Puskuri säleinä?

TOIVONEN MARTTI 14.06.2016 22:22

Ostin muutama vuosi sitten asuntoauton. "Takapuskuri" eli veltto muoviroikale oli rikki, omistajan vaimo kuulemma oli törmännyt. Jeesusteipillä korjattu. Liimailin parhaani mukaan puskurin kokoon. Kaksi kertaa osoittautui oma portti liian kapeaksi kun peruuttelin pihaan. Puskuri taas monessa osassa. Nyt lisää jeesusteippiä.

Tänään sitten asensin vetokoukun ja irrottelin puskurinkappaleet. Kolme isompaa ja pari pienempää palasta löytyi. Pesin osat huolelle ja suunnittelin tehdä sisäpuolelle lasikuituvahvikkeen. Mutta miten saada osat pysymään tarkasti paikallaan niin että saa lasikuidutuksen tehdyksi? Jos vaikka pistehitsaan sieltä ja täältä pienellä kolvilla? Kokeilin ja kokeilin ja päädyin siihen että hitsasin kaikki osat yhteen ja saumat kiinni. Vetokoukun takia piti alaosasta leikata aika iso pala pois. Leikkasin siitä ohuita puikkoja ja käytin niitä hitsauspuikkoina. Muutaman isomman paikan laitoin vahvikkeeksi, edelleen hitsaten ne kiinni kolvilla.

Kävi lopulta niin että olin hitsannut koko puskurin kasaan. Saumat oli tiiviit, ei irvistellyt mistään. Hitsasin kaiken takapuolelta mutta jotkut saumat myös etupuolelta. Huomenna vetäisen päälle hiontamaalin, paklaan pari pientä kohtaa, lisää hiontamaalia, kevyt hionta ja vannehopeaa päälle. Mitään lasikuituvahviketta en enää suunnittele.

Noiden puskurien varaosahinnat ovat aivan naurettavia. Uutta ei kannata ostaa. Jos vammat ovat vähän vähäisemmät saa ammattilainen muovihitsari korjattua puskurin uutta vastaavaksi. Meikäläisen oli niin palasina etten kehdannut tarjota ammattilaisille mutta itse tehtynä tuosta tulee ihan hyvä. Iltapäivä siinä meni ja opettelua riitti mutta tulos on hämmästyttävän hyvä.

Ja mukava kun tuli itse tehdyksi.

mot

KOISTINEN TOIVO 15.06.2016 07:00

Siinä oli kertomus, joka kannatti lukea. Nyt sitten perustat korjauspajan, kun meitä horiskoja tässä vanhanee, niin kyllä töitä riittää. Hyvä tietää, jos kolahta, niin saa kysästä vissiin neuvoa siittä kolvin kätöstä. Toivopoika

KNAAPI JUHA 15.06.2016 16:09

Pääseekös Martti sillä kolvilla sinne halkeaman sisälle vai jääkö se vain pinnan sivelyksi? Lähinnä ihmettelen korjauksen kestävyyttä. Että oliko kysymyksessä tavallinen aähkökolvi vaiko joku eksoottisempi laite, jossa on lisäaineen syöttö?

TOIVONEN MARTTI 15.06.2016 16:50

Kyllä sillä Juha pääsee aika pitkälle sieltä takapuolelta kun vaan varoo etttei mene läpi. Kuljetin sitä kolvia, tavallista pientä juotoskolvia pitkin halkeamaa kärki niin syvällä kuin uskalsin varoen ettei mene läpi. Siitä jäi aika syvä ura jonka pohja oli aika hyvin hitsautunut kiinni. Sitten kävin saman uran läpi toisen kerran tuoden siihen lisää materiaalia ohuen muovipuikon kärkeä sulatellen. Sen lisämateriaalin yritin sulattaa kiinni sinne uran pohjaan. Hidasta ja hankalaahan se oli mutta aika vahvoja nuo saumat on, nyt kestää nostella puskuria toisesta päästä eikä ole pelkoa että pala jää käteen.

Suurin homma tapahtui siellä takapuolella. Etupuolella vain sivelin saumaa hiukan nopeammin niin että se liimaantui umpeen. Pieni määrä pakkelia riitti tasaamaan saumakohdan.

Hommassa jos sen haluaisi hyvin tehdä pitäisi käyttää samoja työkaluja kuin täysmuovimattoa hitsatessa, varmaan sellaiset saisi jostain vuokrattua.

Tärkeää on varmistaa puskurin reunoista lähtevien halkeamien kohdat taustapuolelle laitetuilla paikkalapuilla. Kerran haljennut kohta lähtee helposti uudelleen auki vaikka kuinka sitä hitsaisi.

Toivopojalle senverran ettei tuosta taida mulle uutta ammattia ureta. Ja parempia neuvoja saa varmaan ammatikseen puskureita korjailevilta, tuskin he elinkeinonsa puolesta pelkäävät vaikka joku vähän itsekin opettelisi.

mot

HAAPANEN TIMO 15.06.2016 17:01

Hienosti korjattu! Mitäpä jos vielä laminoisi ohuen lasikuitumaton vahvikkeeksi sinne taakse.

Joskun korjasin paksua muovia olevan aurinkolipan niin että kokosin palaset teipillä päälipuolelta ja tein vanhoista tyynyistä ja muista räteistä summittaisen muotin jonka päälle lipan asetin. Sitten varovasti kuitua ohut kerros sisäpuolelle.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 15.6.2016 klo 17:22:06 Ohi aiheesta mutta ajoin sen aurinkolipan tuohon parvekkeeseen vuonna -97 Pysähdyin purkamaan pakua jalkakäytävälle.

https://goo.gl/maps/6CK9zkkY1J12

JANHONEN MATTI 15.06.2016 17:23

Noissa muoviladuissa hitsaaminen samalla aineella on se ainoa oikea konsti.

KOIVUPURO PEKKA 15.06.2016 21:54

Katkoppas vielä sellaisia parin sentin mittaisia rautalangan pätkiä vaikkapa hitsilangasta tai tavallisesta sinkitystä rautalangasta ja taivuta niistä u mallisia lenkkejä, ne kun takapuolelta sulatat sauman kohdalle muovin sisään niin kyllä kestää ! Eli kunnon raudoitus tuohonkin puskurin rakenteluun !

NEVALAINEN SIPPO 15.06.2016 22:21

Sen paikan vahvistuksena ja jopa yksiomaisena liimana voi käyttää Terhi veneiden paikkamateriaalia "Terhi Fix " massaa jota saa ko. veneitä myyvistä liikkeistä ja valmistajan nettikaupasta. On helppo nopea ja kestävä . http://www.terhi.fi/varusteet/terhi-varusteet/veneenhoito/terhi-fix-300g

Saa myös 1kg purkissa isompiin reikiin. Käyttöohjeet löytyy samaisilta sivuilta. Tuolla 300 gr:n purkilla korjaa jo kyllä aikapaljon. Pitää tässä lähiaikoina käydä kaupassa ja korjata kärryn kuomu ja soutuveneen pikku ruhjeet. Pitää vaan olla vehkeet vierekkäin ettei sekoitus kerkeä jämähtää purkkiin, tai sitten lainata emmännän pikku vaakaa että saa purkit puolitettua ja tehtyä paikkaukset pihassa ja mökillä.

Sippo

NIEMINEN PENTTI 15.06.2016 23:23

Tuo muovin hitsaaminen ei paljonkaan poikkea metallin hitsauksesta . Kuten Janhonen mainitsi , on perusaineen ja lisäaineen oltava samaa , tai ainakin lähes samaa materiaalia . Oon hitsannu metallia ja muovia . Metallihitsit röntgättiin ja muovihitsissä suoritettiin koe ,sitä ei filmattu . mutta siitä leikattiin soiro joka koevedettiin . Koepala ei saanut katketa hitsausaumasta . Tuo aloittajan kuvaus työsuorituksesta kertoo että homma on hallussa .

KOISTINEN TOIVO 16.06.2016 06:57

Koskapa minun pittää kuitenki juonitella, niin miksei nyt. Olisis ollu mukava, jos olisit muutaman kuvan ottanu työvaiheista. Ihan mielenkiinnon vuoksi semmosia kuvia on mukava kattella, ja vähän opiksikin semmosen teosta, joka osaa käden taidon. Toivopoika

DAHLMARS JOHAN 16.06.2016 07:45

Katso netistä hakusanalla Hosch-superliima. Sieltä löytyy linkki Youtuben mainosvideoon. Olen itse liimannut sillä muovia ja lasikuitua. Liimapurkin mukana tulee toinen purkki jossa pieniä rakeita jotka reagoivat liiman kanssa ja saumasta tulee täysin kestävä. Eli rakoon laitetaan niitä rakeita ja liimaa vaan päälle. Sauma kuivuu välittömästi ja sen voi hioa sileäksi ja maalata mikäli tarvetta.

TENLEN SAULI 16.06.2016 08:26

Tuon terhin korjaussarjan sijaan voi käyttää legopalikoita. Lasipurkkiin asetonia ja legopalikoita sopivassa suhteessa ja kohta on korjausmassa valmis, vanhat työmaakypärät on myös abs muovia. Sillä on helppo paikata ilman kolvia. Just korjasin ko. konstilla terhi soutuveneen pohjasta halkeaman ja hyvä tuli.

TURUNEN HEIMO 16.06.2016 11:43

Muoviahan on hitsattu kolarikorjaamoissa ja maalaamoissa vaikka kuinka pitkään. Eli jos ei itse viitsi ryhtyä niin sieltä apu löytyy ja viimeistelyn maalausjälkikin jotain muuta kuin kotikonsteilla. Taannoin luin että eräässä autossa on tai ainakin ollut takapuskuri ja takaseinä yhtä puuta. Aika toivotonta on kotiremppaajan sellaista vaihtaa. Edes Harrasteena.

UHLGREN JARI 29.06.2016 21:32

Puskurin takapuolelle voi laittaa myös ohutta rosteriverkkoa ja sulattaa sitä saumakohtiin samaisella kolvilla.. kestää varmasti.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.