Matkailuauton pohjan (puuosien) huolto/suojaus + muuta?

RUOTSALAINEN JUKKA 01.08.2010 11:47

Hei kaikki alan harrastajat.

Jälleen rohkenen kysyä neuvoa teiltä, kun omat tiedot eivät riitä (tässäkään asiassa). Kerron aluksi auton taustatiedot ja sitten laitan kysymykset järjestykseen mahdollisten vastausten kohdistamiseksi oikeisiin kysymyksiin. Kiitän jo etukäteen, jos jotkut teistä ammattilaisista viitsisi vastata. Uskon, että vastaukset palvelevat laajempaakin joukkoa kuin yhtä uunoa eli minua.

Kyseessä on Hymer matkailuauto vuodelta 2003, alkovimalli, poikittaispeti, jonka alla iso talli, varusteina Alden 3000 vesikeskus ja Electroluxin vakiojääkaappi.

Auto olemme käyttäneet pääasiassa kesäisin. Moottoripuolen huollot jotakuinkin ymmärrään teettää ajallaan ja laajuudellaan, mutta "asunto-osan" asiat ovatkin jo sitten tiedettä minulle. Kaikki systeeemit pelaavat, mutta lienee syytä ennakoida huoltojen kautta, että pelaisivat myös jatkossakin.

Nyt kysyn neuvoa seuraaviin asioihin:

Alusta (puhutaan koko ajan pohjasta) Alustassa on takana tallin osalta puuosia (tallin rakenne), joka kaiketi kaipaa jotakin suojausta. Tallin liitoskohtiin (pohjalevyn ja seinälevyn sauma) laitettiin aikanaan tiiviystakuun tarkastuksen yhteydessä harmaata ainetta (ilmeisesti sumuttamalla). Mitä aineittä voisin itse laittaa näihin puuosien saumoihin. Pohdin massaa (ruosteenestoainetta), mutta onko siinä se ongelma, että se ei hengitä yhtään? Entä pellavaöljy, jossa on mukana homeenestoaine? Tai sitten aivan perinteinen terva? Muu aine?

Jääkaappi Miten usein jääkaappia pitäisi huolattaa ja mitä siinä huollossa käytännössä oikein tehdään?

Alde Sama kuin edellä: miten usein Aldea pitäisi huolattaa ja mitä siinä huollossa käytännössä oikein tehdään?

Liesi Tarvitseeko itse liesi mitään huoltoa kuin normaalin puhtaanapidon?

Kaasulaitteet /-putket ylipäätänsä Mitä huoltoa / tarkastuksia kaasulaitteet tarvitsevat oman silmämääräisen tarkastuksen lisäksi tehdä? Koeponnistus?

Muuta Mitä muuta suosittelet huomioitavaksi?

Olisin kovin kiitollinen, jos saisin vinkkejä edellä oleviin kysymyksiin. Jos saa vielä pyytää, niin vastatkaa numeroittain, niin lukijatkin pysyvät kartalla mihin "laitteeseen", tulee mikin vastaus.

Hyvää kesää kaikille!

JANHONEN MATTI 01.08.2010 14:04

Itse suojaan Hymerin pohjan kerran vuodessa pellavaöljyllä. Paras aika suojauksen tekemiseen on huhti-toukokuu jolloin öljy kuivuu nopeammin kun näin kesällä. Mikäli toistaa suojauksen niin uusintasuojaus on tehtävä ennen kun öljy pääsee pinnalta nahkoitumaan. Pellavaöljyllä on ominastuoksu, joka häviää varsin nopeasti. Pellavaöljy suojaa myös metalliosia ruostumiselta. Helpot kohdat kannattaa tehdä siveltimellä ja "sankkireiät" voi suojata paineruiskulla. Patteripensseli on hyvä siihen tarkoitukseen. Pellavaöljy on aine joka laajenee kuivuessaan.

Samalla kun suojaat pohjan niin tarkasta, että pohjan läpi vesijärjestelmän tyhjennysputkien juuret on tiiviit. Putken juurien tiivistämiseen käy alustamassa ja mieluusti kahteen kertaan siveltynä.

JOKINEN MIRA 01.08.2010 18:41

Moro

Kuinka puhtaaksi hinkkaat pohjan ennen käsittely ja millä? Painepesuri?

Jussi

JANHONEN MATTI 01.08.2010 19:22

Ei painepesuria pohjaan. Mahdollisiin pohjavanerin halkeamiin ja vastaaviin painepesuri on myrkkyä. Kevyt harjaus joustavalla teräsharjalla tai vastaavalla riittää. Samalla tulee silmämääräisesti tarkastettua koko pohja ja läpiviennnit ennen käsittelyä. Tarvittaessa valon kanssa. Se on tärkeää, että pohja on puhdas ja kuiva ennen käsittelyä. Jos pohjan alapinnalla on hajulukkoja tai sähkärasioita niin suojaa ne teipillä niin, ettei kierteisiin ja saumoihin pääsen pellavaöljyä. Muutoin ne "jäätyy kiinni" öljyn kuivuttua.

NIIPPA RAIMO 02.08.2010 12:21

Oman autoni takatallin pohja oli rakenteeltaan sama. Viime kesänä satoi Euroopassa koko ajan aiheuttaen sen, että takatallin sisällä kasvoi jo sienikasvustoa. Huollossa ihmettelivät, miksen ole asentanut autooni roiskeläppia! Koko takatallin pohja meni uusiksi onneksi takuun piikkiin ja nyt on tallin pohjalla suojana lasikuiturakenne, kuten uusissa Adrioissa. Vahva suositus on laittaa autoon taakse ja miksei myös eteen roiskeläpät, jotta painepesuvaikutus pohjaan estyy! Terveisin 77675

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.