Valojen häiriövalo

KORKIAKOSKI SEPPO 25.06.2016 09:10

Löytyisikö teiltä jokin kätevä neuvo, miten alkaa etsiä valojen aiheuttamaa mittarin merkkivalon palamista. Alkoi palamaan, mutta kuitenkin kaikissa polttimoissa valot pelaavat. Yhden etu-äärivalon viidestä ledistä yksi ei pala.

Kysymys kuuluu onko asunto-osan valot kytketty alustan alkuperäiseen häly järjestelmään. Nyt kuitenkin omat konstit loppuneet. Auto Karman Ontario 700, vm- 08 ja Dukaton alustalla.

JANHONEN MATTI 25.06.2016 10:00

Oletko vaihtanut polttimoita viime aikoina ja jos olet onko oikean/saman tehoisia. Tai korvannut henkulankalamppuja ledeillä tai onko autoon asennettu vetokoukkua.

Auton valoissa on auton ajovalot ja asunto-osan äärivalot (parkkisidonnaiset) ja mahdolliset asunto-osan alasivuvalot + vetokoukun rasia. Näiden valojen häiriöistä merkkilamppu ilmoittaa joko väliaikaisesti tai pysyväsi. Uusimat systeemit ilmoittaa jo näytöllä mikä lamppu vikavalon palamisen aiheuttaa.

Äärivalot ja mahdolliset alasivuvalot on jälkiasennettu ja monesti niiden johdotus on huono (jopa ryöstäjällä parkin johdosta otettu) ja ne lampun pitimet vielä huonompia ja hapettumat varsin yleisiä.

Asunto-osan sisävalot ja pihavalo taas on hupiakun perässä ja niille on omat sulakkeet ja niitä on tuskin kytketty niin, että vika aiheuttaa kojetaulussa merkkivalon palamisen.

KORKIAKOSKI SEPPO 25.06.2016 10:16

Autoon ei ole hiljattain vaihdettu, tai edes irroitettu lamppuja. Vika tuli ajettaessa voimakkaassa vesisateessa.

JANHONEN MATTI 25.06.2016 10:53

Tuolla valojen vikavalolampulla on se ominaisuus, että jos vika on ns. väliaikainen, vaikkapa lampun lanka on poikki ja palaa/ei pala, huono kytkentä/hapettumine tai huono yhteys niin lappu voi syttyä ja sammua, jolloin on varsin pirullista selvittää missä vika.

Kun lamppu on syttynyt sateessa ajettaessa niin on mahdollista, että vika poistua kun auto kuivuu. Tosin jostain vesivuodosta/vastuksen muutoksestahan lampun palaminen juoruaa. Jos kaikki valot pelaa normaalisti eikä sulakkeita pala niin ajamista tämän vikavalon palaminen ei estä.

LAUKKANEN MAURI 25.06.2016 12:30

Kun tietää kuinka se ns,lamppuvahti toimii niin osaa myös korjata viat.

Eli oletetaan että siellä on se red-rele siis kytkin joka avautuu tai sulkeutuu mangneetti kentän vaikutuksesta.

Siis siinä red- releen ympärillä on kaksi käämiä,erisuuntiin käämitynä ja jos vaikka puhutaan puolvaloista niin polttimoille menevä virta/jännite kulkee käämien läpi.

Jos lampput ovat ehjiä niin red-rele ei vedä,virrat kumoavat toisensa ja mangneetti kenttä on tasapainossa .

Mutta jos virta poikkeaa toisessa käämissä,niin rele vetää,eli jos vaihtaa lamput niin yleensä pitää vaihtaa molemat.

Parkki ja jarruvaloissa sama asia ,parkkivaloissa vasen ja oikea puoli ovat niillä käämeillä,kuten jarru valoissakin.

Vesi ja hapetumminen johdojen liitoksissa sekä poltinten kannoissa muuttaa myös virran määrää,aiheuttaa vastusta jolloin merkkivalo syttyy.

Käyttäjän lisäys viestiin 25.6.2016 klo 12:33:59

Reed-rele Reed-rele (käytetään myös nimitystä kielirele) koostuu ferromagneettisista kosketinkielistä, jotka sijaitsevat kosteudelta suojatussa putkessa, ja putken ympärillä olevasta kelasta, joka synnyttää magneettikentän. Kun kelaan johdetaan sähkövirta, kielet taipuvat yhteen tai erilleen riippuen koskettimien tyypistä. Reed-releet eivät kestä suuria virtoja, mutta ne ovat nopeita ja kestävät useita kytkentäkertoja. Reed-releen tapaan toimii myös magneettinen läheisyyskytkin, jota käytetään murtohälyttimissä: oveen kiinnitetty kestomagneetti magnetoi ovenpieleen kiinnitetyn kielireleen, joka sulkeutuu. Oven avautuessa magneettikenttä poistuu ja kielirele avautuu.

JANHONEN MATTI 25.06.2016 13:45

Tuo Maurin selostus releestä oli minulle uutta asiaa, kun en ole noista sähköhommista koskaan leipääni saanut.

Sen olen tiennyt, että valon syttyminen perustuu vastuksen muutoksen ja mm. tästä syystä mitä tahansa polttimoita ei kannata asentaa. Noissa väyläohjatuissa valoissa voi olla muitakin tapoja havaita katkos virran kulussa. Vielä kun saisi tietoliikeasentajien tutkan, joka näyttää kuinka kaukana mittaiskohdasta katkos johdossa löytyy.

Henkilöautossani kojetauluun tulee merkkilampun syttymisen jälkeen teksti jossa kerrotaan mikä lamppu on rikki tai kosketus huono.

KORKIAKOSKI SEPPO 26.06.2016 11:14

Kiitosia asiallisista vastauksista. Aren tullen alan etsiä sitä " kipinän " tasapainoa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.