asuntoauton kostuneen seinän korjaus

VÄNTTINEN ILKKA 10.08.2016 18:42

Huomasin istuimen kotelossa oheisen kosteusongelman. Onkohan se tullut kun laitoin ylimääräisen lämpöelementin viime talvena ko.kohtaan seinään. Miten se kannattaisi korjata ja voisiko sen tehdä itsekin. Varmaan ko kohdasta poistetaan vanha tyrox ja uusi lohko tilalle. Miten vanhan ja uuden tyroxin liittäminen mitä massaa ja onko muuta huomioitavaa.

VÄNTTINEN ILKKA 10.08.2016 18:48

Jatkoa vielä kannattaako sitä yrittää kuivata esim.lämpöpuhaltimella. Alue ei ole kovin suuri.

JANHONEN MATTI 10.08.2016 19:30

Tuo ei kyllä kovin pahalta näytä. Kuvan perusteella näyttää siltä, että edes kosteuslaajenemaa levyn pinnassa ei ole havaittavissa.

Mitäs jos vain ensin kuivasit ja tarkkailisit miten kosteusarvot jatkossa muuttuu.

Esteettisen haitan voi korjata tapetilla.

KOISTINEN TOIVO 10.08.2016 20:14

Mikäli on suljettu mahdollisuus, että kosteus ei ole olkoapäin tullut siihen, niin olen samaamieltä, että puhaltimella kuivaus. Mutta kun puhaltaa siihen ilmaa, niin ei missään nimessä kuumaa ilmaa, vaan hieman lämpöistä, ja antaa sen kuivata rauhallisesti ajan kanssa. Elnakin takanurkkaa kun kuivasin, niin asentaja kielsi kuumalla kuivamisen Ammattilaiset kuulemma kuivaavat, kuten meillä talon, ilman liikkeellä, eikä lämpöä olenkaan. Kesti homma kuukauden verran, mutta kuulemma on turvallisinta niin. Toivopoika

LAIKKO TOMMI 10.08.2016 22:26

Kaikki ammatilaiset ei kuivata pyörittelemällä ilmaa ja kuluttumalla aikaa.. Rakennusfysiikka on kimuranttia!kosteus menee kuivaa kohti ja lämmin ei koskasn oo huono jos märkää ei tuu lisää...

PÄÄKKÖNEN ESA 11.08.2016 07:06

Heippa

Onko tuossa kohti ollut istuinpatja kiinni ulkoseinässä? Itsellä oli sama ongelma Granduga Pegassossa pieni kosteus yhden patjan kohdalla, joka kuivui kun otin patjat irti seinästä. Rakensin kaikkiin seiniin ilmasolat niin, ettei patjat ole kiinni seinässä. Ei tunnu enää seinät kylmiltä kun lämmin ilma nousee seinää pitkin ikkunalle. Ainakin LMC.n autossa vm 1991 oli tällaiset solat jo valmiina.

Esa

HAAPANEN TIMO 11.08.2016 09:23

Jos vaneri on pehmeää seinä ei kuivu purkamatta.

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 11.08.2016 10:01

Kuten Esa kirjoitti Onko tuossa kohti ollut istuinpatja kiinni ulkoseinässä?

Jos patja on kiinni seinässä voi kosteuspiste siirtyä sisään jolloin seinä on huurteessa ja huurteen sulaessa seinävaneri kostuu.. Mikäli ulkopelti on tuolta alueelta ehyt lienee kostuminen tapahtunut sisäpuolelta ja voi hyvinkin olla vain pintavanerissa. Asian voi tutkia poraamalla vaneriin reiän ja tutkimalla tilanteen..

Meillä oli aikoinaan pakkasella sohvan selkänojapatja seinää vasten kun se oli kylmä nukkuessa, aamulla patja ja seinä olivat kuurassa. Minäkin tein sittemmin siihen lämpösolan.

VÄNTTINEN ILKKA 26.08.2016 14:31

Katsoin nyt tarkemmin istuimen takana olevaa kostunutta seinää. Näytti aika pahalta poikkipuu oli ihan kostunutta haperoa ja poistin osin sitä. Sen takana eriste ei ollut niin kosteaa. Jos vahinko-alue jäisi kuvan mukaiseksi miten se kannattaisi korjata. Ainakin aluksi kunnon kuivatus ja vielä lisätutkimus. Vaatiiko korjaaminen ammattilaista vai voisiko tavis tehdä sen itse. Kiitos neuvoista... ...

VÄNTTINEN ILKKA 26.08.2016 14:35

Jatkan vielä vähän. Alueen yläpuoli tuntuu ihan kovalta,mistän se kosteus on sitten tullut?

PÄÄKKÖNEN ESA 26.08.2016 14:47

Hei

Kyllä se patja on hautonut kosteuden siihen. Auki terveeseen puuhun asti uusi eriste ja pinta levy. Kun teet ilmasolat korjaus jää niiden taakse piiloon. Onko keskustelun aloitus kuvassa reijitetty muoviputki lämmitystä varten, jos on niin sen ilma kannattaa johtaa alhaalta ilmasolaan.

Esa

VÄNTTINEN ILKKA 26.08.2016 18:33

voiko käyttää solumuovia aukon täyttämiseen tyroxin sijaan. Sekä puun jos se ei ole kantava.

HAAPANEN TIMO 26.08.2016 19:44

Minä laittaisin väliaikaisesti vanerin tms. kolon kohdalle niin että yläreunaan jää n. sentin rako. Siitä raosta pullosta uretaanivaahtoa sopiva veto ja vaahdon kuivuttua vaneri veitsella leikaten vaahdosta irti.

Tärkeää on että kaivat kaiken kostuneen tavaran pois niin puusta kuin styroxsistakin.

@timppa

BACKMAN JUHANI 26.08.2016 20:02

Ei se mitään vaneria tarvii kun on niin kapea railo uretaania koloon muista kostutta. Pohja ensin vaikka suihkepullolla niin tarttuu paremmin kiinni ja yli pursuava pois ja sit ohuet rimat ja vaneri niin jää ilma sola muista jättää ales rako? Tässä vaan ehdotus en tiä toimiiko mutta näin yrittäisin laittaa.

VÄNTTINEN ILKKA 26.08.2016 20:04

Kiitos Timo, näin minäkin olen ajatellut, mutta miksi väliaikainen ratkaisu.

LAIKKO TOMMI 26.08.2016 21:28

Anteeks vaan mutta toi on nyt näitä että pitäs oikeesti purkaa kunnolla kunnon aukko kunnes nähdään mitä siellä onn..

HAAPANEN TIMO 26.08.2016 21:43

No kun se vaneri on vain vaahdon muottina / tukena ettei valahda permannolle ennen kuin jämähtää. Tarttuu hienosti kun suihkutat vettä sinne pohjalle kuten Juhani neuvoo.

Uretaani kuivuu ilaman kosteuden vaikutuksesta ja asennusvaiheessa on eduksi jos pinnat ovat kosteita.

@timppa

BACKMAN JUHANI 27.08.2016 09:14

Tottakai lahot ja kosteat pois ennen paikkausta ja kunnon kuivaus.

HAAPANEN TIMO 27.08.2016 10:45

Yön yli mietittyäni laittaisin kuitenkin mainitsemani vanerin tms. muotiksi. Tulee paisuvalle vaahdolle hieman painetta seinän suuntaan ja tunkeutuu varmemmin joka koloon.

@timppa

HALINEN HARRI 27.08.2016 11:04

Jos ulkopinta tuntuu irtonaiselta ko ikkunan kohdalta niin vaikka sisäpuolen seinä ylempää tuntuu kovalta minä irrottaisin tuon ikkunan ja katsoisin onko ikkunan alapuolen puu kuiva. Sitten ikkunan tiivistys takaisin ja vaurion korjaus jos se on kuiva.

PEIPPO PASI 27.08.2016 16:42

Ootko käyttänyt autoa talvella tai kylmillä keleillä? Meilllä auto samaa merkkiä(eura mobil?) ja ikkunaa jos ei pidä "yöasennossa" pakkasilla, ni ikkuna hikoilee niin paljon, että vuotaa vettä sisäseinällä. Siis ikkunan alareuna auki silloin kun pimennysverhot ovat kiinni(yöllä)=yöasento. -Pasi

VÄNTTINEN ILKKA 27.08.2016 16:56

Kiitti tiedoistasi Pasi auto on koko vuodenkäytössä mutta nyt olen lisännyt ilmasolia jonkun verran ja pitää seurata muitakin paikkoja ettei tälläistä harmia sattuisi. Muuten tarvitseeko polyeristeen päälle laittaa ollenkaan vaneria jos laittaa jonkun tapetin ja millainen se.olisi?

JANHONEN MATTI 27.08.2016 21:15

Monenlaista tyyliä on ilmassa.

Ihan ensimmäinen asia on purkaan rakennetta niin paljon että tervettä tulee vastaan.

Mikäli purku jää vähäiseksi kolon voi siististi täyttää niin, että tekee finnfoamista kolon kokoisen/sopivan korjauspalan ja " ja juottaa" sen turpoamattomalla vaahdolla seinäeristeeseen kiinni. Näin eristeosa on korjattu. Maxipur vaahto ei juurikaan laajene kun taas monet tavalliset tiivistysvaahdot laajenee jopa 30-200 % joten niiden käyttö tuossa kohteessa voi olla ongelmallista.

Tämän jälkeen tehdään ohuesta kuusifanerista aukon kokoinen korjauspala joka niin ikään juotetaan kiinni eristeeseen vaahdolla niin, että fanerin ulkopinta on mahdollisimman tarkasti seinäpinnan tasossa. Tämän jälkeen korjauskohta oiotaan tarvittaessa tasoitteella (mm. työsauma) , hiotaan jos tarvis ja liimataan vesipestävä tapetti siististi korjatun kohdan päälle.

Ilkka Vänttinen 01.11.2016 21:13

Voisiko korjattavan kohdan josta on poistettu laho vaneri/puu ja märkä tyrox täyttää solumuovilla joka olisi helpompi tehdä kuin tahraava uretaanivaahto.

Matti Janhonen 02.11.2016 11:25

Kyllä voi kunhan levyn vahvuus on sama. Finnfoamissa pitää jopa ruuvit, se on niin kovaa.
Solumuovilla voi myös liimata. Tekee ensin suht tarkan korjauspalan. Sen jälkeen laskee solumuovia jollekin levylle ja siitä esim. patteripensselillä sivelee hyvin ohuesti liimapintoihin solumuovia. Pensselistä tulee kerralla entinen mutta se ei haittaa.

Solumuovin laajenemiskerroin on kuivuessaan hyvin suuri joten asia voi kokeille ja katsoa mikä liimavahvuus on sopiva. Mahdollisen purseen voi kuivumisen jälkeen poistaa mekaanisesti. Näin syntyy ilmatiivis ja hyvin kestävä sauma. Solumuovi on siitä hyvä aine, että se muodostaa lujan liitoksen lähes mihin tahansa pintaan.

Huom. On myös solumuoveja joiden laajenemiskerroin on varsin pieni ja ovat lähes rakenneliimoja.
Muistaakseni ainakin Sika:lla on myynnissä sellainenkin laatu.

Markku Hämäläinen 02.11.2016 13:20
Ilkka Vänttinen

Voisiko korjattavan kohdan josta on poistettu laho vaneri/puu ja märkä tyrox täyttää solumuovilla joka olisi helpompi tehdä kuin tahraava uretaanivaahto.

Mitä tarkoita solumuovilla?
http://tinyurl.com/jq8wf4j


tarkoita po tarkoitat . .Myös Styrox luokitellaan solumuoviksi
muokattu: 2.11.2016 13:43
Ilkka Vänttinen 02.11.2016 17:32

Tarkoitin juuri samaa solumuovia jota Markku ehdotit. Leikkaisin siitä sopivat palat jotka liimaisin tiiviisti nykyisiin styrox eristeisiin.

Toivo Koistinen 04.11.2016 07:25

Jos aikoo vaahdolla tiivistää puuta vasten varsinkin kotelomaisesti, niin en missään nimessä kostuttaisi puuta.
Vaahto kuivuessaan sulkee kosteuden pääsyn pois, ja se on huono sisään jääneelle puuulle.
Myös, jos painetta tulee sisäseinän vanerin ja ulkoseinän väliin vaahdolla. on mahdollista, että pulistuu ulkoseinä.
Toivopoika

Hannele Keski-Korpela 08.11.2016 12:00

Jos vähänkään enemmän askartelee uretaanivaahdon kanssa kannattaa ostaa ammattilaisten käyttämä 10-20€ maksava pistooli. Annostelu on paljon helpompaa
ja tarkempaa kuin yleismallin pullolla. Hinta aineella jokseenkin sama, aine paisuu vähemmän ja tarkemmalla annostelulla saumaa saadaan enemmän.
Heikki

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.