Veden ja vessan käyttämättömyys

HERNBERG JAAKKO 28.08.2015 08:08

Meillä on nyt eka auto alla, ja ei tule tällä vähäisellä kokemuksella tuota kemsaa eikä käyttövettäkään tarvittua. Ei edes trumatickia, koska viiden hengen porukalla reissataan ja vain kesäisin. Onkohan mitään haittaa, kun nyt talveksi tyhjennän kaikki kolme vesisäiliötä jos antaisi jatkossa ollakin tyhjänä. Turhaa painoahan siinä tulee kuskattua, mutta onko muuta merkitystä miksi pitäis olla vettä mukana? Tyhmä kysymys taas aloittelijoilta :D

POIKULAINEN ESA 28.08.2015 08:18

Ei siitä varmaankaan mitään erityistä haittaa ole. Mitä sitä vettä kuskaa jos sitä ei mihinkään tarvii. Järjetöntä kuskata sellaista painolastia jota ei tarvitse. Suomessa saa vettä melkein joka paikasta jos tarvii. Joskus kannattaa pyöräytellä pumppuja etteivät jumiudu käytön puutteesta.

SUOMI SEPPO 28.08.2015 08:20

Mitään ei kannata kuskata mukanaan jota ei tarvitse. Eipä veden puute asunto-osaa riko vaan päin vastoin. @seppo

Käyttäjän lisäys viestiin 28.8.2015 klo 08:21:15 Olin näköjään hidas kirjoittaja.

VALTONEN MARTTI 28.08.2015 08:28

Esa, siitä pumppujen pyöräyttelystä mulla eri käsitys. Tai siis samaa mieltä mutta luulen siinä hyvä olla vettäkin. Luultavasti nuo pumput toimii "vesivoitelulla" ja kuivana käyttö ei ehkä ole hyväksi.

Toivottavasti joku tietää varmemmaksi..

LAUKKANEN MAURI 28.08.2015 09:08

Tuo pumppujen pyöritys as,autoissa ja vaunuissa taitaa olla turhaa,sen pumpun rakenteen takia.

Tämä pumppujen jumittuminen on eri asia kun puhutaan ns,kiertovesi pumppuista joita kiinteistöissä on,lämminvesi,lämmitys,iv-koneet.

Näissä pumpuissa on se kiinnijääminen todennäköistä koska siellä on yleensä graniitista ja vastakappaleesta tehty vesisulku akselilla joka erottaa sähkömootorin ja pumppaus osan se liimautuu kiinni pumpun kauan seistessä,vastaavaa rakenetta ei näissä halvoissa hituvirta pumpuissa ole ,siellä on akselilla o-renkaat tai vastaavaa.

Siis näitten pumppujen jumitusten takia kiinteistöissä (automaatioissa)on ohjelma joka pyöräyttää pumppuja kerran vuorokaudessa joitain minuutteja jumittumisen ehkäisemiseksi.

HALINEN HARRI 28.08.2015 17:42

Mitähän kolmea säiliötä kysyjä tarkoittaa?

HERNBERG JAAKKO 28.08.2015 18:23

No harmaa jätevesi, ruskee jätevesi ja sitten se parisataa litrainen puhdasvesi. Vai oonko ihan ulalla? :D Kolme paikkaa entinen omistaja näytti, mistä semmoisella "erikoisavaimella" tyhjennetään vedet..

NIITTYARO TAPANI 28.08.2015 18:52

Et ainakaan tuolla perusteella sillä noita kolmea sorttia ne vedet ovat jos pissapoika unohdetaan.

Ruskea vesi on joskus myös keltaista sillä minä ainakin nuo suuremmat hädät teen sinne vain hätätilassa jos paine nousee vaan ei WC tai puucee ole näköpiirissä. Sitä keltaisempaa sinne ajoittain tulee loristeltua jos sopivaa puskaa ei ole lähellä. Ruskeaan veteen sisältyy myös WC:n huuhteluvesi. Ruskea vesi on syytä tyhjentää sille tarkoitettuihin paikkoihin joita on joka leirintäalueella ja nyt enenevässä määrin huoltoasemillakin.

Harmaa vesi taas on lavuaarien käytöstä johtuvaa tiski, naamanpesu ja hampaanpesu vettä joten sen voi käyttää kukkien kasteluun.

Kun pitää sen raikasvesisäiliön puhtaana eikä käytä kuin puhdistettua johtovettä niin minä ainakin siitä keittelen kahveet/teet sekä saan siitä muunkin ruuanlaitossa tarvittavan veden.

Yleensä minulla on vettä mukana ainakin jonkun verran ainakin siinä raikasvesitankissa jonka kooksi valmistaja on ilmoittanut noin 100 litraa kuten harmaavesitankinkin. Kuitenkin talveksi ne on tyhjättävä jos autoa säilyttää pakkasessa ulkona. Pumppu lienee keskipakopumppu joten ei sitä kovin usein tarvitse käyttää mutta en itse ainakaan käyttäisi kuivana.

Itse olen kokenut vessan, veden sekä jääkaapin että koko kyökin mukavuustekijöinä joita ei kannata jättää käyttämättä. Varsinkin puskaleirinnässä ne ovat suureksi hyödyksi.

KOISTINEN TOIVO 28.08.2015 19:29

Mikäli ei halua käyttää vessaa, raikasvettä, niin silloin ei tarvi kulettaakaan mukana. Mikään säiliö ei mene käyttämättömänä pilalle. Raikasvesipumppukaan ei pilaannu käyttämättömänä. Itsellä on koko talven pumput käyttämättömänä. Nuo pienet reissut mitä teemme, on se kahvinkeittovesi irtoastiassa, jos sitäkään. Suurimmaksi osaksi talvet se seisoo tallissa. harmaavsisäiliön laskuhana vaan auki aina sillon, niin mahdollinen kondessivesi poistuu aina, jos sitä tulee. Toivopoika

SUOMI SEPPO 28.08.2015 19:33

Kuten kysyjä aluksikin kysyi " Olisiko haittaa jos ei käyttäisi" niin taas tulee vastauksia "minä ainakin käytän", Eipä sitä kemssaa meilläkään käytetä kun hädän hetkellä. Miksi siellä turhaan istuisi ? @seppo

AHJOS TIMO 28.08.2015 19:58

Tuossa aloittajan klo 18:23 viestissä pistää silmään "erikoisavain". Omissa autoissani ei mitään poistohanoja ole avattu millään avaimilla, mutta ehkä sellaisiakin autoja sitten on. ???

JANHONEN MATTI 28.08.2015 20:44

Tuohon veden käyttöön tai käyttämättömyyten en ota kantaa, mutta talvi on tulossa ja jos vettä on käytetty se on laskettava säiliöistä pois.

Ensimmäiseksi tietysti on puhtaan veden tankki tyhjäksi avaamalla pohjaproppu.

Jos autossa on painevesipumppu niin siitä painepuolen letku irti ja pumppua käytetään hetki jolloin se tyhjenee. (vesitankki ensin tyhjäksi). Jos autossa on puhtaalle vedelle uppopumppu vesitankissa, niin sekin on syytä tyhjentää, ellei vesi valu pumpusta takaisin tankkiin.

Jos vesiletkujen tyhjennystä varten on omat hanat niin nekin auki.

Jos autossa on köytetty vettä niin lämmittimen vesiboileri pitää tyhjentää avaamalla pakkasvahdin hana. Pakkasvahvin toiminta on autonominen (pitokäämi) joka avaa hanan itsekseen kun lämpötila laskee +4 asteeseen. Tyhjeneminen on syytä kuitenkin varmistaa.

Harmaan veden tankista lasketaan vedet pois ja jätetään hana auki. Ja jos autossa on oma vesiastia vessan huuhtelulle niin sekin tyhjäksi.

Lattiakaivot ja lavuaarin ja tiskialtaan hajulukot voi matalalla ilmanpaineella tyhjentää tai kaataa niihin vaikka auton lasinpesinestettä mikä estää, että ne ei pakkasessa jäädy.

Vesihanat on syytä avata ja puhaltaa kuivaksi. (sekä lämmin että kylmäpuoli) Joka kevät tällä on juttua talvelle jäätyneistä hanoista, mikä yleensä johtaa hanavaihtoon.

Ja jos vessa on köytetty niin kasettisäiliö tulee tyhjentää..

AHJOS TIMO 28.08.2015 21:39

Kannattaa kuitenkin lukea myös ohjeet auton käsikirjasta. Esim. Truman lämminvesivaraajan tyhjentämiseksi pitää avata kaksi venttiiliä, joista on vaikea omin päin päätellä, milloin ne ovat auki ja milloin kiinni.

Harmaavesisäiliön tyhjennyshana kannattaa jättää auki joksikin aikaa ja ajaa silloin jyrkkä ylämäki ylös, niin loputkin vedet valuvat pois, mutta sitä ei kannata jättää auki kovin pitkäksi aikaa. Muuten sinne putkeen menee likaa, jonka jälkeen hana ei sulkeudu enää tiiviisti. Itse tein yhtenä vuonna tuon virheen sillä seurauksella, että keväällä jouduin puhdistuttamaan sen hanan, kun vettä valui sieltä maahan, vaikka hanan piti olla kiinni.

ÖGÅRD PÄRRE 28.08.2015 21:39

Putkistojen tyhjennykseen käytän vesi imuria. Imu pumpun letkuun ja vuorotellen kaikki hanat auki kuuma ja kylmä puoli. Sieltä tulee viellä paljon vettä vaikka ensin normaali tyhjennys, mutta onhan siellä mutkia matkassa jonne vettä jää. hyvä keino.

HERNBERG JAAKKO 28.08.2015 21:40

No siis se "erikoisavain" on irrotettava kahva. Ja auton lattiassa on kolmessa kohtaa paikat, joista kahvalla tyhjennetään säiliöt. Auto on ollut meillä nyt 1,5 kuukautta, ja pakko myöntää etten ole ehtinyt perehtyä tarkemmin tuohon tyhjennysjuttuun, mutta pitää se nyt kohta jo ottaa työn alle. Kiitokset kaikille vastanneille, varmaan enskesä mennään tyhjillä säiliöillä :D

AHJOS TIMO 28.08.2015 22:14

Saako olla utelias ja kysyä, mikä auto on tuollainen? Näkemissäni matkailuautoissa nuo tyhjennykset tehdään jokainen eri paikasta eikä missään niistä tarvita irroitettavaa avainta.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.8.2015 klo 22:15:33 tai siis kahvaa.

MYLLYRINNE KALERVO 28.08.2015 22:28

Oman kokemukseni mukaan viidessä kuudesta käyttämistäni automerkeistä oli irtoavain jätevesien tyhjentämiseen. Vain Eura-Mobilissa oli kiinteät venttiilikahvat venttiileineen kaksoispohjassa portaan edessä. Mikä lie sitten yleisintä?

HERNBERG JAAKKO 29.08.2015 08:14

Timo Ahjos, auto on fiat LMC 595 vm.-02. Ja nyt kun tarkemmin muistelin, niin ehkä sillä irtokahvalla ei sitten kaikkia kolmea säiliötä tyhjennettykään, vain osa.. Mutta ohjekirja löytyy, ja perehdyn tarkemmin heti kun saan aikaseksi. Kysymykseeni sain kuitenkin ratkaisun, että ei ole pakko raahata "turhan takia" vettä mukana.

KOISTINEN TOIVO 29.08.2015 08:19

Tuohon Matin ohjeeseen lisäisin. Jos on autossa kasettivessan huuhtelu samalla raikasvesipumpulla, niin kun on raikasvesi tankki tyhjä, niin kun vedet ovat muualta pois, niin kannattaa pumpata hetki tyhjänä, ja painaa huuhtelunappia, niin vessn huuhteluputki tyhjenee, eikä sen magneetiventtili jäädy. Mikäli sitten on huuhteluvesi vessan omassa säiliösssä, niin kun on laskenut vedet pois säiliöstä, painaa huuhtelua heti, niin järjestelmä tyhjenee. Toivopoika

JANHONEN MATTI 29.08.2015 09:26

Hyvä täydennys Toivolta.

Veden kuskaaminen jopa maasta toiseen on aika tavallista ja monissa autossa on jopa 100-150 kg vesilasti siirtoajojen aikana

Mutta kovin on harvinaista sekin, että autossa ei käytetä vettä lainkaan. Onnistuu varmaan Suomessa liikuttaessa.

Vedenkäyttö autossa kuitenkin helpottaa karavaanarin elämää ja tekee siitä ulkoista palveluista riippumatonta jopa useaksi päiväksi.

Veden käyttämättömyydestä voi joskus seurata monenmoista. Lahtelainen uuspari osti vanhoilla päivillään uuden matkailuauton. Mies oli kuitenkin niin ankara ja nuuka, että ei antanut avopuolisonsa käyttää autossa vettä kun ruoan laitossa, vessan ja suihkun käytöstä puhumattakaan. Asiasta syntyi avovaimon kertoman mukaan kova riita, joka johti siihen, että autosta vapautui kartanlukijan paikka.

HERNBERG JAAKKO 29.08.2015 10:16

Matti, meillä ei tuota ongelmaa varmaan tuu, kun parempi puoliskokaan ei tartte muutakuin kanisterissa olevaa juomavettä :D Ja meidän reissut tosiaan on kotimaan viikonloppureissuja..

SUOMI SEPPO 29.08.2015 15:05

Muutama kerta rankkasateessa aamupissalle, ohimennen vilkaistuna omaan huussiin, muuttaa nopeasti käytäntöä. Mutta tietenkin "kukin omalla tyylillään" @seppo

JOKINIEMI PETRI 29.08.2015 15:09

Samoilla linjoila sepon kanssa, Kätevä on ja helpottaa olemista kun on vete päällä. Kesällä. Meillä aina ennen reissua tankataan kotoo ja matkalta lisää jos vähiin käy

TAIMIO REINO 29.08.2015 15:27

En ole pitänyt vettä säiliössä vuosiin. Vessa on kyllä ladattu käyttökuntoon, joskus vaimo sitä käyttää kun sattuu oiken paha ilma yöllä. Vessaa varten on limppapullollinen vettä ja korkissa reikä, sillä voi huuhdella pienen hädän jäljet ja suurta sinne ei päästetä vaikka olisi kuinka huono ilma. Käyttövesi kulkee 5 litran kanisterissa. Autona on HYMER Camp 544 ja siinä on irtonainen "avain" harmaavesisäiliölle.

JOKINIEMI PETRI 29.08.2015 15:40

Kummallisia ihmisiä sanon minä. Lapin rundilla ja norjan lenkillä kun oltiin juhannuksen jälkeen. wc oli kyllä ihan siinä käytössä kun se on tarkoitettu. Kyllä puskaparkissa on vaikee olla jos wc ei saa käyttää. Kyllä aamukahveen jälkeen, tulee aamupaska. En Viitis kyllä hienoo kesäaamua pilata paskoo pidättelemällä.

VALTONEN MARTTI 29.08.2015 15:54

Oikein kunnon hyttyspuskassa se vasta nautinto on oma vessa. Ylellisyyttä parhaasta päästä..

KOISTINEN TOIVO 29.08.2015 15:59

Norjassa oli muuten asian vierestä, niin oli tiheässsä levähdysalueita, joissa oli vessa, ja se oli siisti, ja ehjä. Vesisaareen mentäessä oikeen vesivessa. Siinä Suomalaiisilla olisi vessa käytöksessä oppimista Toivopoika

JOKINIEMI PETRI 29.08.2015 16:30

Toivo niinhän sielä oli. Esim Tromssan tiellä oli vesi wc ja lähes jokaisella, P paikalla oli kemsantyhjennys paikka, joten ei ollu pelkoo että kensa täyttys.

MANNINEN JUHA 30.08.2015 08:17

käyttöä vartenhan nuo vehkeet on autoon asennettu,en tiedä miksi ei niitä hennota käyttää.on hyvä olla omavarainen olit ulkomailla tai kotimaassa kun se hätä ei aina katso paikkaa missä se tulee,ja on mukava aamulla vähän huuhtaista naamaa ja pesasta muutenkin itseään kun herää,ei tarvitse etsiä vesipistettä kun on palvelut omasta takaa.nytkin viikonreissu ja sähköä esim.ei tarvinnut ostaa mistään,kun auto on kondiksessa ja akuissa virtaa.

KARJALAINEN ALPO 30.08.2015 09:18

Olin lyhyellä metsäreissulla, lähdin perjantaina ja tulin eilen kotio. Kyllä oli perjantai-iltanakin mukava käydä auton vessassa, kun ulkona tuli vettä kuin aisaa. Olin vapaa-parkissa metsän reunassa savottani vieressä.

Oli mukava käyttää vettä keittiössä ja vessassa. Virtaakin riitti hyvin niin tv:lle kuin tietokoneellekin.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.8.2015 klo 09:19:26 Niin.. tietenkin jokainen tekee omien tarpeitten ja mieltymistensä mukaan.

HERNBERG JAAKKO 30.08.2015 09:35

Näinhän se on, että kukin tyylillään. Meillä tilanne on kuitenkin se, että vain kesäisin viikonloppureissuja joko leirintäalueilla, tai tuttavien talojen pihassa. Ja kun ei kerran tarvita sitä vettä, niin ei tarvita. Ja jos tarvitaan, niin sitten laitetaan. Kuitenkin se perimmäinen kysymys tuli selväksi, ettei siitä haittaakaan ole jos kuivana pitää säiliötä. Tietenkin tilanne on eri, jos reissut pidempiä, ja yöpyy puskaparkeissa..

HAAPANEN TIMO 30.08.2015 15:25

Vaikka kuinka tuntuu ettei vettä ja vessaa tarvitse minä vanhempana vaanarina kaikessa ystävyydessä neuvon opettelemaan niiden käytön.

Kyllä se tekee elämän helpommaksi kun ottaa auton kaikki varusteet käyttöön.

@timppa

MERIKALLIO VELI-PEKKA 30.08.2015 16:55

Tottahan nuo vehkeet, vessat ja hanat, on tehty käyttöä varten ja niistä on maksettu se ylimääräinen, miksei niitä käytettäisi?

Itsellä kaksi selkeää syytä kemsan käyttöön: tiedän, että oma vessa on aina puhdas ja hygieeninen, ja oman energiatalouteni kannalta on edullisempaa viedä kerralla kymmenen wc-käynnin tuotos yhdellä kertaa (kemsa-säiliö) tyhjennykseen kuin juosta se kymmenen kertaa parinsadan metrin päässä olevaan yleiseen vessaan.

Ja harvoinpa se aamukahvi on niin makoisaa kuin itse keitettynä ja juotuna oman leirin mukavassa rauhassa aamun uutisten kera armaan puoliskon pörrätessä aamu-unisena tarjoilijana.

HAAPANEN TIMO 30.08.2015 18:15

Täsmälleen saman laskutoimituksen olen minäkin tehnyt. Ja oma puhdas vessa on kiva.

@timppa

KOSKINEN OLLI 30.08.2015 18:50

Timpan tavoin minullakin aina vedet tankissa ja kaikki vc käynnit omaan kenssaan. Varasäiliö tavaratilassa varmistaa että kaksi henkilöä kolme-neljä päivää pärjäilee "puskaparkissa". (joka on usein kaupungin keskustassa.)

Käyttäjän lisäys viestiin 30.8.2015 klo 18:58:43 Siis Kemssan varasäiliö on tavaratilassa. Oikeastaan olen yllättynyt että kun käyttää noita sinisiä jauhepusseja ruskeanveden säiliössä, niin tavaratilaan varastoitu täysi säiliö ei aiheuta hajua asuintilaan, vaikka se on samaa ilma tilaa. Veden poisto talvireissujen jälkeen on tehtävä huolella. Ja kuten joku jossain kirjoitti, putkistoon jää vettä runsaasti vaikka sitä yrittää puhallella tyhjäksi. Märkäimuri on hyvä varuste, ei kannata yrittää imaista tavallisella koti-imurilla, vettä nimittäin lentää imurin läpi komeasti. Kokeiltu on. ;)

AHJOS TIMO 30.08.2015 19:07

On minullakin tällä hetkellä 40-50 litraa vettä auton kiinteässä säiliössä, kemiallinen wc käyttövalmiina ja kahvivettä irtokanisterissa, mutta kun yöpakkasvaara alkaa ja vedet joutuu poistamaan pakkasvahinkojen välttämiseksi, on se niin suuritöinen homma kaikkine yksityiskohtineen, etten tee sitä kuin kerran vuodessa. Talvella en laita vettä kiinteään säiliöön, mutta käytän kyllä kemiallista vessaa pisuaarina ja huuhtelen sitä irtokanisterissa olevalla "kahvivedellä". Irtokanisteri kyllä välillä jäätyy, mutta siitä ei aiheudu vahinkoa. Kasettivessaan olen joskus lorauttanut tuulilasinpesunestettä jäätymisen estämiseksi. Tuskin se kasetti halkeaa, vaikka siellä tilkka pissaa jäätyisikin.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.8.2015 klo 19:10:56 PS: Käytän matkailuautoa pakkasista riippumatta ympäri vuoden, mutta vain Etelä-Suomessa.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.8.2015 klo 19:23:59 PS/2: Ihmettelin edellä sitä, minkälaisesta autosta kaikki kolme säiliötä avataan jollakin irtokahvalla. Omassa autossani kiinteän raikasvesisäiliön avaushanan käyttönuppi on auton sisällä sohvan istuimen allla. Istuin pitää ensin poistaa ja sen takaisinlaitto vaatii myös selkänojan poistamisen hetken ajaksi. Lämminvesivaraajan kahteen poistoventtiiliin pääsee käsiksi vasta kun nostaa painavat esineet pois parisängyn päältä, nostaa sängyn noin 45 asteen kulmaan kaasujousien varaan ja konttaa polvillaan sängyn alle. Wc-kasetti on oman ulkoa avattavan lukitun oven takana. Harmaavesisäiliön poistoputkessa on kiinteä kahva, johon pääsee helposti käsiksi kumartumalla.

SUOMI SEPPO 30.08.2015 19:22

Enemistön kanssa samaa mieltä käytöstä. Yksi juttu jäi kyllä kaivelemaan : "Ja harvoinpa se aamukahvi on niin makoisaa kuin itse keitettynä ja juotuna oman leirin mukavassa rauhassa aamun uutisten kera armaan puoliskon pörrätessä aamu-unisena tarjoilijana" Itse olen saanut keittää aamujuomat ja sen jälkeen (kun voileivät ja aamulääkkeet ovat valmiina) herätellä armaan puoliskon ja pörrätä tarjoilijana) Tasan ei käy onnen lahjat. :-( @seppo

AHJOS TIMO 30.08.2015 19:32

Niin, ja aika monilla lienee kuitenkin se kahvivesi irtokanisterissa.

ASIKAINEN MATTI 30.08.2015 20:11

Käytän autoa ympäri vuoden ja seisotan sitä ulkona. Silti otan vedet jo parin kolmen päivän matkoille. Järjestelmän tyhjennyksessä en käytä nykyään apuvälineitä vaan mietittyä työjärjestystä (homma tuntia ennen kotiin saapumista):

kuumavesi lasketaan harmaavesisäiliöön keittiön ja WC:n lavuaarin kautta harmaavesisäiliön venttiili auki raitisvesisäiliön pohjatulppa auki ja säiliö kokonaan tyhjäksi, tulppa kiinni putkiston tyhjennyshana auki ja pumpun virtakytkin EI-asentoon WC:n huuhtelunapia painetaan 10 - 15 sekuntia kaikki hanat käytetään yksi kerrallaan täysin auki, erikseen kylmä ja kuuma sitten kaikki hanat avataan puoliasentoon tyhjennyshana jätetään auki, mutta ajoa jatketaan vasta, kun putkesta ei enää tule vettä, joka voisi pakkasen ajoviimassa jäätyä putken suulle myös harmaavesisäiliön hana jätetään auki, jotta viimeisetkin vedet huljuvat ulos ajettaessa

Vettä jää putkistoon, mutta sehän sulaa pois seuraavaan matkaan autoa lämmitettäessä eivätkä kudosvahvisteiset putket (letkut) vaurioidu. Näillä eväin homma on toiminut yli viisi vuotta nykyisessä Dethleffs T5601B autossani.

AHJOS TIMO 30.08.2015 20:34

Kommentti Matti Asikaisen viestiin:

Hyvä, jos on olemassa käytännössä moneen kertaan testattu työjärjestys. Silloin asiat sujuvat nopeasti eikä jää epätietoisuutta, unohtuiko jokin tärkeä asia tekemättä.

Kaikkiin autoihin sopivaa yleispätevää työjärjestystä on ehkä mahdotonta antaa. Jos minun autossa painaa ensin pumpun virtakytkimen EI-asentoon ja sen jälkeen painaa WC:n huuhtelunappia, ei tapahtune yhtään mitään. En myöskään tiedä, onko autossani olemassa putkiston tyhjennyshanaa, ellei sitten toinen Truman lämmityslaitteen venttiileistä ole sellainen (se, joka avautuu itsestään ja päästää vedet maahan, kun lämpötila laskee tarpeeksi alas).

ASIKAINEN MATTI 30.08.2015 21:11

Unohtui mainita,että lämmityslaite on Alde 3010. WC:n magneetiventtiilin avaamiseksi on välttämätöntä, että pumppu ei lähde käyntiin nappia painettaessa, vaan venttiilin putket tyhjenevät valumalla vastavirtaan. Ellei WC:n mgneettiventtiiliä avata tyhjennyksen yhteydessä, niin jäätymisvaurio on todennäköinen.

AHJOS TIMO 30.08.2015 21:32

Ymmärrän tuon idean, mutta mulla on sellainen (ehkä väärä) käsitys, että se wc:n huuhtelunappi on sähkökatkaisija, joka käynnistää vesipumpun, jos eteisen mittaripaneelissa oleva pumpun katkaisija on 1-asennossa. Jos pumpun katkaisija on 0-asennossa, ei tapahdu mitään. Teen siis siinä järjestyksessä, että kun raikasvesisäiliö on tyhjennetty, painan wc:n huuhtelunappia hetken, jolloin pumppu pyörii tyhjänä ja wc:n huuhteluputkessa oleva vesi valuu pois. Vasta sen jälkeen painan pumpun katkaisijan 0-asentoon. - Ehkä meillä on erilaiset pumput?

TERVO JARI 30.08.2015 21:49

Eikös vessan huuhtelunappi avaa magneettiventtiilin jotta vesi pääsee "suihkuaan" ja riippuen pumppu/järjestelmästä käynnistää myös pumpun . . .

Ha ?

Miksi tyhjennellä kesäkautena vesijärjestelmää jatkuvasti ? Vedenkäsittelyaineet on keksitty, käyttäkää niitä niin säästyy tuolta vesisulkeiselta. . .

Paineen voi laskea järjestelmästä jos jää useammaksi päiväksi seisontaan . . .

Jos vetoaa siihen että saa puhdasta vettä, paskat. Vesiputkistoon jää kuitenkin vettä joka limaantuu ja siinä bakteeritaso nousee. . .

Eikä verkoston vesikään ei niin lisäaineetonta ole . . .

Mutta, jokainen tyylillään kunhan ei riitaa tuu . . .

AHJOS TIMO 30.08.2015 22:07

Jari, ei kai kukaan ole puhunut kesäkaudesta vaan tyhjentämisestä pakkasvaurioiden estämiseksi syksyllä talven ajaksi tai talvireissujen jälkeen. Alkuperäinen kysymys koski sitä, kärsiikö laitteisto, jos sinne ei laita ollenkaan vettä edes kesällä.

Itse laitan vesisäiliöön aina täytön yhteydessä vetyperoksiditabletteja enkä koskaan juo sitä vettä edes keitettynä. Kyllä se tankki näyttää vajaan kolmen vuoden käytön jälkeen sisältä ihan puhtaalta ja raikkaalta, mutta täyttöletku on monta kertaa laahannut maata huoltoaseman tms. täyttöpaikan pihassa. En ole keksinyt muuta keinoa saada sitä letkua pysymään täytön yhteydessä autossa kuin että työnnän sitä sinne säiliön sisään.

ASIKAINEN MATTI 30.08.2015 22:52

Kesäkautena vesisulkeiset ovat turhaa touhua. Keväällä vedet sisään ja pakkasten uhatessa tyhjennys ja tietenkin pakkaskautena joka reissun lopuksi hyvissä ajoin ennen kotiintuloa, jotta järjestelmä tyhjenisi mahdollisimman hyvin kallisteluissa ja tärinässä.

Mitä WC:n huuhtelun sähköjärjestelmään tulee, niin järjestys on seuraava: akku, päävirtakytkin, WC:n painonappi, magneettiventtiili ja pumpun virtakytkin, pumppu. Jos järjestelmässä on hanakytkimillä toimiva pumppu, niin järjestelmän tiiviyden voi tarkistaa esim. viimeistä käyttöä seuraavana päivänä raottamalla sellaista hanaa, joka käynnistää pumpun vasta kun hana on jo hieman auki. Tällöin vettä valuu hanasta Alden kuumavesivaraajasssa olevan ilmapatjan ponnistamana puoli kupillista. Ellei vettä tule, niin jossain on vuoto ja paine on karannut. Mikäli järjestelmässä on painekytkimellä käynnistyvä pumppu, niin se käynnistyy vuototapauksessa pyrkien pitämään järjestelmän paineisena ja saattaa aiheuttaa vesivahingon. Siksi painepumpun kytkin on syytä avata seisokin ja jopa ajon ajaksi. Tästäkin viasta on kokemusta.

HELLSTEN KARI 30.08.2015 22:56

Jep! Jokainen tavallaan. Meitin tavalla vessa ja vesiposti on käyttöä varten. Juomavesi kulkee erikseen, mutta auton vedellä on hampaat pesty, ruoat laitettu ja kaffet keitetty monet vuodet ilman mahatauteja.

SIRKIÄ MATTI 31.08.2015 01:19

Eikös noiden säiliöiden pitäisi olla tyhjänä, jos ette ole niitä käyttäneet. Tietenkin sillä varauksella, että kulkineen edellinen omistaja tyhjensi säiliöt ennen teille myyntiä.

Raikasvesi ja harmaavesi säiliöt tyhjennetään avainta käyttäen. WC-kasetti vedetään oman huoltoluukun kautta ulos, ja kannetaan tyhjennettäväksi. Mikäli säiliöt aikoo jättää pidemmäksi ajaksi käyttämättömiksi olisi ne hyvä puhdistaa ja huuhdella säiliön päällä olevan huoltoluukun kautta.

WC-kasetti huuhdellaan ja kasetin läppä voidellaan vaikka silikonispray:lla tai tipalla ruokaöljyä, ettei se tartu kumitiivisteeseen kuivana ollessaan. Saman syyn vuoksi on hyvä aukaista läpää sen verran, että läppä ei aivan osu tiivisteeseen kiinni.

MANNINEN JUHA 31.08.2015 08:27

itsellä on kotona porakaivo,mutta en käytä sitä vettä koska se on kovempaa ja kalkkipitoisempaa kuin normaali kunnallistekniikan vesi.joten käyn tossa 2km.päässä apsilla täyttämässä vesitankin,ja tekemässä muut tyhjennykset asianomaiseen paikkaan.ei ole hanojen suuttimet tukkeutuneet veden takia,syksyllä varaajan nappi ylös ja vedet pois varaajasta ,sama raikasvesisäiliöstä pohjaroppu auki ja vedet valuu ulos.hanat puoliasentoon,ja letkulla puhallan niin vessan lattiakaivon-lavuaarin ja tiskialtaan lavuaarin putkiston tyhjäksi,en käytä paineilmaa vaan omia keuhkoja. puhaltamalla kyllä tuntee koska putket on tyhjät.ohjekirjassa vaan sanottiin että ei kovaa painetta saisi käyttää putkiston tyhjentämiseksi,näin olen toiminut monta vuotta ja kaikki tuntuu pelaavan oikein hyvin.

POIKULAINEN ESA 31.08.2015 08:37

Sen takia säädänkin kompurasta lähtö paineen 1bar. Kun on pitkät letkut vaunussa niin ei tarvitse puhkua nuppipunaisena. Vaikka letkut pitäisi olla tyhjät niin aina sinne jää vettä talveksi koska ne letkut menee kalusteiden seassa mutkitellen ja pyöräkoteloidenkin yli joissain malleissa.

VÄLIMÄKI JARMO 31.08.2015 16:35

Minä oon käyttäny ilmapalloa,sen kun puhaltaa ja pistää raanan päähän niin kyllä lähtee luulisin. ,JV

ASIKAINEN MATTI 31.08.2015 20:33

Onkohan se puhallettu ilma riittävän hygieenistä?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.