleeko se pullon suusta kaatamalla ulos :). Olikohan sen nimi hiekoitussepeli?

NYBERG JYRKI 16.10.2010 17:55

Joo kyllä niihin pulloihin voi ihan tavallistakin hiekoitussepeliä laittaa, siksi kirjoitinkin kevyt-/soraa. Tällähetkellä valmiudessa olevissa puteleissakin taitaa olla taloyhtiöni sepelit "lainassa". Lisäksi talveksi otan käyttöön postinkeltaisen kannellisen muovilaatikon kevytsoraa, ei paina paljoa. Taisin ostaa kevytsorani paikallisesta K-raudasta. Hiekkapullot on latingissa apumiehen penkin kivijalassa lämpimässä, ekasatsin hiekkaa voi tarvittaessa sitten huitasta ovesta ennen ensimmäistäkään askelta jäätikölle, sekun saattaisi huonollatuurilla olla se viimeinenkin. Samoin asunto-osan edustalle voi viskata hätä-ensiavuksi ripauksen siitä putelista, täyttää sen sitten alueen hiekkalaarista, kun sellaisen sitten leiriydyttyään löytää. Lennu

SIHVOLA MARKUS 16.10.2010 20:18

Kevytsora on varmaan Leca-sorasta tehtyä mursketta.Saa rautakaupoista säkkitavarana.

YLINIEMI SEPPO 17.10.2010 06:17

Jyrkille kevytsora ideasta täyet kymmenen pistettä ei huono vinkki.

LEPPIKANGAS MARKKU 17.10.2010 11:38

Annan Lennulle vielä papukaijamerkin lisäksi! Viimetalvena olisi ollut tarpeen Ruotsin tuntureilla kun kelkkakärry perässä jäin jumiin. Tulihan pidettyä kuitenkin kettinkisulkeiset.

NYBERG JYRKI 17.10.2010 17:53

Kyllä minäkin kettinkisulkeisia olen pitänyt joka talvi, viimetalvenakin mökkitiellä linkomies oli vähän oikonut, ja kapeassa rännissä perä putosi tyhjänpäälle. Ei siinä kevytsorat auttaneet, hyppy umpihankeen ja ketjut vetäville, niinhän se koppero sitten nousi kovalle kuin "isompiki ihminen". Yksyö viimetalvena Tilkkarissa oli satanut parikymmentä senttiä nuoskalunta, piti lähteä ammusta taas tienpäälle. Laitoin heti siellä alhaalla vieraspaikalla ketjut paikoilleen, helppoa kun keula oli kiiloilla. Niinpä sitten ajelin samantein lahdentielle asti, kun kylätielläkään ei vielä ollut aurattua jälkeä, ketjut pois ja menoksi, helppoa kuin heinänteko tappipoikana. Samoin talviaamuisilla pääkallokeleillä vaunualueilta lähtiessä olen joskus sovinnolla laittanut ketjut alle, ettei ole tarvinnut ojanpohjia koluta, päätiethän on asia erikseen. Kiitos papukaijamerkistä! Lennu

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.