- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailuautot »
- Kilometrikorvaus ja/tai yöpymiskorvaus työreissuilla
Kilometrikorvaus ja/tai yöpymiskorvaus työreissuilla
Käytän jonkun verran matkailuautoa työreissuihin, jotta henkilöauto jää kotikäyttöön. Työnantajan kanssa olemme pohtineet miten korvataan yöpyminen omassa matkailuautossa hotelliyöpymisen sijasta. Verottajalla ei ole valmista ohjetta tällaiseen matkailuatuon käyttämiseen. Tavoitteena on löytää tapa huomioida oman majoituksen käyttäminen työreissuilla ilman että verottaja tulkitsee korvauksen palkaksi.
Yksi ratkaisu voisi olla korotetun kilometrikorvauksen käyttäminen. ---- Lainaus: http://www.vero.fi/default.asp?article=5899&language=FIN
11 senttiä kilometriltä silloin, kun työn suorittaminen edellyttää asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä 21 senttiä kilometriltä silloin, kun työn suorittaminen edellyttää taukotuvan tai vastaavan raskaan kuorman kuljettamista autoon kiinnitettynäVoiko matkailuauton tulkita asuntovaunun vetämiseksi? Työn suorittaminen ei edellytä matkailuauton käyttämmistä, koska vaihtoehtoisesti voidaan käyttää hotellia.
Joistain työehtosopimuksista löytyy erillinen yöpymiskorvaus, jonka suuruus vaihtelee. Se maksetaan yöpymisistä, joista työntekijällä ei ole esittää kuittia. Tällainen voisi olla esim. kaverin luona yöpyminen. Tämäkään ei ihan sovellu matkailuauton käyttämiseen. Leirintäalueella yöpymisestä tulee kuitti, mutta se ei sisällä kaikkia yöpymisestä koituvia kuluja. Korvaamatta jää lähinnä lämmitykseen tarvittava kaasu.
Eli, onko kellään kokemusta?
Kiitokset etukäteen
Olen reissunnut monta vuotta km-korvaus + leirintäaluemaksu sähköllä, kun siitä saa kuitin alveineen. Jos Rastilassa on saunapäivä, saunamaksukin on mennyt samassa. Perusteeksi on riittänyt, että matka on edestakaisia Finnairin lentoja + hotellia halvempi ja aikataulu joustaa tehtävän mukaan. Tappiollehan siinä itse jää ja menee vapaa-aikaa, mutta ei se bussi-lento-bussi-kokous-bussi-lento-bussi -päiväkään niin hääppöinen ole.
Ottamatta kantaa järjestöpolitiikkaan tässä olisi matkailuautojärjestölle edunvalvontatehtävä. Asia oli jo kerran aiemmin täällä esillä.
Kukas tuossa yhtälössä voiton/hyödyn kuittaa; työnantaja vai työnatajan asiakas kun työntekijä "itseään" halvalla myy.
Toisenlainenkin ratkaisu löytyy; auto rekisteröidään oman yrityksen/toiminimen nimiin "vuokrattavaksi ilman kuljettajaa", jolloin sen oston alv:n saa vähennettyä, koska autosta tulee myyntituloa (ja kaupparek. asia merkitään). Kaikki kuitilliset kulut tuohon vuokraukseen liittyen ovat vähennys kelpoisia vuokranneelle yritykselle. Kaikki myyntitulot yritykselle ovat tietty veronalaista, mutta niin on myyntilaksutuskin yli hotelliyön hinnan.. Tietty vuokrausasiakkaitakin pitää olla enempi kuin yksi, ja "omasta käytöstä" sitten pitää maksaa..
Tämä ei nyt ollut kysytty asia. Nuo verottajan senttihinnat/km jne. ovat siis verottomiksi hyväksyttyjä korvauksi, eikä liittojen mkasettaviksi sovitut paljoa verottajaa hetkauta. Korvauksen suuruushan on täysin sopimusasia. Verottoman ylimenevästä menee sitten vain veroa. Ainakin yritykset voivat hakea ennakkopäätöstä verottajalta - liekö henkilöverotuksessa myös mahdollista. Jos yöpymisiä on paljon, varmistuisit ainakin siitä, että kohtuu korvauksista ei olisi jälkiverovaatimuksia. Päätös toki maksaa jotain..
Hauska ajatus tuo toiminimelle rekisteröinti jne. Käytännössä toiminimi tuottaisi vielä tappiota monta vuotta. Tulisikohan tuossa minkälainen verohyöty? Kuinka hyvin verottaja näkee läpi?
Itte ajelin paljonkin työmatkoja matkailuautolla. Yöpymiset pääsääntöisesti kämppäreillä, ja firma tietysti maksoi kulut kuittia vastaan. Etuna oli firmalle hotellia halvemmat kustannukset ja itse sain hyvän mielen, kun ei tarvinnut kärsiä siitä paljon puhutusta "hotellikuolemasta". Molemmat osapuolet olivat vallan tyytyväisiä. Nimimerkki Eläkeläinen
Meidän firmassa on ainakin käytössä "yömatkaraha", jonka saa, jos yöpyminen ei erikseen maksa mitään esim. jos on vaikka "serkun" luona yötä.
Paljonko teillä on tuo? Hyväksyykö verottaja sen verottomaksi korvaukseksi, vai onko se sinulle verollista tuloa?
Varis vei sanat suusta. Mulla on usein koira matkassa juttuseurana.
10€ ja kyllä sen luulisi olevan standardien mukainen veroton. En ainakaan ole huomannut muutakaan.
Navigoi kululaskuun 'muutama' lisäkilometri.
Te olettekin jo varsin hyvin perillä asiasta, minäpä hämmennän soppaa hieman myös. Työntekijän ansio- ja pääomatulojen verotus toimitetaan tuloverolain nojalla. Tuloverolain 29 §:n mukaan verovelvollisella on oikeus vähentää tulostaan tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot. Työnantaja voi korvata menoja verottomasti ja verollisesti; verovapaan korvauksen osalta työntekijä ei voi vähentää kulua tulonhankkimismenona, mutta mielestäni, jos hän osoittaa tulonhankkimismenoa aiheutuneen yli tuon määrän, lopun hän voi vähentää tulonhakkimismenona. Yli verovapaan maksimin maksettu korvaus on veronalaista palkkaa. Tuloverolaki 71 §:n mukaan määritellään työnantajalta työmatkasta saadut verovapaat matkakustannusten korvaukset, joihin kuuluu majoittumiskorvaus. Lain 73 § perusteella Verohallitus antaa vuosittain tarkemmat määräykset ko. korvausten perusteista ja määristä. Verohallituksen päätöksen 15 § mukaan majoittumiskorvauksen enimmäismäärä on majoitusliikkeen antaman tositteen mukainen tai muuhun luotettavaan selvitykseen perustuva kohtuullinen määrä. Tilanne on helpompi silloin, kun työnantaja korvaa majoittumisen tositteen mukaan ja joka tapauksessa tositteella on helppo osoittaa tulon hankkimisesta aiheutuneen majoittumismenon määrä. Ongelma muodostuu juuri esim. tällaisen matkailuautossa majoittumisesta aiheutuneen menon määrästä, eli minkä osan auton pääoman arvonalennuksesta ja kuluista voidaan katsoa kohdistuvan tulonhankkimiseen majoittumismenona. Koska tähän ei ole (minulla juuri nyt tässä tiedossa, tarkistan myöhemmin) olemassa sapluunaa, on ainoa ohje tuloverolain 29 § mukainen aiheutuneet menot. Lähiaikoina muistelen törmänneeni KHO:n päätökseen, jossa osittain tulonhankkimiskäytössä olleen hyödykkeen kuluihin ei laskettu osaakaan sen ajan kuluista, jolloin hyödyke oli muussa kuin tulonhakkimiskäytössä. Voisin kuvitella ratkaisun, jossa auton käyvästä arvosta tehtäisiin 25 % poisto, joka laskettaisiin autosta tositteellisesti aiheutuneiden kulujen (vakuutukset, huollot, kaasu yms) kanssa yhteen ja tästä summasta vähennettäisiin tulonhankkimiseen kohdistuvana menona työmatkan majoittumispäivien suhteessa koko vuoden päiviin oleva osa. Ongelman aiheuttaa, jos tätä kulua on jo päällekkäin osin korvattu kilometrikorvauksella, eli koko kulua ei varmastikaan katsottaisi kohdistuvan nimenomaan majoittumiseen, vaan myös korvattuun kilometrimatkaan. Verohallituksen päätöksen mukaan laskelman on täytettävä majoittumiskustannuksen osalta muun luotettavan selvityksen taso. Jos matkakulua ei olisi korvattu miltään osin, toteutuneiden kilometrien ja majoittumiskulujen määrä saataisiin mielestäni em. laskelmalla. Verohallituksella on kyllä sapluunoitakin, mm. päivärahoihin liittyen, joiden mukaan, kun on näytetty kuluja aiheutuneen mutta ei ole osoitettu niiden määrää, vähennetään tietty usein Verohallituksen päätöksen mukaista määrää pienempi määrä. Matkailuautomajoittumiseen ei tiedossani/muistissani sapluunaa tosiaan ole.
Noniin, muutama rivi ulkomuistista tässä, kaivan aihetta myöhemmin, viimeistään maanantaina, lisää ja luulenpa, että jossain päin asiaa on varmasti jo jouduttu pohtimaankin.
Mitä tulee yrityksen verotukseen, niin yritystoimintaan kuuluvan auton kulut ovat kirjanpidossa ja niistä joko tuloutetaan yksityiskäytön osa (toiminimi, yhtymä) tai yksityiskäytöstä maksetaan yhtiölle käypä korvaus (Oy), jollei haluta tuolta osin käsitellä asiaa palkkakirjanpidossa (yhtymä + Oy). Toiminimen osalta, kun yrityskäyttöä on alle puolet, tulee kyseeseen kilometrikustannusten osalta elinkeinoverolain 55 §:n mukainen lisävähennys, jota ei siis saa elinkeinotoimintaan yli 50 %:sti kuuluvan auton osalta. Kun auto on oma, niin sillä ajamisesta voidaan yhtymän ja Oy:n osalta saada työmatkoista em. korvaukset tai tehdä toteutuneiden kulujen mukaiset vähennykset.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.