Sähköhommia

MIKKONEN MATTI 19.05.2010 16:00

Pysty-Alden 12 V:n kiertovesipumppu äänteli ja lopulta kuumeni joten rupesin etsimään siihen moottoria. Kaupasta saisi koko pumpun moottoreineen n. 150 € hinnalla. Bebekissä (elekroniikkakauppa) ei ollut kuin korealainen vaihteellinen moottori kympillä. 12 V ja 0,2 A. Akselissa on pieni hammaspyörä, jonka sai liitettyä kumikytkimeen ylivuotomuoviputken pätkällä. Toimii, mutta on hieman terhakampi kuin alkuperäinen ja sirinä on aavistuksen terävämpi. Huomasin, että Siilin Caravanissa on alkuperäinen moottori viidelläkympillä, joten se sitten, jos tuo häiritsee.

Olen täällä ja tuolla rinnakkaisfoorumilla osallistunut vessakeskusteluun, jossa ihmetellään, kun pumppu on lakannut toimimasta, vaikka pumppu, käyttökytkin ja säiliön paikallaolosta kertovat kytkin sekä sulake ovat ehjät. Vessoissahan on sen lisäksi se punavihreä silmä, joka toimii koholla ja magneetilla ja josta ilmeisesti lähtevät johdot kytkintaulun (Calira) lediin. Kysynkin nyt studioraadilta, että onko tästä kytkennästä mahdollisesti yhteys pumpun moottorille siten, että ledin palaessa se estäisi pumpun käytön, mikä olisi loogistakin? Ei minulla ledi pala, mutta aittelin, että jos siinä on vaikka vikaa kun pumppukaan ei toimi. Tai toimii se, kun ohitin koko automatiikan laittamalla painonapin, jolla pumppu käynnistyy akun jännitteestä ilman elekroniikkaa.

LIIMATAINEN HANNU 19.05.2010 16:46

Eikös se punainen silmä palaessaan ilmoita että huusi on täys, älä enää tunke sinne mitään, joten kai se kytkee myös sen pumpun pois päältä, luulen ma. Koholla kai se pelaa.

Itselläni kerran käynyt että ei palanut punainen ja vaimo prkl, tietennii, meni ja liritti eli lorotti sitten ylitäyttöön, prkl oli koko säiliön tilan pohja sitten lievästi sanoen kusessa! Ja minä se jouduin siivoamaan, eihän Vaimo sellaista, olis ne rakennekynnetkin kärsineet vaurioita mokomasta hommasta. Tana!

PIIRONEN KARI 19.05.2010 16:56

Meillä käynyt kerran sama "vahinko". Siivous ei ollut kaikkein mukavinta puuhaa. Toiste ei samaa toivottavasti pääse tapahtumaan!

ILTANEN KARI 19.05.2010 17:05

mulla paloi vessan huuhtelusta mangneettiventtiili, joka esti veden tulon, tietenkin pumppu pitää olla kunnossa jotta järjestelmässä on painetta ...

VALKAMA MARKKU 20.05.2010 07:25

"Meillä käynyt kerran sama "vahinko". Siivous ei ollut kaikkein mukavinta puuhaa. Toiste ei samaa toivottavasti pääse tapahtumaan!"

Anteeksi mutta nyt en ymmärrä- Mitenkä sitä saa sotkettua paikat jos lorottelee pöntön/säiliön ylitäyteen? Käyttöohjeessa (se paperi mitä tosimies ei koskaan lue) kerrotaan että tällaisessa tapauksessa käännetään kasetin poistoputki kasetin paikoillaan ollessa esiin ja lasketaan liiat siitä erilliseen astiaan ja vasta sen jälkeen otetaan kasetti ulos. ihan siisti ja lähes hajuton ongelma.

M Arkku

LIIMATAINEN HANNU 20.05.2010 08:00

????? Mitkä heveletin 'käyttöohjeet? Jos kasetti on täynnä ja sinne sitten lorottelee pissit niin kyllähän se sinne kasetin alle valuu, se varmaa se. Ja miten se 'liika' sieltä poistoputkesta ulos valuu kun se on sen kasetin yläosassa? Jos vielä tekee sen pissin siten kuten monet sen tekevät, eivät avaa ensiksi sitä sulkua vaan lorottavat ensin ja sitten tempaisevat sen sulun auki, katsomatta mihin se kusi oikein menee, niin siellä kasettitilan pohjalla se loro on, sieltä sitten kuivaamaan rättien kanssa sitä pois. Hauskaa ja opettavaista. KJON!

VALKAMA MARKKU 20.05.2010 09:01

Se sulku on siinä kasetissa! ja minulle ei tulisi mieleenkään lorotella sulku auki, eihän siinä sitten näe minkänäköistä kamaa sitä letkusta tulee, josko vaikka jotain lääkärissäkäyntiä edellyttävää? Ja se että se litku pysyy siinä kasetin sulun ja pöntön muodostamassa astiassa osoittaa että se ei niin vain pääse sinne "kasettikoteloon" Jos sen sulun sitten avaa ja kasetti on liian täysi, niin nestepinta jää sulun yläpuolelle. Jos sitten hipsit sinne kasettiluukulle ja tarkkaan tutkailet, huomaat (tai ainakin normaaliaivoinen huomaa) että kas kummaa, nerokkaasti oivallettu, poistoputken "vesijuoksu" on näppärästi hieman alempana kuin sulkuluukku, eli nestepinta siis laske alle luukun pinnan kun poistoputkesta lorottelee. (edellyttäen että älysi jättää luukun auki)

M Arkku

LIIMATAINEN HANNU 20.05.2010 09:40

Puhutaankohan me nyt samsta asiasta Markku? Tai samanlaisesta huussista? Sulku on meillä aina ollut siinä pöntössä, toinen sulku on tietysti kasetissa joka aukeaa kun kasetin työntää paikalleen ja menee kiinni kun sen vetää ulos. Minä ainakin lorotan se pöntön sulku auki, ei minua kiinnosta tutkia jätöksiäni, saksalainen tapa se. Ja jos kasetti on täysi niin mihin muualle se kusi valuisi kuin sinne kasettikomeron pohjalle? Kuseskeli sitten pöntön sulku auki tai kiinni, jos ei se punainen valo varoita tai muuten viitsi tutkia tilannetta. Ei nyt ryhdytä mihinkään juupas eipäs kinaan tästä, minulla on omakohtainen kokemus asiasta ja tiedän mistä puhun.

Ps. Toki minulla ei olekaan'normaaliaivoja'!

VALKAMA MARKKU 20.05.2010 09:42

Jos sinulla on useampia luukkuja niin ei tasan puhuta samasta asiasta, kehotaisin kuitenkin laskemaan tarkemmin.

Ja ne normaaiaivot, kuka pystysi määrittelemään sellaiset, puhumattakaan kellä sellaiset on!

M Arkku

VALKAMA MARKKU 20.05.2010 09:47

Apropoo juupas eipäs, se litku meni sinne vasta kun vedit kasetin ulos. Minä olen selvinnyt "ylitäyttötilanteesta" kasettikoteloa sotkematta edellä selostamallani tavalla.

M Arkku

LIIMATAINEN HANNU 20.05.2010 10:00

Juuh! ;-))

MIKKONEN MATTI 20.05.2010 10:20

Jos nyt ei vertailla kenenkään aivotoiminnan normaalisuutta niin oletan seniorikansalainen Hannun tarkoittavan toisella luukulla uudempien kasettien häveliäisyysluukkua, joka tosiaan liukuu pois sulkuaukon päältä kasetin ollessa paikallaan ja palautuu silmänlumeeksi venttiilin päälle, kun kasetti poistetaan. Vanhoissa kaseteissa sitä ei ole, vaan on pelkkä sulkuventtiili, joka sekin menee kiinni automaattisesti kasettia poistettaessa. Kysymykselläni hain sitä, että olisiko kasetin täyttymisestä kertovan ledivalon yhteyteen tehty niin nerokas kytkentä, ettei pumppu saisi virtaa ledin palaessa, jolloin ainakaan pumpulla ei voisi aiheuttaa lisäongelmaa, jos malja on jo muutenkin ylitsevuotavainen. Tämä siis pumpullisessa mallissa. Painevesimallissa saman voisi toteuttaa mangneettiventiilin kytkennällä. Haitaripumpun käyttäjän luulisi havainnoivan ongelman ihan itse.

Empiirisissä tutkimuksissa olen tullut siihen tulokseen, että se mystinen punavihreä silmä, josta ei ole mitään sähköistä tai mekaanista yhteyttä säiliöön, toimii siten, että säiliön sisällä täytyy olla koho, jossa on rautaa. Kun koho nousee, rauta vaikutta muoviseinän läpi vessan rungossa olevaan magneettiheiluriin, joka kellauttaa silmän punaiselle säiliön ollessa jo melko täysi. Tähän heiluriin tulevat myös ledille menevät sähköjohdot, joten siinä lienee kytkinkin.

Kiertovesipumpun moottoriongelman ratkaiseminen yleismoottorilla lähti sellaisesta mielikuvasta, että tuollaiset ferriittimagneettimoottorit ovat periaatteessa halpoja. Löysinkin vanhan Clas Ohlssonin luettelon, jossa tuon näköisiä moottoreita myydään 2,5 € kpl ja jos ostaa kymmenen, hinta on 22 €. Uusissa luetteloissa niitä ei enää ole.

ASIKAINEN MATTI 20.05.2010 12:24

Minulle on jäänyt käsiin pysty-Alden kiertovesipumpun moottori, jota en enää tarvitse. Voisin luopua siitä. Paikkakunta Hirvensalmi ja useimmat matkat Vantaalle, Turkuun ja Kajaaniin sekä Saimaan ympäristöön. 040-4118115

HAAPANEN TIMO 20.05.2010 18:00

Markku on oikeassa. Neste jää pyttyyn, siis tähän kusikulhoon, ellei se mahdu kasettiin sisälle. Tiivis se pytyn ja kasetin väli on, varsinainen luukkuhan on kasetissa.

Nyt mennään ulos pesuvati kainalossa, käännetään kasetin tyhjennysputki 90° ulos, ja kierretään korkki auki. Kasetin luukun ollessa auki valuu neste painovoimaisesti kasetista pesuvatiin. Pytyssä ollut tavara puolestaan valuu nyt kasettiin. Pisaraakaan ei mene kasettikoteloon.

Olen nähnyt tapauksen jossa emäntä meni asialle sillä välin kun mies oli kasetin kanssa tyhjennysreissulla, em. ohjeet eivät päde tällöin-))

@timppa

MIKKONEN MATTI 31.05.2010 09:53

Tuo vessanvajuttamiskonsti on hyvä tietää. Tietysti lappoletkullakin onnistuu vaikka säiliö tyhjäksi. Ei ehkä kannata kuitenkaan imaista, vaan täyttää letku ensin vedellä ja työntää se säiliöön ja sitten ottaa peukalo pois letkun päästä, kun se on nestepinnan alapuolella.

Aldeen ostamani tarvikemootttorikin rupesi ääntelemään ja noiduin sen lyhytikäisyyttä kunnes huomasin, että muoviletkusta tekemäni kytkinhän se luistaa. Muovi löystyy lämmön noustessa eikä pumpun aiheuttama vääntö ole ihan olematon ainakaan käynnistysvaiheessa. Kumpikin moottori pyöri herkästi tyhjillään, joten päättelin, että kumiletkukytkin se saattoi äännellä alkuperäisen moottorinkin kohdalla. Vaihdoin kumikytkimen tukirenkaat uusin paikkoihin, jolloin puristus pumpun sukkapuikkoa muistuttavalle akselille ja moottorin akselille tiukkeni. Nyt kun on ollut kylmät yöt ja pumppua on tarvinnut, se on toiminut äänettömästi.

IPATTI VEIKKO 31.05.2010 10:25

Aikoinaan maahantuojan huoltopäällikkö kertoi että se 12V pumppu joka on alumiinirunkoinen (sivusta katsottuna suorakaiteen muotoinen)on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, mutta uusi pumppu (messingin värinen jossa alareuna on pyöristetty) on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Tämä ilmeni silloin kun noita uudempía pumppuja meni aika monta (huoltopäällikön mukaan) siksi että niitä käytettiin esim peruslämmön pitämisessä koska kaikissa kalustoissa ei ole 220V kv-pumppua. Kyllä varaosien laatu on huonontunut.

HALTTUNEN TEUVO 12.07.2010 09:22

Alde 3010:n pumppu (2755)ujeltaa häiritsevästi ykkösnopeudellakin. Pumppu on 12 V ja lämmittimen vieressä.

Verrattuna Alde 3000:n paisuntasäiliön yhteydessä olevaan pumppuun uudemman Alden pumppu ääntää todella voimakkaasti.

Dieselmoottorille vettä kierrättävä lämmönvaihtimen pumppu ylittää äänitasossa edelliset selvästi. Näinkö asiat pitää nykyisin olla vai meneekö myllyt vaihtoon?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.