Alde Nestekiertolämmityksen pumppu (Fiat Dethleffs A 5881)

VÄÄNÄNEN ARI 30.06.2015 15:34

Hei,

Fiat Dethleffs A 5881 vm 2006 nestekiertoisen lämmityksen pumpun kanssa on ongelmia. (Kyseisessä autossa Alde 3000 lämmitys, lämmitys toimii sähköllä tai kaasulla, pumppu 12V ja 2säätöinen pyörintänopeus).

Onko kokemusta tai ohjeita millä pumpun saa toimimaan ? Tai syy ehdotuksia, jotka korjaamalla pumppu saadaan toimimaan ?

Joskus pumppu on lähtenyt pyörimään ns puristelemalla letkuja , jolloin toimattomuuden syynä kuulemma on ollut ilmakupla (putkistohan kulkee varsin monessa korkeustasossa ja mahdollisesti ilmataskuja voisi kertyä jonnekin, varsinkin jos jatkuva pyörintä pumpulla ei ole päällä, jolloin oletettavasti kuplien tulisi poistua helpommin luonnostaan järjestelmän paisuntasäiliön kautta).

Joskus pumppu on lähtenyt pyörimään itsestään ajon aikana.

Joskus pumppu on lähtenyt liikkeelle kopsauttamalla pumppua nuijalla.

Joskus pumppu ei ole lähtenyt pyörimään millään konstilla.

Kokemukset ovat nyt noin vuoden ajalta, reilulta 15 000 kilometriltä ja monilta kymmeniltä öiltä.

Huolimatta siitä, että talvella ongelmia ei ollut ollenkaan, niin nyt (kesäkuussa 15) pumppu ei lähde pyörimään ollenkaan.

Mikäli kokemusperäisiä vinkkejä asiaan ei löydy, niin en näe muuta keinoa kuin vaihtaa pumppu ja nesteet. Tähän mennessä saamani tiedon mukaan pumpusta joutuu maksamaan 300 euroa ja päälle työt sekä vaihdosta että nesteen vaihdosta.

Onko pumpun vaihtokokemuksia kellään tai ohjeita siitä kuinka se tulisi tehdä ? Mahtaako autoissa ja nestejärjestelmissä olla proppua mistä kaikki nesteet saa pihalle kerralla ? Ja paljonko sitä tulee varautua keräämään talteen ? Mitenkäs vihreät arvot ja säädökset - mihin vanha neste tulisi toimittaa ? Riittääkö nesteiden ulos lasku vai tulisiko järjestelmä jotenkin puhdistaa, jotta uusi pumppu ei jumittaisi minkään vuosien varrella kertyneen sakkauman vuoksi ?

Pumppua ei taida uskaltaa irroittaa ilman , että ensin tyhjentää nesteet ?

oletan että nesteet valuvat muutoin suoraan lattialle....

Kiitän etukäteen, mikäli jollakulla on antaa vinkkejä korjaukseen tai vian syyn yksilöimiseen.

PIRI KAARLO 30.06.2015 16:40

Systeemistä mitään tietämättä ja sähköpuolen koulutuksella onkohan tuossa termostaatti koska se ei ole kertomasi perusteella talvella juonitellut,jos termostaatti on niin siellä on kosketin joka päästää sähköä kiertopumpulle selviää mittaamalla ,nämä ovat arveluja kertokoon ken on perillä asiasta paremmin.

ISOMÄKI KAI 30.06.2015 17:37

Tuosta linkistä voisi olla apua. Jäejestelmässä on tuon mukaan 12V termostaattiohjattu kiertovesipumppu.

http://www.atstuonti.fi/File/K%C3%A4ytt%C3%B6ohjeet/Alde/Alde%203000.pdf

Käyttäjän lisäys viestiin 30.6.2015 klo 17:44:57 Pumppuvikaa epäilen...

ASIKAINEN MATTI 30.06.2015 19:47

Kokeilepas nostaa lämpötilan asetusarvo maksimiin. Silloin pumpun pitäisi lähteä käyntiin, mikäli tuvassa ei ei ole saunalämpö ja itse pumppu on ehjä.

Itselläni oli kerran vastaavassa Primuksen pumpussa sellainen vika, että se jumitteli lämmettyään. Avattuani pumppupesän havaitsin, että siipipyörä oli jotenkin turvonnut eikä mahtunut kunnolla pyörimään. Viilasin siipiä sen verran, että pyörimiselle jäi tilaa ja pumppu toimi sen jälkeen niin kauan kun auto oli minulla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.