KHO järjesti joululahjan autoilijalle

JANHONEN MATTI 24.12.2015 12:06

KHO:n aivan uuni tuore päätös KHO 2015/186 on vallan mielenkiintoinen.

Ajoneuvon omistaja oli poistanut auton liikennekäytöstä. Hän kuitenkin lähti autolla liikenteeseen ja jäi polisin haaviin, ja poliisi sakotti autoilijaa 72 euroa käyttökiellossa olevan ja katsastamattoman auton käytöstä liikenteessä. Sakon lisäksi Trafi pamautti autoilijalle 10 euron vähimmäismaksun + 2078 euron ajoneuvoveron lisäveron liikennekäytöstä poistetun auton käytöstä liikenteessä.

Autoilija katsoi, että häntä on rangaistu kahdesti ja valitti asiasta hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus ei nähnyt asiassa mitään väärää ja piti Tfain kannan voimassa.

Autoilija valitti tämän jälkeen asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus katsoi, että ajoneuvoveron lisäverossa on kysymys rikosoikeudellisesta seuraamuksesta, eikä mistään kansallisen kannan mukaisesta seuraamusmaksusta.
Euroopan Ihmisoikeusistuimen aiemmat tuomiot huomioiden KHO linjasi asian niin, että samasta asiasta autoilijaa on rangaistu kahdesti (lainvoimainen sakkorangaistus alla) ja päätti, että ajoneuvoveron lisäverot on poistettava ja Trafi saakoon 10 euroaan, eli vähimmäismaksun ei muuta.

KHO:n päätös on sikälikin merkityksellinen, että päätös on kirjattu vuosikirjapäätöksenä, eli päätös linjaa lain soveltamista muissa samanlaisissa tapauksissa. Kun kyseessä on KHO:n päätös, niin se on lopullinen ja vallankin kun se on linjassa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen aiempien linjausten kanssa.

KAASINEN PERTTU 24.12.2015 12:37

Erittäin hyvä että EU:sta on hyötyäkin autonomistajalle koska valtiovalta on tehnyt meistä "suurrikollisia"noilla sakkomaksujen korotuksilla.

KOISTINEN TOIVO 24.12.2015 14:19

Vaikuttanekko sitten seisontavakuutukseea unohtuneilla autoilla ajelujen lisääntymiseen. Vai alkaako pliisi vain asian kirjamaan, ja ilmoittaa trafille. Toivopoika

VEIJOLA ESA 24.12.2015 14:22

Saas nähdä miten trafi tuohon reagoi. Voi siinä huonossa vaihtoehdossa mennä lapsi pesuveden mukana. Loppuu tuo poistomahdollisuus vielä. :-(((

JANHONEN MATTI 24.12.2015 14:36

Oletan kansallisen lainsäädännön menevän tältä osin uusiksi.

Tässähän Trafi toimi kansallisen voimassa olevan lainsäädännön mukaan.

EU-oikeudella on kuitenkin välittämän oikeuden periaate jossa EU voi antaa kansalaisille oikeuksia, joihin kansalaiset voi vedota oikeudessa tai viranomaisessa asioidessaan.

Jos kansalliset oikeudet on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa noudatetaan etusijaperiaatetta jossa EU-oikeus syrjäyttää kansallisen oikeuden l.lain. Tässä jutussa kävi juuri niin.

Se siitä itsenäisyydestä.

KOISTINEN TOIVO 24.12.2015 15:31

Sanoit Matti asian naamalleen. Liian isoihin kemuihin Suomi meni. Iso laiva, ja iso byrokratia. Toivopoika

KOSKINEN OLLI 25.12.2015 12:03

Suomessa on aiemmin ollut niin että sanktiot on tuhansia euroja jos ottaa unohduksen johdosta käyttöön oman liikenteestä poistetun asuntoauton

Sensijaan jos tuon saman auton "varastaa" tarkoituksella käyttöönsä joku vieras henkilö, kyseessä lakitermein ilmaistuna on "luvaton käyttöönotto" josta kiinni jäädessään saa pienen sakon.

KNAAPI JUHA 25.12.2015 14:47

Ei ihan osunut Ollilta. Auton käyttöönsä varastaminen on moottoriajoneuvon käyttövarkaus ja siitä tuomitaan saman asteikon mukaan kuin varkaudesta. Maksimi on vuos ja kuusi kuukautta.

KOSKINEN OLLI 25.12.2015 16:16

Niin, ja tarkemmin: sakko tai vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta.

Eli auton käyttövarkaudesta kuitenkin tuomio on sakko, tai muutama kk ehdollista, joka on sama kuin ei mitään.

KOSKINEN OLLI 25.12.2015 16:51

Trafin sivuilla on aloituksen aihesta"selvää" tekstiä.

Se on nyt nähty että ajoneuvon omistajalle (haltijalle?) tämä Trafin "lisävero" on aloituksen tapauksessa kertynyt maksettavaksi, mutta onko "lisävero" koskaan kertynyt maksettavaksi liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon luvatta käyttöön ottaneelle? (käyttövarkaus)

...Epäilenpä että ei ole, ja siinä tapauksessa on hyvä että ihmiset asetetaan tasa-arvoiseen asemaan EU:n taholta. (kerrankin jotain hyvää EU:sta)

Trafi: "Jos liikenteessä käytetään rekisteröimätöntä tai liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa, eikä kyseessä ole mikään edellä mainituista tilanteista, ajoneuvosta on suoritettava ajoneuvoveroa ja ajoneuvoveron lisäveroa.

Lisävero

Lisäveron määrä ajoneuvosta on 12 kuukauden mittaiselta ajanjaksolta laskettava ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin vähintään 1 000 euroa. Jos veron määrä tulee laskettavaksi ajoneuvolle, joka ei ole rekisterissä tai joka on ilmoitettu liikennekäytöstä poistetuksi, arvioidaan veron määrä sen mukaiseksi, mikä tiedossa olevien seikkojen perusteella vastaisi todennäköisesti vastaavanlaisesta rekisteröidystä ajoneuvosta suoritettavan veron määrää. Vero voidaan määrätä aina vähintään niiden tietojen mukaisena, jotka ajoneuvosta on kirjattu sen ollessa viimeksi rekisterissä."

Lähde: http://www.trafi.fi/tieliikenne/verotus/ajoneuvovero/liikennekaytostapoisto_ja_lisavero

KNAAPI JUHA 25.12.2015 18:16

Voi Olli!

Tämä on vähän sama kun maallikko lukee lääkärikirjaa. Pieleen menee.

Se oheisseuraamus koskee ainoastaan ajoneuvon omistajaa, ei muita.

KOSKINEN OLLI 25.12.2015 20:37

Knaapi: Juu, kirjoitin, että koskee auton omistajaa jo 12:03:34 tähän ketjuun lähettämässäni viestissä.

Siitä sinä varmaan tuon tiedon sait:)

KAASINEN PERTTU 25.12.2015 20:50

Elikkä kannattaa mieluummin "lainata"kaverilta rekisteristä poistettua autoa.

VÄLIMÄKI JARMO 25.12.2015 21:36

Täältä kummipojan kotoa löytys paljon,saa valita. ,JV

KOSKINEN OLLI 26.12.2015 09:30

Autovarkaudesta on selvitty pienellä sakolla vaikka olisi ehdonalainen alla:

Kymen Sanomat: "Autovarkaudesta selvittiin sakolla

Maaliskuun alussa Haminasta Maariankadun pysäköintialueelta henkilöauton anastanut haminalainen 47-vuotias mies selvisi 300 euron sakolla Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkassa tiistaina.

Haminalaismiehellä oli viime vuoden maaliskuulta aiempi ehdonalainen vankeustuomio, jota syyttäjä vaati täytäntöön pantavaksi. Oikeus kuitenkin katsoi syytteet lievemmän mukaan." http://www.kymensanomat.fi/Online/2012/03/28/Autovarkaudesta%20selvittiin%20sakolla/2012313178449/4 .......................

Jotta autovars saisi puoli vuotta ehdotonta vankeutta, pitää autovarkauden lisäksi tehdä koko joukko muita kepposteluja:

"Oulun käräjäoikeus tuomitsi maanantaina oululaismiehen puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa autovarkaudesta ja asuntomurrosta.

Miehen kontolla oli muun muassa varastetun moottoripyörän ostaminen, puukon hallussapito yleisellä paikalla, auton varastaminen ja kuljettaminen ilman ajo-oikeutta sekä näpistyksiä.

Vakavin rikos oli, kun mies anasti Oulussa asuvan naisen laukun, jossa oli tämän asunnon avaimet. Mies meni kahden kumppanin kanssa avaimilla naisen asuntoon, josta he veivät kodinelektroniikkaa noin tuhannen euron arvosta, muun muassa kannettavan tietokoneen ja stereot." http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/autovarkaalle-puolen-vuoden-tuomio/623928/

Käyttäjän lisäys viestiin 26.12.2015 klo 09:51:39 Aloituksen aiheeseen palatakseni, ei ole tavatonta että matkalle lähtevä huomaa lentokentällä että passi unohtui kotiin. Unohdus käyttöönotosta voi käydä myös matkailuatoilijalle kun noita käyttöönottoja ja poistoja tulee vuodessa useita, jopa useita kymmeniä.

KNAAPI JUHA 26.12.2015 10:23

Niinpä niin, Olli. Nyt pitäisi tehdä ero ehdollisen ja ehdonalaisen välillä. Se kun vaikuttaa asiaan, vaikka Kymen Sanomain toimittaja ilmeisestikään tuota eroa ei ole tiennyt.

On totta, että pikku sakko on hyvinkin lievä rangaistus. Usein pieni euromäärä on merkkinä tuomitun alhaisista tuloista, eikä niinkään teon lievyydestä.

Myöskään lehtiuutisista ei juuri koskaan käy selville lieventävät asianhaarat eikä kyllä senpuolesta raskauttavatkaan.

Ellei aikaisempia vapausrangaistuksio ole, saa säännönmukaisesti minkä tahansa alle 2 vuoden tuomion ehdollisena ja nuori tekijä poikkeuksetta.

HAIKONEN JAAKKO 27.12.2015 20:37

Henkilö joka poistaa ajoneuvonsa liikennekäytöstä,tekee sen sen vuoksi ettei tarvitse maksaa veroja ja vakuutus maksua kun ajoneuvoa ei tarvitse esim, muutamaan kuukauteen. Tässä tapauksessa ilmeisesti matkailuautoa.On aivan turha selitellä etten muistanut asiaa. Trafi toimi aivan oikein asiassa,oikeuden päätös oli väärä jä väärin lakia noudattavia autoilijoita kohtaan. Mitä jos tämä autoilia olisi aiheuttanut kolarin ajellessaan vakuuttamattatomalla ajoneuvollaan. Vakuutusyhtiö voi keiltäytyä korvaamasta vahinkoja,jotka voivat olla isotkin. Tätä autoilijaa ymmärtävät voisivat ajatella asiaa vähän toiseltakin kantilta, varsinkin jos tämä maksujen kiertäjä ajaa oman autosi kyleeen. Trafi ilmoittaa sanktioista jos ajat liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla,eli tiedät mitä seuraa ajelusta. Mitä jos trafi poistaa tämän nykyisen systeemin käytöstä näitten muistinsa/välinpitämättömien takia, ja palataa vanhaan käytäntöön.Siinä voisi olla joululahjaa ymmärtäjille ihan kerrakseen,että tälleen.

JANHONEN MATTI 27.12.2015 21:14

Kun tuo lisävero tulkittiin rangaistukseksi jota se tietenkin onkin, niin siinä katsannossa Suomi joutuisia outoon seuraan jos samasta asiasta rangaistaan saman valtion toimesta kahdesti.

Suomi joutuu nyt muutamaan lakia, jolla asian rangaistavuus tulee ensisijaiseksi. Laki muuttuu, se on sitten eri asia pysyykö rangaistus noin kohtuuttoman suurena mitä se laissa nyt on.

Siitä saa nyt sen käsityksen, että jos rikkoo lakia valtion pyhää veronkanto-oikeutta vastaan, saa jopa tuhansien eurojen rangaistuksen, mutta jos rikkoo lakia ja vahingoittaa fyysisesti toista ihmistä niin siitä saa pienen sakon.

KOSKINEN OLLI 27.12.2015 21:45

Kyllähän, siinä matka katkeaa ja autosta lähtee kilvet ja auto jää siihen paikkaan kun kärähtää liikennepoistetulla autolla ajamisesta. Hinausauton vetolavan päällä matkamökin matka siitä sitten jatkuu.

Nyt kun poliisilla on noita skannereita jotka lukee liikennevirrassa ajavien autojen rekisterikilpiä ja siten autojen laillisuutta, niin enpä usko että kovinkaan moni tarkoituksella lähtee liikkeelle viikonloppureissulleen tai lomamatkalle liikennepoistetulla autolla. Käry voi käydä myös jos ajaa liikennepoistetulla autolla ylinopeudella tavalliseen valvontakameraan. Tällöin superylläri tulee muutaman päivän päästä.

Matkailuaton käyttöönotto seisonnan jälkeen voi olla melkoisia kommelluksia täynnä, akku tyhjä, lataus ei toimi, vesijohto vuotaa, lämmitys ei toimi, matkavarusteiden lastaus, ruuat, juomat,ensiaputarvikkeet, lääkkeet, harrastevälineet useaan harrastukseen usealle perheenjäsenelle jne. On paljon muistettavaa.

HAAPANEN TIMO 27.12.2015 23:06

Vahinkoja sattuu, täpärällä on ollut itselläkin ettei lähde ilman käyttöönottoa.

Sellainen joka tahallaan ajaa ei varmaankaan maksa muutenkaan mitään, eikä välitä vaikka ulosottoon menee lisääkin.

Matka-auton 600 euron vero viisinkertaisena on 3000 ja kohtuuton.

@timppa

NORTAJA KIMMO 28.12.2015 08:33

Juurikin näin Jaakko. Miksi sääntöjen noudattaminen on varsinkin meille autoilijoille aina niin tavattoman vaikeaa. Huolellisuutta omaan toimintaan ja niille, jotka ottavat "tietoisen" riskin, niin pulinat pois ja kantakaa seuraukset ilman kitinöitä kaiken maailman "itkupalstoilla".

POKKINEN TAPANI 28.12.2015 13:52

Kerran käynyt niin, että pihalta lähtiessä on portinpielessä tullut mieleen, perhana se auton rekisteriin laitto unohtui!

Noh toisen kerran pääsin jo 2km päähän liikenneympyrään josta takaisin kotiin hoitamaan asia kuntoon.

Toivottavasti ei tule kolmatta.

Meillä matkailuauto nykyisin rekisterissä vain silloin kun johonkin matkaillaan.

Kovin pitkään tämä nykyinen käytäntö tuskin jatkuu, vakuutusyhtiöt lie suurin häviäjä ja vuositasolla myös valtio. Luulen, että seisottaminen ilman veroja ja vakuutuksia on hyvin yleistä, meilläkin auto oli ennen rekisterissä noin pääsiäisestä lokakuun loppuun.

-tapani-

KOISTINEN TOIVO 28.12.2015 14:50

Eilen kerkisin tielle pari kilometriä, kun muistilaite hälytti, että onko auto liikenteessä. takasi laittaan. Toivopoika

KAASINEN PERTTU 28.12.2015 17:51

Timo, vero viisinkertaisena ajatellaan täällä bussilipun hintoja 3euroa unohdat maksaa lipuntarkastaja lätkäsee 80euron maksun sekin vähävaraista kirpasee. Sehän on jotain päälle 26 kertainen maksu unohduksesta.

KOSKINEN OLLI 28.12.2015 20:38

Perttu, matkailuauton päivävero on noin kaksi Euroa. ;)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.