Kalkin poisto vesijärjestelmästä?

LAIHO HANNU-PEKKA 10.11.2015 13:16

Oliskos hyviä ideoita siihen, miten saisi kalkin poistettua matkailuauton vesijärjestelmästä? Monessa maassa vedessä on runsaasti kalkkia, esimerkiksi Kroatiassa vesikattila jää aivan valkoiseksi jo yhden keittämiskerran jälkeen. Mietityttää se, miten paljon kalkkia on kertynyt mm. lämminvesiboilerin vastuksiin. Itse kokeilin sellaista konstia, että kaadoin litran etikkaa vesisäiliöön ja juoksutin vettä systeemin läpi, mutta en tiedä, liukeniko kalkki etikalla. Kahvinkeittimessähän se toimii, mutta toimineeko lämminvesisäiliössä. Aika huolellisesti piti muuten järjestelmä huuhdella ennen kuin etikan haju vedestä kokonaan katosi!

BACKMAN JUHANI 10.11.2015 13:33

Olen puhdistanut vesijärjästelmän konetiskiaineella laittanut anoksen noin 10 - 15L lämmintä vettä ja jättänyt yön yli likomaan ja seraavana päivänä ajanut raikasta vettä läpi säiliöllisen on lähtenyt rämmäleet irti putkistosta ja hanoista aina tullut kirkasta vettä toimenpiteen jälkeen ekä ole hhuomannnut olevan mitään haittaa että sillai!

HAAPANEN TIMO 10.11.2015 14:33

Kalkinpoistoon käytetään happamia pesu- tai muita aineita. Etikan pH on n. 3 joten se on hapan. Konetiskiaine on voimakkaasti emäksinen ( pH n. 11 ) joten luulisin kalkin jäävän säiliöihin ja putkiin, mutta muuten kyllä tulee puhdasta.

@timppa

ANTIKAINEN ESKO 10.11.2015 20:00

Luin saksalaisten karavaanareiden keskusteluja kalkin poistamisesta. Monet vannoivat sitruunahapon nimiin. Tehdään liuos, kaadetaan raikasvesisäiliöön (1/3 ?), ajellaan vähän ja jarrutellaan, sitten pumpataan boileriin ja kuumenetaan boileri. Jätetään yöksi. Aamulla pumpataan hanojen läpi pois ja huuhdellaan järjestelmä pumppaamalla kaksi säiliöllistä vettä lävitse. Korjatkoon joku, jos on parempi menetelmä.

Etsin muutamia sitruunahapon ostopaikkoja. Ensimmäisenä on apteekki, sen voi hinnan vuoksi unohtaa. Sitten muita edullisempia hankintapaikkoja. Kolme viimeistä ovat Saksassa karavaanareille myytäviä aineita, yksi pakkaus riittää yhteen käsittelyyn. Ehkä Suomessakin on Caravan-kaupoissa näitä?

Tästä aiheesta on keskusteltu aikaisemminkin, ehkä haku löytää.

http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/A-SITRUUNAHAPPO-50-tai-100-g

http://www.sillasiisti.fi/index.php/sitruunahappo-750g.html

http://www.prima-mausteet.fi/leivonta-ja-jalkiruokatuotteet-leivontatuotteet-sitruunahappo.html

http://kaksplus.fi/threads/sitruunahappo.2080995/

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/sallinen-680-g-sitruunahappo

http://www.allergiakauppa.fi/tuote/sitruunahappo-750g/000898/

http://www.novakari.fi/product_details.php?p=1817

http://www.fahrzeugmoebel.de/Wassertanks,061418.html?appl=1&path=667-398

http://www.drkeddo.de/Wasser-oxid/

http://www.campingbus-shop.de/shop/Fahrzeug-Technik/Sanitaer/Sanitaerzubehoer/Truma-Aqua-Star-1-2-Set.html

NIEMINEN HEMMO 10.11.2015 20:59

En tiedä lähteekö kalkki, mutta maatalousliikkeistä saa murto osalla ja isoissa pakkauksissa. Käytetään porsaitten kasvatuksessa ja toimii myös ruosteenpoistossa. Kannattaa kysellä, jos tarvii. Vaatii neutraloinnin käsittelyn jälkeen ja poistaa myös esim. sinkityksen. Itse pysyisin miedommissa aineissa.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 10.11.2015 21:09

Itse ostin 5kg purkin sitruunahappoa Mäntsälän Agrimarketista puolitoista vuotta sitten, hintaa rmuista, mutta se oli murto-osa apteekin hinnasta. Sitä löytyy myös joskus Puuilon ja Hong Kongin maustehyllystä n. 700g purkeissa.

Käyttäjän lisäys viestiin 10.11.2015 klo 21:11:07 Sitruunahapolla olemme aina keväisin käsitelleet raikasvesijärjestelmän.

TURUNEN HEIMO 11.11.2015 09:26

Sitruunahappoa löytyy useimpien CityMarkettien hyllystä kunnon tölkissä. Me olemme käyttäneet sitä vesijärjestelmän huuhteluun ja helppo huudella puhtaaksi. Käyttöä on kotitaloudessakin mm kahvinkeittimen putsauksessa ja mehun teossa. Etikka on jopa tehokkaamapaa mutta voimakastuoksuisena vaatii enemmän vaivaa.

Käyttäjän lisäys viestiin 11.11.2015 klo 09:30:10 Nyt kun järjestelmä on puhdas niin onko millaisia kokemuksia hopeaverkosta tai itse tehdystä hopealankatyynystä säiliön veden säilömisessä.

NIEMINEN HEMMO 11.11.2015 10:26

Lähinnä mietityttää tuon liuoksen seos eli kuinka vahvaa tekee ja onko kaikki metalliosat matkan varrella rosteria tai haponkestäviä. Ruosteenpoistossa olen itse käyttänyt ja esim. Sähkösinkki alkaa irtoamaan heti, kun osat liuokseen laittaa. Millaisilla seoksilla olette käyttäneet? Ettei tulisi myöhemmin ruostumisongelmia, kun pintakäsittelyt lähteneet sitruunahapolla. Toki tämähän on vain huuhtelu, eli liemi ei taida montaa minuuttia vaativan?

HAAPANEN TIMO 11.11.2015 10:42

Linkissä on ohjeita annostelusta. Pyykkikoneeseen 100 g ja kahvinkeittimeen 25g

Kovin väkevällä ei kannata puhdistaa, aika poikaa se tavara on kun ruoste lähtee seoksessa 1/10. Neutraloida voit helposti pH 11 konetiskiaineella.

http://www.villala.net/index.php/palveluhakemisto/13-neste/89-sitruunahappo

@timppa

MIKKONEN PENTTI 11.11.2015 11:04

On kokemuksia hopeaverkosta, WM aquatec. Kaksi vuotta olemme käyttäneet (yhtä ja samaa verkkoa, vaikka suositellaan vaihtoa vuoden välein) eikä minkäänlaista biofilmiä ole tankin pinnassa eikä mitään "höttöä" tule kraanoista, siis putket ovat puhtaat ja vesi hyvänmakuista. Olemme tankanneet myös Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. On ehkä vähän kallis Suomessa, eikä Saksassakaan ole kuin 10€ halvempi.

Terv. Pena

HYTÖNEN RAIMO 12.11.2015 16:50

Konetiskiaine puree ärhäkästi joihinkin metalliseoksiin. Sisäministeri pisti lihamyllyn osat tiskikoneeseen ja eikun pesemään. Ihmetys oli suuri kun kaikki metalliosat olivat tummanharmaita pesun jäljiltä. En tiedä mitä metallia ovat, mutta komea kiilto hävisi kuin pieru Saharaan jo yhdestä pesukerrasta. Tämän perusteella en suosittelisi sen käyttöä verkoston puhdistukseen.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.